Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Хубави изгледи от Пирин, Вардар и Егея  (Прочитано 60113 пати)

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 240
    • Погледај го Профилот
Одг: Хубави изгледи от Пирин, Вардар и Егея
« Одговори #60 на: Април 13, 2009, 08:23:40 »

Е @Competent , с този ти пост вече разбрах, че найстина си компетентен и "со право си го ставил тоа ник".
@Betina, моляте отговори ми на лично съобщение, че се отклонихме достатъчно от същинската тема
Сигурните домове са част от културата и бита на българина. Архитектурата се променя през вековете, повлияна е от тракииската култура, Византия и в определена степен Турция/сараите, тоест големите гостни стаи/холовете в днешно време/
 Постепенното  усъвършенстване на архитектурата, съпътства израстването на хората и техните нужди. Постепенно строенето на къщи се превръща в занаят.
Разбира се влияние върху строителството оказва и географското положение и особеностите на районите.
Например в Гоце Делчевските села, покривите са с тикли, в благоевградско с турски керемиди.В Мелник във всяка къща има изба за вино,архитектурата е специфична почти изцяло византийска. В с. Пирин приземните етажи са били кошари за овце/изолирано,самотно, високо в Пирин село, та поминъка животните е трябвало да бъдат предпазени от дивите животни/.
В близките села до македонската граница къщите са с еденични, малки чардаци ,над каменни изби. Селата от другата страна на Струма са с по-малки мазета, с по-големи чардаци, а в Банско и със специфични високи дувари.

Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #61 на: Април 13, 2009, 08:56:41 »

дядовата къща/руините/  :cry:

Намира се съвсем близо да македонската граница.Строена е по време на турското робство с камъни, кал и дърво, а е издържала толкова много години!
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 118
    • Погледај го Профилот
« Одговори #62 на: Април 16, 2009, 12:22:19 »

Добре де Бети, понеже и на мен ми е интересно. Тогава защо архитектурата ми в селото в Кюстендилско е същата като в селото ми Благоевградско?
Защо диалектните форми и в двете села са македонски тогава?

Кюстендилският и благоевградският са два различни диалекта.  И двата са представители на централната подгрупа на югозападните диалекти.  Ни един не е "македонски".  Благоевградският диалект е "македонски" според скопските диалектолози, за кюстендилския все още не си правят устата.

А архитектурата и диалектите са сходни щото двата града са на има няма 50км.
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #63 на: Април 17, 2009, 05:45:18 »

Добре де Бети, понеже и на мен ми е интересно. Тогава защо архитектурата ми в селото в Кюстендилско е същата като в селото ми Благоевградско?
Защо диалектните форми и в двете села са македонски тогава?

Кюстендилският и благоевградският са два различни диалекта.  И двата са представители на централната подгрупа на югозападните диалекти.  Ни един не е "македонски".  Благоевградският диалект е "македонски" според скопските диалектолози, за кюстендилския все още не си правят устата.

Да попитам откога е въведен термина югозападни диалекти?
А скопските диалектолози какво общо имат с историческите факти?
Дали от това що се пазим "от огън" не си гасим огнището?!
И още един въпрос - имаш ли нещо общо с пиринския край ?
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #64 на: Април 17, 2009, 06:01:21 »

Сочувана

valentinova

• Гостин
« Одговори #65 на: Април 18, 2009, 11:21:02 »

дядовата къща/руините/  :cry:

Намира се съвсем близо да македонската граница.Строена е по време на турското робство с камъни, кал и дърво, а е издържала толкова много години!

eто ти и една снимка от с. Мърводол
не е моята къща, но е съседна, а и целото село е с едни и същи къщи.
Изясни ми се темата вече с диалекта, благодаря на всички за отговорите.
Колкото до архитектурата, мама ми каза, че според нея, по турско робство, доста хора са бягали от родните си села и градове и са си строяли сами къщи където са се заселвали  такаче и това може да е от значение...
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #66 на: Април 26, 2009, 01:28:59 »

Термина югозападни диалекти е въведен от диалектолозите и те това име ползват, точно кога е въведен термнина няма значение.  Това че на мен ми харесва думата шарка, не означава че докторите не могат да си ползват варицела, вариола и т.н., нито пък че шарките по някакъв начин зависят от точно кога медиците са ги нарекли едикакси.  Сега ако толкоз кеф ти прави да наричаш диалекта който говориш "македонски", никой не те спира, наричай го както щеш, ако искаш и македонка се пиши при следващото преброяване, твоя работа.  Но не ми разправяй че тъй като си от пиринския край някой ти е дал правото да говориш от името на всички от този край, нито пък да променяш терминологията на диалектолозите, тъй като не ти е мястото да им даваш акъл по диалектология - поне докато те не решат да ти дават акъл по медицина. Освен това югозападните диалекти стигат чак до Враца, ако имаш намерение да приравняваш "югозападни" с "македонски", много бъркаш.  Специално благоевградския диалект, в България се смята за югозападен български диалект, а в РМ за (юго)източен македонски диалект.  Поне все още Благоевград е в границите на България, скопските диалектолози наистина нищо общо нямат с историческите или каквито и да било други факти и диалекта е югозападен български диалект.  Кога Благоевград стане част от РМ, тогава може и диалекта (юго)източен македонски диалект да стане и на караджица да се пише.  Засега не може.
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #67 на: Април 26, 2009, 05:39:28 »

Термина югозападни диалекти е въведен от диалектолозите и те това име ползват, точно кога е въведен термнина няма значение.  Това че на мен ми харесва думата шарка, не означава че докторите не могат да си ползват варицела, вариола и т.н., нито пък че шарките по някакъв начин зависят от точно кога медиците са ги нарекли едикакси.  Сега ако толкоз кеф ти прави да наричаш диалекта който говориш "македонски", никой не те спира, наричай го както щеш, ако искаш и македонка се пиши при следващото преброяване, твоя работа.  Но не ми разправяй че тъй като си от пиринския край някой ти е дал правото да говориш от името на всички от този край, нито пък да променяш терминологията на диалектолозите, тъй като не ти е мястото да им даваш акъл по диалектология - поне докато те не решат да ти дават акъл по медицина. Освен това югозападните диалекти стигат чак до Враца, ако имаш намерение да приравняваш "югозападни" с "македонски", много бъркаш.  Специално благоевградския диалект, в България се смята за югозападен български диалект, а в РМ за (юго)източен македонски диалект.  Поне все още Благоевград е в границите на България, скопските диалектолози наистина нищо общо нямат с историческите или каквито и да било други факти и диалекта е югозападен български диалект.  Кога Благоевград стане част от РМ, тогава може и диалекта (юго)източен македонски диалект да стане и на караджица да се пише.  Засега не може.
Прекали! :(
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #68 на: Април 26, 2009, 09:05:25 »

Съжалявам, Бетина, опитах се да ти го обясня по друг начин, но ти не ме разбра.  Извинявам се ако съм те обидил, но непрекъснатото претендиране за говорене на "македонски" диалекти и че в пирнския край живеят "македонци" създава впечатление за "македонско" малцинство в България у страничния наблюдател, дори и да не го казваш с такива намерения.   
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #69 на: Април 30, 2009, 11:03:00 »

Съжалявам, Бетина, опитах се да ти го обясня по друг начин, но ти не ме разбра.  Извинявам се ако съм те обидил, но непрекъснатото претендиране за говорене на "македонски" диалекти и че в пирнския край живеят "македонци" създава впечатление за "македонско" малцинство в България у страничния наблюдател, дори и да не го казваш с такива намерения.
Не се гаси туй що не гасне !Родното място е свещено и не зависи от време, история, учени, пишман диалектолози, сърбомани, измислени омовци, македонисти  и кавито и да било хора или събития!
Всяка географска област си има свой диалект,традиция и обичаи и те са непреходни! Моят роден край е пиринския, диалекта и традициите се наричат македонски, защото Пирин е бил част от цялото на  една географска област -наречена Македония!
Това, че  историческите събития са променили географията не означава, че трябва да отричаме истината и да си измисляме терминология, за да не би еди кой си, да го възприема еди как си и .т.н.
Българка съм до мозъка на костите си! Пирин е, и винаги е бил български, диалекта му се нарича македонски и в това няма нито отстъпничество, нито място за съмнение за някакво параноично чуждопоклоничество!

Мой роден край-райска градина
каде и одам па ке се вракям
тука сум се родил, тука ке умра  :)
http://vbox7.com/play:390479a0

Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
« Одговори #70 на: Мај 01, 2009, 02:52:57 »

.... измислени омовци, македонисти  ....

Дали са само измислени ?  ::)

Пирин е бил част от цялото на  една географска област -наречена Македония!

Не само е бил, той и сега си е част от такава географска област ....

Това, че  историческите събития са променили географията не означава, че трябва да отричаме истината и да си измисляме терминология, за да не би еди кой си, да го възприема еди как си и .т.н.

Е как така "историята е променила географията" ? Как е станало такова чудо ?  ;D

Чувства се носталгия по миналото, а кое именно е това минало ?  ???
Последният пост звучи македонистки, дори и да не е било такова намерението ...
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #71 на: Мај 01, 2009, 03:40:47 »

Не се гаси туй що не гасне !Родното място е свещено и не зависи от време, история, учени, пишман диалектолози, сърбомани, измислени омовци, македонисти  и кавито и да било хора или събития!
Всяка географска област си има свой диалект,традиция и обичаи и те са непреходни! Моят роден край е пиринския, диалекта и традициите се наричат македонски, защото Пирин е бил част от цялото на  една географска област -наречена Македония!
Българка съм до мозъка на костите си! Пирин е, и винаги е бил български, диалекта му се нарича македонски и в това няма нито отстъпничество, нито място за съмнение за някакво параноично чуждопоклоничество!

Мой роден край-райска градина
каде и одам па ке се вракям
тука сум се родил, тука ке умра  :)
http://vbox7.com/play:390479a0
Добре де, Бетина, викаш да ревнем всички че говорим македонски, тракийски и мизийски и да излезе че в България никой български не говори?
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #72 на: Мај 01, 2009, 03:55:41 »

Моят роден край е пиринския, диалекта и традициите се наричат македонски, защото Пирин е бил част от цялото на  една географска област -наречена Македония!
Па ти имаш ли някаква представа колко се е местило географското положение на Македония през вековете и защо точно Османска Македония от периода 1878-1912 ти се вижда като единственото правилно определение?  И защо си мислиш че едно гръцко име за което само една шепа българи въобще са чували преди двеста години и което българската интелигенция там упорито е отвърляла (защото е било единствено гръцка терминология и македонци е било равнозначно на гърци, а не българска терминология) е толкоз важно за българите че да си кръщаваме диалектите с тая гръцка терминология?
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #73 на: Мај 01, 2009, 10:16:43 »

Добре де, Бетина, викаш да ревнем всички че говорим македонски, тракийски и мизийски и да излезе че в България никой български не говори?
Напротив, всички говорим български, но в говора на всеки от нас има елементи, типични за определен регион. И в това няма нищо страшно, никой не е по-малко българин, ако волно или неволно вметва по някой дума/диалект /от родното си място.
Преди време в Бургас, човек употреби реплика - "..да се вчеше", незнаех че това означава -да се нареши.., значи ли това , че не ми е говорил на български?
Шопите например говорят на "ЧЕ", в други региони на "ШЕ", при нас е на "КЕ", нима диалектните частици не са част от българския говор?
Та това имам превид, като защитавам тезата за родния край и типичните за него диалект, фолклор, обичаи и т.н..
Не бива нито да забравяме, нито да бягаме от корените си!
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
« Одговори #74 на: Мај 01, 2009, 10:26:15 »

Напротив, всички говорим български, но в говора на всеки от нас има елементи, типични за определен регион. И в това няма нищо страшно, никой не е по-малко българин, ако волно или неволно вметва по някой дума/диалект /от родното си място.
Преди време в Бургас, човек употреби реплика - "..да се вчеше", незнаех че това означава -да се нареши.., значи ли това , че не ми е говорил на български?
Шопите например говорят на "ЧЕ", в други региони на "ШЕ", при нас е на "КЕ", нима диалектните частици не са част от българския говор?
Та това имам превид, като защитавам тезата за родния край и типичните за него диалект, фолклор, обичаи и т.н..
Не бива нито да забравяме, нито да бягаме от корените си!

Отбелязах още в началото, че заглавието на темата е проблематично и неминуемо ще доведе до такива разговори и дребни заяждания !

Това е форум на БЪЛГАРСКИ културен клуб - няма защо да се регионализира Македония и не дай си Боже да се "македонизира" майка България !
Защо снимките от региона на Македония ще ги изолираме от всички останали снимки за БГ ? Това води до сегрегация, а не до интеграция !  >:(

Отново предлагам да се промени заглавието на темата !  8)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !