Поздрави на всички! Появата ми във вашия чудесен форум няма как да не бъде със собственото ми име. Вероятно знаете, че преди двадесетина дни за пореден път предложих да се вземат радикални мерки за ускоряване на процедурата по гражданството/државянството и елиминиране на посредници, корупционни схеми и т.н. Бих искал да припомня, че от десет години периодично предлагам издаването на лични карти за национална принадлежност /такива има в Унгария, Словакия и др. страни, май вече даже и в Украйна?/, които да заместват паспорта и да важат само за територията на Република България. Именно те биха поели функцията на виза, медицинска застраховка и т.н., удостоверявайки, че човекът е българин, въпреки че няма паспорт. За съжаление, тази идея не се възприе. Мисля си, че такава практика може да има своя смисъл и днес и не е анахронизъм. Прав е Божидар Димитров, че с еднократен акт може да бъде разсечен безумният "гордиев възел" с чакащите гражданството, но засега не виждам отговор от страна на другите институции. Бих им дал срок до края на стоте дни на правителството, а ако решат въпроса по-бързо, толкова по-добре! Още веднъж, поздрави на всички!