Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

Учество во јавна дебата

21 ноември 2008

Учество во јавна дебата организирана од Фондацијата Институт отворено општество [види повеќе]

Посета на бугарските воени гробишта во Ново село, Струмичко

01 ноември 2008

Посета на возобновените бугарските воени гробишта во Ново село, Струмичко, каде што се погребани 71 војници од Втората тројанска и Единаесетата македонска дивизија, загинати за време на Балканската, Меѓусојузничката и Првата светска војна. Петнаесет од погребаните војници се од села и градови од денешна Република Македонија, од кои двајца од Ново село. Тројца од погребаните војници се од Беломорска Македонија. [види галерија]

Интервју на г-н Лазар Младенов за весник Политика

31 октомври 2008

Интервју на г-н Лазар Младенов за весник Политика, 31 октомври – 6 номеври 2008, бр. 237 во врска со меморандумот [види повеќе]

Туристички поход "Охрид - Дојран 2008", 10-ти ден

23 октомври 2008

Учество во 10-тиот ден од туристичкиот поход "Охрид - Дојран 2008" по повод 90 години од крајот на Првата светска војна. Маршутата го опфаќа преминот Гевгелија - Дојран, преку Богданци и селото Фурка, каде што се наоѓал штабот на генерал Владимир Вазов, брат на поетот Иван Вазов. Благодарение на дејноста на амбасадорот г-н Михо Михов, градот Дојран е збратимен со општина Тројан од Република Бугарија. [види галерија]

Меморандум во врска со спорот за името меѓу Македонија и Грција

14 октомври 2008

Меморандум во врска со спорот за името меѓу Македонија и Грција е испратен до Претседателите, Премиерите и Министрите за надворешни работи на Република Македонија и 24 земји, како и до Претседателот на Европската комисија, Претседателот на ООН, Генералниот секретар на НАТО и Претседавачот на ОБСЕ. Оригиналот е напишан на англиски јазик. За превод притиснете тука.

Посета на Мелник

31 август 2008

Посета на Мелник по повод 84-годишнината од смртта на Тодор Александров [види галерија]

Чествување 105-годишнината од Илинденско-Преображенското востание

2 август 2008

Чествување 105-годишнината од Илинденско-Преображенското востание во Смилево и посета на Илинденските гробишта црквата "Св. Недела" во Битола [види галерија]

Регистрација на Здружението

21 и 22 мај 2008

Прием и одобрување на пријавата за регистрација на Здружението.

Основачко собрание на Здружението Бугарски културен клуб – Скопје

4 мај 2008

Одржано е основачко собрание на Здружението Бугарски Културен Клуб - Скопје.

AdaptiveThemes