Влез за потребители

Кој е вклучен?

Во овој момент на сајтот има 0 потребители и 0 гости.

Миладиновци: Български народни песни

Етнографија на Македонија

Македония - Сборник от документи и материали

Category: ВестиSyndicate content

Д-р Андреј Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Македонија е во ќорсокак и поради фалсификување на нашата општа историја

22 јули 2016

Коментарите од видот: "Илинден е на македонскиот народ и треба да се даде отпор на бугарските провокации", покажуваат дека продолжуваат практиките од времето на Титова Југославија на грубо фалсификување и негирање на бугарската етничка припадност на основачите на БМОРК, како и на мнозинството од населението во Македонија. [Прочитај повеќе]

БККС организира чествување на Илинденско-Преображенското востание во Смилево под мотото "Да си го вратиме ВМРО"

22 јули 2016

Оваа година се навршуваат 113 години од Илинденско-Преображенското воистание, организирано и раководено од Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација, како и 130 години од првиот устав на БМОРК (Бугарските македоно-одрински револуционерни комитети), изготвен од Гоце Делчев и Ѓорче Петров. [Прочитај повеќе]

БККС проведе успешна среща със заместник-министри на Министерството на правосъдието относно масовите откази за българско гражданство

11 юни 2016 г.

На 09.06.2016 г. представители на „Български културен клуб“ – Скопие (БККС) проведоха среща със заместник-министрите на правосъдието г-жа Петя Тянкова и г-жа Вергиния Мичева-Русева. Тема на водените разговори бяха някои детайли относно процедурата за придобиване на българско гражданство по произход на кандидати от Република Македония. [Прочети повече]

БККС и министър Захариева обсъдиха масовите откази на кандидатури за българско гражданство

9 юни 2016 г.

По повод масовите откази за предоставяне на българско гражданство на кандидати от Република Македония, „Български културен клуб“ - Скопие (БККС) реализира поредица от инициативи за защита законните права и интереси на своите членове. [Прочети повече]

БККС призовава премиера Борисов незабавно да отстрани закононарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство

1 юни 2016 г.

Българският културен клуб - Скопие (БККС) изпрати писмо до министър-председателя на България Бойко Борисов неотложно да отстрани закононарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство по произход. [Прочети повече]

Ледениот континент станува се побугарски!

11 февруари 2016 г.

Над 1300 бугарски топоними, одобрени од бугарската Комисија за антарктички називи и Претседателот на Република Бугарија, се меѓународно прифатени за еднозначно идентификување на географски објекти на Антарктикот. Меѓу наименуваните места на ледениот континент има и голем број на објекти, кои носат имиња на бугарски херои, населби, географски и историски локалитети од Македонија (вклучувајќи и од заедничката историја на Р. Бугарија и Р. Македонија). [Прочитај повеќе]

Овогодишната панихида за Мара Бунева - во контекстот на отпор против режимот на Груевски

10 jануари 2016 г.

И оваа 2016 година, на 10 jануари (недела), Бугарскиот културен клуб – Скопjе (БККС) организираше панихида за народната хероина Мара Бунева. [Прочитај повеќе]

Да се възстанови истината за войната срещу хитлеризма във Вардарска Македония!

19 декември 2015

Във връзка със 70-годишнината от края на Втората световна война в Европа и организираната по този повод кръгла маса в гр. Струмица (която ще проведе на 19 декември 2015 г. от 13 ч.), Българският културен клуб – Скопие (БККС) призовава гражданите на Република Македония и младото поколение да бъдат запознати с истинската история за военните действия против немските окупаторски войски на територията на страната. [Прочети повече]

БККС издаде календар за 2016 г., озаглавен „100 години от участието на македонските българи в Първата световна война”

17 декември 2015 г.

В рамките на предстоящото отбелязване на един век от Първата световна война, БККС издаде паметен календар под заглавие „100 години от участието на Македонските българи в първата световна война”. Календарът е посветен на масовото участие на македонските българи в борбите за национално освобождение и обединение на България. [Прочитај повеќе]

БККС организира чествување на Илинденско-Преображенското востание во Смилево

17 јули 2015

Оваа година навршуваат 112 години од Илинденско-Преображенското востание, организирано и раководено од Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО), врвна точка на национално-ослободителното движење на Македонија и Одринско кои по силата на Берлинскиот договор од 1878 година остануваат во границите на Османлиската империја. [Прочитај повеќе]

AdaptiveThemes