Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Бугарска економиjа и наука  (Прочитано 596242 пати)

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1935 на: Мај 13, 2017, 03:55:05 »20 мар 2017

"Палемонтех" откри нов завод в Монтана за 6 млн. лв.
За тримесечието държавата издала шест сертификата за проекти от 143 млн. лв


Българската компания с швейцарска собственост "Палемонтех" откри в края на миналата седмица нова производствена база в Монтана, като инвестицията в обекта е на стойност 6 млн. лв. Компанията, която работи от 13 години в града, произвежда метални бокс палети, мрежести палети и надстройки за европалети и досега извършваше дейностите си в база под наем. Според собственика на завода Андре Урех новата мощност, която е с площ 5600 кв.м и се намира в Технологичен парк Монтана, ще позволи назначаването на още 100 служители в следващите години. За пръв път намерението за изграждане на фабриката бе обявено от компанията през февруари миналата година.

През 2015 г. приходите на компанията са били малко под 1.5 млн. лв., което е с около 15% спад на годишна база, печалбата – 74 000 лв. (спад 72% на годишна база), а заетите в дружеството са били 24 на брой, показват данните от регистър КАПИ.

Основният клиент на фирмата е швейцарската Max Urech Lager und Foerdertechnik, която е семейна компания на Андре Урех и се занимава единствено с търговска дейност. Тя продава палети на широк кръг строителни компании, предприятия за обработка на материали, логистични фирми и други. В момента Max Urech Lager und Foerdertechnik продава само в Швейцария, но целта е чрез "Палемонтех" да разшири пазарите си към Германия, Австрия и Франция.На събитието по откриването на завода присъстваха още заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев, Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария, областният управител на Монтана Иван Сергисов и кметът на града Златко Живков.

В област Монтана всички 11 общини са с безработица по-висока от средната за страната и за тях са приложими по-ниските прагове за сертифициране и насърчаване на проекти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. "За първите три месеца на 2017 г. по ЗНИ са издадени 6 сертификата. Общо предвидените с проектите инвестиции възлизат на 143 млн. лв. и се очаква разкриване на 3503 нови работни места. Три от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги", заяви зам.-министър Ганчев. Той добави, че през 2016 г. са издадени 24 сертификата - 19 за клас А, 4 за клас Б и 1 за приоритетен инвестиционен проект на стойност общо 384 млн. лв. със срок за изпълнение до 3 години, с които ще бъдат създадени 4729 нови работни места.

Единадесет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, три са в община с висока безработица. До момента за област Монтана е издаден един сертификат, а инвестицията е на стойност 23 млн. лв., като броят на новите работни места е 10.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/03/20/2938526_palemonteh_otkri_nov_zavod_v_montana_za_6_mln_lv/
« Последно менување: Мај 13, 2017, 03:57:28 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1936 на: Мај 13, 2017, 04:09:10 »20 Август 2016

Египетската компания Pharmaplast строи завод за марли в Катунци, фабриката ще даде хляб на 150 души

Санданското село Катунци е на път да се раздели напълно с безработицата, и то благодарение на египетски бизнесмени.

До няколко месеца тук ще заработи модерна фабрика за производство на медицински консумативи. Инвеститорите от Египет избрали населеното място, защото харесали стария производствен цех на някогашния гигант "Медика“. И така направили първата копка.

Очакванията са фабриката да промени коренно стандарта на местните жители. Предприятието ще даде първоначално работа на 150 души, а на по-късен етап броят на наетите работници ще нарасне. Жителите в Катунци вярват, че новият завод ще осигури препитание на местните млади хора и те ще оставят намеренията да стегнат куфарите за чужбина.

Заводът ще произвежда десетки артикули медицински консумативи. По-голямата част от продукцията ще се изнася в чужбина, но ще се зарежда и родният пазар. Това ще бъде третата производствена база на египетската компания Pharmaplast в световен мащаб.

В по-голямата си част фабриката вече е изградена, в момента вървят довършителните дейности. Повечето от машините вече са доставени и предстои оборудването на производственото помещение, което е на площ от 6 декара. Целият имот пък е 33,5 декара.

„Египетски специалисти ще обучават наши работници. Най-вероятно ще бъде изградено и нещо като малко общежитие, в което ще бъдат настанени чуждите експерти“, разказва главният техник на строителната фирма, която изгражда фабриката, Александър Стоянов.

Само за строителството египетските съдружници са похарчили 2 милиона евро. Общият размер на инвестицията им е за 6-7 милиона евро.

За последните 20 години това ще бъде първата голяма инвестиция не само в Катунци, но и в цялата община Сандански.

Край производственото помещение са построени още няколко постройки. Складът е на площ от 1 декар, направени са помпено съоръжение, трафопост, котелно помещение. В началото отоплението ще е на нафта, но на по-късен етап ще се използва газ. „ Въздухопроводи в работните помещения ще издърпват мръсния въздух и ще вкарват чист, всички стени са с изолация. Изградихме и така наречената „стерилна стая”. В нея ще се влиза със специално облекло, а трансферът на материалите вътре ще става през пасбокс – въздушен шлюз, за да се гарантира тяхната чистота”, разказва за производствения процес техникът на строителния обект Александър Стоянов.

Построен е и резервоар срещу пожари, в самия цех са монтирани пръскачки, които да се задействат при нужда. В района са поставени пожарни хидранти. Производствената зала ще се охлажда от чилъри – огромни климатици. Осигурено е и видеонаблюдение в цеха. Инвеститорите ще могат да следят на мобилните си телефони какво се случва вътре и върви ли работата. Те ще са наясно всяка машина колко бройки произвежда за един час. 

Към момента капиталът на египеското дружество е 2.8 млн. лв, а управител на "Фармпласт" е Мамду Халим Атиа Гад.

http://ilindenpres.bg/vip-novini/7-egipetskata-kompaniya-pharmaplast-stroi-zavod-za-marli-v-katunci-fabrikata-she-dade-hlyab-na-150-dushi/

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1937 на: Мај 13, 2017, 04:14:47 » 01.02.2017

Ново военно предприятие с 200 работни места планират в Лясковец

Кметът д-р Гецова: „Одобрихме с решение на Общинския съвет първоначалните проекти на „Армако“

НОВ МАШИНОСТРОИТЕЛЕН ЗАВОД, КОЙТО ЩЕ РАБОТИ ПРИОРИТЕТНО ЗА ВОЕННАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, ЩЕ СЕ ПРАВИ В ЛЯСКОВЕЦ, информира кметът д-р Ивелина Гецова. С решение на Общинския съвет е одобрено изменението в подробния устройствен план за района около „Аркус“, където ще се намира новото предприятие. То ще се разположи на площ от 13,9 дка и по план трябва да има над 200 работни места. „Чакаме да внесат и инвестиционния си проект. Освен по-добър пазар на труда в района очакваме и по-високи приходи от местни данъци и такси, затова всеки коректен инвеститор е добре дошъл“, обобщава тя. Вложението в новия завод е от компанията „Армако“. Край Лясковец тя планира да изгради предприятие за машинни детайли, възли и елементи от стомана. То ще бъде направено на няколко етапа, след като местният парламент вече му даде зелена светлина. „Армако“ АД е собственост на Дмитрий Кръстев Илов. Той е син на бившия посланик на България в Либия Кръстьо Илов, който беше за кратко и изпълнителен директор на държавната „ТЕРЕМ“. Дмитрий Кръстев Илов заедно с още двама българи е акционер в руската Российский промышленный банк.

http://www.borbabg.com/2017/02/01/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D1%81-200-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5/
« Последно менување: Мај 13, 2017, 04:17:43 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1938 на: Мај 13, 2017, 07:38:16 »11 май 2017


Вижте първия български електрически скутер
Родното изобретение може да развива до 45 км в час и издържа 60 км с едно зареждане


Българката Десислава Николова създаде първия модел електрически скутер у нас. Тя представи своето изобретение днес на Изложението на техника, технологии, стоки и услуги в Русенския университет.

„Идеята дойде от желанието да дадем шанс на хората да имат алтернативен вид транспорт. В днешно време да притежаваш и управляваш автомобил е изключително скъпо, да не говорим за екологичното влияние. Така че искахме да дадем възможност хората да се движат удобно, евтино и екологично, да запазим градовете си по-чисти и да ги направим едно малко по-красиво европейско място“, споделя Николова.

Десислава, която е инженер по образование, е работила върху проекта около 2 години. От няколко месеца скутерът вече е на пазара на цена 2999 лв., а до момента са произведени 50 броя.

Родното изобретение е с двигател от 1500 вата и батерия от 72 волта, може да развива до 45 км в час и издържа 60 км с едно зареждане.

Има изцяло ЛЕД осветление и ползва най-новите технологии, които в момента има на пазара. Зарежда се в стандартна електрозахранваща мрежа от 220 волта и към него има придружаващо зарядно.

Скутерите са тествани в автомобилна агенция в Англия и имат сертификат за Европа.

„Нямат нужда от никакво обслужване, понеже нямат течности - нямат масла, нямат гориво. От друга страна законово е много улеснено, защото няма данъци, няма паркотакси.

Предпочитан е за градски условия, понеже с урбанизацията в последно време, натовареното движение в градовете, големия трафик и липсата на достатъчно паркоместа дава възможност да се придвижвате много лесно, удобно и евтино“, обясни Николова.

https://vesti.bg/lyubopitno/eto-pyrviia-bylgarski-evtin-transport-6068999
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1939 на: Мај 14, 2017, 03:39:39 »


ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=OMmm-G078LM


https://nova.bg/news/view/2017/05/14/182160/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/

14 Май 2017
Посрещнаха с викове и аплодисменти Кристиан на Летище София

Кристиан Костов се завърна у дома. На Летище София го очакваше посрещане като за звезда.
Повече от 100 фенове посрещнаха Кристиан с аплодисменти и изпълнявайки песента, с която той се класира на второ място на „Евровизия”.

И журито и публиката отредиха престижното второ място на Кристиан и „Beautiful Mess“. Най-силна подкрепа българският изпълнител получи от Македония, Беларус, Естония и Норвегия.

При гласуването тази нощ българите дадоха най-много гласове на Австрия. Големият победител на „Евровизия 2017” е Португалия. Молдова остана на трето място, а Белгия – на четвърто.

Веднага след обявяването на резултата Кристиан заяви, че му е писнало все да е най-младият участник и все да е втори, но е доволен, че е постигнал мечтата си - да докаже, че България не е малка и е истински победител.

https://nova.bg/news/view/2017/05/14/182160/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1940 на: Мај 15, 2017, 04:45:39 »15 Май 2017

Печатницата на БНБ ще печата евро

Съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД – София, с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка за отпечатване на евро банкноти, предава БГНЕС. Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти.
Съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 г. и за краткия период оттогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от Европейската централна банка: за сигурност, технологичен капацитет, и условия на труд и опазване на околната среда.
За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нарасна от 60 милиона на 1 милиард.
Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната .


http://www.segabg.com/article.php?id=854344
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1941 на: Мај 15, 2017, 04:56:01 »
15 Май 2017

Приходите на "Ел Би Булгарикум" растат с 58%

"Ел Би Булгарикум" - държавната компания за млечни продукти, към която по думите на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски има частен интерес, за поредна година се представя отлично с финансите. В края на март м.г. приходите от дейността са били в размер на 4.6 млн. лв., а за първите три месеца на 2017 г. те вече са 7.3 млн. лв., или увеличението е с 58%. И финансовите приходи на предприятието, което държи правата върху чудодейната бактерия Лактобацилус булкарикус, растат - от 11 000 лв. през 2016 г. сега те вече са 269 хил. лв., показва отчетът на компанията за първото тримесечие.

Освен продажба на кисело мляко и други млечни продукти "Ел Би Булгарикум" развива сериозна научноизследователска дейност - прави изследвания на щамове и закваски, работи и по съвместни проекти с партньори.

Компанията няма банкови кредити и финансира дейността си със собствени средства. Приходите през 2017 г. идват основно по договори с японската "Мейджи" и финландската "Валио" за Финландия и Швеция. Пазар на сухи закваски има във Финландия, Корея, Македония, Ливан, Дания и дори Гватемала, разкрива отчетът. Рискове пред компанията идват от силната конкуренция на пазара, от евтините псевдомлечни продукти и от големия сив сектор в млечния бранш.ТЪРСЕНЕ

С 31% пада производството на топено сирене, а с други 8.58% - на кашкавал "Витоша", показва отчетът. За сметка на това обаче расте производството на други продукти - краве сирене (12.42%), извара (70.33%), прясно мляко (почти 30%), пробиотична млечна напитка (39.25%). А производството на сметана се увеличава с цели 427 на сто.

http://www.segabg.com/article.php?id=854291

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1942 на: Мај 16, 2017, 07:09:35 »16 Май 2017

Държавата си купи обратно "Авионамс" за 28 941 111 лева

"Авионамс" - едно от ключовите за страната предприятия, премина във фактическо управление на държавата", съобщи вчера Министерството на икономиката (МИ). Ренационализацията струва на държавата точно 28 941 111 лв. Предприятието, което е част от военнопромишления комплекс и се занимава с ремонт на летателни машини, бе приватизирано през 2008 г. и смени няколко пъти собствениците си. А след фалита на КТБ и разпадането на бизнес империята на Цветан Василев и Делян Пеевски влезе в епицентъра на скандалите за най-ценните активи наред с БТК, "Дунарит", мултиплексите и т.н.

Акциите на "Авионамс" се оказаха заложени в КТБ срещу кредити на последния му собственик "Хедж Инвестмънт България", който след рухването на банката остана в "патримониума" на Цветан Василев. А тъй като задълженията не се обслужвали, частен съдебен изпълнител обяви акциите за продажба.

Това се случи точно преди година. Изненадващо премиерът Бойко Борисов се оказа особено горещ привърженик на одържавяването на предприятието и овласти Държавната консолидационна компания (ДКК) да участва в търга за "Авионамс". ДКК, която предложи да плати близо 29 млн. лева, бе обявена за победител, но обжалване на решението забави прехвърлянето на собствеността.

Според вчерашното съобщение на Министерството на икономиката "вече е влязло в сила постановлението на частния съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на ДКК за купувач на 99.9% от "Авионамс".

От МИ посочват, че "Авионамс" АД (познато преди като "Терем - Георги Бенковски") е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза "Граф Игнатиево". "Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценното обслужване на техниката на ВВС и максималната защита на държавния интерес", твърдят от министерството. Засега не е ясно как точно държавата смята да се погрижи за просперитета на "Авионамс".

http://www.segabg.com/article.php?id=854559Авионамс авиоремонтен завод е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа, предлагащ пълен набор от услуги по ремонта и модернизацията на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, изтребители Миг и Сухой и учебните Л-39.

http://www.avionams.com/bg/aboutus.html
« Последно менување: Мај 19, 2017, 07:43:13 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1943 на: Мај 23, 2017, 09:04:07 »

22 май 2017


Ново откритие: Най-старият предчовек живял край Чирпан
Учените имат нова теория за мястото, където древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека


Международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме (Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген) и от проф. Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН), обосновава твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите преди 7,2 млн. години. Това съобщиха от Националния природонаучен музей при БАН.

Тази вечер едно от най-авторитетните научни списания PLOS ONE публикува две статии, представящи нова гледна точка за времето и

мястото, където древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 млн. години и това се е случило в Африка.
 
Двете изследвания, публикувани в PLOS ONE, представят днес друг „сценарий“ относно началото на човешката история.

Новата гледна точка се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и в България (местността Азмака край Чирпан).
 
В първата статия авторите показват, че и двете останки принадлежат към един и същи вид – на изкопаемия хоминид (представител на човешкото семейство) Graecopithecus freibergi, както и че неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия, водеща към човека.

Втората статия изчислява възрастта на грекопитека като използва биохронологични и геофизични методи. Възстановена е също и засушливата саванна обстановка, в която е живяло това същество. Открити са останки от мастодонта ананкус (Anancus sp.), преживното Tragoportax macedoniensis и някои други видове, което доказва, че възрастта на находищата Азмака и Пиргос Василисис е по-късна от тази на световноизвестното Пикермийско палеонтологично находище в Гърция.
 
Анализите показват, че възрастта на находката от Азмака е на 7,24 млн. години, а тази от Пиргос – на 7,175 млн. години.
 
Всичко това определя грекопитека като най-стария хоминин (предчовек)

чиято възраст надвишава с няколко стотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан до сега за най-древен. С това най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.

Някога прочутият френски палеонтолог Ив Копенс изтъкна ролята на засушаването на източноафриканските ландшафти за еволюцията и изправянето на предчовеците, като нарече този процес East Side Story.
 
Днес имаме повече основание да свържем тази еволюция с една „North Side“ Story, посочват от Националния природонаучен музей.

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/novo-otkritie-naj-stariiat-predchovek-zhivial-kraj-chirpan-6069442
Овој заб, научниците го откриле во Бугарија

23.05.2017

Балканот- колевка на човештвото?

Досега се сметаше дека патиштата на еволуцијата на човеколиките мајмуни и пралуѓето се раздвоиле во Африка пред шест до седум милиони години. Најновите истражувања ја доведуваат во прашање таа теза.


Можно е развојните патишта на човекот и човеколиките мајмуни да се раздвоиле неколку стотина илјади години порано одошто тврди актуелната теорија. Освен тоа, се чини дека до тој процес не дошло во Африка, како што се веруваше досега, туку на друго место- во Европа, на подрачјето на источното Средоземје. Таа теза ја поставува истражувачкиот тим собран околу Мадлен Беме од Центарот за еволуција на човекот и палеолит Зенкенберг во Тибинген, и професорот Николај Спасов од Бугарската академија на науки. Научниците, повторно, со најмодерни истражувачки методи, анализирале два од порано познати фосили и наведуваат дека тие им припаѓаат на првите пралуѓе.
Денешните шимпанзи се најблиски роднини на Хомо сапиенс. Но, каде живеел последниот заеднички предок и кога и каде дошло до развој на првиот прачовек, тоа прашање не е дефинитивно расчистено. Мнозинството експерти сметаат дека до раздвојување на еволуциските линии дошло пред пет до седум милиони години во Африка. Според теоријата која во 1994 ја формулирал францускиот антрополог Ив Копен, во тој процес клучна улога имала промената на климата во источна Африка. Но, двете студии во чија изработка учествувале научници од Германија, Бугарија, Грција, Канада, Франција и Австралија, сега скицираат едно сосема поинакво сценарио.

Коренот на забите како доказ

Тимот околу Мадлен Беме анализирал два фосила на хомоноидот Graecopithecus freybergi. Се работи за заб пронајден во Бугарија, како и дел од вилица пронајдена во Грција. Со помош на компјутерска томографија, тие ја визуелизирале внатрешната структура на фосилот и покажале дека корените на пронајдените заби во поголем дел меѓусебно сраснале. „Додека големите човеколики мајмуни по правило имаат два или три корена кои се меѓусебно раздвоени, овие корени се делумно сраснати, што е карактеристично за модерниот човек исто како и за прачовекот, како Ardipitecus или Australopitecus“, вели Јохен Фус, еден од научниците од Тибинген кој работел на студијата.
Исти резултати покажала и новата анализа на вилицата на Graecopithecus freybergi. „Тоа покажува дека се работи за досега непознат вид преоден облик меѓу човеколикиот мајмун и прачовекот- што досега беше познато само од Африка“, вели Фус. Притоа, овој вид е повеќе стотици илјади години постар од досега познатите африкански предци на луѓето.

Оган, трева и вода

Преку анализа на седиментите од кои се извадени фосилите, научниците ја одредиле староста на вилицата меѓу 7,24 и 7,175 милиони години. Тоа значи дека фосилите се постари од досега најстарите познати фосили на Sahelantropus од Африка, чија старост се проценува на шест до седум милиони години. Врз основа на тој факт, научниците заклучуваат дека веројатно до одвојување на еволутивните текови на пралуѓето и шимпанзите дошло порано одошто досега се сметало, и тоа не во Африка- туку на подрачјето на Балканот.
Тие притоа и натаму ја прифаќаат тезата дека причината за тоа одвојување била промената на климата. Некои траги од растенија во седиментите на фосилите укажуваат на тоа дека и на подрачјето на Европа во тоа време постоел некој вид пустинска савана, слична на некои актуелни субсахарски предели, на пример во Мали. „Во таа слика се вклопуваат и фосилните наоди на предците на денешните жирафи, газели, антилопи и носорози во близината на наоѓалиштето на Graecopitecus", објаснува Николај Спасов, член на Бугарската академија на науки. Два текста во кои се претставуваат најновите истражувања за потеклото на човекот се објавени во меѓународното научно списание Плос Оне.

http://www.dw.com/mk/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE/a-38950291?maca=maz-TB_maz_dnevnik_KOPIE-4629-xml-mrss
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1944 на: Мај 26, 2017, 06:47:49 »
24 мај 2017

Која е политичката иднина и судбина на Македонците за 10 години?!

http://vecer.mk/makedonija/koja-e-politichkata-idnina-i-sudbina-na-makedoncite-za-10-godini-0

26.05.2017

Природниот прираст отиде во минус

http://www.utrinski.mk/?ItemID=D60A317B56BF214FB6433F937F281437
« Последно менување: Мај 26, 2017, 09:42:29 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1945 на: Мај 26, 2017, 09:38:26 »Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи
24.05.2017

Руският президент Владимир Путин забърка поредния скандал като обяви по време на аудиенцията си за македонския си колега Георги Иванов, че "писмеността е дошла от македонската земя".

https://news.bg/world/putin-azbukata-ni-doyde-ot-makedonskite-zemi.html

Захарова за Путин и кирилицата: Да не търсим конфликти там, където ги няма

"Никой в Русия не се опитва да отрече приноса на Първото българско царство в създаването на славянската писменост – това би противоречало на историческите факти. В конкретния случай става въпрос за "македонските земи" като географско понятие. Още по времето на Римската империя регионът, където впоследствие се раждат и работят Св. Кирил и Методий, се нарича Македония. Тук всичко трябва да е пределно ясно и разбираемо", заяви Захарова, цитирана на страницата Facebook страницата на руското посолство в България.

https://bg.rbth.com/news/2017/05/25/zaharova-za-putin-i-kirilicata-da-ne-trsim-konflikti-tam-kdeto-gi-nyama_770380Византийските теми на Балканския полуостров през 1045 година

Македония (тема)

Тема Македония е военноадминистративна област във Византия, която обхваща Северозападна и част от Източна Тракия [1]. Създадена е между 789 и 802 г. Нейно средище е град Адрианопол.[2] Както и другите теми, тя е управлявана от управител - стратег.

От тема Македония произхожда император Василий I Македонец – основател на т. нар. Македонска династия[1], която управлява Византия от 867 до 1056 г.


Темата Македония е завладяна и присъединена към България от цар Симеон I, но по силата на мирния договор от 927 година Византия си връща голяма част от нея. По-късно темата е във византийски ръце до 1204 година, когато латинските рицари от IV-я кръстоносен поход завладяват Константинопол. Тук се състои и битката при Адрианопол. Тема Македония отново е включена в българските предели през 1205 година от цар Калоян.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F_(%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0)

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY

България (тема)

Тема България е византийска военно-административна единица по време на византийската власт в България (1018-1185).

рез 1018 година Василий II Българоубиец покорява България. За да сломи съпротивата на българското население, той взема мерки: изпраща оцелелите български войници да покорят Армения, изселва аристокрацията в Мала Азия. Българските земи са разделени на теми според византийската административна система. Освен това той преустройва българската църква в Автокефална българска архиепископия с център Охрид. Диоцезът ѝ също се простира в тема България. Мерките не са толкова драстични, понеже той се опасява от бунтове.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0)

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY#q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F

ИСТОРИКО-ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ

http://www.promacedonia.org/pp_ht/pp_ht_0.html


Map of Byzantine Greece c. 900, with the themes and major settlements.

Macedonia (theme)

The Theme of Macedonia (Greek: θέμα Μακεδονίας) was a military-civilian province (theme) of the Byzantine Empire established between the late 8th century and the early 9th century. Byzantine Macedonia also incorporated the region of Thrace. Its capital was Adrianople.

As a consequence, a new theme called Macedonia was created between 789 (or 797) and 801/802 by the Empress Irene of Athens, from the older theme of Thrace.[1][2][3] Sigillographic evidence shows that a tourma ("division") named "Macedonia" existed before, subordinated to the strategos of Thrace.

Thus, the theme of Macedonia had no relation to the historical region of Macedonia, and when Byzantine sources of the 10th to 12th centuries refer to "Macedonia", they mean the area of western Thrace. Hence, for instance, the emperor Basil I "the Macedonian" (r. 867–886) hailed from Thrace, and the Macedonian dynasty he founded was named after the theme of Macedonia.[11]

https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(theme)

Thessalonica (theme)

The Theme of Thessalonica (Greek: θέμα Θεσσαλονίκης) was a military-civilian province (thema or theme) of the Byzantine Empire located in the southern Balkans, comprising varying parts of Central and Western Macedonia and centred on Thessalonica, the Empire's second-most important city.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thessalonica_(theme)

Bulgaria (theme)

The Theme of Bulgaria was a province of the Byzantine Empire established by Emperor Basil II after the conquest of Bulgaria in 1018.[1] Its capital was Skopje and it was governed by a strategos.

 The Bulgarian patriarchate was downgraded to an archbishopric called Archbishopric of Ohrid, that retained an autocephalous status.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_(theme)

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY#q=theme+macedonia+byzantine+empire

https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=pXMoWfbkK8av8wefsptY#q=theme+macedonia+byzantine+empire&tbm=bksКирил и Методий

Св. св. Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковен старославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя византийци, родени в Солун през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9

https://www.google.bg/search?noj=1&q=%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9&oq=%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9&gs_l=serp.12...0.0.0.18309.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1..64.serp..0.0.0.ahb9N7H3gHc

Saints Cyril and Methodius

The exact ethnic origins of the brothers are unknown, there is controversy as to whether Cyril and Methodius were of Slavic[11] or Byzantine Greek[12]

https://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Cyril_and_Methodius

https://www.google.bg/search?noj=1&q=cyril+and+methodius&oq=ciril+and+&gs_l=serp.1.0.0i10k1l10.3140.18654.0.24149.29.28.1.0.0.0.531.4264.0j24j1j5-1.26.0....0...1.1.64.serp..2.27.4259.6..0j46j0i22i30k1j35i39k1j0i46k1j0i19k1j0i10i30i19k1j0i30i19k1j0i5i10i30i19k1j0i67k1.D5hGTUmJckw

https://www.google.bg/search?q=cyril+and+methodius&noj=1&tbm=bks&ei=ToIoWcehF8WOsAGF67X4Aw&start=0&sa=N&biw=1024&bih=618&dpr=1


Както виждате спорът за произхода на Кирил и Методий е дали са гърци или славяни. Съвременните македонски историчари смятат, че македонците не са нито гърци, нито славяни, а съвсем отделен етнос антички македонци. Следователно те нямат основание да претендират, че Кирил и Методий са били македонци. Не можете да бъдете едновременно антички македонци и македонски словени.

« Последно менување: Јуни 04, 2017, 01:18:50 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1946 на: Мај 27, 2017, 12:03:34 »27 Май 2017

"Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция "Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България - Baa2 със стабилна перспектива. Решението отразява баланса между устойчивото икономическо развитие и благоприятната фискална позиция, от една страна, и от друга - предизвикателствата в структурно отношение, свързани с демографските развития, съобщи министерството на финансите.

Като първи фактор за потвърждаване на настоящия рейтинг агенцията посочва устойчивото икономическо развитие и стабилната перспектива за растежа на БВП в средносрочен план, подкрепени от предсказуемата макроикономическа политика. Българската икономика достигна растеж от 3,6 % и 3,4 % съответно за 2015 г. и 2016 г., по линия основно на ръст в частното потребление и нетния износ. През следващите години експертите от "Мудис" очакват растежът да продължи, подкрепен от подобрените условия на пазара на труда. Вътрешното търсене ще бъде допълнително ускорено от динамиката на кредитирането и положителния принос на инвестициите към БВП, като резултат от по-доброто усвояване на средства от фондовете на ЕС. От Агенцията прогнозират БВП да нараства в реално изражение с 2,9 % през 2017 и 2018 г.

Като втори фактор за рейтинга "Мудис" определя добрата фискална позиция с ниско и намаляващо ниво на дълга и значителен фискален резерв. Експертите отбелязват постигнатото преизпълнение на бюджетната цел през 2016 г., а именно реализираният излишък в размер на 1,6 % от БВП на касова основа и балансираното салдо на начислена основа, като резултат от по-висок от очаквания растеж и добрата събираемост, от една страна, и по-ниски от планираните капиталови разходи, от друга. За 2017 г. агенцията очаква бюджетен дефицит в размер на 0,6 % от БВП. За следващите години прогнозата на "Мудис" е за ограничаване на дефицита и постигане на балансирано бюджетно салдо към 2020 г.

"Мудис" прогнозира спад на съотношението държавен дълг към БВП до 23 % през 2020 г., след достигнатото ниво от 29,5 % през 2016 г. В анализа се посочва още, че дългът на България е значително по-нисък от средния за страните със същия кредитен рейтинг (Baa2).

На трето място сред факторите за потвърдения рейтинг агенцията посочва структурните предизвикателства пред пазара на труда, свързани с демографските промени и характеристиките на работната сила, които биха могли да се отразят негативно върху дългосрочния растеж на икономиката.

Условията, при които Агенцията би повишила държавния кредитен рейтинг, са значителното ускоряване на фискалната консолидация и свиването на дълга до предкризисните нива, както и провеждането на структурни реформи, които биха повишили потенциалния растеж на икономиката. От друга страна, действия за намаляване на настоящия рейтинг биха могли да се предприемат в случаи на възобновяване на политическата нестабилност и отклоняване от следваната стабилна макроикономическа политика, нов стрес в банковата система, въпреки че е малко вероятно, имайки предвид реформите в регулациите, или при признаци за промяна в приоритетите на правителството за следваната политика на бюджетен дефицит и държавен дълг.

http://www.segabg.com/article.php?id=856303
« Последно менување: Јуни 04, 2017, 09:25:17 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1947 на: Јуни 04, 2017, 09:14:04 »


03 Юни 2017
"Фич" повиши кредитния рейтинг на България

Агенцията промени перспективата за него от стабилна на положителна

Международната рейтингова агенция "Фич рейтингс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на страната ни от стабилна на положителна.
Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-' в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ‘ВВВ+', както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута ‘F3'.

Подобряването на перспективата до положителна, отразява оценката на Fitch Ratings, че показателите за развитието на външния сектор на България значително се подобриха. Продължителният период на постоянен спад на съотношението на външния дълг към БВП и положителните тенденции по текущата сметка, доведоха до по-добро представяне на външните финанси на България в сравнение със страните от групата с рейтинг "ВВВ".

Спрямо другите страни със сходен рейтинг, показателите за публичните финанси на страната повлияват положително за повишаването на оценката на рейтинга. От Агенцията очакват бюджетен дефицит за 2017 г. от 0,6 % от БВП, който е доста по-нисък от групата с рейтинг "ВВВ". Държавният дълг към БВП ще продължи да намалява под този на страните с рейтинг "ВВВ".

Растежът на БВП се засилва. Fitch прогнозират икономиката на България да нарасне с 3,0 % през 2017-2018 г., което съответства на средния темп на растеж за държавите с рейтинг "ВВВ".

Fitch посочват факторите, които индивидуално или колективно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга. Това са засилване на потенциала за растеж на БВП и постепенно сближаване с равнищата на доходите спрямо държавите от групата със сходен рейтинг, по-висок икономически растеж без появата на външни дисбаланси, и бюджетна стабилност, която подкрепя устойчивостта на публичния дълг.

Бъдещи развития, които индивидуално или колективно биха довели до преразглеждане на перспективата до стабилна от страна на Агенцията, са по-високи бюджетни дефицити водещи до бързо влошаване на траекторията на публичния дълг, както и материализиране на условни задължения, например подкрепа на държавни предприятия с публични средства. 

https://nova.bg/news/view/2017/06/03/184042/%D1%84%D0%B8%D1%87-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/
« Последно менување: Јуни 04, 2017, 09:24:30 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1948 на: Јуни 04, 2017, 09:22:40 »02.06.2017

"Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" S&P GlobalRatings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. В същото време агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута 'BB+/B', съобщиха от Министерството на финансите.

Повишената перспектива за кредитния рейтинг на България отразява очакванията на S&P GlobalRatings, че фискалните и външните показатели ще продължат да се подобряват и, че властите ще предприемат по-нататъшни стъпки за укрепване на финансовия сектор, където равнището на необслужваните кредити остава високо.

Стабилното развитие на външния и фискалния сектор повишават показателите за кредитоспособност на България. Икономиката е повече експортно-ориентирана и по-малко задлъжняла в сравнение с минали периоди.

Агенцията отбелязва, че през 2017 г. икономическото възстановяване на страната ще продължи с нарастващ принос на вътрешното търсене пред нетния износ. Подобренията се отразяват на пазара на труда, като по този начин се увеличават разполагаемият доход и частното потребление. Публичните инвестиции, финансирани чрез европейски фондове също ще бъдат важен фактор за икономическото възстановяване.

В същото време, България продължава да изпитва структурни ограничения от демографските предизвикателства. Нетната емиграция, особено при квалифицираната част от работната сила и застаряващото население, представляват предизвикателства пред икономическата политика и възможностите за социално сближаване.

Положителната перспектива отразява виждането на S&P GlobalRatings, че има нарастваща вероятност кредитният рейтинг на България да бъде повишен в следващите 12 месеца, ако благоприятното развитие, посочено като основание за увеличаване на перспективата, се запази.

Рейтинговата агенция би преразгледала перспективата на стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс на страната или финансовата система се нуждае от значителна държавна подкрепа, както и ако тенденцията на спад в необслужваните кредити се промени.

https://news.bg/economics/standart-end-puars-povishi-kreditniya-reyting-na-balgariya.html
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1949 на: Јуни 04, 2017, 02:29:44 »02.06.2017
България сред страните с най-евтини полети
Малайзия е страната с най-евтини въздушни полети в света


Малайзия е страната с най-евтини въздушни полети в света. Данните са от годишния доклад Flight Price Index, публикуван от сайта Kiwi.com. Според тях страната в югоизточна Азия предлага най-изгодните възможности за достъпен въздушен транспорт.

Може и да се учудите, но номер 2 в света и номер 1 в Европа, според данните, е България, пише британският в. "Телеграф".

От сайта става ясно, че у нас средната цена на 100 км. полет с нискотарифен превозвач за дълги дестинации е едва 3,18 долара, а с традиционните авиокомпании - 9,68 долара. За полетите на къси разстояния пък разходите са още по-ниски - съответно 1,14 долара с нискотарифните и 3,82 долара с традиционните авиокомпании. Така средно цената за 100 км. полет с билет от България е едва 4,65 долара.

При първенецът в класацията Малайзия тази цена е 4,18 долара.

След нас се нареждат Индия, Турция и Румъния.

В топ 10 са още Индонезия, Португалия, Тайланд, Швеция и Испания.

Индексът сравнява цените на полетите в 80 държави.http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=208643
« Последно менување: Јуни 04, 2017, 02:33:15 veritas »
Сочувана