Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Тютюн (1961) по Димитър Димов  (Прочитано 2700 пати)

Competent

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
Тютюн (1961) по Димитър Димов
« на: Јуни 03, 2011, 03:58:17 »

Тютюн (1961) по Димитър Димов - Целия Филмhttp://www.youtube.com/watch?v=c2e1E7JhkR0&feature=related


Цитат
НАГРАДИ: 1963 Cannes Film Festival - Golden Palm / Никола Корабов

„Тютюн" е български игрален филм (драма) от 1961 година, по сценарий и режисура на Никола Корабов. Оператор е Въло Радев. Създаден е по едноименния роман на Димитър Димов. Музиката във филма е композирана от Константин Казанджиев. Филмът е включен в програмата на фестивала в Кан през 1963 година.

Филмът е житейска драма, наситена с романтика, алчност, политически интриги и копнеж по изчезналото щастие.

Борис, Павел и Стефан са синовете на беден учител по латински в провинцията. Борис е амбициозен, жаден за власт, пари и могъщество, докато по-младите му братя са комунисти, отдадени на делото и партията. Борис се влюбва в красивата Ирина, а Павел - в нейната приятелка Лила, която също членува в партията. Бащата на Ирина е началник на жандармерията в града. Тя отива да учи медицина в София, а Борис се жени за Мария, дъщерята на собственика на „Никотиана", тютюневата фабрика. След като бащата на Мария умира, Борис наследява фабриката и става богат. Но здравословното състояние на жена му постепенно се влошава, тя е психично болна и не може да разпознава хората около себе си. Ирина и Борис стават любовници, а след смъртта на Мария сключват брак. Малко преди това бащата на Ирина е убит по време на стачка в завода.

Борис прави сделки с немците, София е бомбардирана от съюзниците, а Ирина все повече осъзнава истинската му същност. Борис пие все повече и повече, разболява се и умира. Филмът завършва с посрещането на партизаните и изводът, че човешката душа е вечно търсеща щастието и любовта.

Роли във филма изпълняват актьорите: * Невена Коканова — Ирина * Йордан Матев — Борис Морев * Мирослава Стоянова — Лила * Иван Касабов — Павел Морев * Никола Попов — Шишко * Стефан Пейчев — Костов * Петър Слабаков — Динко * Луна Давидова — Варвара * Волфганг Лангхоф — Вон Гейр * Георги Стаматов — Татко Пиер * Иван Димов — Барутчиев * Магда Колчакова — Спасуна * Цветана Островска * Стефан Петров * Георги Калоянчев * Григор Вачков * Генчо Димитров * Никола Дадов * Константин Димчев
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !