Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново  (Прочитано 18088 пати)

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

България отбелязва Националния си празник - Трети март. Днес се навършват 131 години от Освобождението от турско робство. На тази дата през 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.    С него се слага край на Руско-турската освободителна война. Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Н.П. Игнатиев и А.И. Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.
 Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).
 Договорът урежда устройството и управлението на България. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Договорът предвижда също така да се плаща специален данък на Високата порта.
 Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Няколко месеца по-късно обаче, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.
 От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.
 Тържества за празника ще има в много градове в страната. В София ще се състои церемония по издигането на националното  знаме пред Паметника на Незнайния воин, в която ще участва президентът Георги Първанов. По-късно ще бъде тържествената  заря-проверка на площад "Народно  събрание", където президентът  ще произнесе слово. Вечерта в Националния исторически музей държавният глава и  съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по повод на  Националния празник.http://dnes.dir.bg/2009/03/03/news4078159.html
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Apokatastasis

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #1 на: Март 03, 2009, 04:10:55 »

Честит празник на сите Бугари!!
Сочувана

Наско

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #2 на: Март 03, 2009, 04:36:28 »

Честита баба Марта и денят на възвръщането на Българското царство!
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #3 на: Март 03, 2009, 05:39:10 »

Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

deyan

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 15
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #4 на: Март 04, 2009, 03:56:37 »

Във връзка с темата, специален поклон на македонските опълченци, сражавали се на Шипка. Нека имената им се знаят и помнят.

"  Като родни места на опълченци от Битолско руските писари са записали 30 селища, от които от гр. Битоля са посочени 42 опълченци, а от останалите селища - 31; Велешко - 4 селища, от които от гр. Велес - 25 опълченци и 3 от района; Вранско - 3 селища, от които от гр, Враня - 7 опълченци и 2-ма от района: Гостиварско - един опълченец от с. Еловци; Дебърско - 9 селища, от които от гр. Дебър - 5 опълченци и 8 от района; Джумайско - 4 селища, от които от гр. Джумая - 10 опълченци и 14 от района: Кичевско - 4 селища, от които от Кичево 10 и 3-ма от района; Корчанско - един опълченец от района; Костурско - 2 селища, 2-ма опълченци от района; Крушевско - 2 селища, от които от Крушево - 7 опълченци и един от района; Кумановско - 8 селища, от които от Куманово - 9 опълченци и 7 от района: Леринско - 2 селища, от които от гр. Лерин - 1 опълченец и 1 от района: Охридско - 8 селища . от които 49 опълченци от Охрид, от които 7 от района; Призренско - 6 селища, от които 31 от гр. Призрен и 6 от района; Серско - 3 селища, от гр. Сер - 3 опълченци и 2 от района; Прилепско - 5 селища, от които от гр. Прилеп - 8 и 4 от района: Солунско - 4 селища, от които от гр. Солун 4 и 8 от района: гр. Струга - 3 опълченци; гр Струмица - 2 опълченци: Щипско - 3 селища, от които от гр. Щип 2 опълченци и 3-ма от района: Кривопаланско - 5 селища. от които от Крива паланка - 2 опълченци и 7 от района: Неврокопско -11 селища, от които от гр. Неврокоп - 5-ма опълченци и 11 от района; Кукуш - 1 опълченец: Тетовско - 9 селища, от които от Тетово - 15 опълченци и 9 от района. Без обозначение на района са отбелязани следните селища: градовете - Кастрия, Нови пазар, Паланка, Ресен и селата: Вакукер, Кратово, Крушевец. Мержово. Три паланки с всичко 9 опълченци. С отметка „родом от Македония” без да е упоменато селището са издирени 49 опълченци.

Възрастта на опълченците: от 18-годишните: Георги Христов от Връбник, Костурско; Трифон Атанасов от Призрен;: Йосиф Петров от Тетово до Тасе Христов от Битоля - 58-годишен. Най-често срещаната възраст сред опълченците от Македония е от 20 до 35 години.

За низш ръководен кадър на Опълчението, руското командване разчита на българи служили в руската армия: Пандо Наумов от Битоля: Димитър Атанасов от Охрид; Антон Петров от Тресонча, Дебърско; Панайот Стойков от Джумая; Атанас Дуков от Неврокоп: Атанас Петров от Призрен и др.

В унтер-офицери са произведени: Спиро Михайлов от Дебър; Лазар Николов от с. Изкоп, Битолско; Атанас Янков от гр. Кастрия; Иван Апостолов от Охрид; Тома Богданов от Призрен; Антон Иванов от Прищина; Ангел Герчев от с. Стърчища, Неврокопско и др.

Произведени в ефрейтори са: Георги Костов, Панайот Наумов, Панто Наумов от Битоля; Бойко Георгиев от Вакукер; Панайот Наумов, Тодор Спасов от Велес; Петър Стоянов от Зеленич, Солунско; Юван Тасев, Тодор Николов, Стоян Бижов от гр. Серес: Панайот Бурков, Стоян Иванов, Петър Стоянов от гр. Скопие; Йосиф Петров. Ивано Ювицов от Тетово и др.

Всички опълченци от Македония са се сражавали в решителните за изхода на войната боеве при Шипка. Вражите куршуми не пощадяват: Иван Марков. Панайот Наумов. Таки Зисо, Христо Христов от Битоля; Драгой Божилов. Бранислав Велешки, Панайот Наумов от Велес; Стойко Димитров. Илия Тасев от Куманово: Иван Апостолов от Ново село, Щипско; Петър Атанасов. Атанас Божинов, Александър Христов от Охрид; Стефан Лукич от Скопие; Димитър Петров, Йордан Хаджибушкев от Солун; Михаил Николаев от Щип. И много други отбелязани, а навярно и неотбелязани.

В битката на връх Шипка загиват: редник Христо Димитров от Битоля; редник Наум Димитров. редник Иван Пешев; редник Юрдан Янков от Велес: редник Стефан Петров от Гостов, Тетовско; редник Петър Георгиев от Кичево: редник Димитър Иванов; редник Спиро Иванов от Охрид; редник Петър Марков от Призрен и др. Безследно изчезва редник Дойчин Илиев от с. Брезово. Битолско.

При завземането на зимния турски укрепен лагер в подножието на Шипка намират смъртта си: редник Иван Атанасов от Кукуш; редник Клим Наумов от Охрид; и др.

За проявени високи бойни войнски качества повечето от българите - опълченци от Македония получават отличия: д-р Константин Везенков - орден „СВ. Ана"; Орден за храброст „Георгиевски кръст" - прапорщик Атанас Дуков; Унтер-офицер - Атанасий Янков. Антон Иванов, Ангел Герчев и др; Ефрейторите: - Георги Костов. Атанас Петров и др. Редниците: - Илия Станков, Косто Георгиев, Димитър Трайков, Станю Стефанов и др. Със сребърен медал са наградени: Димитър Атанасов. Гавраил Атанасов и др.; С бележка „медал", без да е отбелязано какъв в документите, е дадена срещу 26 имена на опълченци. "
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #5 на: Март 07, 2009, 10:46:44 »

Специален поклон на македонските читатели...
Не гледам ниту еден со вас да се допишува, освен мене, а и јас гледам дека ќе си одам.
Добредојдовте ва ВМРО-БНД Фиромистанско-Бјурмстанско-Србоманска верзија!

kbc, држи се до конкретната дискусија тука и во другите теми од форумот. Ако твоите коментари се конструктивни и пријателски, сите членови ќе учествуваат во дискусијата и со задоволство ќе се допишуваат со тебе. Се разбира ова се однесува на поведението на сите, што значи дека јас како администратор вака ќе се однесувам  кон сите членови кои би биле неконструктивно настроени кон тебе.

Веќе ти објаснив дека иронизирани коментари, етикетирање, лични квалификации, тенденциозни провокации, навреди кон поединци и групи, и најважно квалификации кон Република Македонија и форумот на БКК, нема да бидат дозволени. Сметај го ова како прва опомена пред перманентна забрана за пристап (ban).
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #6 на: Март 03, 2010, 12:17:50 »

3 март е !

Цитат
На 3 март 1878 година България е освободена от Османско иго. Така днес страната ни чества 132-годишнината от освобождението. В цялата страна ще се проведат редица мероприятия.
За първи път Освобождението на България се чества на 19 февруари 1880 г. като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори и заключение на Санстефанския мирен договор. От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. За първи път празникът се чества по нов стил на 3 март 1917 г. На 5 март 1990 г. денят е утвърден за национален празник.

http://www.focus-news.net/?id=h2916

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК , БРАТЯ И СЕСТРИ !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Илинден

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 226
 • СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ ЗА МАКЕДОНИЯ!
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #7 на: Март 03, 2010, 01:45:45 »

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #8 на: Март 03, 2010, 01:57:41 »Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

александър

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 214
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #9 на: Март 03, 2010, 02:00:07 »

Специален поклон на македонските читатели...
Не гледам ниту еден со вас да се допишува, освен мене, а и јас гледам дека ќе си одам.
Добредојдовте ва ВМРО-БНД Фиромистанско-Бјурмстанско-Србоманска верзија!

kbc, држи се до конкретната дискусија тука и во другите теми од форумот. Ако твоите коментари се конструктивни и пријателски, сите членови ќе учествуваат во дискусијата и со задоволство ќе се допишуваат со тебе. Се разбира ова се однесува на поведението на сите, што значи дека јас како администратор вака ќе се однесувам  кон сите членови кои би биле неконструктивно настроени кон тебе.

Веќе ти објаснив дека иронизирани коментари, етикетирање, лични квалификации, тенденциозни провокации, навреди кон поединци и групи, и најважно квалификации кон Република Македонија и форумот на БКК, нема да бидат дозволени. Сметај го ова како прва опомена пред перманентна забрана за пристап (ban).

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И ОТ МЕН.
Извън темата искам да попитам хората администриращи форума .Много ми е интересно ,защо на форума до сега не се е появил нито един македонист, от който другите бг форуми просто бъкат и врът.Контрола ли е сериозен или просто не ни вземат на сериозно???Още един път се извинявам за въпроса. ???
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #10 на: Март 03, 2010, 02:04:04 »

Не знам македонистите защо не са активни тук, но бъди сигурен, че форумът се наблюдава от тяхна страна от когото трябва!  ;D
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

lady

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 57
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #11 на: Март 03, 2010, 08:07:46 »

Не знам македонистите защо не са активни тук, но бъди сигурен, че форумът се наблюдава от тяхна страна от когото трябва!  ;D

Знаете ли колку е ниска границата за да се получи бан??
Погледнете од почетокот на постовето колку члена не влегуват да дебатират или ретко влегуват..плашехме се да постираме,много пъти бехме триени....
Една сум яс от  тие....Просто те  дръжат до дума а не до ставови....
Поздрави на Охрид.....ама форума му е като едно училище със одредена и ограничена специялнст...
Поздрави на сички....До сега не ме банира ,моше сега му давам шанс :D
Сочувана

lady

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 57
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #12 на: Март 03, 2010, 08:10:41 »И од мене  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 3 МАРТ-ОСЛОБАЖДАНЕТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
Да е дълговечна и да дочекаме да се прегърнеме без раздели и граници...

По той повод пожелавам единство братя....

Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #13 на: Март 03, 2010, 10:26:08 »

Церемония по издигането на националното знаме се състоя пред Паметника на незнайния войн03 март 2010 | 11:13 | Агенция "Фокус"

София. Церемония по издигане на националното знаме се състоя пред Паметника на незнайния войн в София по повод 3 март – Ден на освобождението на България и национален празник, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия поздрави представителните части по случай празника и поднесе венец на Паметника на незнайния войн. На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, военният министър Аню Ангелов, представители на Столична община, депутати, омбудсманът Гиньо Ганев и много граждани.
Веселина ЙОРДАНОВА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: На 3 март 1878 г. България възкръсва отново
« Одговори #14 на: Март 03, 2010, 01:31:01 »

В Скопие бе отбелязан 3 март

03 март 2010 | 14:14 | Агенция "Фокус"Скопие. На 3 март 2010 г. в 12.00 ч. пред Посолството на Република България в Скопие бе строен почетен караул на представителната гвардейска рота. С това бе поставено началото на честванията на Националния празник на България в Република Македония. Вечерта в скопския хотел „Александър палас” ще бъде даден официален прием за представителите на дипломатическия корпус и приятелите на България.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !