Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Възкресението на Българското опълчение. Душата на Македония и Одринско  (Прочитано 2366 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Книгата "Възкресението на Българското опълчение. Душата на Македония и Одринско" поставя началото на поредица за Македония

http://focus-news.net/?id=n1722078

26 ноември 2012 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество

София. С книгата „Възкресението на Българското опълчение. Душата на Македония и Одринско” се поставя началото на поредицата „МАЛКА МАКЕДОНСКА БИБЛИОТЕКА”. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” доц. д-р Александър Гребенаров от Института за исторически изследвания при БАН, по повод премиерата на книгата „Възкресението на Българското опълчение. Душата на Македония и Одринско”. В поредицата скоро ще намерят място и други изследвания за преломни събития и забележителни личности, оставили следа в историята на Македония, каза доц. Гребенаров.
„Настоящата книга „Възкресението на Българското опълчение. Душата на Македония и Одринско” е насочена към по-широка аудитория. Тя представя богата информация за изграждането и структурата на обособената военна част, дава представа за върховния й ръководен състав, както и на учредените дружини и допълващи части, предоставя сведения за партизанските отряди, освободили селища в Македония и Тракия преди пристигането на съюзническите войски, проследява житейската съдба на войводите, повечето от които участват в по-сетнешните военни или революционни действия. Не на последно място може да се посочи добрата визия на книжното тяло, илюстровано от дизайнера Татяна Узунова. Включените знамена на дружините, публикуваните неизвестни снимки на Опълчението и илюстративните материали от западноевропейски медии, засилват въздействието на текста и „пренасят” читателя във времето, когато България и съюзниците й обявяват война на Османската империя”, каза доц. Гребенаров.
Книгата е с автори Красимир Узунов и проф. Генчо Начев, издадена от Българско сдружение на родовете от Македония.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана