Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: ЕЗИК НА ОМРАЗАТА ИЗЛЪЧВАТ КЪМ БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНСКИТЕ МЕДИИ  (Прочитано 331192 пати)

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени

Цитат
и транспортот и врските
;D
Абе то човек толкова да не е пътувал, все GoogleMaps има вече. Пътищата се виждат.
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

БАЛКАНЦИТЕ НЕ МОЖАТ БЕЗ ПОПУЛИСТИ
http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=DEEDFD067337F94893FC8DD3CF12A3B8

Цитат
БОРИСОВ Бугарија ја смени власт. Народот, конечно, истапи и ја зема судбината во свои раце, беше само еден од романтичните коментари по победата на Борисов и неговата партија ГЕРБ на минатонеделните избори. Мислам дека Бугарија конечно ја санкционираше својата тажна и актуелна реалност, држава исполнета со мафија, стана мафија. Бугарија со делегитимирањето на социјалистите, кои имале врска со мафијата, избраа мафијаш кој има врски со политиката. Не дека ја познавам историјата на Борисов којзнае колку, но знам доволно дека кога постои од старт сомнеж во нечие потекло, дека истото е најчесто оправдано. Сега може да користиме еуфемизми и да го прифатиме ставот дека Борисов е човек на народот, но мора да знеме дека не постојат патриции без плебејци и дека некогашниот прв човек на Софија, мошне брзо ќе прерасне во патријарх без конкуренција. Загрижува што уште еден популист ја добива власта, само уште еден настан во линија, надвор од линија со Европа.

Тоа што презимето на авторот на "текстот" е полско, и така и така, ама името (Ивор), мора да е антично !  ;) ;D
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Македонија не е на мета на крадци на луксузни автомобили
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=C3A5A4795153174C8ACAE16190BE272F

Цитат
Интерпол во моментот трага по околу 130.000 возила кои биле украдени од земјите на поранешна Југославија, потоа Бугарија и Романија каде што годишно се крадат по околу 2.000 автомобили, а полициите успеваат да пронајдат едвај половина и тоа во случаите кога кражбата ќе се пријави веднаш а не по неколку дена
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Македонија во Европа без ЕУ?
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=8159928366&id=9&setIzdanie=21764

Цитат
Тешката капија на Брисел која сé повеќе се затвора за Македонија поради најавите за грчко вето и од неодамна и поради бугарските закани ја отвора дилемата за тоа дали треба да се изгради стратегија за развој на политичка, безбедносна и економска стабилност на државата, надвор од Европската Унија, но според европските репери.
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Туристите ја заобиколија Бугарија

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=960446AEE70CE54A84AA5276D32CC798
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Напаѓач со шприц избодел 15 дечиња во Софија

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=81891023354&id=11&prilog=0&setIzdanie=21766

За Бугария само лошите вести !!!
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени

Хмм... а за това примерно дали се споменава изобщо http://blitz.bg/news/article/57893 ?
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Хмм... а за това примерно дали се споменава изобщо http://blitz.bg/news/article/57893 ?

Интересно дали извършителите са вече арестувани ?!  ???
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
    • Корени

Цитат
Нападателите са арестувани за 24 часа в РПУ – Албена.
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

А1, Македония: Николина Диниева от Богданци една година не може да извади българска виза
http://focus-news.net/?id=n1242886

Македонка спречена да го види синот во Бугарија
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112760
« Последно менување: Август 19, 2009, 09:38:54 Competent »
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

A1 TV :

Македонија ќе реагира за случајот Динева откако таа ќе побара помош

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112808

Цитат
Николина Динева од 16 август лани се обидува да добие виза за Бугарија, но без успех. Според неа, бугарскиот конзулат во Битола бара документ за местото на живеење што таа оттука не можела да го набави, и испратиле еден во кој се потврдува дека таа таму живее и плаќа кирија, но во Конзулатот барале договор за наем на станот.

Има нешто неясно во овой случай ! Ако е омажена во Стара Загора и живее со мажот, той за 5 минути  може да и извади (или издаде!) документ оти живее во Ст. Загора. Што ке и е "настанително" оти е под кирия, кога е омажена и живее со семейството. Дай попрецизно нека се изяснат за нейзината ситуация , инаку вака личи на манипулация со мали деца.
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

20 август 2009 | 19:21 | Агенция „Фокус”

Една година чакам за българска виза, твърди Николина Динева от Богданци, Македония

Николина Динева от Богданци, Македония, твърди, че една година не може да получи българска виза. В България е съпругът на Николина Динева, който е от Стара Загора, както и синът й на 2,5 години, който тя твърди, че не е виждала от година. Случаят на Динева намира отражение и в македонските медии.
Колко време се чака за българска виза, Агенция “Фокус” потърси отговор на този и други въпроси в телефонен разговор с Динева.

Фокус: Г-жо Динева, къде подадохте документи за българска виза?
Николина Динева: Документите за българска виза подадох в консулството в Битоля. Първо отидох в Скопие, а там ми казаха да отида в Битоля. Подадох документите, след като ми казаха какви документи са необходими. Те ми правят проблем заради адресната регистрация. Аз им казах в България какви документи са ми необходими, отишли са на нотариус и са им казали, че трябва да присъствам лично, за да подпиша заедно със съпруга. Оттам ми изпратиха само декларация. Аз подадох всички документи в посолството, заедно с декларацията, те ги приеха, направих пътническа осигуровка, платиха таксата за виза, всичко което трябва. Те приеха документите и аз чаках визата 45 дни. Трябваше да отида на 2 януари и когато отидох ми казаха, че нямам виза. Задържаха ми документите и ми върнаха само паспорта и ми казаха донеси договора за наем и ще си получиш визата.
Фокус: Имате ли входящ номер, че сте подали документите?
Николина Динева: На паспорта ми пише, че визата е анулирана.
Фокус: Анулирана Ви е стара виза или тази, която трябваше да получите?
Николина Динева: Не визата, която трябваше да получа на 2 януари, е анулирана.
Фокус: Какъв документ ви дадоха след това от консулството?
Николина Динева: Никакъв. Дадоха ми само лист, на който пише кога да отида.
Фокус: А на този лист какво пише?
Николина Динева: Когато отидох да си взема виза, ми взеха листчето. На него пишеше 2 януари 2009 година. Това беше датата, на която трябваше да взема визата.
Фокус: На практика в паспорта вие имате нова виза, но ви е анулирана?
Николина Динева: Те даже не ми дадоха виза. Печатът, който е вътре от посолството, пише българска виза „Д” и отдолу пише, че е анулирана.
Фокус: Какви са Вашите отношение със съпруга Ви?
Николина Динева: Не сме разведени, но имаме проблеми. Когато започнаха проблемите там в България той започна да се отнася несериозно към личната ми карта и да не я прави в точно определената дата. Тя трябваше да се обновява на всеки шест месеца. Когато приключиха тези шест месеца не направи нищо. Когато отидох в МВР те ми казаха да отида наново, ще платиш глоба от 300 евро, отново ще отидеш в Македония и ще си извадиш виза „Д”. Мен ми трябва тази виза „Д” за да мога да извадя личната карта.
Николина Динева: Една година откакто съм тук, не съм се чула с него. Ако се върна в България, ще отида при свекървата. Той не живее с нея.
Фокус: Отново искам да Ви попитам, когато ви отказаха виза какъв документ Ви дадоха?
Николина Динева: Не ми върнаха документите. Задържаха ми документите в консулството, върнаха ми само паспорта. Казаха ми да донеса договора за наем. Питах ако дам паспорта за туристическа виза дали ще има проблем, казаха ми, че не може в едно и също време да искаш два вида визи. Когато отидох след известно време да си оттегля документите даже и не ме пуснаха да отида горе. Пазачът ми каза, че няма какво да искам документите, тъй като те са копие, а оригиналите са при мене. Ако ти трябва туристическа виза, ще си извадиш копие наново.
Фокус: А вие опитахте ли да кандидатствате за туристическа виза?
Николина Динева: Да, но ми върнаха и паспорта и парите.
Фокус: В консулството ли кандидатствахте за туристическа виза или чрез туристическа агенция?
Николина Динева: В момента не знам дали да поискам туристическа виза или да очаквам някакъв отговор. Искам поне една виза да получа за да отида да подпиша този документ, ще им го дам и да дадат виза. Те не ми дават никаква виза. Кандидатствах за туристическа виза чрез агенция и тя ми ги върна.

Значи, сепак има нешто што новинарката го затаюва, Николина не живее со сопругот ! А штом го крие тоа, не е чудно да крие и други подробности !
« Последно менување: Август 20, 2009, 09:39:55 disidente »
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Фактически става ясно, че тя туристическа виза не е искала ...
Ако беше поискала, щеше сигурно да получи - както е получил и самият Латас ...

Жената иска виза Д за дългосрочно пребиваване в БГ - омъжена за българин, но не живее с него - малко комплицирана ситуация ... За толкоз време, ако беше аплицирала за гражданство, вместо да се занимава с визи, вероятно досега да го е получила ....
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

ПО ОСЛОБОДУВАЊЕТО ОД СТРАНА ПОЛСКИТЕ ВЛАСТИ
ЕКС МИНИСТЕРОТ ВЛАДО ДИМОВ ЗАМИНУВА ВО БУГАРИЈА

http://sitel.com.mk/?ItemID=9E035C05A1AF544BA35FC5B884152F30

Цитат
Владо Димов од Полска заминува за Бугарија. Апелациониот суд утрово ја потврди одлуката за ослободување откако во потребниот рок не беше искористена можноста за жалба.

Цитат
Судот ја потврдил одлуката бидејќи Македонија не поднела никакви документи за поткрепа на барањето за екстрадиција.

Цитат
Димов се бара и за 790,000 евра неплатен персонален данок.

Брей, че тоя Димов да не е мултимилионер, щом го търсят за такъв огромен личен данък, или журналистити пак нещо са оплели числата ?  ???
Сочувана