Прекали! 
Съжалявам, Бетина, опитах се да ти го обясня по друг начин, но ти не ме разбра. Извинявам се ако съм те обидил, но непрекъснатото претендиране за говорене на "македонски" диалекти и че в пирнския край живеят "македонци" създава впечатление за "македонско" малцинство в България у страничния наблюдател, дори и да не го казваш с такива намерения.
Не се гаси туй що не гасне !Родното място е свещено и не зависи от време, история, учени, пишман диалектолози, сърбомани, измислени омовци, македонисти и кавито и да било хора или събития!
Всяка географска област си има свой диалект,традиция и обичаи и те са непреходни! Моят роден край е пиринския, диалекта и традициите се наричат македонски, защото Пирин е бил част от цялото на една географска област -наречена Македония!
Това, че историческите събития са променили географията не означава, че трябва да отричаме истината и да си измисляме терминология, за да не би еди кой си, да го възприема еди как си и .т.н.
Българка съм до мозъка на костите си! Пирин е, и винаги е бил български, диалекта му се нарича македонски и в това няма нито отстъпничество, нито място за съмнение за някакво параноично чуждопоклоничество!
Мой роден край-райска градина
каде и одам па ке се вракям
тука сум се родил, тука ке умра
http://vbox7.com/play:390479a0