Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: "Радослава и викингският принц" от Критофър Бъкстън  (Прочитано 2315 пати)

Competent

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Англичанин се вдъхновява от българската история
http://www.duma.bg/duma/node/16608
http://www.btv.bg/news/liubopitno/story/1950693847-Balgarskata_istoriya_izkushi_anglichanin_da_napishe_roman_na_kirilitsa.html
Цитат
Най-новата книга на Критофър Бъкстън "Радослава и викингският принц" ще бъде представена на 30 юни от 18.30 ч. в книжарница "Хеликон" - Бургас. Историческият трилър изследва един от най-тъмните мигове на българската история. Няколко десетилетия след падането ни под византийско робство наследниците на българския престол в изгнание се сблъскват с ламтящи за власт самозванци, с преминаващи викингски нотабили. Бунтарят Петър Делян вдига своето въстание за освобождение. Константинопол тъне в интриги, коварство и предателство. И точно тогава избуява една невъзможна любов - между френски рицар и българска принцеса, заложница на византийския император. Драма, достойна за перото на Шекспир, както сам авторът казва.

Кристофър Бъкстън е англичанин, който говори чудесно български и пише романи за нашата страна на родния си език. Пристига у нас през 1977 г. като преподавател в бургаската английска гимназия. Сред учениците му е и трагично загиналата поетеса Петя Дубарова. Кристофър се влюбва в България и Бургас, но най-вече в свята съпруга Ани.

Ако искаш да разбереш нещо за даден народ, трябва да знаеш историята му, казва Кристофър, който още с пристигането си в България започва да се интересува от нейната история. После прочита творби на Димитър Талев, Елин Пелин, Йордан Йовков и остава завинаги запленен от българската литература. Но историята е неговата страст. Плод на изследователските му дирения са три приключенски романа и една пиеса на историческа тематика. Автор е на статии, есета, документални изследвания и на няколко поетични книги, в които е включена и баладата за бургаския автобус номер 4. Впечатлява се и от най-новата ни история, на която всъщност е свидетел. Привлечен от вечно променящата се, сложна и неочаквана България, днес Кристофър Бъкстън живее между родния Колчестър и Бургас, продължава да чете много български книги и да изследва нашата история.

В криминално-историческия му роман "Радослава и викингският принц" (издаден от "Милениум") всички герои са действителни личности. Три години са били нужни на автора, за да издири и проучи историческите източници - предимно на английски, защото на български език източници за времето на Самуил и неговите потомци почти няма.


« Последно менување: Јуни 27, 2011, 10:56:58 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !