Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Хубави изгледи от Пирин, Вардар и Егея  (Прочитано 60107 пати)

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 118
    • Погледај го Профилот
Одг: Хубави изгледи от Пирин, Вардар и Егея
« Одговори #90 на: Мај 03, 2009, 09:20:16 »

Мадам, не ми отговори защо трябва да си наричаме диалектите според гръцката терминология, защо си мислиш че регионите се определят от османската география в края на 19ти век и за какво "цяло" става дума като "цялото" са три османски вилаета които гърците през 19ти век са си въобразили че им пренадлежат и са ги направили "цяло" под гръцкото име Македония благодарение на невероятната си способност да налагат своите виждания и претенции.
Явно не се разбрахме
 Ако ще и Патагония да се нарича, човек обича родното си място, знае историята му и пази традициите .
През вековете същата географска област се е наричала и долната българска земя и малка България...
А що се отнася до турските вилаети, за съжаление цяла България е била такъв 5 века!И ако след Освобождението тази географска област не е била върната на султана и не са се случили всички, онези събития по повторното и освобождение, сега нямаше да водим този диалог!
Тоя диалог нямаше да водим, но не е станало така тъй че няма какво да говорим за хипотетични ситуации.  Това за което говорим в случая е че когато гърците са си набелязали този регион като техен и са го кръстили Македония защото тогава македонец е било равнозначно на грък, това ти го смяташ за напълно родно и правилно, а когато българските диалектолози са кръстили групата диалекти от Враца до Костур югозападна група диалекти, това за теб е напълно неприемливо.  Питам те защо гръцките виждания и наименования от 19ти век ги виждаш като родни, а българските като чужди.  Също така защо си въобразяваш че смесицата от скопския диалект и сръбска лексика ти е родния език, като уж си от Благоевград, а не от Скопие, и този скопски език никой никога не го е говорил в Благоевград с изключение на малкото хора които са го научили след 44та година?
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 240
    • Погледај го Профилот
« Одговори #91 на: Мај 03, 2009, 10:01:56 »

Тоя диалог нямаше да водим, но не е станало така тъй че няма какво да говорим за хипотетични ситуации.  Това за което говорим в случая е че когато гърците са си набелязали този регион като техен и са го кръстили Македония защото тогава македонец е било равнозначно на грък, това ти го смяташ за напълно родно и правилно, а когато българските диалектолози са кръстили групата диалекти от Враца до Костур югозападна група диалекти, това за теб е напълно неприемливо.  Питам те защо гръцките виждания и наименования от 19ти век ги виждаш като родни, а българските като чужди.  Също така защо си въобразяваш че смесицата от скопския диалект и сръбска лексика ти е родния език, като уж си от Благоевград, а не от Скопие, и този скопски език никой никога не го е говорил в Благоевград с изключение на малкото хора които са го научили след 44та година?
???
Историята на България явно  не ти е била от интересните дисциплини, а от часовете по литература, май често си бягал ;)
Край на дискусията!

Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
« Одговори #92 на: Мај 03, 2009, 10:02:52 »

"Тя" не знам според теб какво вижда, но същата я видя реално, чу я какво мисли по тези въпроси и да пишеш непрекъснато разни измислици не ти прави чест!

Какви "измислици" когато текстът ти стои горе, а той повтаря 1 към 1 македонистките теории за разделянето на Македония през 1912-13г. (въпреки че географската карта на обединена Македония е направена чак през 20-те години на миналия век от ентусиазирани българи-борци за свобода, които не са предполагали как тази карта един ден ще се използва срещу БГ) ?!
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #93 на: Мај 03, 2009, 10:09:37 »

???
Историята на България явно  не ти е била от интересните дисциплини, а от часовете по литература, май често си бягал ;)
Край на дискусията!
Напротив, историята на България ми е много интересна, а в часовете по литература не са ме учили че скопският език и диалекта от Благоевград са едно и също.  Изглежда че история и литература са ти преподавали скопски даскали.
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #94 на: Мај 05, 2009, 12:09:11 »

???
Край на дискусията!
Напротив, историята на България ми е много интересна, а в часовете по литература не са ме учили че скопският език и диалекта от Благоевград са едно и също.  Изглежда че история и литература са ти преподавали скопски даскали.
Ха ха ха -баш така си е! През 44г. сал скопски даскали са ми даскалували!
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #95 на: Мај 05, 2009, 12:09:56 »

106-годишнината от гибелта на Гоце Делчев отбелязват в Благоевград
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=353445

Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 95
    • Погледај го Профилот
« Одговори #96 на: Мај 05, 2009, 10:16:28 »

Тоя диалог нямаше да водим, но не е станало така тъй че няма какво да говорим за хипотетични ситуации.  Това за което говорим в случая е че когато гърците са си набелязали този регион като техен и са го кръстили Македония защото тогава македонец е било равнозначно на грък, това ти го смяташ за напълно родно и правилно, а когато българските диалектолози са кръстили групата диалекти от Враца до Костур югозападна група диалекти, това за теб е напълно неприемливо.  Питам те защо гръцките виждания и наименования от 19ти век ги виждаш като родни, а българските като чужди. 
Би ли обяснил кога българските диалектолози са кръстили диалектите от Враза до Костур ЮГОЗАПАДНИ? Много ми е любопитно. Освен това, надявам се да го подкрепиш с факти.

Също така защо си въобразяваш че смесицата от скопския диалект и сръбска лексика ти е родния език, като уж си от Благоевград, а не от Скопие, и този скопски език никой никога не го е говорил в Благоевград с изключение на малкото хора които са го научили след 44та година?
Не искам да ставам адвокат на Бетина, но доколкото разбирам тя не определя "скопския диалект със сръбска лексика" за свой роден език.

Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #97 на: Мај 06, 2009, 12:24:54 »

Би ли обяснил кога българските диалектолози са кръстили диалектите от Враза до Костур ЮГОЗАПАДНИ? Много ми е любопитно. Освен това, надявам се да го подкрепиш с факти.
Не знам кога са ги кръстили югозападни, но по всяка вероятност е по същото време когато са кръстили диалектите между Видин, София и Плевен северозападни.  Ако ти знаеш, кажи - и на мен ми е много интересно.  Това което знам е че подробна карта на българските диалекти не е правена до 60-те години, а в началото на 20ти век диалектите са били разделяни предимно на западна и източна група (по ятовата граница от Солун до Никопол). 
Не искам да ставам адвокат на Бетина, но доколкото разбирам тя не определя "скопския диалект със сръбска лексика" за свой роден език.
Аз пък я разбирам иначе.  Тя определя родния си говор като "македонски", а само един "македонски" език има и това е "скопския диалект със сръбска лексика".   Освен това се съмнявам че тя знае говора дето си мисли че й е "роден" - струва ми се че родния й говор в действителност е стандартния български език.
« Последно менување: Мај 06, 2009, 02:09:24 Исперих »
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #98 на: Мај 06, 2009, 04:22:20 »

Празник на гр. Петрич
На Гергьовден, Петрич отбелязва своя празник

Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
« Одговори #99 на: Мај 06, 2009, 04:38:47 »

Аз пък я разбирам иначе.  Тя определя родния си говор като "македонски", а само един "македонски" език има и това е "скопския диалект със сръбска лексика".   Освен това се съмнявам че тя знае говора дето си мисли че й е "роден" - струва ми се че родния й говор в действителност е стандартния български език.

Айде бе ?  :o Това за уникалността на "язикот" на Кайгана ли го прочете ?  ;)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #100 на: Мај 06, 2009, 08:39:39 »

Айде бе ?  :o Това за уникалността на "язикот" на Кайгана ли го прочете ?  ;)
Па колко македонски езика има?  Аз само за един език наречен така знам. 
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #101 на: Мај 11, 2009, 08:39:07 »

Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен