Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Побой на българин в Босилеград  (Прочитано 3200 пати)

Деспот Слав

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 31
  • Погледај го Профилот
Побой на българин в Босилеград
« на: Април 30, 2012, 07:44:32 »

Здравейте, Приятели!
Непосредствено преди предстоящите избори в Р. Сърбия на 6 май 2012 г., в Босилеград се случиха два инцидента, които предполагат опорочаване на свободата на избор.

1.Непризнаване статус на малцинствена партия на Демократичния съюз на Българите / ДСБ / от  Общинската избирателна комисия в Босилеград. С това се цели да се завиши избирателния ценз за влизане в Общинската скупщина в Босилеград, който, според закона, е 3% за малцинствените партии и 5% процента за всички останали, както и да изтласка присъствието на ДСБ от Постоянния състав на Общинската избирателна комисия в Босилеград.


Протест в Босилеград на Демократичният съюз на Българите!
Лидерът на ДСБ Драголюб Иванчов е в първата редица най-десният.

Ето събитието - http://www.okradio.rs/vesti/specijali/izbori-2012_9/bosilegradski-nesporazumi_16702.html

ДСБ излезе с декларация, в която четем:
Атмосферата преди изборите на 6 май в Босилеград е необичайно напрегната. Общинската избирателна комисия, в нарушение на Закона за местните избори на Р Сърбия, отказа да признае статус на малцинствена партия на Демократичния съюз на Българите въпреки че това недвусмислено се вижда от Решението за регистрация издадено от сръбското Министерство за държавно управление и местно самоуправление. В момента тече процедурата по обжалването.
В Босилеград, където над 95% процента от населението са българи, Демократичния съюз на българите е единствената партия която отстоява правата и интересите на българското малцинство и е изправена срещу седем сръбски, повечето националистически партии. 
Общинската избирателна комисия, която явно се влияе от действащия кмет Владимир Захариев от листата на консервативната великосръбска Демократична партия на Сърбия – д-р Воислав Кощуница, направи безпрецедентно нарушение на непризнаване на Решението издадено от правителството на Сърбия.
След три мандата кмета Владимир Захариев отново претендира по всяка цена да остане на власт и с тази цел си послужи с телефонни закани към кандидатите за общински съветници от листата на ДСБ и дори на техните близки. Изплашени от натиска, кандидатите оттегляха кандидатурите си и избирателната листа в последния момент претърпя шест изменения. Най-брутален телефонен терор бе оказан срещу жените от избирателната листа.
С непризнаване на статус на малцинствена партия Общинската избирателна комисия иска да завиши избирателния ценз за влизане в Общинската скупщина в Босилеград, който, според закона, е 3% за малцинствените партии и 5% процента за всички останали, както и да изтласка присъствието на ДСБ от Постоянния състав на Общинската избирателна комисия в Босилеград.
Освен това, действащия кмет незаконно разполага със всички общински ресурси за провеждане на собствената си партийна пропаганда и не позволява на другите участници на изборите да се представят пред гражданите на Босилеград. Единствената местна медия радио Босилеград е пряко подчинена на общината.
Кмета с предизборна цел назначи на работа в общината стотици хора на по три месеца, а в края на април „благотворително” раздаде няколко хиляди сливови фиданки въпреки че сезона за садене на овощия отдавна е преминал.
С всичко това са запознати представителите на ОSССЕ – Ограничена мисия за надглеждане на изборите в Сърбия Стивен Ашворт и Оливиа Шеткич.

Председател ДСБ Драголюб Иванчов

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2. На 29 април е нанесен жесток побой в работно време на Мики Неделков, 21годишен - сервитьор в ресторант „Моника” в центъра на Босилеград. Нанесени са му тежки телесни повреди в гърдите и същия спешно е прехвърлен в Клиничния център в град Сурдулица където лекарите са констатирали счупена гръдна кост.

В съобщението на Културно-информационния център / КИЦ / Босилеград четем:

На 29. 04. 2012г. около 21 часа Захари Станчев (30) и Саша Тодоров (31) са пребили Мики Неделков (21) сервитьор в ресторант „Моника” в центъра на Босилеград. Нанесени са му тежки телесни повреди в гърдите и същия спешно е прехвърлен в Клиничния център в град Сурдулица където лекарите са констатирали счупена гръдна кост.
Захари Станчев, който е син на директора на общинския Културен център в Босилеград и адвокат Ивайло Станчев, и неговия другар Саша Тодоров вече трета година тероризират мирните граждани на  Босилеград пред очите на полицията. Смятат ги за недосегаеми, и покровителствани от „високо ниво”. Въпреки че Тодоров има 5 висящи дела, прокуратурата и полицията не са предприемали нищо.
Интересното е, че на 27 април, по време на предизборна агитка на Социалистическата партия на Сърбия(СПС) в Босилеград, (чийто лидер Ивица Дачич е и вътрешен министър на Сърбия), двамата облечени с фланелки на СПС цял ден са лепили афиши на социалистите и пияни са вилнели из града придружавани от цигански оркестър заканвайки се на дежурните  полицаи в Босилеград, че „ще ги уволнят след изборите на 6 май”.
Едва след намесата на журналисти на Б92, и радио Свободна Европа, двамата побойници са арестувани и откарани в областния затвор във Враня.

  Председател
Иван Николов


Събитието - http://www.okradio.rs/vesti/lokalne/tukli-u-majicama-sps-a_16703.html
« Последно менување: Април 30, 2012, 07:51:25 Деспот Слав »
Сочувана

valli

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 225
  • Погледај го Профилот
Одг: Побой на българин в Босилеград
« Одговори #1 на: Мај 05, 2012, 11:51:18 »

Докладчикът на ЕП за напредъка на Сърбия за ЕС посети Сурдулица и Босилеград
05 май 2012 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Сърбия
Босилеград. Специалният докладчик на Европейския парламент за напредъка на Сърбия за членство в Европейския съюз Йелко Кацин и българският евродепутат Станимир Илчев посетиха Сурдулица и Босилеград и подробно се информираха за положението и правата на българското малцинство. Това съобщиха от Културно-информационния център в Босилеград. В Сурдулица Йелко Кацин и Станимир Илчев посетиха Техническото училище „Никола Тесла” в двора на което преди две години бе построена паметна костница в която, според сръбските историци, се пазят част от костите на „20 000 сърби избити от българските окупатори по време на Първата световна война”.
 В Босилеград Йелко Кацин и Станимир Илчев посетиха Културно-информационния център, Основното училище, Гимназията, черквата „Св Троица” в с. Извор и Канцеларията на Националния съвет на българското малцинство и подробно се запознаха с положението и правата на българите.
 Йелко Кацин и Станимир Илчев подчертаха, че спазването на правата на малцинствата и конкретно на българското е част от сръбския път към пълноправното членство на Сърбия в ЕС и насърчиха българите в Босилеград да настояват за правата си.
Сочувана

Деспот Слав

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 31
  • Погледај го Профилот
Одг: Побой на българин в Босилеград
« Одговори #2 на: Мај 09, 2012, 08:17:47 »


 Йелко Кацин и Станимир Илчев подчертаха, че спазването на правата на малцинствата и конкретно на българското е част от сръбския път към пълноправното членство на Сърбия в ЕС и насърчиха българите в Босилеград да настояват за правата си.
много добра информираност!
Аз ще добавя следното - На 3 май, 2012 г. Председателят на ДСБ, Драголюб Иванчов пусна съобщение за медиите, с което обяви бойкот на изборите!

С Ъ О Б Щ Е Н И Е  З А   М Е Д И И Т Е

Административния съд на Република Сърбия на 3 май т.г., в последния момент преди началото на изборното мълчание, връчи присъда с която отхвърли жалбата на Демократичния съюз на българите срещу Решението на Общинската избирателна комисия в Босилеград с което тя отказа да признае статус на малцинствена партия на Демократичния съюз на българите като партия на българското национално малцинство с формалното обяснение за ненавременно доставяне на предложение за признаване на такъв статус при поднасянето на избирателната листа.
С тази присъда сръбската администрация погази всички законови и конституционни разпоредби на Р Сърбия с цел да не се допусне влизането на Демократичния съюз на българите в общинската скупщина в Босилеград в полза на великосръбската, асимилационна политика срещу българите в Босилеград чийто носител е действащия кмет Владимир Захариев.
Имайки предвид, че в Босилеград живеят над 95% българи и че в предизборната надпревара се включиха 8 политически партии от които 7 са със сръбски националистически белези, и че на единствената българска партия защитаваща правата и интересите на българите не бе признат статус на малцинствена партия, Демократичния съюз на българите смята, че изборите са предрешени в полза на сегашното антибългарско, антиевропейско и във всички отношения унищожително за жителите на Босилеград 11 годишно управление на кмета Владимир Захариев.
В предизборната надпревара кмета Владимир Захариев използваше натисци, закани, изнудвания, подкупи и заплахи с уволнения. Злоупотребявайки служебното си положение той използваше общински коли, телефони, хора, пари, местното радио и подкупваше гражданите, довеждайки в неравностойно положение всички останали партии и предрешавайки резултата от изборите в своя полза. По този начин той изцяло превзе държавните институции и подчини гражданите на Босилеград под своя лична власт.
От друга страна, на Демократичния съюз на българите, според сръбския Закон за финансиране на политическите партии, от бюджета на община Босилеград бяха отпуснати цели 840 динара (около 8 евро)!
С оглед на това, че в Босилеград при сегашното управление на кмета Владимир Захариев няма условия за провеждане на свободни демократични избори и че са застрашени всички демократични принципи и ценности, Демократичния съюз на българите призовава гражданите на Босилеград да бойкотират общинските избори а опозиционните партии участници на изборите - да не признават резултатите.

///
Кажете ми сега - Не са ли СЪРБАШИТЕ най-долната нация на Балканите?!
Сочувана

Деспот Слав

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 31
  • Погледај го Профилот
Одг: Побой на българин в Босилеград
« Одговори #3 на: Мај 09, 2012, 08:33:31 »

Не са ли СЪРБАШИТЕ най-долната нация на Балканите?!

И накрая съобщението на ДСБ за изборите в Сърбия:

Съобщение за медиите

Демократичния съюз на българите бойкотира и не признава резултатите от изборите за местна власт в Босилеград поради многобройни нарушения на избирателната процедура и административен натиск от страна на Общинската избирателна комисия и Административния съд на Р Сърбия.
В Босилеград, където над 95% от населението са българи, на единствената национална партия Демократичен съюз на българите не бе признат статус на малцинствена партия и право на участие в разширения състав на Общинската избирателна комисия в избирателните секции по места. Това бе направено умишлено с цел да не се допуснат отново да бъдат избрани представители на ДСБ в общинската скупщина където те през изминалия мандат енергично настояваха за безусловно спазване на правата на българското малцинство.
За сметка на това, почти две дузини сръбски партии които нямат никакви организационни структури  в Босилеград имаха бройни представители в избирателните комисии, а на някои секции които едва наброяват стотина души, в комисиите имаше по над 50 членове. Общия им брой  на територията на общината надвиши 1400. На практика това  са купени гласове, защото на всеки член на комисията се плаща надница и е прието да гласуват за оня който им плаща надницата.
В Сърбия все още няма практика кметовете да си подават оставка когато се разпишат изборите, което на действащия босилеградски кмет Владимир Захариев даде възможност да злоупотребява служебното си положение и неограничено да използва общинската администрация, коли, гориво, телефони и радиото за своя изборна агитация. В навечерието на изборите той временно назначи стотина души на работа в общината като по тоя начин ги обвърза да гласуват за него.  Със същата цел раздаде 8000 сливови фиданки – на всеки жител на общината по една.
Имаше сигнали от гражданите че са получавали закани по телефона ако гласуват за Демократичния съюз на българите.
Владимир Захариев е пред Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница чиято програма произлиза от великосръбската националистическа идеология и не крие своите антиевропейски, антибългарски и проруски определения. Въпреки че Босилеградска община е икономически най-изостаналата в Сърбия, Владимир Захариев като надежден сръбски политик вече четвърти мандат печели кметските избори в Босилеград.

За неговата изборна победа и издевателствата срещу активистите на Демократичния съюз на българите и Културно-информационния център „Босилеград”, значително допринесе Българската държава с помощта която тя оказва на община Босилеград чрез кмета. Над 3 000 медицински интервенции оказани на Босилеградски граждани и превоз на студенти от Босилеград до София с общински автобус бяха материализирани като гласове за Владимир Захариев, въпреки че той на практика провежда антибългарска, антидемократична и асимилационна политика срещу българите.
Въпреки че Устава на община Босилеград  предвижда равноправно използване на българския и сръбския език, избирателните листи за президент и парламент бяха само на сръбски език.
През изборния ден, сръбските партии (СНС, СРС, ДСС, СДС, СПС и ДС) в Босилеград се надпреварваха да извозват гражданите от къщи до избирателните секции, особено в околните села където преобладават възрастни и самотни семейства като по този начин ги агитираха да гласуват за тях. Самото им присъствие в Босилеград където живее изцяло етнически чисто българско население е пресметнато да подмени вота на българите.
Бяха регистрирани многобройни случаи на гласуване без лични карти, без защитени тъмни стаички в които многобройните 50-членни комисии спокойно наблюдаваха и си записваха кой гражданин за кого гласува, имаше струпвания пред избирателните секции, носеха се мобилни телефони в тъмните стаички а имаше и случаи на явно гласуване.
   Демократичния съюз на българите се обръща към сръбските държавни институции, към България като държава майка, към европейските организации които надглеждат изборите в Сърбия и към цялата европейска общественост да се солидаризират с Демократичния съюз на българите, всички заедно да настояваме за цялостна ревизия на изборите за местна власт в Босилеград и ако установят нередности да ги анулират и разпишат отново.
   Освен това, Демократичния съюз на българите призовава българското правителство да преразгледа начина по който оказва помощ на българите от Босилеград, защото тази помощ на практика се злоупотребява за утвърждаване на великосръбската политика на кмета Владимир Захариев срещу българското малцинство.

///
Тук виждане, че в Босилеград има доста ЕНИЧАРИ.
И тези еничари са най-големите врагове на Българщината!
Как е възможно българин да гласува са Партията на Кощуница?
Та това е КОЩУНСТВО В НАЙ-ЧИСТИЯ СИ ВИД!!!
Сочувана