Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: БККС протестира против уништувањето на бугарските споменици во Македонија  (Прочитано 61531 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Директорът на НИМ Божидар Димитров: Средновековни македонски ръкописи няма

http://www.focus-news.net/?id=n1690134

28 август 2012 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура

София. Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма. Това каза пред Агенция „Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ), във връзка с изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.
Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език – каза Божидар Димитров. „В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма. Скопие, очевидно, с тази изложба, ще набеди една от тези групи за македонски. Вероятно ще бъдат българските ръкописи, които се откриват в Македония, паралелно със сръбски и гръцки ръкописи”, добави Божидар Димитров.
Според него - изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история. „Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието „македонски средновековни ръкописи” е нонсенс и очевидно няма”, заяви Димитров.
Българската държава би трябвало да протестира, както трябва да протестират и евродепутатите, тъй като не би могло да има македонски средновековни ръкописи, заяви Божидар Димитров. „Имаме хора, които много добре знаят, и са наясно с македонския въпрос, и с фалшификациите на българската история. Това са и Андрей Ковачев от ГЕРБ, и Станимир Илчев от НДСВ, и Евгени Кирилов от БСП, който е много наясно с всичко това. Би трябвало - да направят колективен протест и да се срещнат с ръководството на музея, да му обяснят в какво се забъркват”, добави Божидар Димитров.
„Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро, но от мен, странно, никой не ги е поискал вече десет години. Ако има македонски средновековни ръкописи, това значи, че имат не едно, а много доказателства, но кой знае защо не ги представят”, каза още Димитров.
„Целият площад в Скопие е изпълнен с паметници, които са кражба на българската история, всички учебници по история, всички книги, които пишат, са кражби на българска история”, заяви Божидар Димитров.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Евродепутатът Андрей Ковачев: Недопустима е промяната на историята със задна дата

http://www.focus-news.net/?id=n1690170

28 август 2012 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура

София. Недопустима е промяната на историята със задна дата. Търсенето на артефакти и събития в античната или средновековната история, за да се аргументира сегашната национална идентичност на хората в Република Македония, не можем да приемем като нормално. Това каза пред Агенция „Фокус” евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, във връзка с изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.
„Имаме ясен отговор на това като български евродепутати: Трябва да престане манипулацията на историята. Не знам тази изложба какво точно ще представя, и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята”, добави Ковачев.
„Самият проект в Македония – „Скопие 2014” с тези мегаломански паметници на различни герои, от различни етапи в историята от Античността и Средновековието до наши дни, показва огромен комплекс за това, че има какво да доказват и има нещо, което не е точно така, щом търсят своята идентичност в гигантски бетонни статуи”, каза още Андрей Ковачев.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Проф. Христо Матанов: Всички знаят, че няма македонска средновековна книжина, но в случая става въпрос за пропаганда

http://www.focus-news.net/?id=n1690251

28 август 2012 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Македонски средновековни ръкописи има дотолкова, доколкото има ръкописи, които се съхраняват на територията на днешната Бивша югославска република Македония. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът проф. Христо Матанов, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски", по повод изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври. Това е ясно, както и в България има ръкописи, които не са български. Може да се каже „еди какви си ръкописи от България”. Това, че в Македония правят подобно нещо, и се опитват да пропагандират някаква македонска идентичност, не ни учудва. Това сме го виждали и дори стана по-агресивно в последните години, каза проф. Матанов.
Сегашното правителство в Скопие е доста антибългарско настроено и се опитва да пропагандира тази си идея и сред обществото. Това се отразява както за подобни изложби, така и в усиленото строителство на статуи, правителствени сгради и триумфални арки в центъра на Скопие, което е нещо на границата между скулптурата и бутафорията, но това са реалностите, с които трябва да се съобразяваме. Личните ми впечатления са, че има подчертано засилване на антибългарските настроения, заяви проф. Матанов.
„Ако вярвате на македонските теории, има македонска литература, каквато няма; има македонско-византийски литературни отношения, каквито не могат да съществуват. Така че - това са поредните кьорфишеци. Македонска средновековна книжнина, нито по правопис, нито по език, не съществува. Това е ясно. Няма спор. Това по света го знаят всички, но това пропаганда”, каза още проф. Матанов.
Красимира ГЕОРГИЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Евгени Кирилов: На изложбата на "македонското ръкописно богатство" през вековете трябва да се реагира на двустранно ниво

http://www.focus-news.net/?id=n1690236

28 август 2012 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Брюксел. Белгийски институции вероятно са предложили домакинство на изложбата на "македонското ръкописно богатство" през вековете, вероятно, без да се вгледат в чисто научната същност. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов по повод предстоящата през октомври изложба в Кралския дворец в Брюксел на колекция от средновековни църковни ръкописи.
По думите му – в случая трябва да се реагира на двустранна основа.
Мегаломанските манипулации на историята вземат връх в нашата съседка, като главно се употребяват за вътрешнопартийни и вътрешнополитически спекулации, каза Евгени Кирилов.
По думите му - масовият зрител на подобни прояви въобще не е запознат с подробностите. „По-скоро те трябва да бъдат обект на двустранен обмен, на интерактивни действия в научната област на историци, хора на изкуствата и т.н. За съжаление, нашите институции в последно време не показват активност и взаимодействие. Имаше времена, когато имаше Център по българистика и научни центрове, които имаха активен обмен и естествено, това даваше резултат. Сега, както виждам от реакциите, като че ли най-голямата надежда пак е у евродепутатите, които трябва да заместят действията на двустранна основа. Разбира се, ние ще помислим и сигурно – ще реагираме, но ние имаме научни институции, имаме Външно министерство, имаме Посолство в Белгия, което може на двустранна основа също да изясни въпросите, когато вече се стига до равнище на политика”, каза Евгени Кирилов.
Според него – освен на двустранно ниво, трябва да се прави всичко възможно - да обясняваме и на братята македонци, че това не е в техен интерес. „Така, както водят политиката си в последно време, не е в интерес и на обикновените хора в Македония. Напомпва се изкуствено тяхното съзнание с цел – политическа експлоатация. Но това са краткотрайни ефекти и от това се губи”, каза Евгени Кирилов.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Евгени Кирилов: Сегашното ръководство на Македония повече симулира, отколкото работи, за европейски стандарти

http://www.focus-news.net/?id=n1690268

28 август 2012 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Брюксел. Сегашното ръководство на Македония повече симулира, отколкото работи активно за достигане на европейски стандарти и норми. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов. По думите му - в същото време – в Скопие продължават действията на чисто националистическа основа, вероятно, смятайки, че така ще се задържат по-дълго на власт.
„Сегашното ръководство знае много добре симпатиите и подкрепата на хората в Република Македония - да се работи по-активно за членство в ЕС и да се напредва по тази линия. Поради това - те декларират голяма ангажираност, действия, които биха били възприети в тази посока. Но, по главните въпроси, които се поставят, и които спомагат за достигане на тези стандарти на взаимоотношения не се прави нищо. Фактическа симулация”, каза Евгени Кирилов.
По думите му – не се действа по основни въпроси, свързани с политиката на добросъседство, с езика на омразата, с манипулация на исторически факти, с мегаломански проекти като този в Скопие, като наименованието на летище „Александър Македонски” и т.н. „Поставихме, и беше възприето, и въпросът, свързан със свободния избор и хора, които се самоопределят като българи в Република Македония, и са обект на натиск, включително понякога и на съдебен произвол, за което има достатъчно примери”, каза още Евгени Кирилов.
По отношение на правата на българите - постъпват сигнали от най-различно естество, каза Евгени Кирилов. „Ние ги следим и ги обобщаваме. Не виждам никакви корекции в политиката. Да не говорим за това, че в някои отношения спрямо нас се действа много по-агресивно, отколкото да кажем спрямо Гърция, като съседка. Не си спомням – гръцки посланик да е бил нападан в Скопие, за разлика от нашия, който наскоро беше обект на такъв инцидент на 4 май”, каза Евгени Кирилов.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Доц. Пламен Павлов: В цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство

http://www.focus-news.net/?id=f22113

28 август 2012 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Мнение

Историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий” и водещ на телевизионното предаване „Час по България” по телевизия Скат пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Доц. Павлов, какъв е Вашият коментар на подготвяната изложба на средновековни ръкописи в Брюксел през октомври от Македония?
Пламен Павлов: Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не – за някаква митологизирана „македонска култура”, каквато през Средновековието не съществува. Със сигурност, всички паметници, които ще бъдат представени там, са свързани с традициите на българската средновековна писменост; с тези български книжовни средища, които са поддържани от българските царе и българското общество през онези години. В продължение на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство. Твърдението за такова противоречи на абсолютно всички сведения на чужди пътешественици, наблюдатели, кръстоносци, мисионери, търговци и представители на тогавашната средновековна обществена мисъл. За пореден път ставаме свидетели на грозна кражба на старобългарско наследство.
За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл – отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо.
Призовавам българските евродепутати да повдигнат въпроса пред съответните институции на Европейския парламент и пред институциите на самата Белгия. Кражбата на история не би трябвало да бъде търпяна от нито едно уважаващо себе си общество, най-малко в Европейския съюз. В този смисъл – най-малкото е необходима една нота на българското Министерство на външните работи за прекратяване на езика на омразата. Без това да е ясно заявено, самата кражба на история е една абсолютна перфидна проява на езика на омразата и на отричане на историческата истина.
Бих апелирал и към българското Министерство на културата – да има някакъв мониторинг върху всички подобни прояви и те да не остават без последствие. Всяко едно бездействие се възприема от македонската страна като знак на слабост, на страх от по-категорично действие. Не мисля, че това би било тълкувано като национализъм или отказ от добросъседски отношения, но е крайно време българската държава, в тон и с много декларации, които са правени през последните години, да си каже думата.
Фокус: Достатъчно грамотни ли са зрителите в Брюксел, ако все пак тази изложба се състои – да направят тези разлики, които за нас на Балканите са очевидни, по отношение на културно-историческото наследство от Средновековието?
Пламен Павлов: Уви. Въпреки цялото ми уважение към европейската културна общественост, включително и към тази в Брюксел, не мисля, че тамошната публика е подготвена за нашите балкански реалности и особено – за провокационния тон на Македония. Не бива да забравяме, че дълги години югославската пропаганда, по една или друга причина беше толерирана от западното общество, тъй като България беше в съветския блок, Югославия се смяташе за необвързана държава, приятел на Запада, „необходимото зло”, от гледна точка на западната демокрация. Вече минаха повече от 20 години откакто тези реалности на практика не съществуват. Но – без активност от страна на България, и без последователност в отстояване на истината от страна на българските институции, западният зрител никога няма да може да бъде подготвен за подобно нещо. На нас продължава да ни се създава един негативен имидж като едва ли не – националистически мислеща нация.
В това отношение – аз съм много обезпокоен в това, което чета напоследък, в балканската секция на „Дойче веле”. Там може да се забележи една определена тенденция да се създава една антология на антибългаризма. Има серия публикации на „Дойче веле” и в случая виждаме как недобросъвестни за мен журналисти, или най-малкото – невежи, използват чуждата медия, за да нападат българските позиции, понякога по изключително брутален начин. Като, разбира се, самата Германия няма и понятие от това, което се върши от нейно име. Такива опасности винаги има и ние сме длъжни като държава, общество и наука категорично да изясняваме своите позиции, да показваме – каква е историческата истина. Достатъчно е – западният наблюдател да отвори своите средновековни хроники и своите средновековни автори, за да види, че тогава не съществува никаква Македония; че има една голяма държава България, която е една от трите Велики сили на Европа през ранното Средновековие.
Ние продължаваме да страдаме от това, че сме се самозатворили тук, търсим някакви домашни сензации, търсим туристически ефект понякога по доста спорен начин, а сме занемарили популяризацията на своето изключително голямо и наистина богато средновековно културно наследство в западна Европа и по целия свят.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Евгени Кирилов: Сегашното ръководство на Македония повече симулира, отколкото работи за достигане на европейски стандарти

http://www.focus-news.net/?id=f22116

28 август 2012 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Начало / Мнение

Евродепутатът Евгени Кирилов от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Кирилов, в Брюксел през октомври ще бъде организирана изложба на македонското ръкописно богатство през вековете. Очакванията са пак към евродепутатите да реагирате срещу изопачаването на историческата истина. Какъв е Вашият коментар?
Евгени Кирилов: Това е продължение на злощастните опити за ретроактивно създаване на македонска идентичност. Тук става дума за двустранни отношения и, когато говорим за Брюксел, става дума за белгийски институции, които вероятно са предложили домакинство, без да се вгледат в чисто научната същност, включително – и на заглавието. Не мога да кажа нищо, освен, че в това няма нищо ново. Мегаломанските манипулации на историята вземат връх в нашата съседка, като главно се употребяват за вътрешнопартийни и вътрешнополитически спекулации. Цялата тази тенденция продължава и във всички случаи – трябва да се реагира, трябва да се обяснява.
Фокус: Запознат ли е западният зрител на подобни прояви с нашите балкански детайли около историята? Информацията, че на практика в Средновековието няма македонско културно-историческо наследство по-скоро остава в сферата на науката.
Евгени Кирилов: Масовият зрител, разбира се, въобще не е запознат с тези подробности. По-скоро те трябва да бъдат обект на двустранен обмен, на интерактивни действия в научната област на историци, хора на изкуствата и т.н. За съжаление, нашите институции в последно време не показват активност и взаимодействие. Имаше времена, когато имаше Център по българистика и научни центрове, които имаха активен обмен и естествено, това даваше резултат. Сега, както виждам от реакциите, като че ли най-голямата надежда пак е у евродепутатите, които трябва да заместят действията на двустранна основа. Разбира се, ние ще помислим и сигурно – ще реагираме, но ние имаме научни институции, имаме Външно министерство, имаме Посолство в Белгия, което може на двустранна основа също да изясни въпросите, когато вече се стига до равнище на политика. Моето чувство е, че, разбира се, трябва да се прави всичко възможно да обясняваме и на братята македонци, че това не е в техен интерес. Така, както водят политиката си в последно време, това не е в интерес и на обикновените хора в Македония. Напомпва се изкуствено тяхното съзнание с цел – политическа експлоатация. Но това са краткотрайни ефекти и от това се губи, ако говорим за преговорния процес на Македония. Нека направим едно сравнение – ние, в България, изнасяме обекти на тракийското изкуство, но казваме, че това са предмети на тракийското изкуство, открити по българските земи.
Фокус: В по-широк план може ли да се смята, че това е продължаване на „езика на омразата”?
Евгени Кирилов: По същество – това е продължение на същата тази политика, по която ние дадохме достатъчно обосновани и критични бележки, които се възприеха от Европейската комисия и другите институции. На равнище Европейски съюз тук са наясно с всички националистически увлечения в Република Македония. Нещата са такива, че като че ли сегашното ръководство на Македония повече симулира, отколкото работи активно за достигане на европейски стандарти и норми. Включително – и в двустранните отношения, със съседните страни – членки и всички останали изисквания, свързани с преговорния процес. В същото време - продължават действията на чисто националистическа основа, вероятно, смятайки, че така ще се задържат по-дълго на власт.
Фокус: В какво се изразява тази „симулация” на действия за присъединяване към Евросъюза от страна на ръководството на държавата – съседка?
Евгени Кирилов: Сегашното ръководство знае много добре симпатиите и подкрепата на хората в Република Македония да се работи по-активно за членство в ЕС и да се напредва по тази линия. Поради това те декларират голяма ангажираност, действия, които биха били възприети в тази посока. Но, по главните въпроси, които се поставят, и които спомагат за достигане на тези стандарти на взаимоотношения не се прави нищо. Фактическа симулация.
Има основни въпроси, свързани с политиката на добросъседство, с езика на омразата, с манипулация на исторически факти, с мегаломански проекти като този в Скопие, като наименованието на летище „Александър Македонски” и т.н. Поставихме и това беше възприето и въпросът, свързан със свободния избор и хора, които се самоопределят като българи в Република Македония са обект на натиск, включително понякога и на съдебен произвол, за което има достатъчно примери.
Фокус: Наскоро Българският културен клуб в Скопие се оплака от репресии след организираното отбелязване от тях на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. При Вас постъпвали ли са скоро сигнали за проблеми?
Евгени Кирилов: Постъпват сигнали от най-различно естество. Ние ги следим и ги обобщаваме. Не виждам никакви корекции в политиката. Да не говорим за това, че в някои отношения спрямо нас се действа много по-агресивно, отколкото да кажем спрямо Гърция, като съседка. Не си спомням – гръцки посланик да е бил нападан в Скопие, за разлика от нашия, който наскоро беше обект на такъв инцидент на 4 май.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Читателите за средновековната изложба: Българските институции да вземат отношение

http://focus-news.net/?id=n1690535

29 август 2012 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Десетки читатели изпратиха на електронната поща на Агенция “Фокус” [email protected] коментари по повод предстоящото организиране в Брюксел на изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”. Публикуваме мненията на някои от тях:

Димитър Байраков, културолог, докторант в Исторически факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и уредник в Исторически музей-Велинград:
Моята гражданска позиция не се различава от мнението на българският евродепутат Андрей Ковачев. Самият аз имам македонска кръв и се гордея, че съм наследник на българите от Македония. След като няма македонски език и македонски народ, а само държава, наречена БЮРМ, няма какво да се чака, а е нужно българските институции на най-високо държавно ниво да вземат отношение по тези проблеми. Мълчанието и завирането на главата в земята няма да ни помогнат. Тук се касае за националната ни идентичност, която ако не бъде отстоявана и опазвана, то тогава нищо добро не ни очаква. Културното наследство на българите, включително и това извън територията на България, трябва да бъде опазвано със същата ревност, с която пазим границите на държавата или праговете на домовете си. Големият въпрос сега е имат ли смелост българските управници да заемат позицията, която народа очаква от тях.

Мариян Петков:
Имам питане и към управляващите ни - кога на-после ще има официален отговор на държавно ниво относно поредното нагло поведение на БЮРМ спрямо България, народа ни и историята ни (визирам предвидената изложба в Брюксел на "македонското езиково богатство")!? Докога ще се продължава с крайно неприемливата за мен като гражданин на републиката линия на мълчание срещу всеки акт на кражби от македонска страна спрямо нас? От какво, от кого се страхуват политиците ни, та вече над 20 години все си мълчат? Страхуват се да не разсърдят някоя братска страна на запад ли? Един Еквадор се противопостави на Великите сили по случай Асанж, а България не може да защити интересите на собствените й граждани - що за абсурд!? Нашето МВнР се интересува в пъти повече за децата в Сомалия, гражданската война в Сирия или за ситуацията в Египет, отколкото за ситуацията на Балканите и най-вече за българите и българското културно наследство на полуострова. Българската дипломация за поредна година показва, че не е в състояние да отбранява националните ни интереси на Балканите. (...) Аман от пасивна външна политика на Балканите и от държавен и медиен мазохизъм!

Димитър Иванов:
Не искам да коментирам „македонците” и техните действия, нека го направят пред обществото патриотично настроените учени, експерти и политици. Искам да кажа едно "БЛАГОДАРЯ" на Агенция "Фокус" за ежедневното информиране на българската общественост за това какво се случва във Вардарска Македония. Вие сте един от малкото патриотични, независими и обективни източници на информация в България! Вашата работа е много важна за нас, обикновените хора.

Васил Богомилов Василев:
Считам, че на тази псевдодържава вече и изтича времето за изтърпяване от всички, не само от нас (България) и следва тя да бъде директно санкционирана без никаква милост. Тия хора не заслужават да се наричат нито македонци, нито българи, нито сърби, нито с никое име на известен балкански народ. По-скоро би следвало да си измислят ново име като нова нация.

Димитър Кунев, филолог:
На мене ми се струва, че силно се подценява историческият факт за връщането на престола на България на цар Роман - син на Петър І и внук на Симеон І Велики. Самуил вече се е провъзгласил за български цар, когато Византия връща обратно в България скопените синове на Петър - Борис ІІ и Роман. По неизяснени причини /най-вероятната теза е, че самите византийски гранични стражи са убийците, за да провокират вълнения в България/ Борис е убит на границата, а Роман остава жив. Но това дава възможност на цар Самуил да се откаже от престола и да провъзгласи наследника на преславския царски двор - Роман - за всемодържец Български. Това в Македония премълчават и заблуждават, че "Булгарофигон" не било българоубиец, а "вулгароубиец". Мисля, че Фокус-нюз е редно постоянно по повод историческите фалшификации на Скопие да набляга на коронясването на цар Роман от Самуил.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

На сайта на музея пише, че става сума за 270 стари славянски ръкописа от 8-ми до 19-ти век:
http://www.musee-mariemont.be/index.php?id=985


Цитат
Manuscrits anciens du XIIIe au XIXe siècle

9-10-2012 > 21-10-2012

En collaboration étroite avec l’Ambassade de Macédoine à Bruxelles et la Fédération Wallonie-Bruxelles International, l’exposition présentera un florilège d’œuvres choisies parmi les 270 vieux manuscrits slaves conservés à la Bibliothèque Universitaire et nationale St Clément d’Ohrid à Skopje.

Le Musée royal de Mariemont a le grand honneur de montrer au public, pour la première fois hors de Macédoine, une vingtaine de manuscrits slaves qui datent du XIIIe au XIXe siècle.
 

Очевидно става дума за български (а може би и за някои сръбски) ръкописи, които се опитват да присвоят, криейки се зад славянството - стар и изпитан юго-метод. :)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Андрей Ковачев: Белгийският кралски музей ще провери случая с изложбата „Македонското средновековно ръкописно богатство”
29 август 2012 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Европейски съюз

София. Научният директор на Кралския музей на Мариемонт ще провери случая с изложбата „Македонското средновековно ръкописно богатство”, която представя български средновековни ръкописи. Това каза за Агенция „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е запознал с казуса директора на музея. „Информирах директора, че е научно некоректно, ако музеят представи тези ръкописи като македонски. Информирал съм вече белгийската страна за това да не бъдат използвани за такава провокация и манипулация на научни факти и данни. Очаквам до края на деня реакцията на белгийската страна”, заяви евродепутатът.
„Музеите се базират на факти и на научно обосновани тези. Убеден съм, че и белгийският кралски музей иска да е научнообосновано това, което ще бъде представено там и ще реагират по съответния начин”, посочи Ковачев. По думите му няма две мнения по въпроса, че тези ръкописи са ценни и е хубаво да бъдат представени. „Въпросът е как те се представят – дали като български, които се намират на днешната територия на Република Македония, каквато е историческата истина, или като македонски, както се опитват да ги представят от Македония. Това е основният проблем. Ако ръкописите са коректно, научно обосновано и коректно представени като български, то тогава ние нямаме нищо против те да бъдат представени”, коментира Ковачев.
„Информирали сме белгийските си партньори за некоректната интерпретация на историческите факти, която тема е и политически проблематична за нас, защото имаме исторически неразрешени неразбирания между България и Македония, и надали белгийската страна би искала да участва в задълбочаването на тези проблеми между нас. Аз казах на директора на Кралския музей за резолюцията на Европейския парламент, която призовава за една историческа интерпретация, която е базирана на фактите и за това, че призовава Македония да участва в експертна комисия заедно със съседните си държави, които да се обединят около история, базирана на фактите”, посочи евродепутатът.
Екатерина ПАНОВА

http://focus-news.net/?id=n1690480
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Историци искат смяна на името на македонската изложба
Историкът Божидар Димитров и археологът д-р Тодор Чобанов поискаха смяна на името на готвената от Македония изложба в Брюксел

Един от готвените за изложбата ръкописи
Научният директор на Кралския музей на Мариемонт ще провери случая с изложбата "Македонското средновековно ръкописно богатство”, която представя български средновековни ръкописи, съобщи днес евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е запознал с казуса директора на музея.

Във вторник български евродепутати и историци реагираха остро по повод готвената от Македония през октомври изложба в Кралския музей на Брюксел.

"Информирах директора, че е научно некоректно, ако музеят представи тези ръкописи като македонски. Информирал съм вече белгийската страна за това да не бъдат използвани за такава провокация и манипулация на научни факти и данни. Очаквам до края на деня реакцията на белгийската страна", заяви Ковачев.

"Музеите се базират на факти и на научно обосновани тези. Убеден съм, че и белгийският кралски музей иска да е научнообосновано това, което ще бъде представено там и ще реагират по съответния начин", допълни той.

Евродепуатът подчерта, че ръкописите, които ще бъдат включени в изложбата, са ценни и е хубаво да бъдат представени. "Въпросът е как те се представят – дали като български, които се намират на днешната територия на Република Македония, каквато е историческата истина, или като македонски, както се опитват да ги представят от Македония. Това е основният проблем. Ако ръкописите са научно обосновано и коректно представени като български, то тогава ние нямаме нищо против те да бъдат представени", коментира Ковачев.

"Информирали сме белгийските си партньори за некоректната интерпретация на историческите факти, която тема е и политически проблематична за нас, защото имаме исторически неразрешени неразбирания между България и Македония, и надали белгийската страна би искала да участва в задълбочаването на тези проблеми между нас", каза още Андрей Ковачев.

Шефът на НИМ Божидар Димитров днес също изказа мнение, че най-добрият изход от ситуацията е смяна на името на изложбата.

Днес от посолството ни в Скопие съобщиха, че са информирали българското външно министерство за пресконференцията в понеделник, която е дал македонският министър на културата за предстоящата изложба в Брюксел на средновековни ръкописи.

На пресконференцията пред журналисти са били представени експонатите - те са от различни музеи и институции в Македония, сред които Битоля, Охрид, Скопие и други места.

В репортаж македонската телевизия "Сител" показа ръкописите, които ще бъдат изложени в белгийската столица. На тях ясно се виждат надписите на старобългарски език.

Изгледах репортажа и мога да кажа, че едно нещо е безспорно: това са средновековни български културни ценности, коментира археологът д-р Тодор Чобанов.

"В този смисъл, когато се прави изложба със средновековни български културни ценности -  тези ръкописи са точно такива и това е факт, следва заглавието да отразява достоверно това, което е в самата изложба. Оттук нататък има два варианта, за да се запази добрият тон – единият вариант е да се промени заглавието, другият вариант е – да не се организира изложбата", смята д-р Чобанов. Той припомни, че и България е организирала изложби с византийски ръкописи например.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5092771
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Македония сама потвърди, че изложбата в Брюксел ще бъде с български средновековни ръкописи
29 август 2012 | 09:32 | Агенция "Фокус"

София. Македония сама потвърди, че изложбата на „македонското средновековно ръкописно богатство”, която предстои да бъде открита в Кралския музей в Брюксел през октомври, ще бъде от български средновековни книги и ръкописи.
В репортаж на Телевизия „Сител” (http://www.sitel.com.mk), посветен на реакцията в България, се показват ръкописите, които ще бъдат изложени в белгийската столица. На ръкописите ясно се виждат надписите на старобългарски език.
Предлагаме на читателите на Агенция „Фокус” възможността да се запознаят сами с македонската версия на българската книжовност.
Очакваме реакцията на българското Министерство на външните работи, на посолството на България в Скопие, на българските евродепутати от всички парламентарни групи, както и от българските историци, научни работници и общественици.
http://focus-news.net/?id=n1690398

http://www.youtube.com/watch?v=0dBkTGS2Aqo
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Доц. Пламен Павлов: Перфектно заглавие за изложбата в Брюксел е дал акад. Йордан Иванов - "Български старини от Македония" (1931)
29 август 2012 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Велико Търново. Крайно време е македонската културна политика да възприеме общоприетите стандарти, които са в съзвучие с историческата истина. Това каза пред Агенция “Фокус” историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет и водещ на предаването „Час по България” по телевизия „Скат”. По думите му - България също организира подобни изложби и в чужбина, но и в страната. „Без да си правим самохвални самооценки, колегите, които организират изложбите, се придържат към реалните факти и историческата истина. Казва се „византийски паметници”, „римски паметници”, „тракийски паметници”. Никой в България не е посягал към паметници, които са продукт на друга цивилизация, да ги обявява самоцелно и брутално за български. В българските музеи, открити експозиции и археологически обекти, винаги се подчертава – къде е византийският пласт, къде е римският пласт, къде собствено е българският пласт и такава е практиката в целия свят. Ние не правим изключение. Изключение обаче прави Македония и нейната псевдонаука, която обявява паметници, доказано старобългарски, за притежание на някаква несъществуваща средновековна или по-късна македонска традиция”, каза доц. Пламен Павлов.
„Моят съвет към организаторите на изложбата от Скопие (тъй като това наследство е основателно да бъде показано в чужбина), е следният: Академик Йордан Иванов, един човек, дълбоко свързан с Македония, е дал заглавие на една книга, излязла през далечната 1931 г., която македонските учени много използват. Написаха се цели дисертации, цели професорски кариери се градят върху книгата на академик Йордан Иванов – „Български старини из Македония”. Ето едно перфектно заглавие за тази изложба – „Български старини от Македония”. Разбира се, може да се каже и „Старобългарски паметници от Македония”. Не виждам това да обижда с нещо самата Македония. Както когато кажем „тракийски паметници”, „византийски икони” или нещо друго от България, по този начин не обиждаме себе си – каза доц. Пламен Павлов.
http://www.focus-news.net/?id=n1690483
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

Скопие показва в Брюксел ”македонски” средновековни ръкописи

12:27  |  29 август 2012 | Политика   

Това е манипулация на научни факти, заяви евродепутатът Андрей Ковачев

Научният директор на белгийския Кралски музей ще проверява предстоящата изложба „Македонското средновековно ръкописно богатство”, която представя български средновековни ръкописи. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е сигнализирал за случая.
От 9 до 21 октомври в музея в Брюксел ще гостува изложбата, в която ще бъдат показани „Струшкият сборник” с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти, съобщи вчера вестник „Вечер”. 

В репортаж на телевизия „Сител” (http://www.sitel.com.mk) ясно се виждат надписите на старобългарски език, предаде "Фокус".

Да се считат за каквито искат. Право им е да се самоопределят и като самоеди, но не и да крадат нашата история.

да но „Съобщих на директора, че е научно некоректно, ако музеят представи тези ръкописи като македонски. Информирал съм вече белгийската страна за това да не бъдат използвани за такава провокация и манипулация на научни факти. Очаквам до края на деня реакция”, заяви пред информационната агенция евродепутатът.
Той е убеден, че Кралският музей иска да е научнообосновано това, което ще бъде представено там, и ще реагира по съответния начин.

По думите на Ковачев няма две мнения по въпроса, че тези ръкописи са ценни и е хубаво да бъдат представени. „Въпросът е как - дали като български, които се намират на днешната територия на Република Македония, каквато е историческата истина, или като македонски, както се опитват да ги представят от Македония", каза още евродепутатът.
Той е информирал директора на Кралския музей за резолюцията на Европейския парламент, която призовава Македония да участва в експертна комисия заедно със съседните си държави, които да се обединят около история, базирана на фактите.

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието „македонски средновековни ръкописи” е нонсенс и очевидно такъв няма", коментира и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

„В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват вече няколкостотин години, български, сръбски и гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма. Скопие, очевидно, с тази изложба, ще набеди една от тези групи за македонски”, добави историкът.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история и нашата държава и евродепутати би трябвало да протестират.
„Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от 1 милион евро, но от мен, странно, никой не ги е поискал вече десет години. А целият площад в Скопие е изпълнен с паметници, които са кражба на българската история, всички учебници по история, всички книги, които пишат, са кражби на българска история”, заяви още Божидар Димитров.

Посолството на България в Скопие е информирало Министерство на външните работи за пресконференцията от понеделник, която е дала македонският министър на културата за предстоящата изложба в Брюксел, съобщиха пред “Фокус” от българската дипломатическа мисия в Скопие. На пресконференцията пред журналисти са представени експонатите - те са т различни музеи и институции в Македония. Посолство полага усилия да установи какви са тези предмети.
МВнР е инструктирало българското посолство в Брюксел да установи контакт с Кралския музей на Белгия и да изясни всички моменти, свързани с предстоящата изложба, заявиха от пресцентъра на ведомството.
http://dnes.dir.bg/news/makedonia-belgia-muzey-rakopisi-11883401?nt=4
Сочувана

тиквешанка

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 633
  • Погледај го Профилот

МАКЕДОНЦИ СИ ПРИСВОИХА И СБОРНИК НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
Историците ни: Не съществува средновековно македонско книжовно богатство

29 август 2012, 09:05
Скопие, Македония

Македония ще изпрати български средновековни ръкописи в Брюксел на изложба с името „Македонското ръкописно богатство през вековете”.
В нея са включени текстове от сборник на св. Климент Охридски, Бенчевското четвероевангелие и средновековни нотни песнопения.

Българското културно наследство е представено като македонско, защото ръкописите са открити в манастири на територията на югозападната ни съседка, пише "Новинар".

Според наши историци обаче не съществува средновековно македонско книжовно богатство, защото македонската нация е създадена след Втората световна война.

Съседите се опитват да представят български, сръбски и гръцки творби за свои, за да защитят тезата си за древното минало на своята страна.
http://www.blitz.bg/news/article/152696
Сочувана