Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Надя Кръстева: България е световна сила в математиката  (Прочитано 2412 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Cross, 18 юли 2011
Надя Кръстева: България е световна сила в математиката

http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1230946-nadya-krasteva-balgariya-e-svetovna-sila-v-matematikata

София /КРОСС/ България е световна сила в математиката, това е несъмнено и постоянно се доказва, заяви за Информационна агенция КРОСС Надя Кръстева, учителка по математика в Софийската математическа гимназия. Тя е част от екипа, подготвил българските ученици, които заеха второ място на най-престижния турнир по математика в света - този в Хонг Конг.
Нашите математици, 12 - 13-годишни, са участвали с четири отбора на състезанието - от Русе, Бургас и два от София. Второто място е за математиците от Русе и Бургас. Третото място, с разлика от една-две точки, е за Софийската математическа гимназия. Българчетата са си тръгнали от Хонг Конг и с много индивидуални награди. „Почти всеки от четирите деца от всеки един отбор има индивидуален медал за второ или трето място. Такъв успех се постига с много труд и постоянство", каза Кръстева.
 
Учителката призна, че подготовката на младите математици е била трудна. В последния месец те решавали задачи ежедневно.
Състезанията у нас не отстъпват от това в Хонг Конг по трудност, категорична е Надя Кръстева. В момента тече математическо състезание в Индонезия за ученици от друга възрастова група. През септември ще има математическа надпревара и в САЩ.
„Надявам се да има все повече желаещи да стават учители, за да учат децата ни, за да не се съсипва образованието ни. Образователната ни система малко ни ограничава, но повече с воля ние се борим за знанието, което може да дадем на децата", коментира математикът.
Надя Кръстева призна, че голяма част от младото поколение се ориентира към престижни чужди университети. „Нашите деца са приети почти с пълни стипендии навсякъде. От друга страна, българският гений изтича", коментира учителката.
Малките ни математици се завърнаха късно снощи на летище София. Отборни първенци за неазиатска част са представите на щата Тексас, САЩ, а за азиатска - Китай.
/ЦГ/
Сочувана