Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 1 гостин.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

Призив на БККС до Собранието и Владата на Република Македонија во врска со спорот за името

14 февруари 2018

Денес се решава не само иднината на Македонија, туку и стабилноста и развојот на целиот регион. Ако не постигнеме брза интеграција на Република Македонија во НАТО и ЕУ, ризикот од дестабилизација на т.н. Западен Балкан, неговото изолирање од ЕУ и неговото попаѓање во опсегот на руските и турските геополитички интереси и зони на влијание е реален и заплашувачки. [Прочитај повеќе]

Честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево 2017 г.

12 јули 2017

Както Ви е известно, Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация ( ВМОРО ), върхна точка в нацоналноосвободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Отоманската империя. [Прочети повече]

БККС оддаде почит на Мара Бунева

14 јануари 2017

Членови и симпатизери на БККС оддадоа скромна почит за Мара Бунева, бугарска револуционерка и деец на ВМРО. [Прочитај повеќе]

Д-р Андреј Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Македонија е во ќорсокак и поради фалсификување на нашата општа историја

22 јули 2016

Коментарите од видот: "Илинден е на македонскиот народ и треба да се даде отпор на бугарските провокации", покажуваат дека продолжуваат практиките од времето на Титова Југославија на грубо фалсификување и негирање на бугарската етничка припадност на основачите на БМОРК, како и на мнозинството од населението во Македонија. [Прочитај повеќе]

БККС организира чествување на Илинденско-Преображенското востание во Смилево под мотото "Да си го вратиме ВМРО"

22 јули 2016

Оваа година се навршуваат 113 години од Илинденско-Преображенското воистание, организирано и раководено од Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација, како и 130 години од првиот устав на БМОРК (Бугарските македоно-одрински револуционерни комитети), изготвен од Гоце Делчев и Ѓорче Петров. [Прочитај повеќе]

БККС проведе успешна среща със заместник-министри на Министерството на правосъдието относно масовите откази за българско гражданство

11 юни 2016 г.

На 09.06.2016 г. представители на „Български културен клуб“ – Скопие (БККС) проведоха среща със заместник-министрите на правосъдието г-жа Петя Тянкова и г-жа Вергиния Мичева-Русева. Тема на водените разговори бяха някои детайли относно процедурата за придобиване на българско гражданство по произход на кандидати от Република Македония. [Прочети повече]

БККС и министър Захариева обсъдиха масовите откази на кандидатури за българско гражданство

9 юни 2016 г.

По повод масовите откази за предоставяне на българско гражданство на кандидати от Република Македония, „Български културен клуб“ - Скопие (БККС) реализира поредица от инициативи за защита законните права и интереси на своите членове. [Прочети повече]

БККС призовава премиера Борисов незабавно да отстрани закононарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство

1 юни 2016 г.

Българският културен клуб - Скопие (БККС) изпрати писмо до министър-председателя на България Бойко Борисов неотложно да отстрани закононарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство по произход. [Прочети повече]

Ледениот континент станува се побугарски!

11 февруари 2016 г.

Над 1300 бугарски топоними, одобрени од бугарската Комисија за антарктички називи и Претседателот на Република Бугарија, се меѓународно прифатени за еднозначно идентификување на географски објекти на Антарктикот. Меѓу наименуваните места на ледениот континент има и голем број на објекти, кои носат имиња на бугарски херои, населби, географски и историски локалитети од Македонија (вклучувајќи и од заедничката историја на Р. Бугарија и Р. Македонија). [Прочитај повеќе]

AdaptiveThemes