Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Заштита на Мирослав Ризински  (Прочитано 51867 пати)

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #30 на: Август 31, 2010, 02:12:58 »

От няколко дни podkrepa.net e mалко замразен поради осъвременяване на дизайна. Ще пусна новина в първия възможен момент (макар и малко да ми се губи смисъла, да беше подписка разбирам).

Малък съвет - не копирайте един и същ текст в n-сайта или ако го пращате, задължително споменете че е пратен и на други. Търсещите машини третират това като кражба, а сайтовете публикували едно и също - като крадци. Санкциите са доста сериозни и дългосрочни. Ходи после обяснявай на софтуера на Google че не крадеш...
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #31 на: Август 31, 2010, 02:15:24 »

Българският културен клуб – Скопие застава зад Мирослав Ризински, който е в македонски затвор
http://www.focus-news.net/?id=n1435453


Цитат
Ръководството на Българския културен клуб – Скопие (БККС) е изпратило писмо-декларация до редица европейски институции, правозащитни организации, дипломатически мисии и медии в знак на солидарност с българския патриот Мирослав Ризински (един от ръководителите на БККС), осъден от македонските власти и излежаващ ефективна присъда в затворите на Република Македония, съобщиха от организацията. В писмото се казва:
„Дълбоко сме загрижени и разтревожени за съдбата на нашия скъп и уважаван колега Мирослав Ризински. В своята обществена дейност, Ризински многократно се е доказал като безкомпромисен борец за утвърждаване на демокрацията в Република Македония след разпада на Титова Югославия, както и за ускорена евро-атлантическа интеграция на страната. Той е един от активните радетели за обективно тълкуване на македонската история и за развитие на добросъседските отношения на Балканите (включително чрез отбелязване на общи исторически събития и фигури със съседните държави).
За съжаление с тази си народополезна дейност Ризински винаги е бил трън в очите на враговете на демокрацията в Република Македония, които нееднократно го подлагат на лични атаки и тормоз. Ризински беше един от невинно пострадалите при хулиганското нападение на панихидата за Мара Бунева в януари 2007 г. – престъпление, чиито автори остават ненаказани и до днес. Вместо това, самият Ризински стана невинна жертва на злонамерена провокация и постановка, след което беше осъден на лишаване от свобода в един непрозрачен и политизиран съдебен процес, чието съответствие с международните стандарти е толкова спорно, че изобщо не заслужава коментар”. В писмото се посочва още: „Настояваме пред институциите на Република Македония несправедливото обвинение срещу Ризински да бъде изцяло отхвърлено и да се възстанови доброто му име като човек, специалист и общественик. Призоваваме европейските дипломатически представителства в Скопие да предприемат енергични действия в негова защита”. Писмото на БККС е изпратено също до ръководни български институции и медии с настоятелен апел да окажат пълно съдействие за трансфера на Мирослав Ризински в Република България.

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #32 на: Август 31, 2010, 02:26:17 »

Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #33 на: Август 31, 2010, 03:03:35 »

Доста  македонските  Бугари  беа  „обвинувани,судени „ и  затварани  само и единствено по основ на  презумпција  на  престапност ,
само  и единствено поради својата  национална припадност  и  јавно  и  гласно  декларирање  на  својата  припадностст  кон  староседелското  и  автохтонно Бугарско  население  во РМ.
« Последно менување: Август 31, 2010, 03:07:50 Anton »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #34 на: Август 31, 2010, 07:17:40 »

Труд, 31 август 2010
Скопие и София мълчат за осъден българин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=596388


Мирослав Ризински със сестрата на Мара Бунева - попадията Вера Бунева Николова, на конвенцията на МПО в Детройт през септември 2007 г.


В рамките на дейността на Българския културен клуб-Скопие Марян Ризински събира и данни за разрушените паметници на български воини на територията на Бившата югославска република Македония. На тази снимка е сниман пред паметник на гробището в Струмица.


В края на август държавниците на България - президентът, премиерът, председателката на Народното събрание и външният ни министър, получиха петиция под наслов “Справедливост за Мирослав!”. Става дума за Мирослав Ризински, който вече две години гние в скопския зандан “Шутка”.

Историята

Мирослав Ризински получава българско гражданство през 2003 г. Още след разпадането на Титова Югославия почва да работи за опазване на българското културно-историческо наследство в страната. През януари 2007 г. е една от мишените на македонски биячи, които атакуваха скромната церемония по почитане паметта на българката Мара Бунева пред паметната й плоча в Скопие. През септември с.г. той бе на конвенцията на Македонската патриотична организация (МПО) в Детройт, където се среща и със сестрата на Мара - попадията Вера Бунева Николова.

След завръщането му започва неговото ходене по мъките, зад което прозира ръката на спецслужбите на БЮРМ, действащи по тертипа на югоучителите си от УДБА.

Постановката

В кафене в Скопие Блажо Георгиев от сдружението “Фермер”, поставя на масата на Мирослав плик с 6000 евро. Парите били, за да се ускори даването на 25 000 евро от Бюрото за стопански неразвити райони, в което работел Ризински, за завършване на одобрен проект. Секунди по-късно в заведението нахлуват полицаи, с оръжие принуждават Мирослав да вземе плика - за да остави отпечатъци, и го отвеждат в офиса му. Където “се случва” официалният му арест. Според македонските медии от 2007 г. арестът е извършен в заведението, не в офиса.

На Ризински му е отказано пускане под гаранция, тъй като има и българско гражданство и можел да се укрие. По време на предаването на подкупа Георгиев бил разследван за финансови машинации във “Фермер”.

През 2008 г. Мирослав получава 3,5 г. затвор след обжалване на всички инстанции.

Тезата на защитата на осъдения е, че става дума за постановка. И че присъдите са издадени само върху показанията на Георгиев.

Така се налага схемата, че когато в протоколите на македонската съдебна система влезе определението “и български гражданин”, нещата зациклят.

“Правосъдие” по вардарски

Така стана и с движението “Радко” през 2000 г. Тогава след провокация на трима македонци Йован Стояновски и Александър Маркоски бяха осъдени. Да си припомняме ли и случаите със Спаска Митрова, чиято щерка Сузана бе открадната от съда в Гевгелия и подарена на бащата ? Или пък на Драги Карев от Велес, който бе и е тормозен за това, че е издигнал в двора на дома си паметник на Тодор Александров?

В края на декември 2009 г. посолството ни в Скопие е поискало Ризински да бъде трансфериран, за да излежи присъдата си у нас. Отговор оттогава няма. “Случаят се разглежда. До няколко дни външното министерство ще излезе с позиция по въпроса”, заяви вчера говорителката на ведомството Весела Чернева. От президентството посочиха, че са запознати със случая “Ризински”.

До вчера на организаторите на подписката, сред които са бившите шефове на Агенцията за българите в чужбина Пламен Павлов, Райна Манджукова, председателят на Атлантическия клуб Любомир Иванов, журналистът Бойко Василев, е отговорила единствено Главна прокуратура.

Марян Ризински: Все едно чистачка в банка да гарантира кредит

“Такова обвинение в нормална, демократична и съдебно-правна държава не би могло да има”, заяви пред “Труд” Марян, братът на Мирослав Ризински. Това е все едно да обвиниш чистачка в банка, която няма никакви пълномощия, освен да върти парцала, че е поискала подкуп, за да уреди кредит или да пере пари.

По думите на Марян брат му е бил обикновен държавен служител в Бюрото за слабо развити региони. Обвинен е от сектора на прокуратурата, който се занимава с организираната престъпност. Според законите на Македония не може да има организирана престъпна група, ако в нея участват по-малко от трима души. Мирослав бе осъден заедно със Зуди Джелили, който бе кандидат за президент от ДПА. “Т.е. двама души бяха осъдени за организирана престъпност, но прокурори и съдии не казват кой е третият и има ли такъв.”

“Миналата година брат ми изпрати молба до министъра на правосъдието на Македония г-н Маневски да доизлежи присъдата си в български затвор. Отговор няма”, казва Марян. И допълва, че именно съпругата на министър Маневски - Филимена Маневска, е осъдила на втора инстанция Мирослав. “От декември 2009 г. македонското правосъдно министерство тенденциозно протака трансфера на брат ми в България”, добавя Марян. И посочва, че нито един от добре организираната група хулигани, атакувала панихидата пред плочата на Мара Бунева на 13 януари 2007, не е бил осъден.

“Непрекъснато слушаме за добросъседски отношения и че правосъдните институции у нас ще реформират системата. За съжаление при случаи като този с брат ми нещата не са точно такива и има наличие на политическа намеса, тенденциозност и двойни стандарти. Надявам се институциите в Скопие ще започнат да гледат обективно на случая с брат ми.”

Павел МАРИНОВ
« Последно менување: Септември 01, 2010, 06:07:37 ohrid1941 »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #35 на: Август 31, 2010, 07:30:47 »

ТОП НОВИНА ВО "ТРУД":

Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #36 на: Август 31, 2010, 08:00:56 »

bulfax, 31 август 2010
Скопие и София мълчат за осъден българин

http://www.bulfax.com/?q=node/1235565
Сочувана

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #37 на: Август 31, 2010, 08:42:27 »

Inpress на темата, коректно без коментари:

http://www.24online.mk/325706/indexed.html

http://inpress.com.mk/?ItemID=7561D822526CA4408930CEE2118160E5

Бугарскиот културен клуб - Скопје бара трансфер на осудениот Ризински во БугаријаРаководството на Бугарскиот културен клуб - Скопје испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со својот колега Мирослав Ризински, еден од раководителите на БККС.

Ризински е осуден од македонските власти и излежува ефективна затворска пресуда.

Во писмото испратено до македонските медиуми, се вели:

Длабоко сме загрижени и растревожени за судбината на нашиот драг и уважен колега Мирослав Ризински, еден од раководителите на Бугарскиот културен клуб - Скопје.

Во својата општествена дејност Ризински многукратно се докажувал како бескомпромисен борец за утврдување на демократијата во Република Македонија по распадот на Титова Југославија, како и за забрзана евро-атлантска интеграција на земјата.

Тој е еден од активните поборници за објективно толкување на македонската историја и за развој на добрососедските односи на Балканот вклучително и преку одбележување на заеднички историски настани и фигури на соседните држави.

За жал, со оваа негова народополезна дејност Ризински секогаш бил трн во очите на непријателите на демократијата во Република Македонија, кои често го подлагаат на лични напади и тормоз.

Ризински беше еден од невино настраданите при хулиганскиот напад на панихидата за Мара Бунева во јануари 2007 година криминално дело, чии автори остануваат неказнети и до денес.

Наместо тоа, самиот Ризински стана невина жртва на злонамерна провокација и монтиран процес, по што беше осуден на лишување од слобода во еден непрозрачен и политизиран судски процес, чија согласност со меѓународните стандарди е толку спорна, што воопшто не заслужува коментар.

Дејствата против колегата Ризински, и други членови на граѓански организации, создаваат крајно негативна слика за Република Македонија пред Европската унија и НАТО, бидејќи се во драстично противречие со Копенхашките политички критериуми за членство во ЕУ.

Изразуваме целосна солидарност со справедливата кауза на  Ризински, чија чесност и интегритет е добро позната како на нас, така и на нашите меѓународни партнери. БККС, безрезервно, верува во неговата невиност и правичност и му ја дава својата целосна поткрепа.

Писмото на БККС е испратено исто така и до раководни бугарски институции и медиуми со настојчив апел да дадат целосна помош за трансферот на Мирослав Ризински во Република Бугарија. (Крај)
« Последно менување: Септември 15, 2010, 06:08:00 ohrid1941 »
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #38 на: Август 31, 2010, 09:32:11 »

Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #39 на: Септември 01, 2010, 12:17:51 »

Утрински весник, 1 септември 2010
Репресираните Бугари се множат како печурки

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5EE4D8DFCD04C14AAD79B46F42129D4A

Цитат
Репресираните Македонци со бугарски пасоши се множат како печурки по дожд во земјава, па по паѓањето во заборав на Спаска Митрова, се вади од нафталин случајот со Мирослав Ризински, еден од неформалните лидери на декларираните Бугари во Македонија. Деновиве група бугарски јавни личности, бизнисмени, научници и културни работници испратија отворено писмо до државниот врв во Софија, барајќи да го стави под заштита Ризински, кој бил жртва на политичка репресија и монтиран корупциски случај во нашата држава. Вчера се огласи по истиот повод и Културниот центар на Бугарите во Македонија, практично еден ден пред одбележувањето на годишнината на Тодор Александров и пред најавеното доаѓање на радикалот Красимир Каракачанов. Ризински, кој бил член на партијата на Доста Димовска, во 2007 година бил уапсен за земање 6.000 евра мито, но во јавните апели се тврди дека бил наместен и дека неговата вистинска вина е што бил силен заштитник на бугарската самосвест во земјата и еден од организаторите на одбележувањето на годишнината на Мара Бунева што заврши со тепачка.

Директна причина за реакцијата, наводно, е фактот дека македонското Министерство за правда одбива да и' го предаде Ризински на бугарската држава, па веќе издржал половина од затворската казна. Како и во случајот со Митрова, во реакцијата се користат оцените на ЕУ, на Стејт департментот и на Советот на Европа за судството во Македонија за да се тврди дека процесот против Ризински бил пристрасен иако под превезот на независно судство. „Според Уставот, секој бугарски државјанин, каде и да се наоѓа, е под заштита на Бугарија и не може со леснотија да биде предаден на друга држава за кривично гонење“, стои во реакцијата до официјална Софија, иако прашањето може да се постави и обратно, бидејќи Ризински има бугарско, но и македонско државјанство. (Н.Р.)
« Последно менување: Септември 01, 2010, 10:21:30 ohrid1941 »
Сочувана

Пламен Павлов

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 102
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #40 на: Септември 01, 2010, 08:51:43 »

Искам да обърна внимание на някои коментари към статията в "Утрински весник":

 - Од: Димитар
Датум: 01.09.2010 00:24:17

За добро упатените е повеќе од јасно дека процесот против Мирослав Ризински и Зуди Џелили е чиста полициска конструкција на антибугарска и антиалбанска основа. Како е можно обични државни службеници без никакви овластувања за потпис да се судат како министри? Како е можно да се судат двајца луѓе за организиран криминал, кога во законот стои дека за тоа се потребни минимум тројца луѓе? За какво независно судство зборуваме, кога Ризински и Џелили беа осудени од Филимена Маневска, сопруга на министерот за правда, Михајло Маневски?
 
- Од: Снежана
Датум: 01.09.2010 00:43:52
 
Добра теза поставува новинарот, но сметам дека прашањето не може да се постави обратно. Сепак треба да се земе предвид дека Бугарија е полноправен член на ЕУ, а Македонија не е. Македонија се уште треба силно да работи за искоренување на партизацијата и политизацијата на судството. И никој не може да го убеди Брисел дека судскиот систем ни е добар се додека се монтираат процеси против граѓани на етничка или религиска основа. Тоа е дискриминација која нема место во ЕУ.

- Од: Ilija
Датум: 01.09.2010 01:02:06
 
Za kakva tepacka gospoda zboruvate? Toa sto se sluci vo januari 2007 na panihidata na Mara Buneva bese organiziran napad na banda od 50 huligani vooruzeni so bezbol palki i kameni. Vo koja normalna drzava vakov napad vrz nevini gragjani se kvalificira kako tepacka? Tie banditi nikogas ne bea identificirani, kazneti i izneseni pred liceto na zakonot.
 
Освен това, кампанията в подкрепа на Мирослав Ризински се разширява. Апелът от 27 август вече е подписан от още много общественици, учени, журналисти, граждани. Продължават да пристигат и-мейли. По-късно ще публикуваме списъка с имената им.
Поздрави на всички приятели в Македония!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #41 на: Септември 01, 2010, 10:25:04 »

Други коментари во статијата:

Од: pameten
Датум: 01.09.2010 07:13:00
Ako ima futbalski mech megju Makedonija i Bugarija site Makedonski Bugarij kje navivat za Makedonija (site Makedonski Albanci kje navivat za Albanija, site Makedonski Srbi kje navivat za Srbija...) Makedonskite Bugari se pred se Makedonski patrioti. Se sho tie sakat e da se oslobodi Makedonija od "naukata na okupatorit", da se objavjat jasno i glasno Bugarskite korenja no i posebnata evolucija na Makedonskiot narod za poslednive deceni. Ako ovo ne se sluchi mnogu deca, koga ja nauchat istoriskata vistina kje se se objavuvat za Bugari, iako da ne znaat koi se Botev i Levski. Represii i oceni nema da gi soprat. Makedonskata nacija mozhe tragichnoda se podeli.

Од: ivan
Датум: 01.09.2010 09:46:45
Srbskite agenti vo Mk ne se patrioti... dosta so tie akcii - "tepacka" i sl. Sramota... 20 godini posle Yugoslavia, ne sme samostojni od severniot sosed.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #42 на: Септември 01, 2010, 11:23:14 »

Труд, 1 септември 2010

Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Заштита на Мирослав Ризински
« Одговори #43 на: Септември 01, 2010, 12:21:38 »

Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !