Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 1 гостин.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

БККС апелира за неодложно враќање на одземената ќеркичка на Спаска Митрова

21 февруари 2010

Бугарскиот културен клуб - Скопје апелира за неодложно враќање на ќеркичката која е насилно одземена од младата мајка Спаска Митрова. [прочитај повеќе]

137 години од смртта на Васил Левски

19 февруари 2010

На 19 февруари 2010 година, по повод годишнината од смртта на Васил Левски, Амбасадата на Република Бугарија во Република Македонија и Бугарскиот културно-информационен центар организираа полагање на цвеќиња пред неговиот барелеф пред зградата на амбасадата. По тој повод, говор одржа г-н Евгени Кирилов, пратеник во Европскиот парламент. Присуствуваа и членови на Бугарскиот културен клуб - Скопје. [прочитај повеќе]

Учество во јавна дебата по покана на Мешовитиот парламентарен комитет и Комитетот за надворешна политика на Европскиот парламент

19 февруари 2010

По покана на делегацијата на Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ-МК и делегацијата на Комитетот за надворешна политика од Европскиот парламент, Бугарскиот културен клуб зема учество во јавна дебата заедно со други невладини организации. [прочитај повеќе]

Информацијата за врачувањето на грамотата публикувана на инфо порталот на г-н Бинев, член на Европскиот парламент

8 февруари 2010

Информацијата за врачувањето на грамота на доц. Пламен Павлов од страна на претседателот на БККС, г-н Лазар Младенов, е публикувана на информациониот портал „Истинските новини“, издаван од г-н Слави Бинев, член на Европскиот парламент. На овој портал се публикуваат разни информации во врска со Европскиот парламент, Европската унија и други информации. [Види повеќе]

Претседателот на Бугарскиот културен клуб ја коментираше скандалозната енциклопедија на МАНУ

5 февруари 2010

Г-н Лазар Младенов, претседател на Бугарскиот културен клуб, ја коментираше во "Час по България" на СКАТ телевизија скандалозната енциклопедијата на МАНУ и анти-бугарските фалсификати кои се содржат во неа. [прочитај повеќе]

Днес+ ја пренесе информацијата дека е врачена грамота на доц. Павлов

5 февруари 2010

Днес+ ја пренесе информацијата за врачувањето на грамота на доц. Пламен Павлов од страна на претседателот на БККС, г-н Лазар Младенов. Целата информација може да ја прочитате тука.

Претседателот на БККС му врачи грамота на доц. Пламен Павлов

5 февруари 2010

По повод 138-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, г-н Лазар Младенов му врачи на доц. Пламен Павлов грамота од името на Бугарскиот културен клуб – Скопје за неговите приноси кон популаризацијата на нашата организација и развитието на добрососедските односи меѓу Република Македонија и Република Бугарија. [Прочитај повеќе]

138 години од раѓањето на Гоце Делчев

4 февруари 2010

Денес се навршуваат 138 години од раѓањето на Гоце Делчев, легендарен идеолог и организатор на националноослободителното движење во Македонија и Одринско и еден од водачите на ВМОРО. [Прочитај повеќе]

Да биде вратено детето на Спаска Митрова

28 јануари 2010

Во неговото интервју за агенцијата Frognews, г-н Пламен Павлов ги набројува организациите и личностите кои дадоа поткрепа на Спаска Митрова во несправедливиот процес против неа, меѓу кои се споменува и Бугарскиот културен клуб - Скопје. Г-н Павлов повикува да бидат почитувани човечките права на г-ѓа Митрова и да и' биде вратено детето. Целото интервју може да го прочитате тука.

БККС отвори профил во Facebook

25 јануари 2010

Заради големиот интерес кон нашата дејност, БККС отвори профил во социјалната мрежа Facebook. Сите заинтересирани може да се информираат за дејноста на клубот и преку нашата Facebook фен страница. Во врска со проектот за печатење на алманахот "Македония" може да се информирате тука.

AdaptiveThemes