Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: “ОВНЕШКАТА БИТКА МЕГУ ВОЛЖСКА БУГАРИJА И МОНГОЛИТЕ ТАТАРИ ПРЕЗ 1223 Г.”  (Прочитано 7546 пати)

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот

Докато се ровех в нета попаднах на нещо интересно ,един македонски блог ,със заглавие
“ОВНЕШКАТА БИТКА МЕГУ ВОЛЖСКА БУГАРИJА И МОНГОЛИТЕ ПРЕЗ 1223 Г.”

http://antiseparatist.blog.mk/2011/01/03/ovneshkata-bitka-megu-volzhska-bugarija-i-mongolite-prez-1223-g/
Това ме подтикна да отворя тази тема която може би не е много позната за мнозина.
А именно за първото и страшно поражение на армията на татарите предвождани от Чингиз Хан,нанесено от войската на Българите от Волжка България.

Цитат
Тамошните българи са първите в света, който нанасят поражение на Монголската Империя още докато е жив Чингиз Хан. Години по Късно, Волжка България е покорена, а Дунавска България героично воюва с монголите под водачеството на Цар Ивайло
По ирония на съдбата, днес народът на Волжка България, е именован по името на поробителя си... татари(оригинално значение - паплач, пълчище), а в училищата там се учи за "героичното" завоевание на Волжка България от монголците. За съпротивата на предците им, не е отделен нито един урок. Затова и днес, всеки знае за Битката при Калка, в която монголците победили, но никой не е чувал за Битката при Самарската Луга, където погинал цвета на монголската мощ...
..И тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи
Ибн Ал Хасир


Когато човек отгърне книгата "история на ТАССР(Татарска Съветска република), от 1973, той прочита следното "Поздней осенью 1223г. булгары вышли навстречу монголам, устроили в нескольких местах засады, и когда монголы прошли засады, булгары окружили их со всех сторон и почти всех перебили. Лишь немногие, спасшись бегством………дошли до ставки Чингис хана..." - В превод, "Есента на 1223, булгарите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили".....
 

Гробницата-Мавзолей на Кан Габдула Челбир, единственият владетел побеждавал и унизил Чингис Хан се намира в днешният археологически комплекс на град Болгар по поречието на Волга. Този велик Български Кан е останал незаслужено в страни от учебниците и историята, а малко хора знаят че в ранните си години той разширява Волжка България до Азовско море, и води рецица успешни битки. По времето на Челбир, Волжка България преживява Златен век, който за жалост твърде скоро угасва под ботуша на поробителите.
Цитат
През май 1223, Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара вегаът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано - самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга.....
 
.....Монголската армия била водена от Бахадир Субадай- най изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент, той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 война, той се изправил пред на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници - нямало оцелели. Пак според спорният български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни. Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно свойте воини. През 1223 битката "разстърсила вселената", и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив.


http://samoistina.com/2/ovchabitka.htm

Тук има още много за славната победа на Българската армия:
http://www.google.bg/search?hl=en&rlz=1C1AVSX_enBG396BG396&q=%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0&btnG=Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Сочувана
Сите Българи Заедно

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот

Скъпи приятели , образованието(науката) е това което ни прави свободни.Когато под коминтерновски трактат наричате Българите с .ЛЪЖЛИВОТО име татари , струвами се че знанието ви е на много , ама много ниско ниво.Не бива после да се чудите защо целият цивилизован свят ви се присмива.Волжка България е онази държава (поизлиза от Българската дума ДЪРЖА)която се явява преграда за татарското завладяване на континента ЕВРОПА. За това преди да кажете каквото и да било за Българите трябва да се ограмотите , а не бива да бъдете като безписмените ...............
 
На всички които обичат истината пожелавам приятно гледане.
http://vbox7.com/play:3973ee0chttp://vbox7.com/play:c91b3821&al=2&vid=152356
« Последно менување: Октомври 09, 2011, 03:38:16 bagain »
Сочувана
Сите Българи Заедно

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Когато под коминтерновски трактат наричате Българите с .ЛЪЖЛИВОТО име татари , струвами се че знанието ви е на много , ама много ниско ниво.

Кого точно имаш предвид? Такива хора в цивилизована България и на този форум няма и не може да има!  ::)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот

Когато под коминтерновски трактат наричате Българите с .ЛЪЖЛИВОТО име татари , струвами се че знанието ви е на много , ама много ниско ниво.

Кого точно имаш предвид? Такива хора в цивилизована България и на този форум няма и не може да има!  ::)
Компетент ,ти много добре знаеш ,че форума се чете не само от интелигентни хора.Препоръката ми е към онези не достатъчно грамотни люде които ,къде от незнание,къде от предубеждение, но като в транс непрекъснато повтарят ТАТАРИ,ТАТАРИ .Та затова става дума.
Нека да гледат всички как са се борили предците ни с татарските нашественици.


ПОСЛЕДНАТА КРЕПОСТ
ЧАСТ 1
http://vbox7.com/play:3973ee0c

ЧАСТ 2http://vbox7.com/play:c91b3821&al=2&vid=152356Сочувана
Сите Българи Заедно

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот


Това е песен и клипът към нея ,за великата победа на Волжките Българи над татарските орди.
Песента е на метъл групата "БАРАДЖ",носеща името на великият владетел на Волжка България.
Песента е с превод ,направен от солиста на групата "БАРАДЖ".
 

http://vbox7.com/play:6feef353

И още от творбите на метъл бандата "БАРАДЖ"
http://vbox7.com/search/?completed=0&vbox_q=%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B6
« Последно менување: Декември 02, 2012, 10:23:58 bagain »
Сочувана
Сите Българи Заедно

кюлюмов

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 14
  • Погледај го Профилот

Опитите българите да бъдат обиждани с термина  татари, който често се чува, за жалост, е ако не смешен, то малце тъжен.
Тъжен ,защото хората който го използват, не са наясно с етническата история на земите в които живеят.
Земите на днешна Македония в средните векове не остават етническа константа, колкото и братята историчари от вардаро да го искат.
На използващите термина ще напомня ,че големи маси печенеги, кумани и селджуки са населени по тези земи и асимилирани от местното население-това при желание, лесно могат да установят.
Първият народ ,който спира монголите и им нанася първите поражения това са волжките българи - впоследствие завладяни и голяма част от тях жестоко изтребени.
Тук ,на балканите е достатъчно да споменем Цар Ивайло и неговите войводи,  които разбиват монголо-татарските нашественици и сриват мита за тяхната непобедимост.
Европа дължи много на българите - волжките спират татаро-монголите а дунавските българи преди това спасяват Европа от арабите .
Все уж известни факти,но за които малко се пише и още по малко се говори.
Сочувана