Би ли обяснил кога българските диалектолози са кръстили диалектите от Враза до Костур ЮГОЗАПАДНИ? Много ми е любопитно. Освен това, надявам се да го подкрепиш с факти.
Не знам кога са ги кръстили югозападни, но по всяка вероятност е по същото време когато са кръстили диалектите между Видин, София и Плевен северозападни. Ако ти знаеш, кажи - и на мен ми е много интересно. Това което знам е че подробна карта на българските диалекти не е правена до 60-те години, а в началото на 20ти век диалектите са били разделяни предимно на западна и източна група (по ятовата граница от Солун до Никопол).
Не искам да ставам адвокат на Бетина, но доколкото разбирам тя не определя "скопския диалект със сръбска лексика" за свой роден език.
Аз пък я разбирам иначе. Тя определя родния си говор като "македонски", а само един "македонски" език има и това е "скопския диалект със сръбска лексика". Освен това се съмнявам че тя знае говора дето си мисли че й е "роден" - струва ми се че родния й говор в действителност е стандартния български език.