Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Писмо на президента Плевнелиев до БККС по повод на Илинденското въстание  (Прочитано 2541 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Писмо на президента Плевнелиев до БККС по повод на Илинденско-Преображенското въстание

http://www.bkks.org/node/538

20 юли 2013


Президентът на Р. България г-н Росен Плевнелиев

В специално писмо президентът на България Росен Плевнелиев поздрави ръководството и членовете на Българския културен клуб – Скопие (БККС) във връзка с тържественото отбелязване на 110-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което се провежда днес в Смилево, Република Македония.

По-долу даваме пълния текст на писмото:

Уважаеми господин Младенов,
Уважаеми дами и господа,


За мен е удоволствие да приветствам тържественото честване на Илинденско-Преображенското въстание, организирано от Българския културен клуб - Скопие.

Днес в легендарното и героично Смилево - живото сърце на въстанието в Битолския окръг, отново ще се съберат стотици признателни потомци и сънародници, за да се поклонят пред онези наши предци, избрали преди 110 години пътя на свободния и достоен живот.

Близо три месеца между Черно море и Охридското езеро 26 хиляди въстаници водиха неравна борба с многократно превъзхождащия ги противник. Този "зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят", както го определи летописецът на въстанието Христо Силянов, доказа на света, че българите в Македония и Одринско са дорасли за своята свобода. Ето защо тяхното дело остави завинаги дълбок отпечатък в нашето съзнание и националната ни идентичност.

Използвам случая, за да приветствам усилията на Българския културен клуб - Скопие за съхраняване и популяризиране на общото историческо наследство и разбирателството между Република България и Република Македония. Вярвам, че въпреки трудностите, Вашата дейност ще продължи да дава богати плодове, като преодолява предрасъдъците и сближава хората от двете страни на границата.

Поклон пред героите на Илинденско-Преображенското въстание!

20 юли 2013 г.

Росен Плевнелиев
Президент на Република България
« Последно менување: Јули 20, 2013, 12:43:11 ohrid1941 »
Сочувана

кюлюмов

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 14
  • Погледај го Профилот

Поклон пред героите,поклон и дълбока признателност към онези, които без страх и безкористно се изправиха ,срещу десетки пъти превъзхождащият ги противник, в името на свободата.
Потомците от двете страни на границата, не бива никога да забравят тези събития.
Поклон и пред онази искрица каквато са БККС ,останала от буйният огън горял по тези земи.
Сочувана