Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Љубка Рондова - горда б'лгарка од Беломорска Македонија  (Прочитано 3332 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Велико, дульбер Бугарко
http://www.youtube.com/watch?v=0wZXnsDIcpE

Љубка Ронова е родена во костурското село Шестево (на грчки Сидирохори), Грција, во 1936 година. Во 1948 година, за време на грчката граѓанска војна, влегува во групата на таканаречените деца-бегалци, со кои е изнесена од комунистичките партизани надвор од земјата. Живее во Полска и Чехија. Завршува славјанска филологија на Карловскиот универзитет во Прага. Зборува неколку странски јазици. Во 1960 година семејството на Љубка се востановува во Б’лгарија и таа работи како ексурзиовод, преведувач, редактор и служител во оддели за култура во различни организации.

Нејзиниот сериозен пат на народна певица започнува по преселувањето во Софија, кога се зачленува во најстариот ансамбл во Б’лгарија за народни песни и танци “Гоце Делчев”. Во него останува 30 години, каде долго време е солистка и лицето на ансамблот. Тука, во средина на б’лгари иселеници од сите македонски краишта, таа го оформува и го збогатува својот репертоар на песни, изграден во основа врз песни, наследени од мајка и и баба и, а ги усовршува и своите изведувачки способности.

Во 1980 година, ги прави првите записи во Б’лгарското радио, а потоа и во Балкантон, Б’лгарската телевизија, Радио Благоевград. Ти се тиражирани на голем број грамофонски плочи, аудио и видео албуми.

Во 2000 година, е издаден нејзиниот прв албум на компакт диск “Смилјана”. Во него се вклучени 22 најпопуларни и омилени песни од целото нејзино 40-годишно музичко наследство. Во 2003 година, излегува и нејзиниот втор компакт диск “Песните са моите деца”, во кои се вклучени 15 потполно нови исполненија. Од нив 9 стари автентични песни од нејзиното родно Костурско и 6 авторски.

И до денешен ден Љубка Рондова продолжува да открива и запишува автентични б’лгарски народни песни.

За нејзиниот придонес во развојот и популаризирањето на б‘лгарската култура, на 22 мај 2002 година Љубка Рондова е удостоена со орден “Стара планина”. Таа е носител на орден “Кирил и Методиј” II степен и златен медал “Петко Војвода”.
Сочувана

Подпоручикъ

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 21
  • Погледај го Профилот

С позволението на Охрид1941 статията вече се намира и в МК Википедиjа.
Сочувана

Митрето Чърновско

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3
  • Погледај го Профилот

Поздрави от еден болгарин от Костурско.  Да ни е жива Любка за дълги години и ешче повеке костурски песни де запиши!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Амин, нека е жива и долговечна! Поздрави и до тебе!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Од пред некој ден, македонската википедија е збогатена со статија посветена токму на големата певица Љубка Рондова.
Сочувана