20 август 2009 | 19:21 | Агенция „Фокус”
Една година чакам за българска виза, твърди Николина Динева от Богданци, Македония
Николина Динева от Богданци, Македония, твърди, че една година не може да получи българска виза. В България е съпругът на Николина Динева, който е от Стара Загора, както и синът й на 2,5 години, който тя твърди, че не е виждала от година. Случаят на Динева намира отражение и в македонските медии.
Колко време се чака за българска виза, Агенция “Фокус” потърси отговор на този и други въпроси в телефонен разговор с Динева.
Фокус: Г-жо Динева, къде подадохте документи за българска виза?
Николина Динева: Документите за българска виза подадох в консулството в Битоля. Първо отидох в Скопие, а там ми казаха да отида в Битоля. Подадох документите, след като ми казаха какви документи са необходими. Те ми правят проблем заради адресната регистрация. Аз им казах в България какви документи са ми необходими, отишли са на нотариус и са им казали, че трябва да присъствам лично, за да подпиша заедно със съпруга. Оттам ми изпратиха само декларация. Аз подадох всички документи в посолството, заедно с декларацията, те ги приеха, направих пътническа осигуровка, платиха таксата за виза, всичко което трябва. Те приеха документите и аз чаках визата 45 дни. Трябваше да отида на 2 януари и когато отидох ми казаха, че нямам виза. Задържаха ми документите и ми върнаха само паспорта и ми казаха донеси договора за наем и ще си получиш визата.
Фокус: Имате ли входящ номер, че сте подали документите?
Николина Динева: На паспорта ми пише, че визата е анулирана.
Фокус: Анулирана Ви е стара виза или тази, която трябваше да получите?
Николина Динева: Не визата, която трябваше да получа на 2 януари, е анулирана.
Фокус: Какъв документ ви дадоха след това от консулството?
Николина Динева: Никакъв. Дадоха ми само лист, на който пише кога да отида.
Фокус: А на този лист какво пише?
Николина Динева: Когато отидох да си взема виза, ми взеха листчето. На него пишеше 2 януари 2009 година. Това беше датата, на която трябваше да взема визата.
Фокус: На практика в паспорта вие имате нова виза, но ви е анулирана?
Николина Динева: Те даже не ми дадоха виза. Печатът, който е вътре от посолството, пише българска виза „Д” и отдолу пише, че е анулирана.
Фокус: Какви са Вашите отношение със съпруга Ви?
Николина Динева: Не сме разведени, но имаме проблеми. Когато започнаха проблемите там в България той започна да се отнася несериозно към личната ми карта и да не я прави в точно определената дата. Тя трябваше да се обновява на всеки шест месеца. Когато приключиха тези шест месеца не направи нищо. Когато отидох в МВР те ми казаха да отида наново, ще платиш глоба от 300 евро, отново ще отидеш в Македония и ще си извадиш виза „Д”. Мен ми трябва тази виза „Д” за да мога да извадя личната карта.
Николина Динева: Една година откакто съм тук, не съм се чула с него. Ако се върна в България, ще отида при свекървата. Той не живее с нея.
Фокус: Отново искам да Ви попитам, когато ви отказаха виза какъв документ Ви дадоха?
Николина Динева: Не ми върнаха документите. Задържаха ми документите в консулството, върнаха ми само паспорта. Казаха ми да донеса договора за наем. Питах ако дам паспорта за туристическа виза дали ще има проблем, казаха ми, че не може в едно и също време да искаш два вида визи. Когато отидох след известно време да си оттегля документите даже и не ме пуснаха да отида горе. Пазачът ми каза, че няма какво да искам документите, тъй като те са копие, а оригиналите са при мене. Ако ти трябва туристическа виза, ще си извадиш копие наново.
Фокус: А вие опитахте ли да кандидатствате за туристическа виза?
Николина Динева: Да, но ми върнаха и паспорта и парите.
Фокус: В консулството ли кандидатствахте за туристическа виза или чрез туристическа агенция?
Николина Динева: В момента не знам дали да поискам туристическа виза или да очаквам някакъв отговор. Искам поне една виза да получа за да отида да подпиша този документ, ще им го дам и да дадат виза. Те не ми дават никаква виза. Кандидатствах за туристическа виза чрез агенция и тя ми ги върна.
Значи, сепак има нешто што новинарката го затаюва, Николина не живее со сопругот ! А штом го крие тоа, не е чудно да крие и други подробности !