Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: БККС протестира против уништувањето на бугарските споменици во Македонија  (Прочитано 62065 пати)

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Измислената древна македонска култура и история стига до Брюксел
„Македонското ръкописно богатство през вековете” ще бъде официално представено в Кралския музей на Брюксел през октомври. Сред „македонските гордости“ са „Стружкият сборник” с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти. Целта на изложбата е да покаже хилядолетната славянска културно-писмена историческа традиция.
Реакциите на българските историци и експерти не закъсняха.
Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не за някаква митологизирана „македонска култура”, каквато през Средновековието не съществува, коментира историкът доц. Пламен Павлов в интервю.
За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл – отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо, допълва той.
Не е възможно старобългарските писмени паметници да бъдат свързвани с македонската историческа традиция, тъй като македонската държавност датира от 8 септември 1991 г., а претенциите за македонска нация са свързани с 1945 г. Това е позицията на български експерти.
ВМРО.бг се надява в най-скоро време да може да представи позицията и на българските институции.
28 август 2012
http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=4726%3A2012-08-28-09-25-29&catid=1%3Alatestnews
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Македонски ръкописи, азбука или език? Нонсенс!
BNews.bg

Директорът на НИМ Божидар Димитров заяви, че средновековни македонски ръкописи няма. Никъде в световната история не съществува понятието македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език, каза още Димитров по повод изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която страната се кани да представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.

Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г.,

с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма.
Това каза пред Фокус шефът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, във връзка с изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.

Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език

категоричен е Димитров. „В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи.

Очевидно ще представят българските ръкописи, открити в Македония, заедно със сръбски и гръцки ръкописи,

подозира директорът на НИМ. Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история. „Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че

понятието „македонски средновековни ръкописи” е нонсенс и очевидно няма,

пита Димитров. Той смята, че българската държава и евродепутатите ни трябва да протестират срещу поредния опит за фалшифициране на българската история.
Още преди години историк номер 1 у нас „заложи“ един милион евро на тезата, че на територията на днешна Македония преди Средновековието не е имало македонци: "Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро, но от мен. Странно, никой не ги е поискал вече десет години", констатира Димитров.

Очакваме НАСА съвсем скоро да съобщи, че марсоходът й е намерил следи от македонската цивилизация на Марс
- специално за македонската преса.
http://www.bnews.bg/article-57727#.UD0W61-fuSo.facebook
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Остри реакции за подготвяна македонска изложба в Брюксел

Историците са категорични, че през Средновековието няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство

Българските евродепутати и историци реагираха остро по повод готвената изложба "Македонското ръкописно богатство през вековете", която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.

Историците са категорични, че пред Средновековието няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

Според съобщения в македонските медии от 9 до 21 октомври т.г. в Кралския музей на Брюксел ще бъдат показани "Струшкият сборник" с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти.

"Недопустима е промяната на историята със задна дата. Търсенето на артефакти и събития в античната или средновековната история, за да се аргументира сегашната национална идентичност на хората в Република Македония, не можем да приемем като нормално", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

"Имаме ясен отговор на това като български евродепутати: трябва да престане манипулацията на историята. Не знам тази изложба какво точно ще представя и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята", добави Ковачев.

Самият проект в Македония – "Скопие 2014", с тези мегаломански паметници на различни герои, от различни етапи в историята от Античността и Средновековието до наши дни, показва огромен комплекс за това, че има какво да доказват и има нещо, което не е точно така, щом търсят своята идентичност в гигантски бетонни статуи, каза още Андрей Ковачев.

Реакция на българското Външно министерство или на посолството ни в Брюксел

поиска евродепутатът от БСП Евгени Кирилов.

Белгийски институции вероятно са предложили домакинство на изложбата, без да се вгледат в чисто научната същност, предположи той.

Мегаломанските манипулации на историята вземат връх в нашата съседка, като главно се употребяват за вътрешнопартийни и вътрешнополитически спекулации, каза Евгени Кирилов. Според него масовият зрител на подобни прояви въобще не е запознат с подробностите.

Кирилов смята също, че трябва да се прави всичко възможно - да обясняваме и на братята македонци, че това не е в техен интерес.

"Така, както водят политиката си в последно време, не е в интерес и на обикновените хора в Македония. Напомпва се изкуствено тяхното съзнание с цел политическа експлоатация. Но това са краткотрайни ефекти и от това се губи", смята Кирилов.

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма,

тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма", каза директорът на НИМ Божидар Димитров.

Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език, добави той.

"В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват, вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма.

Скопие, очевидно, с тази изложба ще набеди една от тези групи за македонски. Вероятно ще бъдат българските ръкописи, които се откриват в Македония, паралелно със сръбски и гръцки ръкописи", смята Божидар Димитров.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история.

"Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието "македонски средновековни ръкописи" е нонсенс и очевидно няма такова", заяви Димитров.

Според него българската държава би трябвало да протестира, както трябва да протестират и евродепутатите.

"Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро,

но от мен, странно, никой не ги е поискал вече 10 години. Ако има македонски средновековни ръкописи, това значи, че имат не едно, а много доказателства, но кой знае защо не ги представят", каза още Димитров.

Историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" също е категоричен, че в продължение на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

По думите му твърдението за такова наследство противоречи на абсолютно всички сведения на чужди пътешественици, наблюдатели, кръстоносци, мисионери, търговци и представители на тогавашната средновековна обществена мисъл.

"Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не – за някаква митологизирана "македонска култура", каквато през Средновековието не съществува. Със сигурност всички паметници, които ще бъдат представени там, са свързани с традициите на българската средновековна писменост; с тези български книжовни средища, които са поддържани от българските царе и българското общество през онези години”, каза той.

"За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл – отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо", допълни доц. Пламен Павлов.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5090651
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

БЕЛГИЙЦИТЕ САМИ СМЕНИХА ИМЕТО НА СКАНДАЛНА МАКЕДОНСКА ИЗЛОЖБА С БЪЛГАРСКИ РЪКОПИСИ
29 август 2012, 18:21
Брюксел, Белгия

      
След като българският евродепутат Андрей Ковачев информира Кралския музей в Белгия, че изложбата, която се кани да покаже, е некоректно представена от македонската страна, на сайта на музея светна новото заглавие – “Старинни ръкописи от 13 до 19 век”. Припомняме, че заглавието, с което македонците искаха да се покажат пред Европа, беше ”Македонското ръкописно богатство през вековете”. То стана причина за бурна реакция от българска страна, която не искаше нашите културни достижения да се представят за чужди.
На официалната страница на музея пише: “В тясно сътрудничество с посолството на Македония в Брюксел и федерация Валон-Брюксел Интернешънъл, експозицията ще представи селекция от творби, избрани от 270 стари славянски ръкописа, съхранявани в Националната и университетска библиотека “Св. Климент Охридски” в Скопие. Кралският музей на Мариемонт има голямата чест да се покаже на обществеността, за първи път извън границите на Македония, двадесет славянски ръкописи, датиращи от 13-19 век”. Текстът е на френски, а английски вариант липсва.

Вижда се, че думата “македонски” умишлено е избегната. За да не се получат конфузии, е използвана думата “славянски”, за да не се наложи да се пише “български” и да се обяснява после защо.

Двете организации – Кралският музей и Валон-Брюксел Интернешънъл са уверили Андрей Ковачев, че думата “македонски” ще изпадне от заглавието. Според евродепутата, ако ръкописите бъдат коректно представени и българската научна общност бъде привлечена за участие, изложбата може да бъде пример за едно съвместно представяне на общата история на Република България и Република Македония.

Смяната на името е коректна и би трябвало да задоволи и двете страни. С това, обаче, се показва острата нужда на европейските институции да се информират повече за балканското минало и за това кого и как се канят да приемат в ЕС в бъдеще.
http://www.blitz.bg/news/article/152797
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Македонски медии: Български историци оспорват македонското културно наследство

http://www.focus-news.net/?id=n1690412

29 август 2012 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура

Скопие. Македонски медии днес отделят внимание на изявленията на българските историци Божидар Димитров и Пламен Павлов пред Агенция „Фокус”, свързани с ръкописите, които Македония ще покаже на изложба в Брюксел.
„Македонското средновековно ръкописно богатство събуди страстите на българските историци”, коментира скопската телевизия Сител. Телевизията цитира изявление на Божидар Димитров, според което ръкописите от 10 до 19 век, открити от в манастири в Македония, са български, гръцки и сръбски.
„Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще се състои изложбата. Не знам дали там има някой, който да им каже, че определението „македонски средновековни ръкописи” е нон сенс”, заявил Божидар Димитров.
Под заглавие „Български историк смята, че не съществува македонско културно наследство” електронното издание Прес 24 цитира изявлението на историка Пламен Павлов за Агенция „Фокус”, където заявява, че представянето на културното наследство на Македония е голяма провокация.
„Няма нито едно доказателство за съществуването на независимо македонско културно наследство”, заявил Павлов.
Електронните издания Скай и Плюс инфо също цитират изявлението на Павлов.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Доц. Пламен Павлов: Парадоксално е, че няма никаква реакция от институциите на изложбата, подготвяна от Македония за Брюксел

http://www.focus-news.net/?id=n1690464

29 август 2012 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура

Велико Търново. Парадоксално е, че няма никаква реакция от българските официални институции на информацията за изложбата от „средновековни македонски ръкописи”, която предстои да се организира в Брюксел през октомври. Това каза пред Агенция “Фокус” историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет и водещ на предаването „Час по България” по телевизия „Скат”. По думите му - новината за подготвяната изложба в Брюксел логично предизвика коментари на различни среди в България. „Най-много са коментарите в интернет пространството на млади хора и хора, възпитани в национален дух, въпреки всичко. Това са хора, които съвсем искрено реагират на поредното посегателство към историческата истина и българското наследство. Реакциите в българските медии, за съжаление, са твърде малко; отново флагман на информацията е Агенция „Фокус”. Препечатването в отделни български медии показва загриженост от развитието на нещата. По-парадоксално обаче е, че засега няма никаква реакция от български официални институции – изключвам евродепутатите Евгени Кирилов и Андрей Ковачев (предполагам, че и Станимир Илчев някъде би направил някакво изявление), но – това са тримата евродепутати, които са доказали, че винаги защитават националната кауза”, каза доц. Пламен Петков.
По думите му – що се отнася до коментарите в Македония, те говорят за „някаква изненада” от българските реакции; в тях все още няма характерните заклеймявания и нападки към конкретни хора, но и в тях се вижда, че няма реакция на българските държавни институции.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Нов клип в Скопие показва реакциите на български историци на информацията за изложбата на средновековни ръкописи в Брюксел

http://www.focus-news.net/?id=n1690468

29 август 2012 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура

Скопие. "Македонското средновековно ръкописно богатство разбуди страстите у българските историци". С това заглавие Телевизия "Сител" публикува материал, свързан с реакциите в България на информацията, че през октомври на изложба в Кралския музей в Белгия ще бъдат представени средновековни ръкописи, част от българското културно-историческо наследство, които обаче са обявени като "македонски". На клипа, качен на интернет страницата на телевизията, http://daily.mk може да се видят коментарите по повод информацията.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Никола Кицевски: Македонското средновековно богатство е българско и това ясно си личи

http://www.focus-news.net/?id=n1690473

29 август 2012 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Както се вижда от фотоса, който сте показали на сайта на Агенцията, македонското средновековно богатство е българско, и това ясно си личи. Това каза пред Агенция „Фокус” журналистът Никола Кицевски.
„Всичко това трябва да се коментира в контекста на селския комплекс за малоценност, който ги тресе в Скопие, и който избива в грандомания със строежите на този и онзи, които не са никакви предци на тези македонци, които живеят там. Това чисто и просто се нарича пладнешка кражба на история”, обясни той.
Македония се тресе от много сериозен комплекс, отбеляза той. „Може би, ако беше жив Зигмунд Фройд, щеше да даде сериозно научно обяснение какви сексуални мотиви седят зад този глад да се краде чужда история, но той не е между живите, и според мен нещата стоят така: Тази историческа клептомания, която Скопие проявява, издава комплекса на незаконно родената нация. Тоест, за да докажеш, че си законно роден, на теб ти трябва история, но като я нямаш, за да я имаш, трябва да крадеш”, каза Кицевски
Според него, държавата не може да спре фалшифицирането на история, но е длъжна да обясни пред света, че това е фалшифициране на историята и там, където може, да изиска нещата да бъдат оправени. „Тук от десетилетия, основно нашата дипломация (защото става въпрос за международни отношения), прилага една тактика, ужким: „убий простака с мълчание”, но всъщност това не върви. Чисто и просто - трябва да започнат да си вършат работата. Дори оправданията, че проблемите не са, да речем проблеми на дипломацията, проблеми на историята или проблеми на културата, не вървят. Тук дипломацията трябва да си свърши работата”, посочи той.
По думите на Кицевски, антибългарската пропаганда в Скопие продължава от години и това е една опора, върху която съществува, и върху която изгражда Македония като самостоятелна държава. „Тя има няколко опорни стълба, които са много гнили, защото когато се основаваш на нещо, че го мразиш, или когато се основаваш на нещо, че отричаш, ти не си стъпил на здрава плоча”, допълни той.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Какъв е вашият коментар на представянето на средновековни български ръкописи като македонски - пишете на "Фокус"

http://www.focus-news.net/?id=n1690476

29 август 2012 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Информацията за представянето на средновековни български ръкописи като македонски в изложба, подготвяна за Кралския музей в Брюксел, предизвика реакцията на читатели на Агенция "Фокус". Сдружение "Историческа пробуда" изпрати писмо до посланика на Белгия в България Н. Пр. Марк Михилсен с въпроси относно подготвяната изложба.
Георги Апостолов, писател, журналист и публицист, пише: Приветствам Ви за сериозно, аргументирано и твърдо поддържаната патриотична позиция на Агенцията. Вие сте един от стожерите, от стълбовете на нашата история, култура и национална идентичност. Който разбира и може да чете, ще го проумее. Сега поводът бе изложбата на Македония в Брюксел, но продължавайте все така, българинът се нуждае от информация, анализи и подкрепа!".
Очакваме реакцията на българското Министерство на външните работи, на посолството на България в Скопие, на българските евродепутати от всички парламентарни групи, както и от българските историци, научни работници и общественици.
Вашите коментари по темата може да изпратите на електронната поща на Агенция "Фокус": [email protected].
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Доц. Пламен Павлов: Перфектно заглавие за изложбата в Брюксел е дал акад. Йордан Иванов - "Български старини от Македония" (1931)

http://www.focus-news.net/?id=n1690483

29 август 2012 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Велико Търново. Крайно време е македонската културна политика да възприеме общоприетите стандарти, които са в съзвучие с историческата истина. Това каза пред Агенция “Фокус” историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет и водещ на предаването „Час по България” по телевизия „Скат”. По думите му - България също организира подобни изложби и в чужбина, но и в страната. „Без да си правим самохвални самооценки, колегите, които организират изложбите, се придържат към реалните факти и историческата истина. Казва се „византийски паметници”, „римски паметници”, „тракийски паметници”. Никой в България не е посягал към паметници, които са продукт на друга цивилизация, да ги обявява самоцелно и брутално за български. В българските музеи, открити експозиции и археологически обекти, винаги се подчертава – къде е византийският пласт, къде е римският пласт, къде собствено е българският пласт и такава е практиката в целия свят. Ние не правим изключение. Изключение обаче прави Македония и нейната псевдонаука, която обявява паметници, доказано старобългарски, за притежание на някаква несъществуваща средновековна или по-късна македонска традиция”, каза доц. Пламен Павлов.
„Моят съвет към организаторите на изложбата от Скопие (тъй като това наследство е основателно да бъде показано в чужбина), е следният: Академик Йордан Иванов, един човек, дълбоко свързан с Македония, е дал заглавие на една книга, излязла през далечната 1931 г., която македонските учени много използват. Написаха се цели дисертации, цели професорски кариери се градят върху книгата на академик Йордан Иванов – „Български старини из Македония”. Ето едно перфектно заглавие за тази изложба – „Български старини от Македония”. Разбира се, може да се каже и „Старобългарски паметници от Македония”. Не виждам това да обижда с нещо самата Македония. Както когато кажем „тракийски паметници”, „византийски икони” или нещо друго от България, по този начин не обиждаме себе си – каза доц. Пламен Павлов.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Д-р Тодор Чобанов: Похвално е да се направи изложба, но заглавието не бива да е подвеждащо

http://www.focus-news.net/?id=n1690494

29 август 2012 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Изгледах сайта, който представя изложбата в македонското интернет пространство и мога да кажа, че едно нещо е безспорно: това са средновековни български културни ценности. Това каза пред Агенция “Фокус” археологът д-р Тодор Чобанов. „Похвално е, че колегите искат да правят изложби в чужбина – това е нормално. Въпросът е, че за международната културна сцена действат строги правила – има етика и морал в организирането на изложби, които изискват заглавията да не подвеждат, и да отговарят на съдържанието. В този смисъл, когато се прави изложба със средновековни български културни ценности (тези ръкописи са точно такива и това е факт), следва заглавието да отразява достоверно това, което е в самата изложба. Оттук нататък има два варианта, за да се запази добрият тон – единият вариант е да се промени заглавието, другият вариант е – да не се организира изложбата, каза д-р Тодор Чобанов.
На въпрос за това, че България също е организирала изложби с подобни ръкописи, които са били византийски, например, Чобанов коментира: „На световната музейна сцена се е наложило правилото, че всеки, който има желание, може да организира изложби, които включват културно наследство, което не е продукт на съответната нация, но притежава определени черти, които го правят значимо. Като държава организираме много често изложби с тракийски съкровища и културни ценности от други цивилизационни кръгове, които не са непременно продукт на българската нация, но ние ги оценяваме, представяме ги на чужденците, стараем се да ги покажем в най-добрата им светлина”.
През 2011 година в София се проведе едно много важно световно събитие – 22-ият конгрес по византийски изследвания. „Водещата изложба беше „Сиянието на Византия”. Няма нищо срамно ние, като една горда нация, да кажем, че тук има културни ценности, писмени съкровища, които се свързват с дейността на тази велика империя. Да, ние сме водили войни с тази империя, но сме поддържали и културен диалог. Няма нищо ненормално, нищо необичайно, колегите в Македония да направят изложба, и да си кажат, че става дума за българско културно наследство. Ние няма да се обидим, напротив, аз като специалист ви уверявам, че много колеги ще са щастливи, ако те дигитализират тези ръкописи, представят ги в интернет, за да може всички да ги четем и да им се радваме. Това са непреходни ценности, това са хубави и важни ръкописи”, каза д-р Тодор Чобанов.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Красимир Каракачанов: По балкански проблеми се изказва говорителката на МВнР, а за Близкия Изток и Занзибар – външният министър

http://www.focus-news.net/?id=n1690500

29 август 2012 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Неприятно впечатление прави, че по балкански проблеми се изказва говорителят на Министерство на външните работи, а по теми за Близкия Изток, Иран и Занзибар – външният министър. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО – БНД. По думите му – за пореден път липсва адекватна реакция на българското Външно министерство по повод скандала с представянето на български средновековни ръкописи като македонски в изложба в Брюксел.
„Външно министерство не се интересува от тези работи, българският външен министър като че се вълнува повече от това - как да се залепи за някоя поредна европейска инициатива или да покани поредните ислямисти опозиционери на някого в Близкия Изток, за да може да си осигури следващата месторабота като европейски чиновник, отколкото - от българските интереси. Българското правителство не реагира, а би трябвало да се реагира. Виждаме постоянно неадекватни реакции и на Външно министерство и на говорителя. Доста неприятно впечатление прави, че когато става въпрос за балкански проблеми, в случаи, в които Македония нарушава правата на българи, фалшифицира българска история, по въпроса се изказва не външният министър, а говорителката на Външно министерство, а когато става въпрос за Близкия Изток, за Иран, за Занзибар или някъде другаде, нашият външен министър е първи. Разбира се, явно обича екскурзиите, обича да обикаля и да се прави на интересен, но българска държавна политика по въпроса на балканските проблеми и най-вече по темата Македония, нямаме”, каза Красимир Каракачанов.
„Както предишният път премиерът Борисов се изказа твърдо за поредната македонска провокация, разчитам отново той да се намеси и външният министър малко да си влезе в ролята. Премиерът е единственият член на този кабинет, който по темата Македония се изказва категорично и се надявам да набие обръчите на външния министър” – каза Красимир Каракачанов.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Сдружение „Историческа пробуда” пита белгийския посланик за изложбата „Македонското средновековно ръкописно богатство”

http://www.focus-news.net/?id=n1690501

29 август 2012 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Сдружение „Историческа пробуда” изпрати отворено писмо до белгийския посланик у нас във връзка с готвена в Брюксел изложбата „Македонското средновековно ръкописно богатство”. Според сдружението изложбата е пореден опит на Бивша Югославска Република Македония да подмени българската и европейска история. От сдружението подчертават, че „Македонско ръкописно богатство през вековете” не съществува, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г. с решение на Балканския лендерсиндикат на Коминтерна, а в последните месеци на 1944 г., е създаден и македонският книжовен език. В последствие на 8 септември 1991 г. е обявена независимостта на Бившата Югославска Република Македония и е създадена сегашната „Македонска Република”.
От сдружението настояват белгийският посланик да провери данните, описани в писмото и да предприеме мерки. Те отправят към него и няколко въпроса: „Отговаря ли на истината подготовката на гостуваща изложба с името „Македонското ръкописно богатство през вековете” от 9 до 21 октомври т.г. в Кралския музей на Брюксел?; Толерира ли Белгийското Кралство подмяната на българската и европейска история?; Превръща ли се Белгийското Кралство в трибуна за прокарване на македонските грандомански твърдения?; Заблудени ли са белгийските историци от македонските си колеги при договарянето на тази изложба?; Признава ли Белгия съществуването на македонска държава преди 1934 г.?; Става ли Вашата държава заложник на интересите на Бивша Югославска Република Македония?; Подкрепя ли Кралство Белгия присъединяването към Европейския съюз на държави, които явно и постоянно показват омразата си към други страни -членки на Европейския съюз и преследват техните граждани, както и подменят тяхната история, като я представят за своя?”.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Българското Посолство в Скопие е информирало Външно министерство за пресконференцията за изложбата в Брюксел

http://www.focus-news.net/?id=n1690519

29 август 2012 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Посолството на България в Скопие е информирало Министерство на външните работи за пресконференцията от понеделник, която е дала македонският министър на културата за предстоящата изложба в Брюксел на средновековни ръкописи. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от българската дипломатическа мисия в Скопие. Установено е, че такава изложба до момента не е имало. На пресконференцията пред журналисти са представени експонатите, след което са събрани. Експонатите са от различни музеи и институции в Македония, сред които Битоля, Охрид, Скопие и други места. Идеята е – да се презентират в Брюксел.
Българското Министерство на външните работи е информирано и в момента българското Посолство полага усилия да установи какви са тези предмети, тъй като пресконференцията е била в понеделник, а вторник е бил официален неработен ден в Македония.
От кабинета на говорителя на Министерство на външните работи в София заявиха пред Агенция "Фокус", че, ако има позиция на МВнР, тя вероятно ще бъде оповестена по-късно.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Красимир Каракачанов: Не разчитам на българския външен министър, разчитам на българските евродепутати

29 август 2012 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Не разчитам българският външен министър след три години безразличие по балканските проблеми, да реагира адекватно, това каза в интервю за Агенция “Фокус” Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, по повод липсата на реакция у българските институции за изложбата на български средновековни ръкописи в Брюксел, представени като македонски.
„Въобще не разчитам на него, разчитам на българските евродепутати, като Андрей Ковачев, Евгени Кирилов, като Станимир Илчев, които откакто са станали европейски депутати, защитават българските интереси в Македония. Разчитам тези хора да реагират и чрез това да бъде защитен българският национален интерес. Не разчитам на Външно министерство, защото то е всичко друго, но не и българско Външно министерство, с кадри на „Сорос”, които го управляват. Българското министерство е едно подразделение на фондация „Сорос”, а не структура на българската държава”, каза Красимир Каракачанов.
„Разчитам все пак, някой от българските евродепутати да присъства на тази изложба и да обяснят на своите колеги, че всъщност наблюдават не някакво си антично македонско Средновековие, а наблюдават българското Средновековие, защото Македония изпадна в една тотална шизофрения – от Клеопатра, през Филип и Александър Македонски, през Самуил, до Майка Тереза. Всичко това е дело на македонския „гений” и по-точно на „македонския ген”, но никой не реагира”, каза Красимир Каракачанов.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана