Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Цар Самуил  (Прочитано 32129 пати)

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #30 на: Октомври 17, 2010, 07:30:57 »

Компетент ти си си се същия , въртиш, сучеш , правиш ,чиниш , ама се към руското го увърташ .
Тая възстановка дето я показваш е правена в Москва през 80 години на 20 век.


Па не ти ли се струва че ногу прилича на руски мужикбе.
 "Българският цар Самуил е в Москва – тази вест звучи абсурдно, освен ако не се уточни, че става дума за възстановка на образа на българския владетел, направена в средата на 80-те години на миналия век в известната Лаборатория за антропологична реконструкция, основана от Михаил Герасимов.

От Москва ви предлагаме кореспонденцията на Чавдар Стефанов.

Има няколко версии с българска и гръцка следа как перфектна отливка от черепа на цар Самуил е попаднала в средата на 80-те години в Москва. Главното за мен е, че експертите в световно-известната лаборатория са убедени:

"Черепът е на българския цар Самуил. Той е национален герой на България, опитал се да възстанови българската държавност и да обедини всички български земи срещу византийското владичество", подчертава сегашната ръководителка на Лабораторията Татяна Балуева. Отдавна бях чул за череп на някакъв български цар в Москва, но опитите ми за издирване бяха безуспешни. Все пак накрая късметът ми се усмихна и попаднах в Лабораторията, която се оказа по московските мерки "в съседство" с кореспондентския ни пункт"................

http://ide.li/article2072.html


Тази българската възстановка е правена според всички съвременни изисквания на науката антропология. http://history.rodenkrai.com/new/vladeteli/car_samuil_997_do_6_oktomvri_1014_.html
Сочувана
Сите Българи Заедно

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Цар Самуил
« Одговори #31 на: Октомври 17, 2010, 10:25:06 »

А нашият човек от БАН ги прави всичките възстановки с дръпнати очи и да си приличат!  ;)
Е то на времето нали копаха "докази" по същата схема като сега антиквизаторите на Груев(ски)

Инерцията е голяма работа, особено в БАН.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #32 на: Октомври 18, 2010, 05:31:12 »

Компетент ти си си се същия , въртиш, сучеш , правиш ,чиниш , ама се към руското го увърташ .
Тая възстановка дето я показваш е правена в Москва през 80 години на 20 век.

Па не ти ли се струва че ногу прилича на руски мужик бе.

Не знам кога и как е правена възстановката и дали е "мужик" или не, но този прилича на европеид, а другият определено е монголоид, на каквито приличат всички възстановки на Йорданов от БАН, както правилно отбелязва Подкрепата!  ;)

В този смисъл, не знам кой от двата бюста е по-"проруски ориентиран", още повече нашият спец Йорданов май също се е учил на възстановки по черепи при същите "кремълски агенти", които са направили европеидния бюст ...  :o
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Цар Самуил
« Одговори #33 на: Октомври 19, 2010, 11:09:00 »

Спокойно, и двете са анатомически невъзможни или поне нереалистични.

Не забравяйте впрочем че при владетелските династии контактуват с други народи и също сключват династични бракове. Нама нищо странно или притеснително владетелят да не прилича много на народа си ;) . Няма нужда да се разгорещявате много. Самуил най-вероятно е на половина арменец (поне). Като впрочем и Василий.Вижте се самите вие в огледалото и се пипнете.

В "азиатския" тип веждите му са доста различни като погледнете черепа не може част от черепа просто да не е съществувал при човека приживе. При тия орбити очите трудно биха стоели така, а на всичкото отгоре според това е имал масивна долна челюст и "обратна захапка" което е оста несъвместимо с интерпретацията на горната част.

В другия има форми които пък са доста пресилени - все едно има мощна муслулатура по челото, която просто едва ли е имало как да съществува.Аз лично не съм кой-знае какъв привърженик на теорията че (пра-) българите и траките са едно и също нещо, но.. забелязвали хрумвало ли ви е да погледнете и черепа на жреца от Варненския Некропол?

Според мен всъщност би трябвало да са си приличали.

а това е възстановката пък на жреца
« Последно менување: Октомври 21, 2010, 11:10:10 Подкрепа »
Сочувана

александър

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 214
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #34 на: Октомври 20, 2010, 11:05:56 »

 
Аз лично не съм кой-знае какъв привърженик на теорията че (пра-) българите и траките са едно и също нещо, но.. забелязвали хримвало ли в е дапогледнете и черепа на жреца от Варненския Некропол?
 

Подкрепа.Интелигентно момче си и на тази база не само ,че не трябва да се съмняваш в автохтонизма на  българите ами трябва да го кажеш смело и на висок глас.Няма от какво да се притесняваш ,защото това е историята ни. А и монголо–любивите ни професори и академици от БАН и подопечните им клакьори в скоро време май,ще ги разпуснат завинаги (дай боже).То май ,ще трябва и да ги осъдят за противо–народна ,подривна дейност.Така ,че истината ,ще излезе наяве.
http://sparotok.blog.bg/
Сочувана

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #35 на: Март 10, 2011, 07:02:01 »

Цитат
Йоан Зонара разказва как Василий II ослепил пленените войници на Самуил и покорил цяла България

Дванадесети век

... Императорът често нападал България, нанасял й щети и я опустошавал. А Самуил, като не могъл да се противопостави на ромейската войска, опитал се с ровове да му препречи пътищата, а теснините преграждал с укрепления и в тях поставял стража. И тъй императорът отново дошъл и се опитал да навлезе със сила, но бил отблъснат от стражите, които храбро се съпротивявали. Обаче той не се отказал от опита си и останал там, за да овладее укреплението, а изпратил в друга посока един от военачалниците с подчинения му отряд, ако може да заобиколи и намери някакъв начин за нахлуване. А той, преминавайки през много планини и стръмнини, нападнал откъм гърба стражата на укреплението незабелязано от българите, които, уплашени от изненадата, вече не се погрижили за охраната на укреплението, но мислили само как да се спасят от гибел. Тогава ромейската войска без страх разкъсала оградата, преминала и започнала да преследва. Мнозина били избити, а още повече били заловени, а Самуил едва успял да избяга. Императорът избол очите на всички пленници — на брой около 15 000 души, — като на всеки сто души оставил по един с едно око, за да ги предвожда, и им заповядал така да отидат при своя вожд. Той, като ги видял и като не могъл да понесе мъката, загубил съзнание и паднал безчувствен на земята. И като се съвзел малко, заболял от сърце и умрял. Върховната власт на българите преминала върху сина му Гаврил Роман, който, без да е управлявал и една година, бил убит от сина на чичо си Арон, Иван Владислав, който също имал две имена. И тъй императорът, като преминал, както казах, укреплението в теснините, превзел и много други укрепени селища заедно с българите, които били в тях, и отишъл в Мосинопол, където му било известено за смъртта на Самуил. След това веднага се вдигнал, нападнал България и превзел градове и крепости. А синът на Самуил Гаврил Роман, който още не бил убит, изпратил пратеници при императора и обещал да му се покори. А след известно време пристигнал служител на Иван Владислав, убиеца на Гаврил, който съобщил за убийството на Самуиловия син, и носел писмо, обещаващо подчинение на императора. На негова страна минали и мнозина от знатните българи. Но императорът, като разбрал, че Владислав няма намерение да изпълнява обещанието си, отново потеглил срещу България, плячкосал много от нейните земи, превзел с обсада град Охрид, в който се издигали дворците на българските царе, превзел с обсада и други крепости чрез свои военачалници и се върнал в Цариград.
И отново императорът потеглил на поход срещу българите, разрушил пак крепости и погубил мнозина от варварите, а други заловил живи. А царят на българите Иван Владислав се отправил срещу Драч и загинал при обсадата на този град, след като управлявал две години и пет месеца. Щом научил това, императорът потеглил и когато стигнал до Одрин, при него дошли някои видни хора от българите и му предали Перник и други пет крепости и мнозина от тези варвари преминали на негова страна.
...А съпругата на Иван Владислав Мария изпратила при императора българския архиепископ Давид с писмо, в което обещавала да се откаже от България, ако получи онова, което желаела. И след късо време жената пристигнала при императора, като водела тримата си сина и шестте си дъщери.

Другите й трима сина забягнали в планините, но след като планините били завзети от войници, и те били принудени да отидат при императора. А бяха Прусиан и неговите братя; от тях той почел Прусиан с чин магистри а останалите — с чин патрикий. След като подчинил цяла България и едни от крепостите разрушил, а другите подсилил и им оставил достатъчно охрана, самият той пристигнал в Атина, за да отслужи благодарствен молебен на Божията Майка. И след като оставил в храма много и твърде ценни дарове, завърнал се в столицата и отпразнувал триумф, увенчан с тиара. И така той пристигнал в Божия храм София и там въздал благодарности господа. Патриархът успял да го убеди да премахне алилегиона обещал да направи това, ако победи българите ...
Битката при село Ключ

Умиращият Самуил и ослепените му бойци (миниатюра от препис на Манасиевата хроника, XIV в.)


« Последно менување: Март 10, 2011, 07:12:56 bagain »
Сочувана
Сите Българи Заедно

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #36 на: Септември 21, 2011, 04:51:34 »

"Островът на цар Самуил" - документален филм - 18 септември 2011

http://bnt.bg/bg/productions/44/edition/16597/vjara_i_obshtestvo_ostrovyt_na_car_samuil_dokumentalen_film_18_septemvri_2011
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #37 на: Октомври 10, 2011, 04:25:39 »

Цар Самуил и победата при Траянови врата

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=4586
http://www.skat.bg/videos/chas/4BG_11-10-07.wmv
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Цар Самуил
« Одговори #38 на: Ноември 23, 2011, 03:59:02 »

Ролята и принадлежността на Самуил към династиите от Първата българска държава са отразени в писмата, които българският цар Калоян праща до папа Инокентий III през 1202 и 1203г.:

"На първо място ние като любим син искаме от нашата майка, Римската църква, царска корона и достойнство според както са ги имали нашите стари императори. Както намираме записано в нашите книги, един е бил Петър, втори — Самуил и други, които са ги предхождали по царуване."

"... съгласно обичая на моите предшественици, царете на българите и власите — Симеон, Петър и Самуил, прародители мои, и на всички останали царе на българите."


В отговора на папата до българския владетел през 1202 г. се отбелязва:

"... Ти обаче смирено поиска Римската църква да ти даде корона, както се чете в твоите книги, че е дала на Петър, Самуил и на другите твои знатнопаметни предци... Ние прочее, за да се уверим в това добре, наредихме да бъдат прочетени внимателно нашите регистри, от които ясно узнахме, че в подчинената ти земя са били короновани много царе."

А в писмото на същия папа до унгарския крал Емерих се споменава:

"... от старо време в България последователно мнозина царе са били короновани чрез апостолическа власт, като Петър и Самуил и някои други след тях."

Преписката на Инокентий III с българите се състои от 40 писма и е  ценен извор за политическата и дипломатическата история на България в  началото на XIII в. Превод на Ив. Дуйчев и М. Войнов в ЛИБИ, III, с.  308—378, от преписката на папа Инокентий III с българите. Увод, текст и  бележки от Ив. Дуйчев, ГСУ, ифф. т. XXXVII, С, 1942, с. 21—66.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !