Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Валери Стефанов: Виждаме страданието на Талев от раната Македония  (Прочитано 2570 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Валери Стефанов: Виждаме страданието на Талев от раната Македония"Тази книга е личното страдание на Талев от раната Македония", каза проф. Валери Стефанов при представянето на книгата "Забраненият Талев" в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", предаде репортер на БГНЕС.

"Текстовете в тази книга ми показват един различен от благия писател Талев", каза още проф. Стефанов. "Тук той е непримирим и борбен, с позиция, отстоява една кауза за различен национален проект и е неудобен за много режими, а не само от един исторически период. В тази книга става дума за съдбата на национализмите, защото те се сблъскват с интернационалистите", каза проф. Стефанов. Текстовете на Талев са изваждане от премълчаването и забравата.
Книгата "Забраненият Талев" включва публикации на автора от годините 1927-34 г., докато той работи в редакцията на вестник "Македония". Съставител е Ирина Димитрова, а текстовете разбулват тъмната сянка, спусната от тогавашната власт върху неговата личност. Голямата част от статиите са непубликувани до момента и напълно непознати за съвременния читател.
Признанието към автора се оказва твърде изстрадано – съдбата на Димитър Талев става изключително тежка след 9 септември 1944 година. Заради националните си виждания по Македонския въпрос творецът е изпратен в концлагерите “Куциян” и “Бобовдол”, където се храни единствено с варени кочани от зеле, в резултат на което здравето му се влошава. Оцелява благодарение на съпругата си, която криела храна в буркани и ги представяла като лекарства пред властите в концлагера. След освобождаването му от лагера, Талев е лишен от софийско жителство и изселен в Луковит, където без пари за лекарства и без работа, семейството мизерства. Въпреки това Талев продължава да пише и замисля новите си романи. Репресиите, обаче, продължават – авторът е изключен от Съюза на българските писатели и властта налага забрана да публикува книгите си, а върху семейството и децата му е упражняван психически тормоз от страна на Държавна сигурност. /БГНЕС

http://news.v2.bgnes.com/view/842298
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !