Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: 60 000 чакат за БГ паспорт, бум на македонците  (Прочитано 8729 пати)

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
Одг: 60 000 чакат за БГ паспорт, бум на македонците
« Одговори #15 на: Август 26, 2009, 09:16:10 »

Компетенте, това на теория добре звучи ама...
1. Имайки човешки фактор имаш и предпоставка за корупция (особено в Молдова);
2. Лично отношение - а ако преди 5 години кандидата се е напил и е напсувал председателя на комислията... и онзи реши че такъв човек не е българин само заради това?;
3. Уязвими са. Имайки ясен местен център, има и точка за въздействие. Много лесно УДБА или както там им викат примерно ще набута свои агенти - сърбомани за председатели дето уж ще са първи патриоти и хората ше им вярват ама все нещо ще ги възпрепятства да свършат каквото ид а е. Тоя филм го гледахме вече с ВМРО в България.

За консултация, може. Ама не бих бил "за" да имат някакво реално влияние.

Говорим за консултации и ротационен принцип, а не за вземане на крайни решения !  8)
Не съм сигурен, че бавенето на процедурата се дължи на необходимите проверки - по-скоро става дума за "липса на административен капацитет", както сега е модно да се вика !
Значи бавно още не значи качествено, а бързо - некачествено !
« Последно менување: Август 26, 2009, 09:21:45 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Пламен Павлов

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 102
    • Погледај го Профилот
« Одговори #16 на: Август 30, 2009, 09:52:53 »

Поздрави на всички! Появата ми във вашия чудесен форум няма как да не бъде със собственото ми име. Вероятно знаете, че преди двадесетина дни за пореден път предложих да се вземат радикални мерки за ускоряване на процедурата по гражданството/државянството и елиминиране на посредници, корупционни схеми и т.н. Бих искал да припомня, че от десет години периодично предлагам издаването на лични карти за национална принадлежност /такива има в Унгария, Словакия и др. страни, май вече даже и в Украйна?/, които да заместват паспорта и да важат само за територията на Република България. Именно те биха поели функцията на виза, медицинска застраховка и т.н., удостоверявайки, че човекът е българин, въпреки че няма паспорт. За съжаление, тази идея не се възприе. Мисля си, че такава практика може да има своя смисъл и днес и не е анахронизъм. Прав е Божидар Димитров, че с еднократен акт може да бъде разсечен безумният "гордиев възел" с чакащите гражданството, но засега не виждам отговор от страна на другите институции. Бих им дал срок до края на стоте дни на правителството, а ако решат въпроса по-бързо, толкова по-добре! Още веднъж, поздрави на всички!
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #17 на: Август 30, 2009, 10:53:35 »

Много интересно предложение - би могло самото Удостоверение за БГ произход да бъде оформено във вид на личен документ, който да дава достъп до територията на БГ !
А то сега хората си получават Удостоверението и, след като се завърнат по родните си места, после пак се редят на опашките за БГ входни визи - малко алогично е ...

Но все пак работите трябва да се изпипат юридически за да не се създава впечатлението, че правата зависят само от националната принадлежност - нещо, което е анахронизъм за 21-ви век  ...

То в БГ-то иначе сме царе да правим нещата по най-сложния и неудобен за хората начин !  :(
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #18 на: Август 30, 2009, 11:28:51 »

С риск пак да цопна с двата крака в противоречива и сложна тема... Волжските Вългари (или хората наричащи се такива, не му е мястото за дискусия в тази тема) имат една идея която много ми хареса - пан-български паспорт.
Няма абсолютно никаква легална стойност към момента, разбира се. Не се и опитват да вземат гражданство или дори виза тук. Просто ентусиасти си ги печатат заради кефа а им пише някъде "Българин"

(за арабския им казах че е лоша идея, която тук би била посрещната зле. Замислиха се. Те са се вкопчили в исляма като самозащита от претопяване с руснаците)
« Последно менување: Август 31, 2009, 01:52:59 tech_noir »
Сочувана

Пламен Павлов

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 102
    • Погледај го Профилот
« Одговори #19 на: Август 31, 2009, 12:01:14 »

Предложението е още от 1999 г., писахме го тогава със Спас Ташев и юриста Емил Александров. Предлагано е поне още няколко пъти, вкл. в една програма, която ми беше поръчал тогавашният премиер Иван Костов. Да не говорим, че съм го казвал поне сто пъти в интервюта и тв предавания. Вярно е, че може би поне донякъде звучи като анахронизъм, но защо словаците не се притесняват от това, и не само те... Давам пример със Словакия, тъй като мой колега има майка словачка и, разбира се, има такава карта, която преди влизането на България в ЕС му вършеше чудесна работа. Както и да е, правен проблем няма - нали Агенцията за българите в чужбина издава удостоверения за български произход (подписал съм поне няколко хиляди...), същото се прави и от българските посолства, тогава какъв е проблемът? В случая въпросното удостоверение се модифицира в друг тип документ, но от юридическа гледна точка нещата са идентични. Подобна карта решава маса проблеми на българите от Македония, както и на сънародниците ни от Молдова, Украйна /там не се разрешава двойно гражданство/ и други държави.
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #20 на: Август 31, 2009, 02:00:17 »

(за арабския им казах че е лоша идея, която тук би била посрещната зле.

Меко казано !  ;)
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #21 на: Август 31, 2009, 02:09:22 »

Предложението е още от 1999 г., писахме го тогава със Спас Ташев и юриста Емил Александров. Предлагано е поне още няколко пъти, вкл. в една програма, която ми беше поръчал тогавашният премиер Иван Костов. Да не говорим, че съм го казвал поне сто пъти в интервюта и тв предавания. Вярно е, че може би поне донякъде звучи като анахронизъм, но защо словаците не се притесняват от това, и не само те... Давам пример със Словакия, тъй като мой колега има майка словачка и, разбира се, има такава карта, която преди влизането на България в ЕС му вършеше чудесна работа. Както и да е, правен проблем няма - нали Агенцията за българите в чужбина издава удостоверения за български произход (подписал съм поне няколко хиляди...), същото се прави и от българските посолства, тогава какъв е проблемът? В случая въпросното удостоверение се модифицира в друг тип документ, но от юридическа гледна точка нещата са идентични. Подобна карта решава маса проблеми на българите от Македония, както и на сънародниците ни от Молдова, Украйна /там не се разрешава двойно гражданство/ и други държави.

При подходящо название на документа (дори ако си остане "Удостоверение за БГ произход") и при подходяща обосновка на правата, които дава, анахронизъм няма и не може да има ...
"Удостоверение за националност (национална принадлежност)"
може малко да подразни европейското ухо - те не обичат много такава терминология - звучи им "националистически" в негативен смисъл ...
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот
« Одговори #22 на: Август 31, 2009, 02:18:52 »

Македонците не са български граждани по рождение. И македонци не са!

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4103&sectionid=5&id=0001001

Или как родното ми Министерство на правосъдието ме обяви за югославянин
ВЕНИ МАРКОВСКИ

Вече години наред българските медии обсъждат темата за гражданството на македонците. През 2005 г. на страниците на в. "Сега" аз водих задочен спор с днешния министър без портфейл Божидар Димитров, а през 2006 г. в същия вестник аз категорично твърдях, че македонците са български граждани по...
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #23 на: Септември 01, 2009, 12:08:45 »

Наше гражданство в Западните покрайнини

http://frognews.bg/news_14811/Nashe_grajdanstvo_v_Zapadnite_pokrainini/

Министър Божидар Димитров е на посещение в Босилеград, ...
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #24 на: Септември 01, 2009, 12:39:34 »

Бързи паспорти за българите от Западните покрайнини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=217292

Българите от Западните покрайнини да получават по-бързо наши паспорти, обеща вчера министърът без портфейл Божидар Димитров при посещението си в Босилеград. По думите му, това може да стане чрез ...
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #25 на: Септември 14, 2009, 02:17:31 »

Българското гражданство - невъзможната мечта

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&sql=TXpBMU1Ec3hOUT09OzM1&mater=MzA1MDsxNQ==

България се превръща бавно и постепенно в желаната туристическа дестинация, като всякакви престъпници и подривни елементи я заобикалят отдалеко. Утопичната история на страната ни не е плод на ума на поета, решил да възпее милата родина, а е предначертана от някои специфични закони в българското законодателство. В тях се вижда дълбоката промисъл на законотвореца, с която...
Сочувана

Daskal

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1265
    • Погледај го Профилот
« Одговори #26 на: Септември 14, 2009, 09:42:18 »

Апсолутно е нелогично да се тврси дека големиот број на фалшиви Удостоверение за БГ произход се причината за бавните процедури за издаване на БГ гражданство. Интегриран (значи сите институции поврзани со издавање на БГ гражданство) информатички систем които ќе ги опфати сите деловни процеси и процедури во целиот тек на издавање на БГ гражданство е решението за всичко, и за брзина и за интегридет и за доверливост и за конзистетност и на базите дани и на целиот процес.

Решението ниту е скапо ниту е комплексно, во БГ има достаточно ИТ компании които се спремни тав да го направат со машка работа за не повече от 3 месеци.

Тава ви го гарантирам анализирајќи го целиот процес на издаване на БГ гражданство, ете јас ќе ви го издизајнирам целиот систем за без пари и ви казвам че целото решение и софтвер и хардвер нема да старува повече и от 100.000 евро, тава е апсолутниот максум за нормално Интегрирано Информатичко решение за тази процедура.

Тук вклучувам и реинжинеринг на деловните процеси со цел нивна оптимизација по ИСО 9001 стандарда.

Ето този дизајн ште направам во рок от 6 недели за ИЧ пари ако некои иска ... а знам че во БГ има многу способни компании за тава.

ако некои релевантен чете този форум нека предложи тава на директорката на ДАБЧ, разбира се не мора да сум ас...

Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #27 на: Септември 14, 2009, 10:20:53 »

Апсолутно е нелогично да се тврси дека големиот број на фалшиви Удостоверение за БГ произход се причината за бавните процедури за издаване на БГ гражданство. Интегриран (значи сите институции поврзани со издавање на БГ гражданство) информатички систем които ќе ги опфати сите деловни процеси и процедури во целиот тек на издавање на БГ гражданство е решението за всичко, и за брзина и за интегридет и за доверливост и за конзистетност и на базите дани и на целиот процес.

Решението ниту е скапо ниту е комплексно, во БГ има достаточно ИТ компании които се спремни тав да го направат со машка работа за не повече от 3 месеци.

Тава ви го гарантирам анализирајќи го целиот процес на издаване на БГ гражданство, ете јас ќе ви го издизајнирам целиот систем за без пари и ви казвам че целото решение и софтвер и хардвер нема да старува повече и от 100.000 евро, тава е апсолутниот максум за нормално Интегрирано Информатичко решение за тази процедура.

Тук вклучувам и реинжинеринг на деловните процеси со цел нивна оптимизација по ИСО 9001 стандарда.

Ето този дизајн ште направам во рок от 6 недели за ИЧ пари ако некои иска ... а знам че во БГ има многу способни компании за тава.

ако некои релевантен чете този форум нека предложи тава на директорката на ДАБЧ, разбира се не мора да сум ас...

Напълно съм съгласен ! Всяко удостоверение за БГ произход си има номер и би трябвало да може да се провери за секунди дали е автентично !

Имал съм контакти с ДАБЧ и съм с отлични впечатления от съвсем непознати служители (макар Манджукова да твърди, че преди нейното идване за шеф Агенцията била "къща без сторанин") !  ;)
Сочувана

Daskal

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1265
    • Погледај го Профилот
« Одговори #28 на: Септември 14, 2009, 10:38:09 »

Со целата ми одговорност и образ казвам че за 0,00 Лв ште им направам проект как да се интегрират информатично за 6 недели от сега Понеделник 14.09.2009 22:35 без да се обрквам со фирми, решениа и други скрити глупости во ИТ консалтинга...но знам си колегите от БГ там има многу хора които тава ште го направат многу многу професионално...и не забравај ИСО 9001.
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение