Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: За пръв път българи прекосиха Америка на колела в ултра веломаратон  (Прочитано 5126 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

За пръв път българи прекосиха Америка на колела в ултра веломаратон

http://www.bkks.org/node/403
Български отбор участва за пръв път в знаменития ултрамаратонски велопробег Race Across America (RAAM), който се смята за най-тежкото колоездачно състезание в света и тази година беше проведен вече за тридесети път. На 26 юни четиричленният български отбор "Вело Енерджи” (воден от пловдивския бизнесмен и приятел на колоезденето Димитър Вълчев и включващ опитните коломаратонци Лазар Владиславов, Минчо Рибарев и Чавдар Дюлгеров) [img=http://www.ustream.tv/recorded/15641155]http://финишира успешно в Анаполис[/img] сред аплодисментите на въодушевената публика, където се открояваха ентусиазираните представители на българската диаспора в САЩ и журналисти от местните медии.Трасето от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие на Америка е с дължина от 4810 км, с повече от 50000 м сумарна денивелация и се изминава за 9 дни от отборите и за 12 дни от самостоятелните "соло" участници. Трасето започва от плажа на Оушънсайд в Калифорния, преминава през пустините на Невада, изкачва се на заснежените върхове на Скалистите планини в Колорадо, пресича зоната на торнадо в Канзас и дъждовния пояс на Средния Запад, прекосява стръмните Апалачи и завършва на финала в Анаполис, Атлантическия бряг на САЩ. Най-доброто постижение на тази дистанция (от 1986г.) дълго време присъства в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългата дистанция, измината за най-късо време с колело.За сравнение, трасето на прочутата Tour de France e само 3600 км, изминавани за цели три седмици без нощно каране, докато при RAAM колоезденето е денонощно ("нон-стоп") и се редува с почивка и хранене. Състезателите са следвани от придружаващи коли и каравани. Условно RAAM може да се разгледа като поредица от 54 много дълги и тежки етапи по часовник (всеки от 50 до 140 км), които трябва да се изминат нон-стоп! Затова участниците (особено в "соло” категорията) могат да получат психични смущения от такова въртене на педалите с дни. Един от способите срещу подобно "побъркване" е монтирането на високоговорители в придружаващите коли, откъдето колоездачите биват ободрявани с наставления и музика.Българските ултравеломаратонци се завръщат в родината на 2 юли (събота) с полет от Лондон, пристигащ на летище София към 13:30 часа.Линк към видеофайл с пристигането на българския отбор на финала в Анаполис:
http://www.ustream.tv/recorded/15641155
« Последно менување: Јули 01, 2011, 08:53:14 Competent »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
« Последно менување: Јули 01, 2011, 09:00:19 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

01 юли 2011 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Колоездене: За пръв път българи прекосиха Америка на колела в ултра веломаратон

http://www.focus-sport.net/?action=news&id=1148764379533

Анаполис. Български отбор участва за пръв път в знаменития ултрамаратонски велопробег "Рейс Акрос Америка", който се смята за най-тежкото колоездачно състезание в света и тази година беше проведен вече за тридесети път. На 26 юни четиричленният български отбор "Вело Енерджи” финишира успешно в Анаполис сред аплодисментите на въодушевената публика, където се открояваха ентусиазираните представители на българската диаспора в САЩ и журналисти от местните медии.
Трасето от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие на Америка е с дължина от 4810 км, с повече от 50000 м сумарна денивелация и се изминава за 9 дни от отборите и за 12 дни от самостоятелните "соло" участници. Трасето започва от плажа на Оушънсайд в Калифорния, преминава през пустините на Невада, изкачва се на заснежените върхове на Скалистите планини в Колорадо, пресича зоната на торнадо в Канзас и дъждовния пояс на Средния Запад, прекосява стръмните Апалачи и завършва на финала в Анаполис, Атлантическия бряг на САЩ. Най-доброто постижение на тази дистанция (от 1986г.) дълго време присъства в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългата дистанция, измината за най-късо време с колело.
За сравнение, трасето на прочутата "Тур дьо Франс" e само 3600 км, изминавани за цели три седмици без нощно каране, докато при RAAM колоезденето е денонощно ("нон-стоп") и се редува с почивка и хранене. Състезателите са следвани от придружаващи коли и каравани. Условно RAAM може да се разгледа като поредица от 54 много дълги и тежки етапи по часовник (всеки от 50 до 140 км), които трябва да се изминат нон-стоп! Затова участниците (особено в "соло” категорията) могат да получат психични смущения от такова въртене на педалите с дни. Един от способите срещу подобно "побъркване" е монтирането на високоговорители в придружаващите коли, откъдето колоездачите биват ободрявани с наставления и музика.
Българските ултравеломаратонци се завръщат в родината на 2 юли (събота) с полет от Лондон, пристигащ на летище София към 13:30 часа.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Димитър Вълчев и компания прекосиха Щатите за седем дни и 18 часа
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=8664
Цитат
Пловдивчанинът Димитър Вълчев и колегите му от неговия отбор Вело Енерджи Минчо Рибарев (също от Пловдив), Чавдар Дюлгеров (Бургас) и Лазар Владиславов (Сливен), успяха да запишат имената си като първите българи, дръзнали да участват и завършат с успех уникалния преход-състезание между двата бряга на Щатите – от Тихия до Атлантическия океан. Днес в 13.30 часа те кацат на летище София.

Четиримата тръгнаха с останалите участници в традиционния колоездачен ултрамаратон RAAM (Race Across America) от кея на Ошънсайд в Калифорния на 18 юни 2011 година и финишираха на 26 юни 1011 година в Анаполис (Мериленд) на брега на Атлантика. Тези 4820 км, между Западния и Източния бряг на САЩ те изминаха за 7 дни, 18 часа и 54 минути! През това време преодоляха пустинята Невада, заснежените върхове на Скалистите планини в Колорадо, зоната на торнадата в Канзас, дъждовния пояс на Средния Запад и стръмните пътища на другата негостоприемна планина Апалачите. Цялото трасе е разделено на 54 етапа, като се преодолява и сумарна денивелация от 50 км!

За всеки един от пловдивския отбор се пада средно по около 160 км непрестанен проход с колелото на ден. Докато единият кара, другите почиват. За целия отбор се грижеше екип от осем специалисти, включително лекар, масажист, механик и друг помощен персонал в състав: Димитър Делчев, Антон Благоев, Иван Гешев, Пламен Георгиев, Атанас Бухчев, Никола Дюлгерски, Аделин Донев и Тони Николов.

Колоездачният ултрамаратон RAAM (Race Across America), който в този си вид се провежда за 30-и пореден път, се организира от Ultra marathon cycling association (UMCA). Неин основател е Джон Марино, чийто име фигурира в Книгата на рекордите Гинес за неговия нон-стоп преход от 13 дни, 1 час и 20 минути по споменатото трасе. Идеята за това велико предизвикателство дава Джорд Нелис през 1887 г. Тогава той прекосява на тогавашния 45-килограмов велосипед разстоянието между Тихия и Атлантическия океан за 80 дни. През 1970 година същият този Джон Марино преминава по трасето на бъдещия ултра маратон, сравняван от мнозина по усилия с изкачването на Еверест. От 1982 година Марино организира прехода всяка година. За отбор, какъвто е пловдивският, разстоянието трябва да бъде преминато за 8 дни, за да получи класиране. Принципно, всеки участник завършил това изтощително многоетапно колоездачно състезание, получава възпоменателна награда, а вместилите се в контролата – и медали.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Участниците ни в “Рейс Акрос Америка“ се завърнаха в България (ВИДЕО)
http://dnes.dir.bg/news.php?id=8968405


Българи прекосиха Америка от океан до океан - 5000 километра на колело за 7 дни (ВИДЕО)
http://www.livesport.bg/news/others/s/619731204


Цитат
Отборът "Вело Енерджи", който бе първият ни участник в знаменития ултрамаратонски велопробег "Рейс Акрос Америка", се прибра в България, предаде репортер на Livesport.bg. Пробегът се смята за най-тежкото колоездачно състезание в света и тази година бе юбилейното 30-то издание. На 26 юни четиричленният български отбор "Вело Енерджи" финишира успешно в Анаполис, аплодирани от въодушевената публика, сред която се открояваха ентусиазираните представители на българската диаспора в САЩ и журналисти от местните медии. Българският отбор завърши на 18-то място, като финишира за 7 дни и 18 часа.

Отборът бе неприятно изненадан, тъй като велосипедите не пристигнаха с другата част от багажа. Състезателите ще трябва да изчакат докато авиокомпанията намери велосипедите.

Трасето от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие на Америка е с дължина от 4810 км, с повече от 50000 м сумарна денивелация и се изминава за 9 дни от отборите и за 12 дни от самостоятелните "соло" участници. Трасето започва от плажа на Оушънсайд в Калифорния, преминава през пустините на Невада, изкачва се на заснежените върхове на Скалистите планини в Колорадо, пресича зоната на торнадо в Канзас и дъждовния пояс на Средния Запад, прекосява стръмните Апалачи и завършва на финала в Анаполис, Атлантическия бряг на САЩ. Най-доброто постижение на тази дистанция (от 1986г.) дълго време присъства в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългата дистанция, измината за най-късо време с колело.

За сравнение, трасето на прочутата "Тур дьо Франс" e само 3600 км, изминавани за цели три седмици без нощно каране, докато при RAAM колоезденето е денонощно ("нон-стоп") и се редува с почивка и хранене. Състезателите са следвани от придружаващи коли и каравани. Условно RAAM може да се разгледа като поредица от 54 много дълги и тежки етапи по часовник (всеки от 50 до 140 км), които трябва да се изминат нон-стоп! Затова участниците (особено в "соло" категорията) могат да получат психични смущения от такова въртене на педалите с дни. Един от способите срещу подобно "побъркване" е монтирането на високоговорители в придружаващите коли, откъдето колоездачите биват ободрявани с наставления и музика.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Вело Енерджи е сдружение с нестопанска цел, работещо в обществена полза с амбицията да развива граждански инициативи в сферите на спорта и екологията.

http://veloenergy.org
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Късна емисия на bTV Новините - 02.07.2011 г.
http://www.btv.bg/videos/emisii/video/1905219660-Kasna_emisiya_na_bTV_Novinite__02072011_g.html

Гледайте след 12-тата минута!  ;)


 
« Последно менување: Јули 03, 2011, 03:35:55 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Български колоездачи прекосиха Америка

http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=949752

http://www.sportal.bg/news.php?news=313346

Цитат
Български тим за първи път стартира и завърши 30-ото издание на ултрамаратонския велопробег Race Across America. Състезанието се определя като най-тежкото в света.

Четиричленният състав на тима “Вело Енерджи” включва имащите голям опит в коломаратоните Лазар Владиславов, Минчо Рибарев, Чавдар Дюлгеров и пловдивския бизнесмен Димитър Вълчев.

Трасето от тихоокеанското до атлантическото крайбрежие на Северна Америка е дълго 4810 км, а общата денивелация на пътя е повече от 50 000 м. Отборите пресичат континента от запад на изток за 9 дни, а индивидуалните участници - за 12.

Колоездачите стартират от калифорнийския плаж Оушънсайд, преминават през пустините на щата Невада, изкачват Скалистите планини в Колорадо. После пътят на колоната върви през зоната на торнадо в Канзас и дъждовните територии на Средния Запад. Преди финала в Анаполис на Източния бряг колоездачите изкачват и стръмната планина Апалачи.

Рекордът за най-бързо отборно време по маршрута е от 1986 г. И дълго време стои непокътнат в книгата на рекордите “Гинес” като най-дългото разстояние, изминато с велосипед за най-кратко време.

Спецификата на ултравеломаратона налага отборите да карат денонощно, като спират само за кратки почивки и храна. Състезателите преценяват дали това ще се случва по светло или по тъмно.

Съвсем условно пробегът през Америка може да бъде разделен на 54 дълги и тежки етапа (между 50 и 140 км), които обаче често отборите сливат според собствената си програма.

В историята на прехода има случаи на психически смущения на колоездачи от монотонността на безспирното въртене на педалите в продължение на дни. Затова сега на придружаващите коли са монтирани високоговорители, които излъчват музика и призиви към спортистите.


Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Българи покориха най-тежкото колоездачно състезание в света (ВИДЕО)
http://www.livesport.bg/news/others/s/1767939150


Цитат
Чавдар Дюлгеров е един от четиримата български колоездачи, които се справиха с епичното състезание Race Across America. Провеждащият се ежегодно маратон представлява трансконтинентална надпревара от бреговете на Тихия океан през разстояние от 5000 километра до водите на Атлантическия океан.

Какво сподели един от героите на състезанието вижте в прикаченото видео

„Състезанието пресича Америка от Тихия до Атлантическия океан. 5000 километра е. Доста дълга дистанция, бяхме четирима човека, редувахме се. Минава се през пустинята в Аризона, Юта, после се изкачват Скалистите планини в Колорадо на 3300 метра надморска височина. В Канзас пък целия щат е вятър. Накрая има три тежки етапа в Мериленд и завършихме в Анаполис (Мериленд)".

Това е първо българско участие, а състезанието Race Across America бе 30-о юбилейно тази година. Взехме го за 7 дни и 18 часа. Заехме 18-о място от 19 отбора финиширали. Имаше такива, които се отказаха. Трудно ни беше, но отиваме и караме".

„В пустинята на Аризона беше най-тежко. 40-градусова жега, кара се дълго, за мен специално този етап беше най-труден. В Колорадо пък температурите падат рязко, на над 2000 метра се диша трудно заради разредения въздух".

„Министерството не е помогнало в момента. Това състезание е за тази година. Развиваме коломаратони в България. Предстои ни състезание във Франция през август месец. Надпреварата е Париж-Брест-Париж".
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Българи прекосиха Америка като участници във велосъстезание (VIDEO)
http://www.btv.bg/videos/novini/video/621023524-Balgari_prekosiha_Amerika_kato_uchastnitsi_vav_velosastezanie.html


Цитат
Ултрамаратонът Race Across America е смятан за най-тежкото изпитание за любителите на колоезденето. В тазгодишното 30-то издание за първи път се включват и българи - отбор от четирима състезатели и 8 души екип. И успяват да го завършат. Трасето от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие на Америка е с дължина от 4810 км, с повече от 50 000 м сумарна денивелация. Планинският етап е един от най-тежките. А на нашите момчета се е паднало да го прекосяват през нощта.

Най-доброто постижение на този веломаратон е от 1986 г. и дълго време беше в Книгата за рекорди на Гинес, като най-дългата дистанция, измината за най-късо време с колело.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Пловдивчани с уникален преход през Щатите
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=8664&FCID=FC8c40056d376b829ea10117640420f0fb

Димитър Вълчев и компания прекосиха Щатите за седем дни и 18 часа
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=8664&FCID=FC8c40056d376b829ea10117640420f0fb
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

За пръв път българи прекосиха Америка на колела в ултра веломаратон
http://viennadnes.com/news/n102.html

Български колоездачи прекосиха Америка
http://www.probike-bg.com/modules/news/article.php?storyid=3117

За пръв път българи прекосиха Америка на колела в ултра веломаратон
http://www.bulgaria-weekly.com/the-week/sport/2431-za-pruv-put-bulgari-prekosiha-amerika-na-kolela-v-ultra-velomaraton.html

Българи прекосиха Америка от океан до океан - 5000 километра на колело за 7 дни (ВИДЕО)
http://www.livesport.bg/news/others/s/619731204

Български колоездачи прекосиха Америка
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=949752
Сочувана