"Нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Продължавайте така и може да подпишем на инат."
Вече официално сме пак тоталитарна държава с авторитарен режим!

...
Съжалявам, че се включвам доста късно, но като добруджанец не мога да не взема отношение по въпроса.
Мисля, че около 1988 до +5 години правеха проучване за петрол и/или газ. Поне така се говореше сред местните(всъщност за петрол). В Силистренско има една огромна карстова област на териториите на общините Силистра, Кайнарджа и Алфатар. Сондажите, които са ми известни, бяха в село Войново, Кайнарджанска община. В цялата Силистренска област има много вода, за жалост все от подземни източници, но където и да боднеш все излиза: до 8-10 м и се сдобивате с чудесен кладенец! Разбира се, повечето кладенци са разрушени от народната власт, а за всички обществени, които са останали и запечатани, се носят страшни легенди за убийства и нещастни случаи. Водата се доставя чрез помпи и поради това е една от най-скъпите в цяла България. Доколкото ми е известно, почти цялата област Добрич се захранва с вода от Силистра, малка част от Варна, Разград, Русе и голяма част от Шуменска област(последното ме съмнява, но така са ми разправяли)...
Навремето откриха огромно сладководно море, по-голямо по обем от Черно море, част от него била под самото Черно море. Вероятно водоносните пластове са най-достъпни в Силистренско, но във всеки случай, тези води са от изключителна важност за район от около 1/6 до 1/4 от територията на страната. С нарастване на замърсяването, с нарастване на индустрията, туризма, населението, този воден басейн може да се превърне в стратегически за България...
Големият проблем при хидравличното разбиване е използването на огромни количества вода, които заедно с множество химикали се инжектират под високо налягане. Една част от отровната вода остава в шахтата(дупката), а другата, по-голямата се налага да се съхранява в депа - бетонни басейни. Това са милиони тона отровна вода, която не може да се пречисти, а в САД са постановили дори да не се правят опити за пречистване.
Странно, че Компетент не е задълбал достатъчно темата и няма линк към "Газленд". Случайно бях попаднал на този филм, докато търсех "Неудобната истина"(Или "Истината, която смущава") на Ал Гор за глобалното затопляне. "Газленд" го преоткрих, когато стана ясно, че има договорки с Шеврон за проучване и добив на шистов газ. Сега, този филм се превърна в основно оръжие на природозащитниците по цял свят. Горещо го препоръчвам на всеки и особено на тези, които приписват националност на полезните изкопаеми и на добивните фирми!
Това е каналът:
http://www.youtube.com/user/vaznifilmiФилмът "Газланд" е в 10 части, а го има и на Замунда.
За компанията Шеврон само ще отбележа, че е осъдена от Еквадор да заплати $8.6 млрд. за причинени екологични щети. Впрочем, Еквадор има опит с обезщетения за екологични вреди от американски компании, предимно държавни, датиращи от бананизацията на страната!