Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Комунистическият геноцид над Българския език  (Прочитано 8865 пати)

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

   
Азбуката, на която пишем днес, се състои от 30 букви. Това са учи още в началните класове на българското училище, където малките българчета и други деца от етноси, живеещи на територията на България и възползващи се от правото си на образование, учат как се пишат българските букви. За разлика от връстниците си в Хърватска например, които учат как се чете и пише на глаголица, българчетата обаче не учат нито старобългарски, нито глаголица, нито дори това, че е имало друг, различен от сегашния правопис, който комунистите са променили след преврата през 1944 г. До сега не се е намерила, както е модерно да се казва, „политическа воля” за въвеждането на подобен курс, въпреки че се прокраднаха куп други меко казано безродни и анти-национални идеи и реформи в образователната ни система. В резултат на това целенасочено бездействие на политиците цари масово невежество сред  нашия народ, като голяма част от младите хора в България не познават историята на своята азбука и когато срещнат текст, написан на стария правопис, им се струва странен, архаичен и неразбираем.
По тази причина ние съставихме тази кратка и разяснителна статия, в която ще се опитаме да преразкажем историята около реформата и продиктуваното от съветските болшевики „опростяване”, а всъщност осакатяване, на българската азбука и по-точно – изхвърлянето на буквите Голям Юс или Голяма носовка  (Ѫ), Ят или Двойно е (ѣ) и отпадането на еровите гласни ( ъ и ь в края на думите завършващи на съгласна). Уточняваме, че няма да се впускаме в излишни досадни подробности и правила за използването на тези две букви. В края на статията ще поместим някои връзки, така че всеки който поиска ще може да се запознае с тази информация. Буквата Ят (ѣ) Още в края на 19 в. някои български езиковеди, стремящи се към “демократизация”, т.е. опростяване на правописа започват да искат премахването на буквата от азбуката и замяната и с я или е, според правоговорните правила. През 1892 г. правописната комисия, назначена от Георги Живков, просветен министър в правителството на Стефан Стамболов, в която влизат Любомир Милетич, Александър Теодоров-Балан, Беньо Цонев, Иван Шишманов и др., предлага изписване на ѣ единствено там, където в Източна България гласната е широка (а или широко е) – или да се пише вѣра, но верен, верски, вероизповедание и така нататък. Този проект е възприет от кръга около списание „Български преглед“, но среща критика и като силно радикален, и като прекалено недообмислен.
През 1895 г. нова комисия, назначена от новия министър на просветата Константин Величков, предлага нов проект, който напълно изхвърля ѣ от азбуката. И този проект е подет единствено от списание „Български преглед“, а в масова употреба остава Дриновият правопис с ѣ на етимологичното му място. Изписването на ѣ на етимологичното му място е утвърдено и с правописното упътване на министър Тодор Иванчов от 1899 г. Против този Дриновско-Иванчевски правопис се обявява кръгът „Мисъл“ – след 1910 г. съчиненията на Пенчо Славейков се печатат без ѣ.
От началото на 20 век въпросът с ѣ започва силно да се политизира и „левите” политици – комунисти и земеделци - започват да разглеждат буквата като символ на отчуждението на интелигенцията от масите и да настояват за пълното ѝ изхвърляне от азбуката[/]. През 1921 година това е направено с правописната реформа на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в Правителството на БЗНС. Тази реформа е посрещната с неодобрение от почти цялата българска интелигенция – премахването на двойното е от българската азбука се разглежда от много българи от Западна България и особено от македонски българи от Пиринска Македония и диаспората като „предаване на западните диалекти“ и като изкуствено отделяне на българския книжовен език от македонските диалекти. Двойното е започва да добива статус на символ на българщината. Българската академия на науките отказва да приеме реформата и след преврата от 9 юни 1923 г. тя е отменена и е върнат старият Дринов правопис, но със запазване на ят само в корените, в които редуването е – я си личи в различни словоформи.
През 20-те и 30-те години много езиковеди като професор Стефан Младенов се обявяват за ограничаване на употребата на ят и запазването му единствено във формите, които се различават като произношение. В „Граматика на българския език“ професор Младенов пише:  И тъкмо затова, че може с двоякият си изговор да обединява българите от най-източните краища на земята ни край Черно море и от най-западните ни покрайнини при Охрид, Шар, Скопие, Ниш и Зайчар тая старобългарска буква трябва безусловно да се запази и да се пише само в ония думи и облици (не корени!), в които по североизточно български и в литературния език се изговаря още старински като “я” (а с предходна съгласкова мекост), а ония по-многобройни думи и облици, гдето и в повече източни говори старобългарското ѣ се произнася като   е, ние можем… смело да пишем с е…  Но за съжаление по това време въпросът с ѣ вече е излязал от контрола на българската наука и силно се  политизира. Запазването на ѣ се разглежда от левите политически сили като проява на езиков елитизъм и великобългарски шовинизъм. През 1945 г. дошлото на власт след преврата от 9 септември 1944 г. отечественофронтовско правителство прави нова правописна реформа, с която ѣ се изхвърля от българската азбука и се въвежда писане на я или е по така нареченото ятово правило. С този акт комунистите окончателно скъсват връзката между източните и западните български говори и връзката между Македония и майка България. Болшевишките престъпници дори имат наглостта да подменят официалния български шрифт на кирилицата с руски.

След 1989 г. много десни политически и културни организации се опитаха да инициират дебат за правописна реформа и връщане на двойното е, за съжалние без успех. Все пак в българската култура се наблюдава естетско връщане към старото – ѣ и крайните ерове често се появяват в търговски марки, имена на вестници и други. Често обаче, съвременната употреба на ят е неправилна – буквата е схващана като стар вариант на изписване на ъ.
Какви са последниците от изхвърлянето на ят от азбуката? Благодарение на това се е създава (д)ефекта на свръхякането, разпространено предимно сред носителите на западните говори. Свръхякането се изразява в чиста замяна на естествения наследник на ят в западните говори – е с палатализирано а във всички позиции – т.е. произношение бялбяли. Дължи се на факта, че редуващото произношение е нелогично за западния българин. Произношение единствено с палатализирана широка гласна а е типично и за рупските диалекти (Тракия и Родопите). Буквата Голям Юс (Ѫ) Наричана и “широко ъ”, тази буква е запазена в българския правопис до правописната реформа от 1945. В повечето български диалекти е отпаднал специфичният изговор (с изключение на Солунския и Костурския) – на големия юс, мястото на изписване на буквата се учи само на изуст и без езиков усет. В заключение Стариятъ правописъ е наше културно наследство и според нас всеки българин трябва да е запознат, да се гордее с него и дори да го използва. За съжаление това е трудно постижима мечта, защото в днешно време е неграмотността сред сънародниците ни е достигнала невиждани размери и ние не можем да пишем правилно на комунистическия правопис, а какво остава за по-сложния български правопис от преди 1944 г. Неприятен е и фактът, че в последните години се наблюдават стремежи към допълнително осакатяване на езика ни, състоящ се в идеята за премахването на пълния член.
Може би някой ден ще успеем да въведем използването на стария правопис и да възвърнем част от блясъка на българската азбука, която светът познава като славянска. В епохата на глобализацията това е крайно необходимо, защото би подчертало уникалността на българската култура и би повдигнало националния ни дух. По тази причина на тази страница общата информация е написана с този правопис и го използваме, защото се гордеем с културното си наследство  и Българския си произход!
Полезни връзки:
http://bg.wikisource.org/wiki/Правила_и_речник_за_употреба_на_ят_от_1940
http://bg.wikisource.org/wiki/Правила_за_ят_в_Правописното_упътване_на_Тодор_Иванчев
http://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_думите,_писани_с_голяма_носовка
http://bg.wikipedia.org/wiki/Йотиран_голям_юс
Програма за стар правопис
Страница за правопис и езикова култура http://bg-nacionalisti.org/ 
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #1 на: Август 10, 2009, 02:24:29 »

Цитат
Може би някой ден ще успеем да въведем използването на стария правопис и да възвърнем част от блясъка на българската азбука, която светът познава като славянска. В епохата на глобализацията това е крайно необходимо, защото би подчертало уникалността на българската култура и би повдигнало националния ни дух.

Това не е най-големият проблем на БГ сега !
Със стария или новия правопис БГ азбука си е достатъчно уникална ! На мен лично новият правопис хич не пречи на националния ми дух ...
Интересно е, когато старият правопис се ползва в разни търговски марки, рекламни табели и т.н., но едва ли ще се стигне до връщането му ...

Разликата между двата шрифта на илюстрацията по-горе не я схванах добре - почти идентични ми изглеждат ?!  ???
« Последно менување: Август 10, 2009, 02:28:12 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #2 на: Август 10, 2009, 09:35:57 »

Разликата между двата шрифта на илюстрацията по-горе не я схванах добре - почти идентични ми изглеждат ?!  ???
[/quote]

има разлика, особено в малките печатни букви - сравни "в","г", "д", "и", "й", "к", "л", "т" и т.н.
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #3 на: Август 10, 2009, 09:54:19 »

Цитат: TheCrow link=topic=588.msg3267#msg3267
има разлика, особено в малките печатни букви - сравни "в","г", "д", "и", "й", "к", "л", "т" и т.н.

В българския вариант малките букви приличат на ръкописни, а в "руския" - на печатни ... Според мен, това са по-скоро шрифтови особености, отколкото "кремълска комунистическа конспирация" !  ;)

В началното училище мен са ме учили да пиша ръкописно, както е във версията по-горе, отбелязана като българска - не гледам голяма драма тук !

А иначе и двата шрифта са български - просто има малки разлики в дизайна и това е ... Може единия дизайн да са го ползвали повече руснаците, другия - ние, обаче доста прочути БГ художници са работили върху стилизиране и модернизиране на кирилски шрифтове и нямаме основание да ги виним за това !

Ех, ако БГ беше патентовала кирилицата, що пари за интелектуални права щяхме да съберем досега !  ;D
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #4 на: Август 10, 2009, 10:32:23 »

Цитат: TheCrow link=topic=588.msg3267#msg3267
има разлика, особено в малките печатни букви - сравни "в","г", "д", "и", "й", "к", "л", "т" и т.н.

В българския вариант малките букви приличат на ръкописни, а в "руския" - на печатни ... Според мен, това са по-скоро шрифтови особености, отколкото "кремълска комунистическа конспирация" !  ;)

В началното училище мен са ме учили да пиша ръкописно, както е във версията по-горе, отбелязана като българска - не гледам голяма драма тук !

А иначе и двата шрифта са български - просто има малки разлики в дизайна и това е ... Може единия дизайн да са го ползвали повече руснаците, другия - ние, обаче доста прочути БГ художници са работили върху стилизиране и модернизиране на кирилски шрифтове и нямаме основание да ги виним за това !

Ех, ако БГ беше патентовала кирилицата, що пари за интелектуални права щяхме да съберем досега !  ;D

това че в руския шрифт "малките букви приличат...на печатни" си е малко тафтология ;) защото фактически казваш че печатните малки букви приличат на...печатни :) а иначе аз самия не смятам че това е някаква "кремълска комунистическа конспирация" или че е чак такава голяма драма, но просто смятам че от гледна точка на традицията и самобитноста е много по-логично да се използва български шрифт!

а иначе си прав че "доста прочути БГ художници са работили върху стилизиране и модернизиране на кирилски шрифтове" само че за съжаление ние не използваме тези шрифтове ??? а използваме руския шрифт на Петър I създаден по поръчка от холандски художници ::)
според мен българският шрифт, чисто визуално, е по-хубав - ако се вгледаш по-внимателно ще видиш, че при руския шрифт главните и малките букви са еднакви, различава се само размера...докато при българския шрифт малките букви са (както ти сам се изрази) изписани така както са те учили в началното училище :) и освен че визуално изглеждат по-добре, логично са и по-близки до всеки българин защото така сме ги изписвали още от началното училище :) (а и в букварите се изписват по този начин)...
« Последно менување: Август 10, 2009, 10:35:16 TheCrow »
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #5 на: Август 10, 2009, 10:47:21 »

Нищо не ни пречи да ползваме шрифт, който смятаме за по-добър ! И по времето на соца много художници правеха шрифтове - жалко е, че ги няма като кирилица за компютри ...

Като чета такива текстове почвам да гледам под стола да не се е скрил някой кремълски конспиратор, но засега не съм открил !  ;D
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #6 на: Август 10, 2009, 10:59:01 »

Нищо не ни пречи да ползваме шрифт, който смятаме за по-добър ! И по времето на соца много художници правеха шрифтове - жалко е, че ги няма като кирилица за компютри ...

Като чета такива текстове почвам да гледам под стола да не се е скрил някой кремълски конспиратор, но засега не съм открил !  ;D

всъщност мисля че някои от тези шрифтове могат да се свалят от интернет...а иначе това не е кремълска конспирация, а национален нихилизъм ;)
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #7 на: Август 10, 2009, 11:11:04 »

А тези тук шрифтове "комунистически" ли са и те ?  :o Щото повече приличат на т.нар. "руски" вариант ...Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #8 на: Август 10, 2009, 11:36:21 »

защо трябва да са "комунистически" ??? ??? т.н. "руски" шрифт или "руска гражданска азбука" навлиза в България още преди освобождението! а иначе шрифта на който са написани вестниците не само ти прилича, ами наистина е т.н. "руска гражданска азбука", ако тове е което имаш предвид (с допълнението на 1-2 букви които липсват в руския вариант, имено буквите за които говори ImperiaBG по-горе).
« Последно менување: Август 10, 2009, 11:40:09 TheCrow »
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #9 на: Август 10, 2009, 11:39:00 »

а иначе за т.н "комунистически" шрифт можем да говорим след 1945 когато са премахнати буквите Ѣ и Ѫ...
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #10 на: Август 10, 2009, 11:41:15 »

защо трябва да са "комунистически" ??? ??? т.н. "руски" шрифт или "руска гражданска азбука" навлиза в България още преди освобождението! а иначе шрифта на който са написани вестниците не само ти прилича, ами наистина е т.н. "руска гражданска азбука" (с допълнението на 1-2 букви които липсват в руския вариант, имено буквите за които говори ImperiaBG по-горе).

Зададох въпроса, защото в началното мнение се казва, че тези шрифтове били внедрени от комунистите - прочети по-внимателно ...
Цитат
Болшевишките престъпници дори имат наглостта да подменят официалния български шрифт на кирилицата с руски.

Дядо Славейков барем не знам да е бил комунист, а и Ботев не е бил такъв (макар по едно време да му викаха "предтеча на комунизма") !  ;)
« Последно менување: Август 10, 2009, 11:43:49 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #11 на: Август 10, 2009, 11:43:11 »

защо трябва да са "комунистически" ??? ??? т.н. "руски" шрифт или "руска гражданска азбука" навлиза в България още преди освобождението! а иначе шрифта на който са написани вестниците не само ти прилича, ами наистина е т.н. "руска гражданска азбука" (с допълнението на 1-2 букви които липсват в руския вариант, имено буквите за които говори ImperiaBG по-горе).

Зададох въпроса, защото в началното мнение се казва, че тези шрифтове били внедрени от комунистите - прочети по-внимателно ...
Цитат
Болшевишките престъпници дори имат наглостта да подменят официалния български шрифт на кирилицата с руски.

Дядо Славейков барем не знам да е бил комунист !  ;)

началното мнение не е мое ;) а иначе това което комунистите правят е че изхвърлят горе посочените две букви...
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #12 на: Август 10, 2009, 11:45:15 »

Мнението говори за "български" и "руски" шрифтове (последните "внедрени от комунистите"), освен за самите букви !
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #13 на: Август 10, 2009, 11:47:19 »

Цитат
Със стария или новия правопис БГ азбука си е достатъчно уникална !

всъщност сегашният правопис отнема от уникалноста на българската азбука, защото до голяма степен е копие на латинскита азбука/шрифт...
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."

TheCrow

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 30
  • Погледај го Профилот
Одг: Комунистическият геноцид над Българския език
« Одговори #14 на: Август 10, 2009, 11:50:20 »

Мнението говори за "български" и "руски" шрифтове (последните "внедрени от комунистите"), освен за самите букви !

както казах мнението което цитираш не е мое ;) а иначе аз доколкото знам "руския" шрифт се използва в България от доста отдавна (още преди освобождението), което обаче не го прави по-добър :)
Сочувана
"We don't see things as they are, we see them as we are."