Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Македонските власти отговарят на народния събор в Смилево с полицейски заплахи  (Прочитано 39331 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

„Вечер”, Македония: И България подготвя червени линии
България ще определя червени линии в политиката към съседни страни, които няма да се отразяват в двустранните отношения, пише днес македонският вестник ”Вечер”. Българският външен министър е заявил, че причина за това било петгодишното членство на България в ЕС и осемгодишното членство в НАТО. Предложението на правителството с червените линии, ще бъде внесено в парламента, пише вестникът.

Никола Попоски: Македония изгражда мостове към всички свои съседи
Македония няма интерес да се припознава в последните изявления от България. Това е заявил македонският външен министър Никола Попоски, цитиран днес от скопския вестник „Дневник”. Според Попоски подобни изявления били за вътрешна употреба. „Нашата позиция е, че ние сме съсредоточени върху изграждането на мостове с всички съседи. В условия на тежка икономическа криза подсигурихме средства за Коридорите 8 и 10 и смятам, че това е истинска методология за създаване на открито пространство на Балканите, при което ще има и регионално сътрудничество. Ние виждаме бъдещето с всички свои съседи в ЕС”, заявил Попоски. Изявлението на Попоски е по повод изявлението на българския външен министър Николай Младенов, който заяви, че България ще приеме документ, който ще определи червените линии към съседите.

„Дневник”, Македония: Санстефански „опити” от България
В деня на националното обединение на България министърът на външните работи Николай Младенов изпрати послание от София, че страната му ще формулира в документ червените линии към съседите, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Анализатори в Македония коментирали, че „България язди на санстефански кон”. Според вестника Младенов не е дал конкретен пример и не посочил Македония, но е заявил, че България е отворена за гости от съседните страни, за развитие на търговските отношения и винаги ще подкрепя разширяването на ЕС. „България не е страна, която ще позволи да се посяга по нейната история, по нейната идентичност, тъй като те са български и не е местото на политиците сега да се опитват да измислят някои тълкувания. Всички подобни опити в миналото бяха безуспешни и затова е важно да гледаме напред, а не назад”, заявил Младенов. Следващата седмица ще се състои първата редовна среща в София с посланиците от балканските страни, за да се дискутира документът и изцяло да се разгледат отношенията. Бившият посланик на Македония в България проф. Георги Спасов заявява, че сега е модерно да се говори за червени линии, с което се казва, че всеки има доза на толерантност по определени въпроси. „Става дума за една формулировка, чието предназначение е за домашна употреба, а не става дума за заплаха”, заявил Спасов. По думите му ако двете страни влязат в исторически спор, трудно ще могат да излязат от него.
„Македония ако иска да влезе в клуба на ЕС ще трябва да уважава европейските норми и стандарти, а това е посланието, което ни изпраща София”, заявил Спасов.
Изданието посочва, че министър Младенов е заявил, че нямало конкретна причина дебатът да започне сега, но по думите му началото на политическия сезон е добър повод.
Македонският историк проф. Тодор Чепреганов заявява от своя страна, че съседите трябва да си помагат, а конкретно на нас да ни помагат за членство в ЕС и НАТО.
„Но ние имаме съсед, който мечтите от 19 век, иска да ги осъществи в 21 век”, заявил Чепреганов. По думите му всеки народ, без изключение, сам си пише историята. Чепреганов публично запитал дали „на македонците българите трябва да пишат историята”.
Изданието коментира, че от България досега няколко пъти било изпратено послание, че историята заема значително място между в отношенията между двете страни.

„Вест”, Македония: След Гърция и България подготвя червени линии
След Гърция и България подготвя червени линии за съседите, пише днес македонският вестник “Вест”. Изданието посочва, че правителството е приело документ за определяне на основите на българската политика към съседите.
Според външният министър Николай Младенов необходимостта от подготвяне на подобен документ се явила след петгодишното членство на страната в ЕС и осемгодишното членство в НАТО.
„България е отворена за всички свои съседи и подкрепя разширяването на ЕС, но няма да позволи на никой да посяга по нейната история и идентичност”, заявил Младенов. По думите на Младенов документът ще съдържа червени линии, които не може да бъдат преминати в двустранните отношения.

Курир, Македония: И България подготвя червени линии
Българското правителство прие доклад въз основа на който трябва да бъде приет документ за определяне на основите на българската политика към съседните държави, предаде македонското електронно издание Курир. Според външният министър Николай Младенов необходимостта от подготвяне на подобен документ се явила след петгодишното членство на страната в ЕС и осемгодишното членство в НАТО.
„България е отворена за всички свои съседи и подкрепя разширяването на ЕС, но няма да позволи на никой да посяга по нейната история и идентичност”, заявил Младенов.

„Утрински весник”: България подготвя „червена линия” за Македония
България подготвя „червена линия” за Македония, пише днес македонският ”Утрински весник”. Изданието посочва, че българският външен министър Николай Младенов е изпратил предупредителен сигнал, че България, подобно на Гърция, ще определи „червена линия” за отношението на Македония за историята и културното наследство.
„България е отворена за всички свои съседи и подкрепя разширяването към ЕС, но няма да позволи да се посяха по нейната история”, заявил Младенов. На заседание на правителството бил приет документ, който ще разграничи основите на българската политика към съседите.

Агенция „Фокус”
България ще формулира в документ „червени” линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни

България ще формулира в документ „червени” линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов пред журналисти в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът не посочи конкретни примери. Той заяви, че България е и ще бъде винаги отворена страна, която насърчава гости от съседните страни, развитие на търговските отношения и подкрепя разширяването на ЕС. Но не е страна, която ще позволи да се шикалкави с нейната история, с нейната идентичност, защото тя е българска и не е мястото на политиците да се опитват сега да измислят някакви тълкувания. Всички такива опити в миналото са довеждали до крах, затова е по-важно да гледаме напред, а не да гледаме назад, каза Младенов.
През следващата седмица ще се състои първата редовна среща на българските посланици от балканските страни, които ще бъдат в София, за да започнат обсъжданията на параметрите на документа и за цялостен преглед на отношенията.
Министърът заяви, че няма конкретна причина, поради която дебатът да започне именно сега, но според него началото на политическия сезон е добро време. По думите му – можело е това да се случи при разпадането на Югославия или в първите дни след присъединяването ни в ЕС.
Младенов каза, че документът трябва да бъде достатъчно общ, за да включи основни устои на българската политика, които да не се влияят от ежедневните промени в политическото поведение или икономическата ситуация.
Имаме трайни, културни, исторически, политически интереси като българска държава, които трябва да бъдат защитени в региона в един нормален и конструктивен диалог с нашите съседи. Развитието на българските общности, запазването на българския език, на българската култура във всички тези страни е основен приоритет за нашето общество не от вчера. Затова смятам, че е крайно време да проведем един конструктивен, открит и надявам се, спокоен дебат в българското общество и в българското Народно събрание и да формулираме основни параметри, основни принципи и, разбира се, основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи, за да бъдат те ефективни, за да бъдат конструктивни и да допринасят за това, което в крайна сметка е стратегически важно в нашия регион - да има стабилност, развитие, икономическа свобода, това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото, каза Младенов.
Според министъра – в края на този дебат българското общество и политици ще покажат, че сме страна, която има с какво да подпомогне процесите на развитие на съседните страни.
Както ние сме се възползвали и се възползваме от членството в ЕС, за да подобряваме постепенно качеството на живот в България, така трябва да помогнем на нашите съседи, които искат да извървят същия път, да го извървят, за да могат и те да видят предимствата на това да спазваш общите принципи, да имаш достъп до общия пазар на ЕС и, разбира се, да базираш политиката си на един конструктивен поглед към бъдещето, а не да се ровиш в миналото, там, където е мястото на историците, заяви той.
Нашите съседи, за да получат и да имат искрената подкрепа от България, която те заслужават, трябва да докажат, че искат да извървят абсолютно конструктивно, отговорно и истински пътя, който ние сме извървели, за да бъдем част от ЕС, каза още Николай Младенов.
Министърът напомни, че се навършват 100 години от Балканските войни и посочи, че като общество можем в много отношения да бъдем пример не само за съседните страни.
Веселина ЙОРДАНОВА
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Николай Младенов: Ние сме страната, която не иска да превръща историята в инструмент на битка с нашите съседи

http://www.focus-news.net/?id=n1693888

09 септември 2012 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Аз бях човекът, който заложи в текстовете на резолюциите на Европейския парламент искането и посланието (което беше прието), че България и Македония заедно трябва да честват своята обща история, да посрещат празниците и т.н. Да намерим изход от постоянната конфронтация, която съществува. Тогава бях очернен колкото искате в медиите в Скопие. Това каза в предаването „Неделя 150” на БНР министърът на външните работи Николай Младенов.
Няма да отстъпя от позицията си, че ние сме страната, която има по-високата морална гледна точка, която не иска да превръща историята в инструмент на битка с нашите съседи. Ние много добре знаем кое е българско и кое не; нямаме проблем да кажем, че паметника на Филип Македонски в Пловдив е гръцки, не се срамуваме, че в нашите територии са намерени тракийски, гръцки и други находки, радваме се на това и го рекламираме в Европа като част от приноса ни в световната цивилизация, каза Младенов.
България е страната, която във всички конфликти на Балканите в последните 20 – 30 години остана встрани от етнизацията и предизвикването на конфликти в религиозни противоречия, каза Младенов.
Никой няма да забрави това, което се случи с българския посланик в Македония. За първи път имахме толкова остра реакция, както тогава, каза Младенов по повод инцидента с българския посланик в Скопие на 4 май при почитането на паметта на Гоце Делчев.
Не някой друг, а България, българското правителство, българското общество, ще реши кога и по какъв начин да отговори на тези нападки, каза Младенов. Ние сме държава, не сме сбирщина, която реагира на провокации, които идват от другаде, и не са част от нашия дневен ред. Или се държим като държава-член на ЕС и отговорна страна на Балканите, или реагираме не достатъчно обмислено и адекватно на това, което другите залагат в техния дневен ред. Ние сме страната - член на ЕС и НАТО и страната, която заедно с нашите партньори, определя политиката на Балканите, каза Младенов.
По думите му - не е въпрос – днес някой да каже нещо, утре друг да му отговори. Въпросът е ясно и категорично да се покаже – как възприемаме съседите си, искаме ли да се изолираме от тях, или искаме да помогнем да градят европейското си бъдеще – каза Младенов.
„Червени линии”, това означава, че ако усетим или разберем, че има въпроси, които са ключови за българското общество, по които няма решение, тогава и нашата подкрепа ще бъде под условие. Но аз искам този дебат да се проведе в Народното събрание. Само Народното събрание, с максимално съгласие, в пленарна зала, с участието на всички депутати, може да покаже зад какво застава обществото – каза Николай Младенов.
За съжаление, в последните 20 години в България дебата за основите, върху които базираме поведението спрямо съседите, не се е провел, каза Николай Младенов. По думите му – това позволява в политическите послания на всички правителства и на части от българското население да има много сериозни различия. Пет години сме член на ЕС, осем години член на НАТО. Всички наши съседи са основни търговски партньори, основен източник на туристи за нашата индустрия и основна дестинация за българските граждани – това е ситуация, различна от тази по време на разпадането на Югославия, каза Младенов. Инфраструктурата е свързана с инфраструктурата на съседите, посочи той. На Балканите има много проблеми, с които не може да се справим, ако не работим със съседите си, каза Младенов.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Росен Плевнелиев: Очаквам македонските политици с конкретни действия да посочат новия европейски подход, който декларираха

http://www.focus-news.net/?id=n1693870

09 септември 2012 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Очаквам македонските политици с конкретни действия да посочат новия европейски подход, който декларираха миналата седмица. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев на въпрос – какво мисли за националната стратегия за добросъседство и за изложбата на ръкописи в Брюксел, подготвяна от Македония, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „За мен е важно изказването на македонския президент от най-високата трибуна в Брюксел, където той каза много категорично, че ще прилагат европейски подход на добросъседство, Европа е наш общ дом и историята трябва да остане на историците. Приветствам тази позиция, но очаквам конкретни доказателства. Надявам се – това да не е просто една куха декларация, която е извадена на преден план в Брюксел. Очаквам македонските политици с конкретни действия и доказателства да стартират инициативи и да посочат новия европейски подход, който декларираха миналата седмица. Ние ще им помагаме максимално и им протягаме ръка за това. Същевременно категорично заявявам, че ще следим заедно с Брюксел – дали наистина има промяна в подхода и искаме конкретни доказателства за това. И то – само с действия и инициативи: Да, Македония вече остави историята на историците, и работи за добросъседство, или просто – една декларация и оттам нататък – всичко си е постарому, ще видим”, каза Росен Плевнелиев.
България е добър приятел. България е първата държава, която е признала Македония, и ние със сигурност сме една от най-добронамерените държави и добри съседи, които Македония е имала и ще има. Единствено от техните действия зависи как ще се развиват оттук-нататък нещата, каза президентът Росен Плевнелиев.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Дойче веле: Двустранните проблеми не трябва да бъдат пречка за членство в НАТО, заяви говорител на ЕК

http://www.focus-news.net/?id=n1693874

09 септември 2012 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Скопие. Европейската комисия е наясно с многобройните открити двустранни въпроси между балканските страни и насърчаваме страните, които са засегнати от тях, да ги решат в добросъседски дух. Това е заявил говорителят на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле – Петър Стано, предаде радио Дойче веле в програмата за Македония. „Ако се имат предвид общите интереси на ЕС, с тяхно решаване откритите въпроси няма да представляват проблем за стабилността и добросъседските отношения”, заявил Стано. Радиото коментира, че след Гърция, България е втората страна, която заплашва, че ще наложи вето върху евроатлантическата интеграция на Македония.
„Ние никога не коментираме, нито интерпретираме изявления на страни членки на ЕС. Все пак, както каза и комисарят Фюле, въпросите от регионално сътрудничество и добросъседските отношения са съществена част от процеса на присъединяване към ЕС. В рамките на ЕС също така добросъседските отношения са основа на интеграцията”, заявил Стано.
Дойче веле изтъква, че след проблема с филма „Трето полувреме” и проблематизирането на изложбата на ръкописи от Македония в Белгия, изявлението на българския външен министър Николай Младенов за „червени линии” е продължаване на антимакедонската политика на българските официални лица.
Според македонската агенция МИА - за разлика от Гърция, в институциите в Брюксел се е коментирало, че България няма подкрепа от останалите, особено от по-силните страни-членки на ЕС, и освен злободневни политически противоречия, не може да направи по-голям политически проблем, като налагането на вето за членство в ЕС и НАТО.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

5 септември 2012
БККС алармира Европейския парламент за тормоза срещу македонски българи

http://www.bkks.org/node/484Председателят на БККС Лазар Младенов изпрати протестно писмо до докладчика на Европейския парламент за напредъка на Македония Ричард Хауит. Писмото настоятелно призовава европейските лидери и международната общност да предприемат категорични мерки за прекратяване на средновековните репресивни практики срещу българите в Р. Македония. Копие от писмото е изратено и до председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозу и европейския комисар по разширяването Щефан Фюле.

В писмото на Младенов се изброяват най-фрапантните дискриминационни случаи от последните няколко години и се настоява Европейският парламент да ги отбележи в следващата си резолюция за напредъка на Р. Македония. БККС информира г-н Хауит за организирането на първото общо честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево в синхрон с резолюциите на Европейския парламент от 14 март 2012 (чл. 60) и 7 април 2011 (чл. 20). Честването е посрещнато с бойкот или злобни коментари от македонските медии, а седмица след събитието председателят на БККС е посетен от началника на македонската служба за държавна сигурност и контраразузнаване за гр. Струмица (който заплашва Лазар Младенов и семейството му заради българската им етническа принадлежност и организирането на съвместната проява), последвано от скандално уволненение на съпругата на Младенов.

БККС дълбоко съжалява, че македонските власти не са приели сериозно препоръките на Европейския парламент, изразени в неговата резолюция от 14 март тази година за напредъка на страната към членство в ЕС., чийто член 39 визира „предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани, открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход”.

„Намираме за напълно неприемливи всички тези случаи на систематичен тормоз и репресии срещу членове на БККС и македонски граждани с българска етническа принадлежност. Тъжно е, че страната ни продължава да бъде доминирана от пост-югославска тоталитарна социално-политическа система, в която различните мнения се наказват с лишаване от свобода, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз”, се казва в заключение на писмото.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

EuroChicago, 05.09.2012
БККС алармира Европейския парламент за тормоза над македонски българи
http://www.eurochicago.com/2012/09/bkks-alarmira-evropeyskiya-parlament-za-tormoza-nad-makedonski-balgari/

Actualno, 05.09.2012
Българският културен клуб – Скопие алармира ЕП за тормоза срещу македонски българи
http://world.actualno.com/Bylgarskijat-kulturen-klub--Skopie-alarmira-EP-za-tormoza-sreshtu-makedonski-bylgari-news_399436.html

Gramophon, 05.09.2012
Българският културен клуб – Скопие алармира ЕП за тормоза срещу македонски българи
http://tinyurl.com/8vpb4zo

ВМРО, 05.09.2012
БККС алармира Европейския парламент за тормоза срещу македонски българи
http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=4765%3A2012-09-05-11-57-39&catid=1%3Alatestnews

Вестник "Атака", 05.09.2012
Българи в БЮРМ сезират ЕК за „средновековните репресии”, на които са подложени
http://tinyurl.com/8qc22v8
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Дума, 6. Септември 2012, брой 208
Македонски българи алармират ЕП заради тормоза

http://www.duma.bg/duma/node/38845

Министър Николай Младенов призова парламента да започне дебат за политиката ни към съседите

Председателят на Българския културен клуб Скопие (БККС) Лазар Младенов е изпратил протестно писмо до докладчика на Европейския парламент за напредъка на Македония Ричард Хауит. В писмото настоятелно призовава европейските лидери и международната общност да предприемат категорични мерки за прекратяване на средновековните репресивни практики срещу българите в Република Македония. Копие от писмото е изратено и до председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозу и европейския комисар по разширяването Щефан Фюле, съобщиха агенциите.
В писмото на Младенов се изброяват най-фрапантните дискриминационни случаи от последните няколко години и се настоява ЕП да ги отбележи в следващата си резолюция за напредъка на Македония. БККС информира г-н Хауит за организирането на първото общо честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево. Честването е посрещнато с бойкот или злобни коментари от македонските медии, а седмица след събитието председателят на БККС е посетен от началника на македонската служба за държавна сигурност и контраразузнаване за гр. Струмица (който заплашва Лазар Младенов и семейството му заради българската им етническа принадлежност и организирането на съвместната проява), последвано от скандално уволнение на съпругата на Младенов.
БККС дълбоко съжалява, че македонските власти не са приели сериозно препоръките на ЕП, изразени в неговата резолюция от 14 март тази година за напредъка на страната към членство в ЕС, чийто член 39 визира "предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани, открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход".
"Намираме за напълно неприемливи всички тези случаи на систематичен тормоз и репресии срещу членове на БККС и македонски граждани с българска етническа принадлежност. Тъжно е, че страната ни продължава да бъде доминирана от постюгославска тоталитарна социално-политическа система, в която различните мнения се наказват с лишаване от свобода, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз", се казва в заключение на писмото.
Междувременно българският външен министър Николай Младенов в личния си блог в текст под заглавие "България и Балканите", публикуван вчера, пише, че редица фактори "обуславят нуждата от изработване на трайни принципи на българската политика към региона, които да имат максимална подкрепа в българското общество и се базират на ценностите, които споделяме. Смятам, че е важно в България да се проведе дебат и Народното събрание, с максимална степен на съгласие, да определи основните принципи на нашата политика към съседните страни. Те трябва да са резултат от задълбочен дебат и да са базирани на нашите ценности и интереси, за да бъдат трайни", подчертава министър Младенов.
Според него особено важна е ролята на България като важен фактор, съюзник и партньор в Югоизточна Европа за  "съхранението, развитието и интеграцията на българските общности в съседните ни страни, създаването на повече икономически възможности за тези общности, както и опазването на българския език и култура, на историческата памет и традициите им".
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Росен Плевнелиев: Остана да видим как Скопие разбират европейския подход - на дела, а не на думи

http://www.focus-news.net/?id=n1694432

11 септември 2012 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Президент

София. Ние се грижим за всеки камък и документ, независимост кой го е оставил по нашите земи - траки, римляни, византийци, турци, който и да е и е въпрос на отговорност към следващото поколение и на европейски подход е да запазиш и да покажеш историята такава каквато е. Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на 10-та юбилейна конференция на тема „Сигурността в Югоизточна Европа 2012”, предаде репортер на Агенция „Фокус” . „Преди дни в Брюксел македонският президент също се ангажира с европейски подход по отношение на историята, остана да видим как Скопие разбират европейския подход - на дела, а не на думи. Надявам се най-сетне политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато манипулират историята, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона. Протягаме ръка за сътрудничество и им пожелаваме успех”, каза още президентът Росен Плевнелиев.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

13 септември 2012
Надежда Нейнски обсъди с комисаря по разширяването последните инциденти в отношенията между България и Македония

http://bit.ly/PuVMMO

Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски се срещна вчера с комисаря по разширяването Щефан Фюле по време на Пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Двамата обсъдиха последните инциденти в отношенията между България и Македония.

Бившият външен министър изрази сериозна загриженост за ескалацията на агресивно поведение от страна на Македония към България. Тя изрази и очакване, че авторитетът на българското правителство в ЕС ще бъде достатъчен, за да разреши успешно проблемите с Македония.

Надежда Нейнски и комисар Фюле се разбраха да провеждат регулярно срещи по тази тема.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

СДС, 11 септември 2012
Позиция на СДС, относно кражбата на българска история от страна на бивша Югославска Република Македония

http://sds.bg/articles/6776-pozitsiya-na-sds-otnosno-krazhbata-na-balgarska-istoriya-ot-strana-na-bivsha-yugoslavska-republika-makedoniya

За пореден път българското общество е взривено от много сериозна политическа провокация от страна на управляващите в Република Македония. Този път причината е организирането на изложба „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи от 9 до 21 октомври в Кралския музей „Маримон” в Белгия.

Въпреки че организаторите в Брюксел промениха името на скандалната изложба, опитваща се да представи средновековни ръкописи за македонски, медиите в Скопие подеха поредната агресивна акция срещу България на фона на „Историята” на Паисий. Вероятно, това е опит да се отклони вниманието на македонските граждани от далеч по-сериозните проблеми, които съществуват в държавата им, но България повече не трябва да мълчи.

Няма как и не трябва българското правителство да остави без реакция твърденията, че „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски и средновековните ръкописи, показани в изложбата са „македонски”, тъй като това означава отричане на голяма част от българската история и култура, на българската духовност и национална идентичност.

През цялото си 68-годишно съществуване държавата Македония посяга на българската история. Практиката да се фалшифицират исторически паметници и факти, доказващи българския произход на населението, населяващо Вардарска Македония датира от 1944 г. – годината, в която изкуствено се създава нова държава, с нов език, на която и трябва и съвсем нова история. Този път, обаче наглостта на македонските управляващи е огромна, тъй като е демонстрирана в сърцето на Европейския съюз, с цел легитимация на кражбата и лъжата за древността на Македонската държава. Друг е въпросът, че шизофренната държавна политика на Македония така е объркала съзнанието на македонските граждани, че те не знаят дали са потомци на Филип и Александър Македонски, или на цар Самуил и Св. св. Кирил и Методий...

Крайно време е българските институции да реагират срещу наглото поведение на македонската власт и македонските историци! Крайно време е да престанем с криворазбраното покровителствено отношение към нашите „братя”, които не ни чувстват такива!

СДС настоява:

1. Да се замразят преговорите с Бивша югославска република Македония за присъединяване към ЕС, докато не се прекрати кражбата на българска история и култура и не бъдат изцяло гарантирани правата на всички македонски граждани, които се чувстват българи!

2. Министерството на външните работи да излезе с официална позиция по въпроса с присвояването на българска история от страна на македонската държава и в частност с опита за представяне на български средновековни ръкописи като македонски!

3. Народното Събрание да изрази ясна и категорична позиция по въпроса за съществуването на „македонско малцинство” в България!

Не трябва да позволяваме подобни провокативни акции да останат без последствия, тъй като по този начин се посяга не само върху българската историческа памет, но и върху националния суверенитет на България! Ако не реагираме сега – утре ще бъде късно!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Евродепутатът Надежда Нейнски изрази загриженост от ескалацията на агресивно поведение от Македония към България

http://www.focus-news.net/?id=n1695223

13 септември 2012 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Страсбург. Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски се срещна с комисаря по разширяването Щефан Фюле по време на Пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Двамата обсъдиха последните инциденти в отношенията между България и Македония, съобщиха от офиса на евродепутата. Бившият външен министър изрази сериозна загриженост от ескалацията на агресивно поведение от страна на Македония към България. Тя изрази и очакване, че авторитетът на българското правителство в ЕС ще бъде достатъчен, за да разреши успешно проблемите с Македония.
Надежда Нейнски и комисар Фюле се разбраха да провеждат регулярно срещи по тази тема.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

„Вечер”: Българските демократи с недемократична позиция – ЕС да замрази преговорите с Македония

http://www.focus-news.net/?id=n1695193

13 септември 2012 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Българските демократи ще искат замразяване на преговорите за членство на Македония в ЕС, заради кражбата на българската история, която Македония прави в своята 68-годишна история, пише днес македонският вестник “Вечер”. Изданието посочва, че тази позиция, която вече била подкрепена от историци, била по повод изложбата, която Македония иска да организира в Белгия с македонски средновековни ръкописи, която трябва да се състои следващият месец. Според СДС изложбата представлява кражба на българската история.
„Отричането на македонския произход на ръкописите не е новина. Преди няколко седмици реагираха българските историци, а през последните дни СДС призова парламентът да изрази своята позиция по въпроса за съществуване на македонско малцинство в Македония и за правото на българите в Македония свободно да покажат своята етническа принадлежност”, пише скопското издание. От СДС заявявали, че изложбата не трябва да мине без последствия, тъй като с нея не се посяга само на българската историческа памет, а и на националния суверенитет на България.
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Министър Младенов се срещна с представители на Българския културен център – Скопие
14.09.2012  15:10

Възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония, обсъдиха на днешния си разговор министър Николай Младенов и представители на Български културен клуб – Скопие (БККС). „Опазването на българския език и култура, историческата памет и традиции на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на външната ни политика”, подчерта министър Младенов. Сред дискутираните идеи бяха провеждането на регулярни срещи между интелектуалци от двете страни, организирането на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др.

Представителите на БККС споделиха тревогата си от нарастващия брой на оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права биват нарушавани. „Ние не сме врагове на Македония. Искаме да видим страната колкото се може по-скоро член на ЕС и НАТО и подкрепяме процесите на демократизация”, заяви председателят на БККС Лазар Младенов. МВнР поиска от представителите на клуба допълнителна информация дали констатираните от тях проблеми показват системно нарушаване на правата на човека на българите в Република Македония."
http://www.mfa.bg/bg/news/view/33226
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

МВнР пита нарушават ли се системно човешките права на българите в Македония

"На среща в София с представители на Българския културен клуб в Скопие външният министър Николай Младенов заяви, че опазването на българския език и култура, историческата памет и традиции на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на външната политика на България. Обсъдени бяха възможности за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония. Разменени бяха и идеи за провеждане на регулярни срещи между интелектуалци от двете страни, организиране на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др. Представителите на Българския културен център в Скопие изразиха тревога от растящия брой оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права биват нарушавани. От МВнР поискаха допълнителна информация дали констатираните от тях проблеми показват системно нарушаване на правата на човека на българите в Република Македония."
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/News_bg/Pages/01_140912.aspx
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Младенов пита нарушават ли човешките права на българите в Македония

15:49  |  14 септември 2012 | Политика    / Редактор    Гергана Мишева

На срещата са обсъдени възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония
Сн.: БГНЕС

Министерство на външните работи поиска данни дали има системно нарушаване на човешките права на българите в Македония.
Това стана ясно на среща на министъра на външните работи Николай Младенов с представители на Българския културен център – Скопие (БККС), съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Оттам споделиха притесненията си от нарастващия брой оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права са нарушавани.
„Ние не сме врагове на Македония. Искаме да видим страната колкото се може по-скоро член на ЕС и НАТО и подкрепяме процесите на демократизация”, заяви председателят на БККС Лазар Младенов.

На срещата са обсъдени възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония.
„Опазването на българския език и култура, историческата памет и традиции на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на външната ни политика”, обясни Младенов.
Сред дискутираните идеи бяха провеждането на редовни срещи между интелектуалци от двете страни, организиране на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др.

Случаят със Спаска Митрова предизвика широка дискусия. Върховният съд на Македония присъди окончателно родителските права над детето на бащата. Това стана година след като Апелативният съд върна детето на Митрова, която има българско гражданство.

Между България и Македония съвсем скоро имаше напрежение заради скандалната македонска изложба, опитваща се да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел.

"Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато я манипулират, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона", коментира преди дни президентът Росен Плевнелиев."
http://dnes.dir.bg/news/balgari-makedonia-11989135?nt=10
Сочувана