Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: 24 май ден на Българската култура и просвета и славянската писменност  (Прочитано 6537 пати)

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот

Преди повече от 1140 години,Българският владетел св.Цар Борис Михайл Покръстител,започва изпълнението на великия държавнически план ,за пребъдването на Българският народ през вековете.С приемането на християнството като официална държавна религия през 865г България се приобщава  за винаги към Европейското културно и цивилизационно пространство.Нека не забравяме ,че по онова време България е велика сила - простираща се от Будапеща до Одрин и от устието на Днепър до Драч-днешният Дурас на адриатическото крайбрежие.
Цитат
През 879 г. на патриаршеския престол в Константинопол сяда за втори път патриарх Фотий и свиква нов църковен събор. На 24 декември 879 г. Фотиевият събор постановява, че Константинополската патриаршия повече няма да ръкополага в България дори да бъде отправена подобна молба. На практика това означава, че Българската църква става автокефална (самостоятелна). Начело на българската църква застава Йосиф I, архиепископ и първи български патриарх, който провежда прославянската политика на Борис и по-късно на Симеон
По същото време Борис приема радушно учениците на Кирил и Методий - Наум, Ангеларий и Климент, изпращайки Климент Охридски като епископ в Охрид със задачата да създаде книжовна школа в областта Кутмичевица. През 893 г. Климент е заменен в Охрид от Наум. Борис, както и Симеон, следят за насаждането на славянския църковен елемент и в Охрид. С тяхната поддръжка българските епископи в Македония разпространяват там славянската писменост без спънки от страна на официалните гръцки предстоятели.
След продължително 36-годишно управление, през 889 г. княз Борис се отказва доброволно от престола и се оттегля в манастир. Борис има четирима сина: Владимир-Расате, Гавраил, Симеон и Яков. За свой наследник посочва първородния си син Владимир-Расате.
[2] Неумелата антивизантийска политика на княз Владимир-Расате, съпроводена с опит за възстановяване на езичеството принуждава княз Борис I да напусне манастира и да предприеме решителни мерки. Той сваля Владимир-Расате от престола, ослепява го и го хвърля в тъмница. Непосредствено след това свиква народен събор, на който оповестява че поставя Симеон на престола и преместването на столицата от Плиска във Велики Преслав.

Икона на Свети цар Борис

Ктиторски портрет на Борис I (852-889) в манастира "Св. Наум" край Охрид, фреска от 1806 година

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_I


Въпреки че мечът в ръцете ни се е пречупвал на двапъти ,винаги са се намирали хора като хилендарският монах Паисий които благодарение на светото дело на св.Цар Брис-Михаил ,светите братя св.,св.Кирил и Методий и техните ученици св.Климент, св.Наум,св.Сава, св.Горазд и св. Ангеларий са  започвали своето Будителско дело и извиквайки на висок глас “О неразумний и Йуроде поради что се срамиш да се наречеш Болгарин“,са запалвали искрата на разбуждането и възраждането на нашият народ. [/color]
Цитат
История на празника [редактиране]

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.
През 1857 година денят на "светите братя" е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.
По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата ѝ против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.
С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.
Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: „За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!“ След това празникът се чества във всички православни славянски страни.
Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир.
През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.
На 11 май се чества от правосланта църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%B8_%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
[/size][/b]
« Последно менување: Мај 24, 2011, 10:53:50 bagain »
Сочувана
Сите Българи Заедно

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
« Последно менување: Април 06, 2015, 10:58:54 Подкрепа »
Сочувана

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот

Кирил и Методий имали много последователи и обучили голям брой ученици, които продължили просветителското им дело. Известни са имената само на няколко от тях - Сава, Климент, Горазд, Наум и Ангеларий. След смъртта на Кирил и Методий тогавашната историческа обстановка в Западна Европа се изменила и учениците били подложени на преследване. Като търсили къде да продължат делото си, те достигнали Белград. Тогава княз Борис I създал два книжовни центъра - за църковно обучение в Охрид и за просветно-книжовна дейност в столицата, преместена по-късно в Преслав.
Така били създадени Охридската и Преславската книжовни школи. С годините учениците на Кирил и Методий превели и съставили много сборници с текстове. В резултат на просветната и книжовната им дейност, България станала основен център на славянската писменост.

Думата "азбука" произлиза от имената на първите две букви от глаголицата - азъ и боукы. Английската дума за азбука "alphabet" пък се получава от имената на първите две букви от гръцката азбука - алфа и бета.

На каква азбука пишем: глаголица или кирилица?

Глаголицата е азбуката, която била създадена от двамата братя. Техните ученици създали по-лесни за изписване букви и тази азбука била наречена кирилица в чест на Кирил. Около 10 % от държавите на планетата днес пишат на кирилица.

Глаголицата представлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предназначени да отразяват съвсем точно звуковите особеностина старобългарския език. Кирилицата била създадена към края на IX век вероятно в Преславската книжовна школа. Тази азбука включвала 24 букви от гръцката азбука. Към тях били добавени още няколко букви, които отразявали спецификите на старобългарската реч. Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица - светските. Постепенно обаче новата азбука изместила глаголицата.

Върви, народе възродени!

"Върви, народе възродени" е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Текстът и мелодиятаса едно от първите неща, които всеки малък ученик научава в училище.

Историята на създаването на химна е доста любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението в Русе. публикувал го за пръв път в сп. "Мисъл" през 1892г. Първоначалният текст бил от 14 строфи и нееднократно през годините бил съкращаван и променян.

През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час.

Стихотворението "Върви, народе възродени" е преведено на 21 езика.


http://www.libvar.bg/teen/24/24may.html
Цитат
24 Май - Празник на славянската писменост, на българската просвета и култура
24 май 2011 - България

... че и ний сме дали нещо на светът
и на вси славоне книги да четат.
Иван Вазов

24 Май е празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история - 160 години.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век............
http://www.balkanfolk.com/bg/news.php?id=23

Тържества по случай 24 май в Рим и Ватикана

Най-големите извън България тържества по случай 24 май продължиха в Рим и Ватикана с поклон на гроба на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе", където бе отслужен молебен. Венец положи председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която е начело на официалната българска делегация за честванията на празника на българската култура и на славянската писменост и деня на Светите братя Кирил Методий във Ватикана и в Рим. Храмът е една от четирите папски базилики, три от които са извън Ватикана, но спадат към неговата територия. Базиликата е традиционно място за преклонение пред делото на Светите братя Кирил и Методий. Председателят на Народното събрание и членовете на официалната делегация посетиха и църквата "Св. Св. Викентий и Анастасий". По време на визитата си в България от 23 до 26 май 2002 година папа Йоан Павел Втори обяви, че Светият престол предоставя храма за ползване от българската православна общност. Българската делегация предостави на храма и на българската общност в Рим каталог на изложбата "Българските светци 9-19 век". Експозицията, която е представена за първи път през този месец в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", запознава с делото на Светите братя и с най-популярните и обичани от българския народ светци.

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/News/Pages/24.05.11-5.aspx
Цитат
Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.  Денят на  Българската просвета и култура и на славянската писменост  ще бъде отбелязан в цялата страна.

В София тържествата започват в 9 и половина с  изпълненията на духови оркестри, мажоретни състави, фолклорни ансамбли пред Археологически
музей, пл. „Ал. Батенберг” и градината пред Народния театър „Иван Вазов”.  В 10:30 от площада пред Националната художествена галерия ще
тръгне тържествено шествие, а от 11:00 часа пред Народната библиотека ще бъде отслужен водосвет.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков” 2 държавният глава Георги Първанов ще връчи Почетен знак на Президента на читалищните дейци, а също и висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата. Президентът ще се включи и в тържественото шествие за 24 май.

Премиерът Бойко Борисов ще отправи приветствие към участниците в 32-рия конгрес на Съюза на народните читалища в НДК. Във всички епархии ще бъдат отслужени тържествени молбени.
http://bnt.bg/bg/news/view/53467/den_na_bylgarskata_prosveta_i_kultura« Последно менување: Мај 24, 2011, 11:47:19 bagain »
Сочувана
Сите Българи Заедно

bagain

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 88
  • Погледај го Профилот

Днес е 24 май - Денят на славянската писвеност и българската просвета и култура.

По традиция на днешния ден в цялата страна се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от братята Свети Кирил и Свети Методий. По-късно учениците им опростяват създадените от тях през 855 година букви и новата азбука наричат Кирилица в чест на Свети Кирил. Днес около 10 % от държавите на планетата пишат на тази азбука. Използват я предимно южните славянски народи, а също така и някои неславянски етноси в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 век се е ползвала и в Румъния.

От 2007 година азбуката е официално призната и се използва в Европейския съюз. За да отбележи 24 май дори световната търсачка Google изписа логото си на кирилица. По традиция център на тържествата у нас е градинката пред Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", където е и паметникът на двамата братя.
http://bnt.bg/bg/news/view/53481/tyrjestvata_pred_narodnata_biblioteka


http://www.google.com/webhp?hl=bg

Сочувана
Сите Българи Заедно

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

 8) 8) 8)И в официалния блог на Google:
Bulgarian Education and Culture, and Slavonic Literature Day http://gdoodle.blogspot.com/2011/05/bulgarian-education-and-culture-and.html
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Тържествата пред Народната библиотека [видео] http://bnt.bg/bg/news/view/53481/tyrjestvata_pred_narodnata_biblioteka

Върви, народе възродени... http://www.btv.bg/news/galleries/galeria/740653697-Varvi_narode_vazrodeni.html


« Последно менување: Мај 24, 2011, 02:07:57 Подкрепа »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Много приятна и красноречива подборка от снимки!
Браво, Подкрепа!  :)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
« Последно менување: Мај 24, 2011, 07:15:10 Подкрепа »
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Google изобразил свой логотип славянскими буквами в честь праздника болгарской культуры
http://aboutvarna.ru/newsdesk_info.php?newsdesk_id=7671


Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Сочувана