Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: 82 години од смртта на Мара Бунева  (Прочитано 21100 пати)

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #15 на: Јануари 14, 2010, 12:02:38 »

http://www.focus-news.net/?id=n1330893

Време”: Мара Бунева ще помирява Македония и България 
 
14 януари 2010 | 12:39 | Агенция "Фокус" 
 
Скопие. Делото на Мара Бунева трябва да помири Македония и България, а не както досега да бъде причина за разединение, твърдят поддръжниците на Мара Бунева, пише днес македонският вестник „Време” и добавя, че според тях в Македония има много противоречиви личности, но Бунева е най-малко противоречивата сред тях.
Поддръжниците на Мара Бунева присъстваха вчера в църквата „Свети Димитър” в Скопие на панихида, отслужена по повод годишнината от смъртта й. На панихидата нямало никакви инциденти, каквито е имало неизменно през изминалите години, отбелязва изданието.
На панихидата са присъствали тридесетина поддръжници на делото й в Македония. Не са дошли очакваните членове от българското МВРО, партията на крайния националист Красимир Каракачанов, посочва „Време” и добавя, че причината за това била че групите, които планирали да дойдат в Македония, получили нареждане от българските власти да не правят това, за да не предизвикат инциденти. Според официална София в този момент всяка провокация би могла да наруши отношенията между Македония и България, в период, когато политиците от двете страни изпращат позитивни сигнали, пише „Време”.
Междувременно, от македонското министерство на културата вчера са потвърдили, че сред восъчните фигури в музея на македонската борба ще се озоват и Мара Бунева, и Ванчо Михайлов. От сдружението на българите в Македония „РАДКО” смятат, че Мара Бунева заслужава място в музея на македонската борба. Според сдружението Бунева заслужава признание и затова, защото е положителна личност в македонската история, добавя изданието.
« Последно менување: Јануари 14, 2010, 12:56:55 ohrid1941 »
Сочувана

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #16 на: Јануари 14, 2010, 12:06:36 »

 http://www.focus-news.net/?id=n1330688

Дневник”, Македония: Нова паметна плоча за Мара Бунева 
 
14 януари 2010 | 07:55 | Агенция "Фокус" 
 
Скопие. Поддръжниците на Мара Бунева вчера поставиха нова, импровизирана паметна плоча на кея на река Вардар в Скопие, отбелязвайки годишнината от смъртта й, пише днес македонският вестник „Дневник”. Тази година поддръжниците на Мара Бунева за първи път направиха ясно разграничение между, както казаха, македонските българи и македонците и поискаха този ден по някакъв начин да бъде и ден на помирение между Македония и България.
При видимо засиленото полицейски присъствие поменът в църквата „Свети Димитър” и честването на скандалната Бунева мина без инциденти, пише вестникът, като добавя, че в групата от 40-тина присъстващи имаше и гости от България, сред които и заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.
« Последно менување: Јануари 14, 2010, 12:57:09 ohrid1941 »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #17 на: Јануари 14, 2010, 12:57:59 »

Време, 14.01.2010
ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА КОНТРОВЕРЗНАТА „ХЕРОИНА“
Бунева ќе ги смирува Македонија и Бугарија


Игор Чавески

Делото на Мара Бунева треба да ги смири Македонија и Бугарија, а не, како досега, да биде предмет на разединување. Во земјава има многу контроверзни ликови, а Бунева е најмалку контроверзната личност.
Тоа го велат почитувачите на ликот и на делото на Бунева, кои вчера во црквата „Св. Димитрија“ во Скопје, по повод годишнината од нејзиното загинување, одржаа панихида. На панихидата не се случија никакви инциденти, што беше вообичаен декор во изминатите години.
За нив, таа претставува хероина на македонските Бугари, која, сепак, се борела за независна Македонија, иако наследниците на структурите кои ја убиле се уште се присутни во земјава. Бунева беше убиена од српските полицајци во 1928 година откако извршила атентат врз нивен службеник.
- Таквите структури ја држат Македонија надвор од европските интеграции. Точно е дека Бунева се чувствувала како македонска Бугарка, но за Македонија се бореле и многу други немакедонци, како, на пример, Питу Гули, кој бил македонски Влав, но и Албанци и Турци - смета Никола Поп Илиев, еден од почитувачите на делото на Бунева.
На панихидата присуствуваа триесетина почитувачи на нејзиното дело од земјава, не дојдоа најавените членови на бугарското ВМРО, партијата на ултранационалистот Красимир Каракачанов. Причина за тоа, како што сме известени, е што групите кои планирале да дојдат во Македонија добиле наредба од бугарските власти да не го прават тоа за да не предизвикаат инциденти. Официјална Софија, смета дека во овој момент секоја провокација би можела многу лесно да ги наруши односите меѓу Македонија и Бугарија, во период кога политичарите од двете земји испраќаат позитивни тонови.
Во меѓувреме, од Министерството за култура вчера потврдија дека меѓу восочните фигури во музејот на македонската борба ќе се најдат и Мара Бунева и Ванчо Михајлов.
Од здружението на Бугарите во Македонија „Радко“ сметаат дека Мара Бунева заслужува место во музејот на македонската борба, во чијшто дел треба да биде и музејот на восочни фигури на ВМРО. Ова здружение смета дека Бунева заслужува признание и дека таа е позитивна личност во македонската историја.
- Тоа што поголем дел од македонските граѓани немаат добро мислење за неа е резултат на неколкудецениската пропаганда која не им дозволуваше на луѓето да разберат за што всушност се залагала - велат од „Радко“.
Се поизвесно е дека Владата нема да се откаже од првичната идеја во музејот да се најдат восочните фигури на Бунева и на Ванчо Михајлов, Поради страв како тоа ќе биде дочекано од јавноста, власта имаше дилема дали некои од личностите кои важат за контроверзни заслужуваат да се најдат меѓу 105 фигури од македонската историја.
Сочувана

Edinstvo

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 7
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #18 на: Јануари 14, 2010, 06:08:38 »

14.01.2010 г. - Днес + Международни новини

Във Варна ВМРО прави панихида на Мара Бунева

В старинната църква „Св. Успение Богородично” варненската структура на ВМРО организира панихида по повод 82-годишнината от героичната саможертва на Мара Бунева. Мара Николова Бунева е родена през 1901 година в Тетово. След края на Първата световна война семейство Буневи се преселва в свободните български земи. Завършва икономическа гимназия и получава висше образование в Софийския университет, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков. Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи. Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на юриста на Скопската област Велимир Прелич. По негова заповед през през 1927 година на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания — стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското си самосъзнание. След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември 1927 година на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“ Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си.
Сочувана
Верен до гроб на каузата!

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #19 на: Јануари 14, 2010, 08:14:08 »

14.01.2010  -  СКОПИЕ .
ОД  ПАНИХИДАТА  НА МАРА  БУНЕВА.

„Сметам дека нејзината кауза за која се залагаше не е реализирана иако има независна македонска држава затоа што наследниците на Велимир Прелиќ се инволвирани во целокупниот живот на оваа држава“, вели Никола Поп Илиев,следбеник на Мара Бунева.Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #20 на: Јануари 14, 2010, 08:28:26 »

МАРА БУНЕВА ПРЕЗЪ ФЕВ. 2010Г. И ПОСЛЕ ИВАНЪ МИХАЙЛОВЪ

http://www.makedonskatribuna.com/MaraBuneva76.htm

Съ такова заглавие има статия въ най-сръбскиятъ вестникъ въвъ Вардарска “Нова Македония” съ дата 13.01.2010г.
Интересното въ тази фамозна статия отъ някоя си, Сунчица Стояновска е това, че всички български възрожденци сѫ сложени, въ единъ сърбо-македонски коьпъ, заедно съ онези родоостѫпници които цялиятъ свой животъ сѫ посветили на сърбитѣ. Жената която е написала статията пише, че ще бѫдътъ изградени паметници на всички, които сѫ се борели за днешната сръбска република Македония. Тази жена не е направила разлика между Гоце Делчевъ и Кръстьо Мисирковъ, нито пѫкъ разлика между Тодоръ Александрова и Димитър Влаховъ!

Никѫде Гоце Делчевъ не е писалъ, че е някакъвъ си “сърбо-македонецъ”, напротивъ въ неговото писмо до Никола Малишевски, той излишно подчертава, че недоразуменията въвъ ВМРО не сѫ нищо друго, освенъ е единъ български проблемъ! Той самиятъ пише, че нали смѣ българи и затова се караме по-себеси (писмо съ дата отъ 1893година).
Другиятъ проблемъ на тази дама е, че Тодоръ Александровъ е някакъвъ си “македонецъ”. Тази дама е пренебрегнала да спомене писмото на Тодоръ Александровъ писано до Пею Яворовъ, няколко дена преди втората Балканска война отъ 1913година. Въ Това писмо Гнъ. Александровъ пише до своятъ приятелъ Яворовъ, че той Тодоръ Александровъ, българското племе въвъ война ще го въведе, но ще го обедини!
Презъ врѣме на първата свѣтовна война Тодоръ Александровъ прави изказвания въ които той казва “Азъ съмъ българинъ и съмъ посвѣтилъ цялиятъ си животъ на идеята за обединението на Българскиятъ народъ.
А Иванъ Михайловъ презъ май 1968 година предъ Ц.К. на МПО въ градъ Римъ направи следнитѣ изказвания. ВМРО не се сѫздаде да прави две България, а една България. И на края той каза: Независимо каквото и да става по Америка, азъ си оставамъ съ десетте милиона българи!
На края на своятъ животъ, той писмено сѫобщава на единъ кореспондентъ на Нова Македония, че той Иванъ Михайловъ е Македонски Българинъ.
Той сѫщо така предопреди автора (Г.М.) презъ края на месецъ Юни 1990 година, да не се бърза съ Референдумъ за присѫединяване на Вардарска Македония къмъ България, тъй като сърбитѣ сѫ близо 100 години въ Македония!
Какъ така, сѣга всички тръгнали да ни убеждават, че Тодоръ Александровъ и Иванъ Михайловъ, сѫ се борели за някаква си сръбска република Македония и за някаква си “македонска” нация.
Тѣзи хора които пишатъ и спекулиратъ съ ВМРО, ще трябва да прочетътъ устава на тази организация която се наричаше БМОРК въ които комитетъ, мъгътъ да членуватъ само българи и то българи, които се черкуватъ въ българскитѣ екзархийски черкви.
Този уставъ е приготвенъ отъ Гоце Делчевъ и Георги Петровъ. На тѣзи двама български възрожденци, сѣга ще имъ се строятъ паметници като сърбо-македонци!
И накрая, какъ така нѣма да има нито единъ паметникъ на българитѣ, които дадоха живота си за обединение на българското плѣме въ една българска държава. Какъ така въ тази Македония, за която даде живота си Иванъ Гарвановъ, Христо Чернопеевъ, Марко Лерински и хилядитѣ български войници, за тяхъ нѣма место въ поробена отъ сърбитѣ Вардарска Македония.
Какъ така въ тази сръбска република, няма мѣсто за братята Чкатрови отъ Прилепъ, за Димитъръ Гюзелевъ, за Любомиръ Весовъ, за Никола Гулевъ (сина на Питу Гули). Следъ толкова години на сръбска пропаганда, никой нѣма смелостта да напише истината, че ВМРО не се бори да прави две български държави, а за една българска държава, отъ Черно Море до Охридъ и отъ Дунава чакъ до Бѣлото Море.
Г. Младеновъ 13.01.2010г
Богъ да и прости на Мара Бунева и на хилядитѣ българи които дадоха живота си за обединението на българскиятъ народъ.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #21 на: Јануари 14, 2010, 09:55:36 »

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД СМРТТА НА КОНТРОВЕРЗНАТА „ХЕРОИНА“
Бунева ќе ги смирува Македонија и Бугарија


http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1915&ArticleID=131121Делото на Мара Бунева треба да ги смири Македонија и Бугарија, а не, како досега, да биде предмет на разединување. Во земјава има многу контроверзни ликови, а Бунева е најмалку контроверзната личност.
Тоа го велат почитувачите на ликот и на делото на Бунева, кои вчера во црквата „Св. Димитрија“ во Скопје, по повод годишнината од нејзиното загинување, одржаа панихида. На панихидата не се случија никакви инциденти, што беше вообичаен декор во изминатите години.
За нив, таа претставува хероина на македонските Бугари, која, сепак, се борела за независна Македонија, иако наследниците на структурите кои ја убиле се уште се присутни во земјава. Бунева беше убиена од српските полицајци во 1928 година откако извршила атентат врз нивен службеник.
- Таквите структури ја држат Македонија надвор од европските интеграции. Точно е дека Бунева се чувствувала како македонска Бугарка, но за Македонија се бореле и многу други немакедонци, како, на пример, Питу Гули, кој бил македонски Влав, но и Албанци и Турци - смета Никола Поп Илиев, еден од почитувачите на делото на Бунева.
На панихидата присуствуваа триесетина почитувачи на нејзиното дело од земјава, не дојдоа најавените членови на бугарското ВМРО, партијата на ултранационалистот Красимир Каракачанов. Причина за тоа, како што сме известени, е што групите кои планирале да дојдат во Македонија добиле наредба од бугарските власти да не го прават тоа за да не предизвикаат инциденти. Официјална Софија, смета дека во овој момент секоја провокација би можела многу лесно да ги наруши односите меѓу Македонија и Бугарија, во период кога политичарите од двете земји испраќаат позитивни тонови.
Во меѓувреме, од Министерството за култура вчера потврдија дека меѓу восочните фигури во музејот на македонската борба ќе се најдат и Мара Бунева и Ванчо Михајлов.
Од здружението на Бугарите во Македонија „Радко“ сметаат дека Мара Бунева заслужува место во музејот на македонската борба, во чијшто дел треба да биде и музејот на восочни фигури на ВМРО. Ова здружение смета дека Бунева заслужува признание и дека таа е позитивна личност во македонската историја.
- Тоа што поголем дел од македонските граѓани немаат добро мислење за неа е резултат на неколкудецениската пропаганда која не им дозволуваше на луѓето да разберат за што всушност се залагала - велат од „Радко“.
Се поизвесно е дека Владата нема да се откаже од првичната идеја во музејот да се најдат восочните фигури на Бунева и на Ванчо Михајлов, Поради страв како тоа ќе биде дочекано од јавноста, власта имаше дилема дали некои од личностите кои важат за контроверзни заслужуваат да се најдат меѓу 105 фигури од македонската историја.

"но за Македонија се бореле и многу други немакедонци,"  А КОИ БИЛЕ МАКЕДОНЦИ ?
« Последно менување: Јануари 14, 2010, 10:10:54 disidente »
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #23 на: Јануари 15, 2010, 02:26:37 »

Нова Македонија, 15.01.2010
Предрасудите и денес судат

Цитат
Бугарите сметаат дека Мара Бунева е херој на „македонските Бугари“.

- Таа се бореше за легитимна праведна цел, за независна македонска држава и чинот што го изврши беше легитимен, казнување на еден злосторник што го малтретирал овдешното население. Од тој аспект, Мара Бунева е херој на македонските Бугари и ќе остане вечен ориентир дека треба постојано да се бориме за подобра иднина на нашата држава и на идните поколенија - изјави завчера Никола Поп Иванов, поддржувач на делото на Бунева.

Коментар: Од историјата не може да се бега, но тоа не му пречи на Чепреганов да ја фалсификува етничката припадност на Тодор Александров, Иван Михајлов и Мара Бунева.
Сочувана

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #24 на: Јануари 15, 2010, 02:50:53 »

14.01.2010 г. - Днес + Международни новини

Във Варна ВМРО прави панихида на Мара Бунева

В старинната църква „Св. Успение Богородично” варненската структура на ВМРО организира панихида по повод 82-годишнината от героичната саможертва на Мара Бунева. Мара Николова Бунева е родена през 1901 година в Тетово. След края на Първата световна война семейство Буневи се преселва в свободните български земи. Завършва икономическа гимназия и получава висше образование в Софийския университет, след което се жени за офицера от българската армия Иван Хранков. Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО и тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи. Мара Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на юриста на Скопската област Велимир Прелич. По негова заповед през през 1927 година на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания — стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското си самосъзнание. След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември 1927 година на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“ Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си.

Добре дойде Edinstvo!!!

Имаш аватар на едне горещ патриот от еден друг форум, но по потписа кои личи на него ще се радвам да си ти! Как и да е добре  дошол си!
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #25 на: Јануари 15, 2010, 06:55:00 »

Добре дошъл в форума ни Edinstvo
« Последно менување: Јануари 15, 2010, 06:56:41 MacedonBG »
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #26 на: Јануари 15, 2010, 11:52:59 »

Добре дојде!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #27 на: Јануари 16, 2010, 01:18:38 »

Нема крај од вандали:

13.01.2010
Оскверниха паметник на Гоце Делчев в Македония

Неизвестни вандали са осквернили паметника на Гоце Делчев в македонския град Делчево, съобщава телевизия А1.

Монументът е поставен на десния бряг на река Брегалница.

От мраморния паметник със сила са отстранени по няколко букви от името и презимето на Гоце Делчев. Премахнати са и годините на раждане и смъртта на революционера.

Това е третият вандалски акт, на който е подложен паметникът.

Пиедесталът, чийто автор е академик Томе Серафимовски, е възстановен през пролетта на миналата година.
Сочувана

deko

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 181
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #28 на: Јануари 16, 2010, 10:46:51 »

http://news.ibox.bg/news/id_962838688
  В Македония ниту е чъдно ниту е страно да осквернават паметник на български револуционер който е дал животот за свободата  на Македония.Дали некога сте чуле да се осквернави паметник на Тито, на сава ковачевич или некой друг  од ,,освободителите,, на Македония.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: 82 години од смртта на Мара Бунева
« Одговори #29 на: Јануари 20, 2010, 12:07:36 »

Шпиц, 20 јануари 2010

ЈА СНЕМА СПОМЕН-ПЛОЧАТА НА МАРА БУНЕВА

Пред една недела, поддржувачите на ликот и делото на контроверзната атентаторка Мара Бунева, поставија нова импровизирана спомен-плоча на кејот на реката Вардар, која деновиве исчезна. Тоа редовно се случуваше и во изминатите десетина години. В.С.
Сочувана