Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Бугарска економиjа и наука  (Прочитано 596255 пати)

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1920 на: Април 29, 2017, 07:35:48 »

29.04.2017

ВИДЕО

http://btvnovinite.bg/gallery/bulgaria/avioshou-za-100-g-voennomorska-aviacija-snimki.html

Авиошоу за 100 г. военноморска авиация

Зрелищно авиошоу над морето във Варна по обед впечатли многохилядната публика. Въздушният спектакъл е в чест на стогодишнината от създаването на българската военноморска авиация.

Макар че гъстата мъгла отложи старта с два часа, очакването на зрителите беше възнаградено с пищни авиодемонстрации.

Те бяха изпълнени от трите бойни хеликоптера Пантер към вертолетната авиобаза "Чайка".

Атрактивни фигури от висшия пилотаж предизвикаха овациите на публиката.

Целта на шоуто беше да демонстрира летателната способност на машините и на пилотите, както и възможностите за оказване на помощ в критични ситуации.

Водолази се спуснаха в морето за изваждане на бедстващ от водата.

Друга акция беше по спасяване на бедстващ моряк от борда на кораб.

Морските авиатори са елитен род на Военноморските сили, припомнят от военното ръководство.

Симулирана беше и терористична тревога. Обстрелвани командоси освободиха плавателен съд, пленен от терористи.

Началото на военноморската ни авиация е поставено в годините на Първата световна война с германски хидроплани. По време на Втората световна война се бори активно със съветските подводници в Черно море. В наши дни военноморската авиация се използва за търсене и спасяване на бедстващи в морето.

Сред гостите на днешната церемония на авиобаза „Чайка” беше и министърът на отбраната Стефан Янев. Той посочи, че 100-годишнината е хубав повод да се отбележат трудът и заслугите на хората, които не само изпълняват задачи в интерес на страната, но при необходимост оказват помощ и на бедстващи на море.


Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1921 на: Мај 02, 2017, 07:31:30 »ВИДЕО

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/balgarski-uchenici-specheliha-4-medala-na-olimpiada-po-himija.html

02.05.2017

Български ученици спечелиха 4 медала на олимпиада по химия
Домакин беше казахстанският град Астана


Български ученици спечелиха 4 отличия от международната Менделеева олимпиада по химия. Тя се проведе за 51-ви път. Домакин тази година беше казахстанският град Астана.

Петър Христов от столичната Математическа гимназия завоюва среброто. С бронзови медали от олимпиадата се завърнаха Кръстьо Драгинов от математическата гимназия в Гоце Делчев и учениците от Националната природо-математическа гимназия Кристина Костадинова и Весела Механджиева.

Сочувана

valli

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 225
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1922 на: Мај 03, 2017, 08:46:09 »

Ето какво пише Стефан В. Мицов за България и ЕС преведено с гугал преводач:
Европейският съюз има неофициална и официална история. Неофициалната е между 1951 и 1992 г., а официалното е от договора в Махстрихт, Холандия през 1992 г., до днес. И в двете части от своята история ЕС е свързана с злосторничкиот военен блок НАТО, създаден от САЩ. По този начин, ЕС и НАТО действа като икономически военен блок и идеологически на практика подкрепят американските световен интереси. Ако някоя държава иска да членува в ЕС, тя трябва преди това да стане член на НАТО (Франция, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Хърватия) или да бъде приета едновременно в двата блока.

В първия период в ЕС влизат развитите европейски държави. След 1992 г. ЕС се трансформира в престъпна пирамида - приема страни от Централна и Източна Европа, които по-рано принадлежаха на социалистическия блок, за да установи колониална връзка с тях (според определението на Ноам Чомски). Същевременно обеща влизане "в рая". През 1995 г. бяха приети 3 (три) държави, през 2004 г., 10 (десет), през 2007 г. 2 (две) и през 2013 г. 1 (една). "Умората на ЕС", за която се говори днес, е всъщност крах на финансовата пирамида на ЕС:

Първо, целта на приемането в ЕС е да присвои финансово-икономическите ресурси на новите членове. В момента Латвия има повече от 40 милиарда евро държавен дълг и той възлиза на 145 на сто от БВП. Дългът пък на Литва е 38 милиарда, т.е. 98 на сто от БВП, на Естония е 25 милиарда или 118 на сто от БВП на Словения е 60 милиарда съответно 78 на сто от БВП, а в България е 40 милиарда или 75 на сто от БВП. За сравнение до 2006 г. дългът на България бе 18,9 милиарда евро.

Второ, някои държави трябваше да плащат двойно повече, отколкото получават от ЕС. За изминалия 10-годишен период България например, внесла в ЕС около 14 милиарда евро, а е получила 8 млрд. При това е глобена с 10 милиарда евро, а в момента и текат съдебни дела за още 14 милиарда. Така че, според експерти, за времето на своето членство в ЕС, България има преки загуби от около 50 милиарда евро.

На трето място, във всички бивши социалистически държави, които са днешни членки на ЕС, безработицата рязко се е увеличила, защото икономиките са фалирали. Това беше умишлено направено от две причини. Първата е, че в тези държави да бъдат внесени западни продукти с ниско качество. А втората е заради безработицата на младите хора, които са получили дипломи да емигрират на Запад.

Четвърто, споменатите по-горе данни са официални, според "критериите" на ЕС. Неофициални но реалните данни са много по-жестоки. В България до 2006 г. безработицата е между 6,9-7,3 на сто. Днес е повече от 20 на сто. Държавният дълг реално е 60 милиарда евро, годишните такси към ЕС са около 500 милиона евро (официално 400 милиона), плюс 100 милиона евро към НАТО, плюс безплатна поддръжка на НАТО базите и войските на българска територия. България плаща и за военните участия в Афганистан, Ирак, Сирия и др.

Защо тогава не се бонтуват ДИСКРИМИНИРАНИТЕ членки на ЕС?

Отговорът е прост:

Първо, защото са членки на НАТО и са военно-зависими както в миналото от Варшавския договор.

Второ, защото за политиците в тези държави сегашната положение е изгодно. Ще дам отново пример с България. Вече казах, че тя е получила обратно 8 от дадените 14 милиарда евро. Само че в бюджета са влезли не е 8, а само 4 млрд. Къде са останалите? В джобовете на българските политици. Има и друго. В Народното събрание заплатите на депутатите са около 2 до 2,5 хиляди евро. Подобни (или малко по-голям) парични доходи имат в Словения, Хърватия, Унгария, Словакия, Балтийските държави. Същевременно заплатата на евродепутатите е около 15000 евро, плюс още 24000 евро за месечни разходи. България има 18 евродепутати, Чехия и Унгария по 24, а Румъния 35. Затова, както евродепутати се поставят големи партийни функционери и същите никога не биха имали такива високи заплати, ако техните държави не биха били в ЕС. Едновременно с откраднатите от обратно възстановените милиарда от ЕС, партийните елити в националните парламенти продължават да увеличават заплатите си до височината на евродепутатите. Формата е "законна", но ограбването на своите народи продължава.

Трето, недоволството на обикновените граждани от източноевропейските и балканските страни се манипулират по два начина. Директното недоволство се крие зад фалшивите проучвания, организирани от дебело платени европейски структури. Такива фалшиви проучвания за "голяма подкрепа" за ЕС и НАТО, както и за рейтингите на политиците се правят и в Македония. Същевременно върху гражданите от държавите-членки на ЕС, както и от страните-кандидатки се прави жестока пропаганда колко е хубаво да влезеш в "европейската кланица" ЕС.
В резултат на всичко това не са само политиците в Македония и Сърбия, но и гражданите на нашите две държави все още НЕ могат да разберат истината. ЕС и НАТО е смърт за славянството на Балканите. Затова и при посещението на МОГЕРИНИ в Москва Русия ще постави акцент И ултиматум на ЕС т.е. техния агресия срещу нас. Проблемът е в това, че македонските политици в този момент са слепи и глухи И чакат като "агнета преди Великден" Какво ще се случи. ЗАЩОТО македонският народ има шанс САМО АКО вземе съдбата си в свои ръце.
http://netpress.com.mk/zosto-eu-e-zlostornicka-i-kriminalna-piramida/
« Последно менување: Мај 03, 2017, 08:48:27 valli »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1923 на: Мај 05, 2017, 07:18:00 » 05 Май 2017
България е желана колкото САЩ за "ловците" на ваканционни имоти

През април България се е изстреляла на трето място сред най-предпочитаните държави за покупка на ваканционен имот. Това са данни на онлайн портала TheMoveChannel.com, според който за страната ни има повече запитвания и сделки отколкото за Португалия, Италия, Кипър и Франция, които също са в челната десятка. Все пак Испания си остава №1 сред търсачите на "втори дом" или на имот с инвестиционна цел в друга държава. Една десета от клиентите на портала са се насочили към покупка на апартамент, къща, вила именно в Испания.

Забележителното в своеобразната класация на TheMoveChannel.com, посещаван основно от англоезични купувачи, е, че България е почти равностоен конкурент на САЩ, които заемат второто място. 4.89% от всички запитвания са за имоти в Щатите и почти толкова - 4.09%, са за нашата страна. В априлското подреждане са включени 49 дестинации от всички континенти. Съседките ни Турция, Гърция и Румъния изостават с повече от 10 места от България, като заемат съответно 14-а, 16-а и 17-а позиция. В дъното на ранглистата са Кения, Нигерия, Панама, Австрия и Бахамите с единични запитвания за покупка на имоти.

Какво е обяснението за привлекателността на България сред чуждите инвеститори - "ловци" на имоти? Цените са сравнително ниски и с перспектива да растат, което означава, че при отдаване под наем или последваща продажба ще носят гарантирано добър доход, а Черноморското крайбрежие е допълнителен плюс, гласи коментарът на TheMoveChannel.com. От портала отчитат растящ интерес към България от британски купувачи, след като Великобритания взе курс към Брекзит.

http://www.segabg.com/article.php?id=853096
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1924 на: Мај 05, 2017, 07:25:59 »
Актуалният дълг на България - 05.05.2017 г.

 National Debt Clocks . org

National Debt of Bulgaria

Debt as % of GDP
31.36%

http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/bulgaria

Стефан Влахов Мицов!?!?! 

« Последно менување: Мај 05, 2017, 07:39:46 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1925 на: Мај 05, 2017, 05:34:51 »


ВИДЕО

http://btvnovinite.bg/article/svetut/zoran-zaev-pogromat-v-makedonskija-parlament-beshe-po-scenarij-na-vmro-dpmne.html

03.05.2017

Зоран Заев: Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ
Албанският няма как да стане официален език в Македония, твърди лидерът на СДСМ


Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Преди седмица протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като управляващите социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента. Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев и още осем души бяха ранени.

Минах с няколко конеца, зашиха ме добре, сега съм добре и ще бъда по-добре сигурно, обяви Заев. Има три конеца на главата – два на челото и един на устата.

„Официално определихме случилото се като умишлен опит за убийство… от бандата, която влезе в Народното събрание. Повече от три – три и половина часа нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство – със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете „Убийте ги!”, „Ето сега ще го хванем да го убием!” разказа македонският политик.

По думите му неколцина политици са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО–ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

„Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност – чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората”, разказа още Зоран Заев.

Признава, че един от депутатите от партия „Беса” излязъл и изпял албанския химн, но той самият осъжда това. Седнали, когато се пеел този химн, защото се грижели да няма инцидент между македонци и албанци. В македонския парламент може да се пее само македонският химн, уточни лидерът на СДСМ.

Той е категоричен, че не е възможно да се въведе албанският език като втори официален език в Македония и напомни, че съгласно конституцията в Македония албанският може да се употребява като майчин език.

По думите му всичко, което се прави в Македония в момента, е заговор от страна на ВМРО-ДПМНЕ да не предаде властта, защото се плашат, че ще отговарят за всичките престъпления, които са направили.

„Формираме мнозинство от 67 депутати от общо 120, а не ни се дава мандатът. Г-н Георге Иванов нарушава конституцията и пази управляващата партия, която прави така, че да няма преход във властта и да няма отговорност по върховете на нашите политически опоненти. Убеден съм, че ще получим мандат от Иванов, за да можем да направим правителството, което парламентът да гласува”, прогнозира македонският политик.

Зоран Заев е убеден, че ще е следващият премиер на Македония.

Той сподели още, че кандидат-премиерът за трети мандат Бойко Борисов е засвидетелствал приятелско отношение към Македония.

На въпроса дали се страхува за живата си той отговори: „Животът ми е най-малко важен. Важни са животите на македонските граждани. Без значение от цената, Македония отново ще бъде нормална страна, където ще царува демокрацията и свободата, правото и правовата държава; и ще бъдем рамо до рамо с нашите съседи, и ще бъдем пълноправни членове на ЕС и НАТО

Вижте повече във видеото:
« Последно менување: Мај 05, 2017, 08:50:52 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1926 на: Мај 07, 2017, 10:27:24 »05.05.2017

Завод за авточасти търси 350 работници в Хасково

Завод за авточасти търси 350 работници в Хасково, съобщи управителят на фирмата инвеститор Петър Зарев.

От 9 май започва наемането на работници. Завода е разположен в бившата текстилна фабрика „Мануела“. Пълният си обем на производство завода ще достигне до две години. Предвижда се от 1 юни производството в Хасково да стартира със 100 работници. Първите наети ще бъдат изпратени на обучение в Смолян, където е другият завод на фирмата, която е част от Ариете груп.

Фирмата има представителства в Чехия и Словакия. В България има база в Смолян и Пазарджик. Фирмата работи в България от 2013 г.

В Хасково инвеститорът е наел производствено хале на площ от над 5 декара. Там ще се сглобяват ръчки за мигачи и чистачки и целият модул на волана на автомобили като Форд, Даймлер Крайслер, БМВ, Бентли, Алфа Ромео. Предвижда се да се работи на три смени в 24-часов режим.

Към момента заплатата във фирмата е средно 900 лева. Инвестицията в Хасково е за около 1 милион евро.

Производството е чисто, не вреди на околната среда. Не изисква голямо физическо натоварване.

http://haskovo.info/58133/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-350-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2/
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1927 на: Мај 08, 2017, 01:22:25 »ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=vdrotUleHTk

Germany,France,Holland will turn into Muslim states by 2050 - YouTube.flv
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1928 на: Мај 08, 2017, 06:57:48 »http://pravetz.bg/

Pravetz Computers

http://pravetz.bg/history

История

ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=DIZ4wiRmfU0

Pravetz64

https://www.youtube.com/watch?v=pJSC8GKMhRo

Lightning Talk - Правец 64

https://www.youtube.com/watch?v=79gI7u9m25A&t=108s

Правец ОС(Pravets OS) review

https://www.youtube.com/watch?v=RHMDjJ6P6gI

Unboxing Bulgarian Android smartphone Pravetz +4 (Xolo Q900s), Български смартфон Правец +4

https://www.youtube.com/watch?v=551OuyvX744&t=119s

Правец 4++ unboxing


« Последно менување: Мај 08, 2017, 07:08:07 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1929 на: Мај 08, 2017, 07:19:03 »ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=W-u4PiWXrnQ

Момчето което говори с морето

Текст

https://textove.com/panayot-panayotov-momcheto-koeto-govori-s-moreto-tekst

Панайот Панайотов (певец)

Роден е в град Айтос на 28 март 1951 г. През 1976 г. завършва Естрадния отдел на музикалната академия при Стефан Атанасов. След това започва да пее на различни конкурси като „Интерталант“ – 1974, „Шлагерфестивал“ и други, докато се стига до 1979 г., когато печели голямата награда на „Златният Орфей“ и съответно награда от фестивала в Сочи „Червеният карамфил“. На следващата година отново печели „Златният Орфей“ с песента „Бащината къща“ (по музика на Ангел Заберски).

През 1981 г. „Балкантон“ издава първата му дългосвиреща плоча – „Обич“.

Започва да работи с група „Лира“ през 1980-те години. Ходи по турнета в Русия, Куба, Унгария, Турция, Полша и други страни. След 1989 г. влиза в „Рива саунд“ и прави дуети с Росица Кирилова. Двамата заедно печелят през 1993 г. наградата на журито и публиката от фестивала в Битоля „Интерфест“. През 2009 г. песента му „Магдалена“ печели първа награда от конкурса „София пее“.

От 2009 г. е „Почетен гражданин на Сливен“.[1]

През 2011 г. музикална компания „БГ Къмпани“ издава юбилейния албум на певеца „Песен моя“, включващ песни с имена за жени и любов.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D1%82_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2_(%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%86)
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1930 на: Мај 09, 2017, 07:53:22 »

09 Май 2017

Българският отбор по математика завоюва първото място на Балканската олимпиада

Четири златни и два сребърни медала спечелиха българските участници в 34-тата Балканска олимпиада по математика, която се проведе от 2 до 7 май 2017 в Охрид, Македония. В отборното класиране отборът на България спечели първото място с 226 точки (от възможни 240), съобщиха от МОН.
Ето и имената на медалистите:
Виолета Найденова, (СМГ) – златен медал
Кирил Бангачев, (СМГ) – златен медал
Константин Гаров, (ПМГ–Бургас) – златен медал
Атанас Динев, (ПМГ–Бургас) – златен медал
Иван Ганев, (Американски колеж – София) сребърен медал
Борислав Антов, (СМГ) – сребърен медал
Ръководители на отбора са асистент д-р Драгомир Драгнев, доц. Ивайло Кортезов и чл.-кор. Олег Мушкаров, и тримата от Института по математика и информатика при БАН.
След нашия обор се нареждат отборите на Сърбия (208 точки) и Румъния (182 точки). В 34-тата Балканска олимпиада по математика взеха участие 20 отбора от 19 страни: Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Гърция, Италия, Казахстан, Катар, Кипър, Киргизстан, Македония (А и Б), Молдова, Румъния, Саудитска Арабия, Сърбия, Туркменистан, Турция и Черна гора.

http://www.segabg.com/article.php?id=853546

« Последно менување: Мај 10, 2017, 08:43:02 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1931 на: Мај 09, 2017, 07:59:51 »09 Май 2017

Оръжейните фирми чупят рекорди по приходи
Двойно растат продажбите на "НИТИ - Казанлък", а "Кинтекс" се отчита с ръст от 272%


Държавните оръжейни фирми поставят нови рекорди по продажби. Това сочат данните от финансовите им отчети за първите три месеца на тази година. Така оживлението в този бранш в последните години се превръща в традиция.

Приходите от продажби на търговското дружество "Кинтекс" например растат с 272%, показват данните на компанията. През първото тримесечие са реализирани стоки за 90.3 млн. лв. при 24.2 млн. лв. за същия период на миналата година. Наред с приходите расте и печалбата на "Кинтекс", като парите от оперативната дейност на дружеството се увеличават със 143% за година и от 4.5 млн. лв. вече са малко над 11 млн. лв. Основните пазари са Индия и Алжир, разкрива още отчетът. Големият ръст може да се обясни с факта, че планиран износ за Министерството на отбраната на Индия за декември м.г. за 22.2 млн. лв. е бил реализиран през януари.

Предоставените от "Кинтекс" аванси в страната и чужбина са около 36 млн. лв., от които за компании в страната са 34.64 млн. лв. Те са отишли за изпълнението на текущи и нови договори. Авансите за доставчици от страната са към "Дунарит" (4.1 млн. лв.), "Емко" (12.2 млн. лв.), ВМЗ (5.4 млн. лв.) и др.

Със значително нараснали приходи се отчита и друго оръжейно дружество - "НИТИ - Казанлък". Това е в резултат както на реализацията на основни за дружеството изделия, така и на нови, се посочва в отчета на компанията, която също попада под шапката на икономическото министерство. Приходите на компанията растат двойно, като достигат 858 хил. лв. на фона на 413 хил. лв. година по-рано. През първите три месеца НИТИ няма просрочия при плащания към доставчици, персонал и бюджет, показва документът. Дружеството не само запазва активите си, но успява и да ги ремонтира и подновява, да се ориентира към нови пазари.

Макар и по-скромно, с печалба се отчита и ВМЗ - Сопот. Тя спада от 38.3 млн. лв. през първите три месеца на м.г. на 33.1 млн. лв. през първото тримесечие на 2017 г., показват данните от отчета на дружеството. Обобщен отчет на компанията за 2016 г. още няма, но е любопитно, че за първите три месеца тогава тя успя да реализира ръст от около 300% спрямо година по-рано.

http://www.segabg.com/article.php?id=853498
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1932 на: Мај 10, 2017, 08:42:32 »Архивът на Ню Йорк Таймс за историят на Македония.

http://bkks.org/forum/index.php/topic,324.120.html

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1933 на: Мај 13, 2017, 03:44:12 » 23.03.2017

Още заводи за автомобилната индустрия и нови индустриални зони

Нови чуждестранни инвестиции за 400 млн. лв. и разкриване на 6000 работни места е прогнозата за 2017 г. на Българската агенция за инвестиции при подадени 20 заявления за сертифициране. Интересът е към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти. През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., които имат потенциал за 4700 нови работни места.
Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяване на вече утвърдени български и международни компании в страната, сред тях са "Интегрейтид Микроелектроникс България" ЕООД, "Кока Кола" , "Луфтханза Техник" и други. За сравнение през 2015 г. са сертифицирани 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв., които ще разкрият 1265 нови работни места.

Два милиарда евро достига за 2016 г. обемът на приходите в заводите от автомобилната индустрия в България. Очакванията са 2017 г. да бъде успешна за сектора, като профилът на индустриите се променя към по-висока специализация и автоматизация. Над 100 производителя на авточасти работят в страната, като повечето от чуждите инвеститори имат планове за втори или трети местен завод. Засилва се търсенето на терени за индустриални проекти - германската Dr. Bock Industries има планове за завод за облекла и обработка на текстил в Търговище за 8 млн. лв. и придоби три общински терена от 21 хил. кв.м. Други придобиват почти изградени предприятия - например Akgun Seramik придоби почти завършената нова керамична фабрика в Нови пазар. Дори китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group съобщи през януари, че планира създаване на европейски логистичен център в България.
Основно изискване към районите за развитие на индустриални проекти и зони са добра цена на терените, изградена инфраструктура, транспортна достъпност и градски транспорт, различни удобства като заведения за хранене. Пример за успешно индустриално развитие е Пловдив - с индустриална зона "Тракия" за по-малко от 10 години той се превърна в пример за производствен хъб. Нови промишлени зони изникват в градове като Бургас и Шумен.

"Тракия икономическа зона" край Пловдив - най-голямата в България
Все повече са заводите край Пловдив с обща инвестиция от над 1 млрд. евро. Става дума за глобални компании като ABB, "Либхер Хаусгерете Марица", Socotab, Schneider Electric, DB Schenker, Sensata Technologies, Osram, William Hughes, Zobele, Magna, Mecalit.
Обявените прогнози за икономическа зона "Тракия" са за инвестиции от още 1 млрд. евро и нови 30 хил. работни места в рамките на отделните зони - "Марица", "Раковски" и "Куклен". Преди година глобалната компания AВВ отвори втори завод в зона "Раковски" с инвестиция от 24 млн. долара. Liebherr направи три разширения на завода си, в който сега работят над 1800 души. Германският производител на авточасти Willi Elbe инвестира 9 млн. евро. В завода на американската Sensata работят 1500 души, а в новия завод за осветителни тела на Osram - 900 души. През 2017 г. ще отвори заводът на фирмата за опаковки Intrama. Френската Latecoere, доставчик на Airbus, също обяви, че планира да открие завод с 400 заети лица край Пловдив.

Държавната зона "Божурище"
Първата успешна инвестиция в държавната индустриална зона "Божурище" беше на германската Behr-Hella Thermocontrol, която откри завода си през 2015 г. и планира разширение. През 2016 г. германската Multivac направи първа копка на първи етап на завод за машини за опаковки с инвестиция за 18.8 млн. евро. Последната инвестиция е 100 млн. евро на датската JYSK в най-голямата логистична база в региона.

Развива се районът на Димитровград
Производителят на авточасти "Язаки" строи трети завод за България в района на Димитровград - инвестиция от 80 млн. лв., от които 20 млн. лв. за земя и строителство. Турската Sa-ba Endustriyel Urunler Imalat ve Ticaret - производител на фарове, стопове, мигачи и т.н., инвестира 15 млн. лв. в първи етап на завод с 300 работни места. Плановете са строителството да приключи до края на 2017 г.

Още нови промишлени райони
Бургас реализира планове за голяма индустриална зона в Равнец с 550 декара урегулирани територии на мястото на военното летище, които в началото на годината бяха прехвърлени от Министерството на отбраната към общината.
Новият "Индустриален парк Шумен" е осигурен с цялата необходима инфраструктура и е готов да заработи.
В Плевен германската Leoni Grоup за кабелни системи планира да изгради първата си инвестиция в България от 30 - 48 млн. евро с 2500 работни места. През 2016 г. компанията Kennametal за сплави за минната и пътностроителната индустрия заяви инвестиция на три етапа с общо до 600 наети лица. Заводът за автомобилни системи на "Нексанс аутоелектрик" край града планира разширение през 2017 г.

http://gradat.bg/news/2017/03/23/2932121_oshte_zavodi_za_avtomobilnata_industriia_i_novi/&rubrname=news/
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2728
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1934 на: Мај 13, 2017, 03:51:26 »13-05-2017
Разкриват 1000 нови работни места в Шумен през 2017

Четири инвеститори купиха терени в новия индустриален парк
1000 работни места ще бъдат разкрити в Шумен през 2017 година в рамките на шест нови инвестиции в града, обяви пред журналисти шефът на "Инудстриален парк Шумен" АД Николай Тончев. Четири от инвестициите са на територията на парка, инвеститорите вече са закупили терените, а турската компания "Енпай", специализирана в производството на изолационни материали за електротехническата промишленост, вече строи завод върху 25 декара. Изпълнител на строителството е белгийската компания "Кордеел".Първият етап предвижда застрояването на 12 декара. Стартът на производството в "Енпай" е предвиден за началото на юни 2017, а
На 1 декември беше финализирана и сделката с американската компания "Камбро", специализирана в производството на стоки за бита и оборудване и съоръжения за търговски обекти, ресторанти, кораби и хранително-вкусовата промишленост. В частност изобретение на "Камбро" е обикновената табла-поднос, която познаваме днес във всички заведения за бързо хранене. Американците стъпват в Шумен с дъщерната си компания от Турция "Камбро озей пластик", а у нас ще оперират под името "Камбро озей БГ". Купили са 35.8 декара земя. Николай Тончев не съобщи на каква цена е станала сделката, но без търг минават сделките, в които цената на квадратен метър е над 20 евро, така че за парцел в "Индустриален парк Шумен" АД американците са платили минимум 1.4 милиона лева. Камбро има четири предприятия в САЩ и още три в Турция, Германия и Китай. Фирмата е пред подписване на договор за строителство с австрийската компания "Щрабаг", като се очаква тя да използва и местни под изпълнители. И "Енпай" и "Камбро" са инвеститори клас "А", освен тях производства ще открият и две фирми в сферта на леката промишленост - печатарска и шивашка.
Като се добавят новото производство в "Алкомет" и заводът на турския гигант "Саркуйсан" източно от индустриалния парк, който също ще бъде пуснат през 2017 общият брой на работните места ще достигне 1000 души. В момента в най-голямата фирма на територията на Шумен - "Алкомет" АД работят 928 души. "Ние считаме, че със създаването на допълнителни работни места ще започнат да прииждат и допълнително работници от други региони, което ще мултиплицира ефекта от индустриалния парк върху други бизнес направления - транспорт, жилищно строителство,  услуги." - коментира Николай Тончев.

http://www.monitor.bg/a/view/60702-%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-1000-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2017/
Сочувана