Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Православни манастири в България и Македония  (Прочитано 2930 пати)

Karaman

  • Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 95
    • Погледај го Профилот

Земенски манастир "СВ. ЙОАН БОГОСЛОВ"

Намира се до град Земен, в красива местност сред североизточните склонове на Конявската планина. За да стигнете до него, само трябва да се отклоните с 15 км. от главния път, свързващ София с Кюстендил, същият, който води за КПП Гюешево. И други пътища има, но не ги препоръчвам – в ужасно състояние са.

Църквата “Св. Йоан Богослов”Манастирът не е действащ, обявен е за паметник на културата. Църквата “Св. Йоан Богослов” е построена през XI век и по чудо е запазена до наши дни. Преживяла е и сръбски, и турски нашествия. Стенописите са уникални, по художествена стойност се нареждат редом с тези от Боянската църква. Изографисвана е два пъти – през XI и XIII век. От първия живописен слой е запазено малко – образът на св. Ана и част от образите на св. св. Константин и Елена.

Входът на църкватаПодобно на Боянската църква са изографисани ктиторски портрети – на управителя (предполага се деспот Деян) и съпругата му Доя, а също и други двама – Витомир и Стаю. Ктиторските портрети в Земен са едни от най-ранните портрети на български боляри.

Повече информация:
http://www.tricky-design.org/index.php?man_id=30
http://bgsviat.hit.bg/zabelejitelnosti/Zemenski_manastir.html
Сочувана