Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

Консултативна средба во Инфо-центарот на ЕУ

26 јануари 2011

Делегацијата на Европската унија организираше консултативна средба со организации од граѓанскиот сектор, на која беше дискутирано за приоритетите на претстојниот Повик за предлози 2010 во Европскиот инструмент за демократија и човечки права (European
Instrument for Democracy and Human Rights - EIDHR).

Реакции во медиумите во врска со писмото на БККС до МПЦ и анализата во ЕурАктив

18-28 јануари 2011

Голем број медиуми пренесуваат за писмото на претседателот на БККС Лазар Младенов до поглаварот на канонично непризнаената МПЦ архиепископ Стефан. [Прочитај повеќе]

EurActiv: Is hate speech back in FYROM?

24 January 2011

Strange as it may sound, the head of the (unrecognised) Macedonian Orthodox Church (MOC), Archbishop Stefan lashed out in a Christmas interview for the media at young mother Spaska Mitrova, who has been harassed by the Skopje authorities for taking Bulgarian citizenship. Lazar Mladenov, president of the Bulgarian Cultural Club in Skopje, looks into the matter. [Read more]

БККС ќе се обрати кон БПЦ да ги возобнови своите историски епархии во Македонија

18 јануари 2011

Ако поглаварот на МПЦ не ја повлече својата нехристијанска изјава со која практично ги анатемоса македонските Бугари како „отпадници, предавници и изроди“, раководството на БККС ќе се обрати кон меѓународно признаената Бугарска православна црква (БПЦ) и Неговата Светост Патријарх Максим со молба БПЦ да ги возобнови своите историски епархии над илјадниците македонски Бугари кои живеат на територијата на Република Македонија. [Прочитај повеќе]

Реакции в медиите относно позицията на БККС за МПЦ

11-15 януари 2011

Множество медии публикуваха позицията на БККС относно скандалното нехристиянско изявление на главата на МПЦ. [Прочети повече]

BCCS position on the scandalous statement of the MOC's head

10 January 2011

The “Bulgarian Cultural Club” - Skopje (BCCS) took a position on the scandalous non-Christian statement of the Macedonian Orthodox Church’s head that the anguished Bulgarian mother and human rights activist Spaska Mitrova is “garbage, traitor and freak”. [Read more]

Реакции в медиите относно случая с Миле Йованоски

5 януари 2011

Протестната декларация на "Българския културен клуб" - Скопие (БККС) относно случая на Миле Йованоски, член на клуба от Прилеп, има голям отзвук в медиите. [Прочети повече]

БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација на Република Македонија

3 јануари 2011

Раководството на „Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС) испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со г-н Миле Јованоски (член на БККС од Прилеп), жртва на груба етничка дискриминација и заплашувања заради неговата бугарска националност и државјанство. [Прочитај повеќе]

Честити празници!

24 декември 2010

Ръководството на "Българския културен клуб" – Скопие Ви пожелава пълна с емоции и позитивна енергия Нова 2011 Година, която да Ви донесе здраве, мъдрост, любов и мир! [прочети повече]

БАН благодари на БККС

7 декември 2010

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Никола Съботинов е изпратил благодарствено писмо до председателя на "Българския културен клуб" - Скопие (БККС) г-н Лазар Младенов, изразяващо презнателност за подкрепата на БККС във връзка със сложната ситуация, пред която е изправена Българската академия на науките. [прочети повече]

AdaptiveThemes