Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Македонските власти отговарят на народния събор в Смилево с полицейски заплахи  (Прочитано 39671 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Македонските власти отговарят на народния събор в Смилево с полицейски заплахи и уволнение от работа

http://www.bkks.org/node/480


Инциативата на БККС - посрещната с полицейски заплахи и уволнение от работа

Преди броени дни (на 21 юли 2012г.) Българският културен клуб – Скопие (БККС) проведе честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония, с участието на около 400 граждани, общински съветници и общественици от всички краища на България и Р. Македония. Венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенската епопея положиха признателните потомци, както и официални представители от българското посолство в Скопие и генералното консулство на България в Битоля, директора на Българския културно-информационнен център в Скопие, политически партии и организации на гражданското общество от двете страни. Тази първа по рода си проява беше организирана в съответствие с препоръките на Европейския парламент за съвместно отбелязване на значими събития от общата история на Р. Македония и съседните й страни и беше поздравена от президента Плевнелиев, Държавната агенция за българите в чужбина, кмета на Варна, общественици и европарламентаристи.

Проявата предостави поредната чудесна възможност за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, която и този път се натъкна на бойкот, омаловажаване и враждебност от страна на ретроградни представители на македонските власти и медии. Само седмица след събитието, преди още да увехнат цветята пред паметника на Дамян Груев, председателят на БККС Лазар Младенов е посетен от Блажо Чамински, началник на македонската ДБК (Държавна сигурност и контраразузнаване) за гр. Струмица. Чамински цитира обръщението на БККС пред народния събор в Смилево, че "ако целта на востаниците од 1903г. беше да ги скинат робските окови, нашата цел е да ги скинеме оковите на една измислена история, коя ги дели люгето и насадува омраза" и грубо заплашва Лазар Младенов и семейството му заради пробългарската им дейност. "Не мораше да ги кършите оковите!", гневно заявява Чамински.

От днес, г-жа Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на БККС Лазар Младенов, вече е оставена без работа и изхвърлена на улицата под благовидния претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация (докато същевременно, с протекции на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, почти всички останали служители са прехвърлени в нова фирма с паралелна дейност). Това уволнение ознаменува края на няколкогодишния психически тормоз на г-жа Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб – Скопие.

Неотдавнашната Резолюция на Европейския парламент относно напредъка на Р. Македония е практически засекретена от македонските власти – не може да се намери неин превод на официалния език на страната, който да е достъпен за гражданите и обществеността. Вместо това, македонските медии посрещнаха Резолюцията "на нож" и засега не се вижда никаква политическа воля за изпълнение на препоръките й на практика.Български дипломати полагат цветя пред паметника на Дамян Груев в Смилево
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Български културен клуб - Скопие: Македонските власти отговориха на събора в Смилево с полицейски заплахи и уволнение от работа

01 август 2012 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Обществени организации

http://focus-news.net/?id=n1681771

Цитат
Скопие. Македонските власти отговориха на събора в Смилево с полицейски заплахи и уволнение от работа, това съобщиха от Български културен клуб – Скопие. На 21 юли 2012 г. Българският културен клуб – Скопие (БККС) проведе честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония, с участието на около 400 граждани, общински съветници и общественици от всички краища на България и Р. Македония. Седмица след събитието, председателят на БККС Лазар Младенов е посетен от Блажо Чамински, началник на македонската ДБК (Държавна сигурност и контраразузнаване) за гр. Струмица. Чамински цитира обръщението на БККС пред народния събор в Смилево, че "ако целта на востаниците од 1903 г. беше да ги скинат робските окови, нашата цел е да ги скинеме оковите на една измислена история, коя ги дели люгето и насадува омраза" и заплашва Лазар Младенов и семейството му заради пробългарската им дейност. "Не мораше да ги кършите оковите!", заявил Чамински.
От днес Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на БККС Лазар Младенов, вече е без работа под претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация (докато същевременно, с протекции на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, почти всички останали служители са прехвърлени в нова фирма с паралелна дейност). Това уволнение отбелязва края на няколкогодишния психически тормоз на Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб – Скопие.
Неотдавнашната Резолюция на Европейския парламент за напредъка на Р Македония е практически засекретена от македонските власти – не може да се намери неин превод на официалния език на страната, който да е достъпен за гражданите и обществеността. Вместо това, македонските медии посрещнаха Резолюцията "на нож" и засега не се вижда никаква политическа воля за изпълнение на препоръките й на практика.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Дума, 2 август 2012
Пореден българо-македонски скандал

http://www.duma.bg/duma/node/36655

Цитат
Преди броени дни (на 21 юли 2012 г.) Българският културен клуб - Скопие (БККС) проведе честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония, с участието на около 400 граждани, общински съветници и общественици от всички краища на България и РМакедония. Тази първа по рода си проява беше организирана в съответствие с препоръките на Европейския парламент за съвместно отбелязване на значими събития от общата история на РМакедония и съседните й страни и беше поздравена от президента Плевнелиев, Държавната агенция за българите в чужбина, кмета на Варна, общественици и европарламентаристи.
Проявата предостави поредната чудесна възможност за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, която и този път се натъкна на бойкот, омаловажаване и враждебност от страна на ретроградни представители на македонските власти и медии. Само седмица след събитието председателят на БККС Лазар Младенов е посетен от Блажо Чамински, началник на македонската ДБК (Държавна сигурност и контраразузнаване) за гр. Струмица. Чамински цитира обръщението на БККС пред народния събор в Смилево, че "ако целта на востаниците од 1903 г. беше да ги скинат робските окови, нашата цел е да ги скинеме оковите на една измислена история, коя ги дели люгето и насадува омраза" и грубо заплашва Лазар Младенов и семейството му заради пробългарската им дейност.
От вчера г-жа Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на БККС Лазар Младенов, вече е без работа под благовидния претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация (докато същевременно с протекции на управляващата ВМРО-ДПМНЕ почти всички останали служители са прехвърлени в нова фирма с паралелна дейност). Това уволнение ознаменува края на неколкогодишния психически тормоз на г-жа Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб - Скопие.
Неотдавнашната резолюция на Европейския парламент относно напредъка на РМакедония е практически засекретена от македонските власти - не може да се намери неин превод на официалния език на страната, който да е достъпен за гражданите и обществеността. Вместо това македонските медии посрещнаха резолюцията "на нож" и засега не се вижда никаква политическа воля за изпълнение на препоръките й на практика.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

МАКЕДОНСКАТА ДС УВОЛНЯВА ЖЕНА С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ЗА УЧАСТИЕ В СЪБОР ЗА ИЛИНДЕН

http://www.blitz.bg/news/article/148929

Македонските власти са отговорили на организирания от Българския културен клуб в Скопие събор за Илинденското-Преображенското въстание в Смилево с полицейски заплахи и уволнение от работа.
Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, от днес вече е без работа под претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация. Повод за уволнението и участието и в събор в Смилево, където около 400 граждани и общински съветници от всички краища на Македония и България честват годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщиха от БККС.

Дни след събора Лазар Младенов е имал среща с шефа на струмишката държавна сигурност, на която последният е оплюл патриотичната българска инициатива и заплашва семейството му заради пробългарската им дейност.

Последва уволнението на Виолета.То отбелязва края на няколкогодишния психически тормоз на Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб в Скопие./БЛИЦ
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Македонската ДС уволни жена, участвала в събора за Илинден

http://news.ibox.bg/news/id_2086054440

Преди броени дни (на 21 юли 2012г. б.р.) Българският културен клуб - Скопие (БККС) проведе честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония. В него взеха участие около 400 граждани, общински съветници и общественици от всички краища на България и Македония.

Венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенската епопея положиха признателните потомци, както и официални представители от българското посолство в Скопие и генералното консулство на България в Битоля, директорът на Българския културно-информационнен център в Скопие, политически партии и организации на гражданското общество от двете страни.

Тази, първа по рода си, проява беше организирана в съответствие с препоръките на Европейския парламент за съвместно отбелязване на значими събития от общата история на Македония и съседните й страни. Тя беше поздравена от президента Плевнелиев, Държавната агенция за българите в чужбина, кмета на Варна, общественици и европарламентаристи.

Събитието предостави поредната чудесна възможност за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, която и този път се натъкна на бойкот, омаловажаване и враждебност от страна на ретроградни представители на македонските власти и медии.

Само седмица след събитието, преди още да увехнат цветята пред паметника на Дамян Груев, председателят на БККС Лазар Младенов е посетен от Блажо Чамински, началник на македонската ДБК (Държавна сигурност и контраразузнаване) за гр. Струмица.

Чамински цитира обръщението на БККС пред народния събор в Смилево, че "ако целта на востаниците од 1903г. беше да ги скинат робските окови, нашата цел е да ги скинеме оковите на една измислена история, коя ги дели люгето и насадува омраза" и грубо заплашва Лазар Младенов и семейството му заради пробългарската им дейност. "Не мораше да ги кършите оковите!", гневно заявява Чамински.

От днес, г-жа Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на БККС Лазар Младенов, вече е оставена без работа и изхвърлена на улицата под благовидния претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация (докато същевременно, с протекции на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, почти всички останали служители са прехвърлени в нова фирма с паралелна дейност, б.р.).

Това уволнение ознаменува края на няколкогодишния психически тормоз на г-жа Младенова заради българското й гражданство и самоопределение, и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб - Скопие.

Неотдавнашната Резолюция на Европейския парламент относно напредъка на Македония е практически засекретена от македонските власти - не може да се намери неин превод на официалния език на страната, който да е достъпен за гражданите и обществеността. Вместо това, македонските медии посрещнаха Резолюцията "на нож" и засега не се вижда никаква политическа воля за изпълнение на препоръките й на практика.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Македонците уволниха жена с българско гражданство за участие в събора в Смилево

http://www.e-79.com/news-55688.html

Македонските власти са отговорили на организирания от Българския културен клуб в Скопие събор за Илинденското-Преображенското въстание в Смилево с полицейски заплахи и уволнение от работа, съобщава Българският културен клуб в Скопие (bkks.org).
Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, от днес вече е без работа под претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация. Повод за уволнението и участието и в събор в Смилево, където около 400 граждани и общински съветници от всички краища на Македония и България честват годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Дни след събора Лазар Младенов е имал среща с шефа на струмишката държавна сигурност, на която последният е оплюл патриотичната българска инициатива и заплашва семейството му заради пробългарската им дейност.
Последва уволнението на Виолета. То отбелязва края на няколкогодишния психически тормоз на Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб в Скопие.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Македонската ДС уволни жена с българско гражданство за участие в събор за Илинден

http://world.actualno.com/Makedonskata-DS-uvolni-jena-s-bylgarsko-grajdanstvo-za-uchastie-v-sybor-za-Ilinden-news_395669.html

Македонските власти са отговорили на организирания от Българския културен клуб в Скопие събор за Илинденското-Преображенското въстание в Смилево с полицейски заплахи и уволнение от работа, предаде БЛИЦ.
Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, от днес вече е без работа под претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация. Повод за уволнението и участието и в събор в Смилево, където около 400 граждани и общински съветници от всички краища на Македония и България честват годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщиха от БККС.

Дни след събора Лазар Младенов е имал среща с шефа на струмишката държавна сигурност, на която последният е оплюл патриотичната българска инициатива и заплашва семейството му заради пробългарската им дейност.

Последва уволнението на Виолета. То отбелязва края на няколкогодишния психически тормоз над Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб в Скопие.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Уволняват жена в Македония, участвала в български събор

http://plovdivweek.com/svyat/uvolnyavat-jena-v-makedoniya--uchastvala-v-balgarski-sabor_01082012

Българка е уволнена от работа, след като е взела участие в традиционния събор за Илинденско-преображенското въстание в Македония. Местната Държавна сигурност осъдила събирането на сънародниците ни в Смилево.

Само дни след събора Виолета Младенова е уволнена от фирмата, в която работи. Като причина за това се изтъква съкращение на персоналa, пише Блиц. Истинският повод за уволнението обаче е участието на Младенова в събора, смятат от Българския културен клуб в Скопие (БККС).

Българката от години е тормозена заради своето гражданство и самоопределянето си. Връхната точка е съборът, след който тя е уволнена, обяснява Лазар Младенов, председател на БККС.

От българското външно министерство няма реакция.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

ВМРО, 1 август 2012
Тормоз и уволнения след честването в Смилево

http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=4624:2012-08-01-08-03-52&catid=1:latestnews

Съпругата на председателя на Българския културен клуб – Скопие (БККС) Лазар Младенов е уволнена от работа в македонска държавна фирма. Виолета Младенова има 29-годишен стаж във фирмата „Струмишки слив”. Въпреки това обаче е една от едва няколкото служители, които не получават подновяване на договорите. Претекстът е съкращаване на персонала, но почти всички други получават работа отново.
Това уволнение ознаменува края на няколкогодишния психически тормоз на г-жа Младенова заради българското й гражданство и самоопределение и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб – Скопие, съобщава страницата на неправителствената организация.
Самият Лазар Младенов пък е бил посетен от шефа на ДБК (Държавна сигурност и контраразузнаване) за Струмица, Блажо Чамински. Посещението е буквално веднага след честването на Илинден, организирано от БККС в родното село на Даме Груев, Смилево. Тогава повече от триста българи от Македония, България и общностите ни по света се събраха в безпрецедентно съвместно честване.
Чамински цитира обръщението на на Младенов пред събора в Смилево, че „ако целта на востаниците од 1903 г. беше да ги скинат робските окови, нашата цел е да ги скинеме оковите на една измислена история, коя ги дели люгето и насадува омраза“ и грубо заплашва Лазар Младенов и семейството му заради пробългарската им дейност. „Не мораше да ги кършите оковите!“, гневно заявява Чамински.
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

„Обещаваме” лош евродоклад за Македония
02.08.2012, 12:02 (обновена 02.08.2012, 17:01)
news.bg
Коментари (15)
В писмо до медиите евродепутатът ни Андрей Ковачев изразява голямото си разочарование от „поредния акт на дискриминация срещу македонски граждани, които открито заявяват своето българско самосъзнание и идентичност".

Припомняме, председателят на Българския културен клуб в Скопие (БККС) Лазар Младенов и семейството му получиха заплахи от македонски представители след честването на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево на 21 юни.
Дни по-късно съпругата на Младенов бе уволнена.

"Много е разочароващо, че през 21 век все още рефлексите и ретроградните практики от минали епохи са живи в Република Македония и тя не успява да скъса с тях", заявява българският евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, по повод отстраняването на съпругата на Младенов от държавна фирма под претекст за съкращаване на персонала.

Ковачев припомня, че преди време Европейският парламент е изразил "своето разочарование от липсата на напредък при съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседни държави - членки на ЕС, което би допринесло за по-добро разбиране на историята и за отношения на добросъседство", като е насърчил "създаването на съвместна експертна комисия по въпросите на историята и образованието с България и Гърция с цел да се допринесе за обективно, основаващо се на факти тълкуване на историята, да се засили академичното сътрудничество и да се поощри положително отношение на младите хора към съседните страни".

Ковачев припомня, че през есента на тази година предстои да излезе годишния доклад на Европейската Комисия за напредъка на Македония по пътя към евроинтеграцията, където със сигурност тези действия на македонските власти ще бъдат отразени."

http://news.ibox.bg/news/id_258532037
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Ето как уволниха съпругата на "бугараша" Л. Младенов

2 Август, 2012|автор: frognews.bg|15 Коментари|
Продължават репресиите над гражданите с българско самосъзнание в Македония. Всички онези, които имат смелостта да го заявят, си плащат рано или късно заради "предавството".

Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив", която има 29-годишен трудов стаж и е съпруга на председателя на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, от вчера е без работа. Официалният претекст за нейното освобождаване е съкращение на персонала на фирмата, която била в ликвидация.

Всъщност истинският повод за уволнението на Виолета е участието й в събора в Смилево, където около 400 граждани и общински съветници от всички краища на Македония и България честваха годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Това ни съобщиха от Българския културен клуб в Скопие (БККС).

Самият Лазар Младенов пък имал среща в Държавна сигурност в Струмица и там били изречени нелицеприятни думи за патриотичната българска инициатива. Семейството на Младенов било заплашено открито заради тяхната пробългарска дейност.
http://frognews.bg/news_46495/Eto_kak_uvolniha_saprugata_na_bugarasha_L_Mladenov/
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Л. Младенов: В Македония се осъзнават, страхът се пречупва

2 Август, 2012|автор: frognews.bg|10 Коментари|

"Събраха се много единични случаи, за да са само "единични". Спаска Митрова, Мирослав Ризински, Виктор Канзуров, Драги Попов, Миле Йованоски, Виолета Младенова ... и т.н. списъкът е безконечен, казва за Frognews председателят на БККС, чиято съпруга беше уволнена от работа заради българското самосъзнание на семейството..."

http://frognews.bg/news_45978/L_Mladenov_V_Makedoniia_ima_ogromna_masa_ot_osaznali_se_strahat_se_prechupva
Сочувана