Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Български владетели !  (Прочитано 32177 пати)

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
Български владетели !
« на: Август 29, 2009, 12:54:56 »

Сайт с биографични справки и илюстрации за всички БГ монарси:

http://ald-bg.narod.ru/BG_vladeteli/BGvladhron.htm
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени
Одг: Български владетели !
« Одговори #1 на: Октомври 17, 2009, 12:43:35 »

Абе, само на мен ли ми се струва че Симеон и Сеюмбике биха били много хубава двойка  :P ;) :D

Сочувана

александър

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 214
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: Октомври 20, 2009, 11:33:49 »

Сайт с биографични справки и илюстрации за всички БГ монарси:

http://ald-bg.narod.ru/BG_vladeteli/BGvladhron.htm

От къде го изкопа този сайт?Какви са тези ХАНОВЕ ?
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #3 на: Октомври 30, 2009, 03:03:30 »

Какви са тези ХАНОВЕ ?
Първите са от Именник на Българските Ханове
Сочувана

александър

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: Октомври 30, 2009, 03:44:43 »

Какви са тези ХАНОВЕ ?
Първите са от Именник на Българските Ханове
Така де.Но за ХАНОВЕ не се споменава в нито един източник.А пък в именника става дума за князе...Та за това ми е въпроса.
« Последно менување: Октомври 30, 2009, 04:04:27 александър »
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #5 на: Октомври 30, 2009, 03:52:13 »

Е... простимо е... все пак това "ханове" та "ханове" го набиваше десетилетия наред съветската пропаганда (по диво-номадо-туркската линия) и много хора така са си свикнали. Израстнали са с това.

Аз съм доволен че изобщо някой се сеща да ги спомене.

Този именник обаче е препис, абсолютно допускам разни мъдри руси братски главици да са внесли "корекции".
За политическа коректност така леко...
« Последно менување: Октомври 30, 2009, 03:56:22 tech_noir »
Сочувана

александър

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: Октомври 30, 2009, 04:01:53 »

Този именник обаче е препис, абсолютно допускам разни мъдри руси братски главици да са внесли "корекции".
За политическа коректност така леко...
Едва ли!Та нали под тяхно давление ни се промиваха мозъците,точно в тази посока.
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #7 на: Октомври 30, 2009, 04:12:13 »

Въпрос на интереси...
това е руска политика много отдавна (мисля че сърбите са ми ученици в това отношение, но хайде - нека да е доста лично мнение).
Руснаците винаги са си падали по "министерства на истината", даже в момента имат специална агенция, която да брани руския държавен интерес при анализиране ролята на Червената Армия през Втората Световна.

А те си имат причини
1. културна ревност като сърбите
2. волжските българи са им доста стар враг, за капак в момента най-богатите и развити републики в Руската Федерация (впрочем Самара също)
3. използват "сфери на влияние" в чужбина, като полезните изкопаеми и побратимяванията са им основни лостове когато не може с армията.

Имаме известни сантименти, заради руско-турската война и е трудно да анализираме безпристрастно, но Русия определено няма интерес да от не-пан(юго)славянски настроения или доказателства които да ги подхранват.
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #8 на: Октомври 30, 2009, 04:20:33 »

Университета ми се помещава в сградата на бившото АОНСУ (център за подготовка на висши партийни кадри при комунизма). Веднъж ровейки се из бибиотеката, намерих затрупано в едно ъгълче издание, от което ми увисна ченето. "Българските азбуки". Кирилица глаголиците и... по-старата.

"Азбуката от Плиска" сигурно още не се споменава в учебниците. Най много "ами преди Кирил и Методи пишели с резки и клинове". Да бе, да... съвсем истинска азбука се оказа. На която може да се чете и пише. Изследвана, разтълкувана...

Изданието беше на БАН... в 50 бройки!
Само дето не видях гриф "строго секретно". Никога не е преиздавано или пускано в продажба да го види широката общественост.

Защо бе другарииии!?!?! Защо беееее?!?!!? 

По същия начин от Сталин насам много (пра)български артефакти до са пръснати по руски музеи и повечето българи дори не подозират за съществуването им. Много срамно и тайно че българите са имали стара и високо равита за времето си култура много преди хрисианизацията.
Сочувана

александър

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #9 на: Октомври 30, 2009, 04:30:30 »

А питал ли си се ,защо “руските ни братя“ ни подменят историята.
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #10 на: Октомври 30, 2009, 04:35:53 »

ам... точно това се опитах да обясня...
Цитат
1. културна ревност като сърбите
2. волжските българи са им доста стар враг, за капак в момента най-богатите и развити републики в Руската Федерация (впрочем Самара също), на ракетна дистанция от Москва.
3. използват "сфери на влияние" в чужбина, като полезните изкопаеми и побратимяванията са им основни лостове когато не може с армията.
в общи линии - имат нужда от това за да минават за "братя"

Вопрочем прави ми напоследък впечатление твърдото убеждение на доста от по-младите руснаци по форуми че те са измислили кирилицата примерно.
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #11 на: Ноември 10, 2009, 10:03:32 »

Забравихме ли, че Крали Марко е български цар http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=156030
Сочувана

Пламен Павлов

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 102
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: Ноември 11, 2009, 08:50:03 »

Здравейте, нали знаете за последния владетел на Първото българско царство /или, както не съвсем точно наричаме тази част от нашата история - Самуилова България, "Самуиловата држава", царство и т.н./ - това не е "българският самодържец Иван Владислав", а неговият син Пресиан ІІ /февруари - август 1018 г./:

http://liternet.bg/publish13/p_pavlov/presian_II.htm
http://liternet.bg/publish13/p_pavlov/buntari/zagovorite.htm

Това вече се признава и от мнозина съвремени учени по цел свет:

http://en.wikipedia.org/wiki/Presian_II_of_Bulgaria
http://fr.wikipedia.org/wiki/Prousianos
http://pl.wikipedia.org/wiki/Presjan_Komitopul
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B0%D0%BD_II

Дури и в македонската википедия го има:
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD_II

Има и дискусии, но най-важното е, че синът на Иван/Йоан/Йован Владислав е кръстен на името на кан Персиан І (836-852), бащата на св.княз Борис-Михаил. Това говори само по себе си за българския дух в семейството на Комитопулите. Писал съм и по-рано, още през 1993 г., че "българин родом" - "българин по род" наред всичко означава и "от българския царски род", от династията на "Мокрос"/"Кромос" - кан Крум, както твърди и Анна Комнина.
Поздрави!
Сочувана

александър

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #13 на: Ноември 15, 2009, 01:06:27 »

Г–н Павлов.Искам да ви задам един въпрос ,който не е свързан конкретно с темата.Но мисля,че е от особена важност.Защото борбата с македониските лъжи и измислици може да се води само и единствено с вярни исторически факти. Дори и тук във форума има тема озаглавена “Дали сме антички Македонци или Словени? “,не българи а словени. Въпроса ми е за тези пусти словени ,който са в учебниците по история в научните трудове в публикациите и къде ли не още.Та има ли ги тези словени по наще земи ?Каква роля играят в етногенезата ни ако имат такава? Море ли са били или капка на балканите?И въобще може ли да се прави връзка между склави(сакалиби)и славяните като такива в смисъла на панславянската теория?В предаването ви “час по България“от 02.10.2009г Венелин Каравичев спомена за генетичното иследване, което е правил и интересните резултати,които са се получили.Та тези резултати ми е много интересно как ,ще бъдат коментирани от панславистите и македонистите.А и вашето мнение по въпроса ,ще ми бъде интересно.
« Последно менување: Ноември 15, 2009, 01:15:26 александър »
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
« Одговори #14 на: Ноември 15, 2009, 06:11:06 »

Относно "Именника на Българските князе", на русите би им било по-изгодно да си го остявят заглавието в оригинал ... Че защо ще ги правят на "ханове", когато княз си е типично руска титла ... Май някои от нашите първи историци са ги поханчили, не знам ?  :o

Дали византийците са писали нещо за титлите на БГ владетели ? Нали все оттам черпим сведенията ?

Иначе тая поредица "кънез - канас юбиги - кана сюбиги - кан - хан - княз" нещо взе да става много дълга и не знам къде ще й излезе края ...  ???
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !