Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Уникална книга – фототипно издание от 1921 г. на „Дойранската епопея”  (Прочитано 1341 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Уникална книга – фототипно издание от 1921 г. на „Дойранската епопея”, ще бъде представена в Националния военноисторически музей от министър без портфейл ст.н.с. І ст. д-р Божидар Димитров.Тя е част от поредицата на библиотека „Сите българи заедно”, с предговор от изтъкнатия документалист Цочо Билярски, под общата редакция на Никола Григоров, водещ на телевизионното предаване.

„Дойранската епопея 1915-1918 г.” е написана от генерал Никола Недев, началник на оперативната секция в щаба на 9-а пехотна плевенска дивизия, отбраняваща Дойранския участък на Южния фронт през Първата световна война. Можем да се доверим на оценката на самия началник на дивизията генерал Владимир Вазов:
„Действията на дивизията са напълно обективно и точно описани в прекрасната книга на майора на Генералния щаб Н. Недев. Този високообразован, талантлив и храбър офицер е успял да даде вярна картина на постоянните усилия и проявената доблест от частите на дивизията за отбраната на поверената им позиция... Книгата на майор Недев е най-добър паметник за непобедимата 9-а пехотна Плевенска дивизия”.

Богатият документален материал включва 227 снимки и 6 карти и скици за разположението на частите на дивизията в Дойранския участъка и за положението на Южния фронт (1918 г.), оперативни заповеди, бойно разписание на 9-а пех.дивизия към 15 август 1918 г. и списъци на загиналите.

Чакаме ви на 23 септември от 18 часа! Вход свободен!
Сочувана