Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација  (Прочитано 29347 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

БККС протестира против етничка дискриминација во државната администрација на Република Македонија

http://www.bkks.org/node/362
Раководството на „Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС) испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со г-н Миле Јованоски (член на БККС од Прилеп), жртва на груба етничка дискриминација и заплашувања заради неговата бугарска националност и државјанство. Во писмото се вели:

"Се обраќаме кон Вас по повод случајот на г-н Миле Јованоски, државјанин на Република Македонија и Република Бугарија. Г-н Јованоски е од бугарско етничко потекло и е активен член на нашето здружение на граѓани – „Бугарски културен клуб“ – Скопје уште од неговото создавање во 2008 година до денес.

Г-н Јованоски работеше како социјален работник во Дневниот центар за деца со посебни потреби во Прилеп, отворен во 2002 г. со помошта на УНИЦЕФ. Неодамна, тој подаде сигнал до БККС дека бил подложен на злобна дискриминација, навредлив однос и заплашувања поради неговото бугарско потекло и државјанство.

Служители на локалната администрација во Прилеп (кои се и политички функционери на владеачката партија ДПМНЕ) му кажале дека „тука нема место за оние, кои ја продаваат својата нација“. Сличен тормоз бил извршен и од директорот на Дневниот центар, како резултат на што г-н Јованоски бил избркан од работа, макар да е меѓу малкумината служители, чие образование перфектно соодветствува на дејностите на Центарот и сите професионални барања за позицијата на социјален работник.

Осознавајќи дека ја губи својата должност на социјален работник, г-н Јованоски се обидува да аплицира дури за пониската позиција на „оператор“. Овој обид е одбиен од локален чиновник на ДПМНЕ во Прилеп, кој зајавил дека таа должност „припаѓа на ДУИ во согласност со Охридскиот рамковен договор“. Како резултат на оваа груба политичка интервенција и шуробаџанаштина, некомпетентни служители со несоодветна квалификација (вклучително и по дрводелство и фризерство) се назначени на работа во Дневниот центар наместо г-н Јованоски, само затоа што се блиски роднини и пријатели на локалните партиски велможи.

Наполно неприемливо е во 21-ви век, во држава, која се стреми кон членство во ЕУ, вакви висококвалифицирани експерти со долгогодишно докажно професионално искуство да се отпуштаат безцеремоно од работа само заради нивната бугарска националност. Категорично ја осудуваме етничката дискриминација и тормоз, практикувани од државната администрација на Република Македонија, со што сериозно се нарушуваат Уставот и законите на државата, како и сите меѓународни конвенции за заштита на граѓанските права и борба против дискриминацијата.

Отпуштањето од работа е меѓу најгрозните практики на титовиот комунистички режим и неговиот „национален инженеринг“ во бивша Југославија, кој имаше цел да ги избрише националните чувства на македонските граѓани кои се силно приврзани за своето бугарско потекло и културно-историско наследство.

Поради тоа, љубезно Ве молиме да ги употребите сите можни средства на Ваше расположение, заедно со Вашето морално влијание, за наоѓање на позитивно решение за случајот на г-н Јованоски. Ја повикуваме меѓународната заедница неодложно да ги преземе сите неопходни мерки за прекратување на овие средновековни практики против бугарите во Република Македонија."

Декларацијата на БККС е испратена исто до релевантни бугарски институции и медиуми со настојчив апел да дадат максимална помош за позитивно решение на случајот на г-н Јованоски.


Оригинал на писмото во PDF.

Вариант на български литературен език.
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

Публикувах статията на заглавната на http://bg-nacionalisti.org
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

БККС протестира срещу етническа дискриминация в държавната администрация на Република Македония

http://www.bivol.bg/home/item/717-macdiscrimination.html
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Българи в Македония: Гоненията срещу нас стават държавна политика!
http://balkani.actualno.com/news_330351.html

БККС протестира срещу етническа дискриминация в държавната администрация на Република Македония
http://www.bulgarians.biz/index.php?page=809

Гоненията срещу българите в Македония - държавна политика
http://frognews.bg/news_30330/Goneniiata_sreshtu_balgarite_v_Makedoniia_-_darjavna_politika/

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ppan

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 219
  • Погледај го Профилот

Изразявам възмущението си от поредния цинизъм на македонските власти, изразяващ се в етническа дискриминация към македонските българи и в частност към г-н Миле Йовановски от гр. Прилеп. Етническата принадлежност и политическите предпочитания са неотменно право на всеки човек в нормалните общества по цялата земя.
Република Македония не е вече сръбска бановина! Република Македония е независима и демократична държава и нейните ръководители са длъжни да го показват с действията си!
Присъединявам се към протеста на Български културен клуб - Скопие, и призовавам всички демократични и правозащитни организации в Европа да се противопоставят с всички разрешени демократични средства на циничните действия на властващите в Република Македония, където незачитането на правата на македонските българи е издигнато в култ-отношението към Мирослав Ризински, Спаска Митрова и Миле Йовановски са само малка част от доказателствата за горното.
Да не допуснем Република Македония да стане Северна Корея на Балканите!
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Изразявам възмущението си от поредния цинизъм на македонските власти, изразяващ се в етническа дискриминация към македонските българи и в частност към г-н Миле Йовановски от гр. Прилеп.
Цитат
... призовавам всички демократични и правозащитни организации в Европа да се противопоставят с всички разрешени демократични средства на циничните действия на властващите в Република Македония, където незачитането на правата на македонските българи е издигнато в култ ...

Хубаво, но мислиш ли, че ще се трогнат от един само призив (още повече личен)?

Цитат
Република Македония не е вече сръбска бановина! Република Македония е независима и демократична държава ...

Дали?

Да не допуснем Република Македония да стане Северна Корея на Балканите!

В Северна Корея наскоро излъчиха първия западен филм (http://features.actualno.com/news_330333.html), докато в "независима и демократична" РМ досега няма излъчен нито един БГ филм по ефирна или кабелна телевизия!
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ppan

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 219
  • Погледај го Профилот

призовавам всички демократични и правозащитни организации в Европа да се противопоставят с всички разрешени демократични средства на циничните действия на властващите в Република Македония, където незачитането на правата на македонските българи е издигнато в култ ...

Хубаво, но мислиш ли, че ще се трогнат от един само призив (още повече личен)?

Да не допуснем Република Македония да стане Северна Корея на Балканите!

В Северна Корея наскоро излъчиха първия западен филм (http://features.actualno.com/news_330333.html), докато в "независима и демократична" РМ досега няма излъчен нито един БГ филм по ефирна или кабелна телевизия!

Сговорна дружина планина повдига, Competent!
А комунистическа измет, това най-цинично, най-ретроградно, най-лицемерно творение на човешкия(разбирай на еврейския) ум, не ми хвали! Без значение на повода!
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

.... човешкия(разбирай на еврейския) ум, ...

Интересно!  :)

А комунистическа измет ... не ми хвали! Без значение на повода!

Информацията за първия западен филм, излъчен в Северна Корея, хвалене на комунизма ли е?  :o
Ако е така, оплачи се на авторите й http://features.actualno.com/news_330333.html, които пък на свой ред се позовават на ВВС - тези добре познати "комунисти";)

Северна Корея демек е направила стъпка напред спрямо Запада, а РМ не се гледа да прави подобни стъпки по отношение на БГ!  ::)
« Последно менување: Јануари 04, 2011, 11:51:23 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Българи в Македония: Гоненията срещу нас стават държавна политика!

http://svejo.net/967305-balgari-v-makedoniya-goneniyata-sreshtu-nas-stavat-darzhavna-politika

Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://radiomilena.com/news/?p=9034
« Последно менување: Јануари 04, 2011, 12:09:20 Competent »
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://www.barometar.net/?view=22872

Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2011/01/04/1019299_goneniiata_sreshtu_bulgarite_v_makedoniia_stavat/

Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

БККС: Гоненията срещу българите в Македония стават държавна политика

http://www.snews.bg/bg/statiya/bkks-goneniyata-sreshtu-balgarite-v-makedoniya-stavat-darzhavna-politika:3174
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ppan

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 219
  • Погледај го Профилот

Јас сум нов член на форумов.Се надевам дека ќе разменуваме мислења и ќе се дружиме на форумов.Поставив линк и на -Форум на Македонско движение "Преображение" каде сум член веќе неколку месеци.Се со цел и јас да дадам скромен допринос и да се солидаризирам.
поздрав :)

Добре дошла тиквешанке!
Поздрави!
Сочувана

опълченец

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3291
  • Погледај го Профилот

Присъединявам се към протеста на Българския културен клуб в Скопие.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Присъединявам се към протеста на Българския културен клуб в Скопие.

Добре дошъл във форума!
Сочувана