Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Лазар Младенов: „Двойни играчи” мамят България  (Прочитано 24832 пати)

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Тези, които идват в България не са двойни играчи.

В интервюто на Младенов никъде не се обобщава за всички, които идват!
Просто казва, че ги има и от двойните. Ти да не би да гарантираш, че няма такива?  :o
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени

Не разбрах добре?
Значи за да докаже привлекателност, предлагаш БГ да "инвестира" в същите двойни играчи - само и само за да ги приобщи или нещо такова?
Ами тези играчи идват в България, получават голяма доза духовна подкрепа и потупване по рамото. Връщат се в Македония и виждат, че хлябът си изкарват от хора, които са враждебни на България. Е ти на тяхно място може би ще предпочетеш да останеш гладен и да се афишираш като горд българин.
"Со кротце, со благо..."
Не знам как изглеждат нещата с другите възрастови групи, но има доста студенти.... Наблюдавал съм еволюцията отново и отново.
Първа година: "Jас сум Македонец!" - никаква реакция. Малко хора ги питат какво тогава правят в България като не се чувстват българи. Иначе всички знаят че за да е тук, първо си е взел гражданство. Знае и как се получава то. Споренето на този етап само ще създаде конфликт - със стена не се спори. Има задължителни езикови курсове за идващите от "чужбина" за да е сигурно че ще разбират материала. Ходят на една лекция, две... и до там - осъзнават сами че Македонския и Българския език са едно и също и няма нужда да учат, за да разбират. Изпита също бива преминат без проблем. "Македонски език" повече не се споменава. По-надекватните в началото с пробват да обясняват за "етничките македонци" и "мекедонската история". Бързо се убеждават че никой не ги приема на сериозно така или се запознават с някой, потомък на мекедонци или ВМРО-четници. Естествено и с Пирински Македонци. Събуждането е лек шок. Все едно да обясняват че си Нарнийци или смърфове.
През тази година гледат да се движат само с други вардарски македонци. На края през лятото отиват да поработят в Англия или Америка за да изкарат пари за следващата година. Като българи (цивлизация  :D ). Като се върнат в РМ естествено много мразят "татарите", по навик и обясняват как са се сдобили с гражданство (ако някой е проверявал как стои въпроса и знае че трябва) само заради ученето. И само за малко заради дипломата. После ще се връща в РМ или ще бяга накъде в западна Европа.

Втора година "Аз съм от Македония!" "Чудесно..."
Полека осъзнават че като са от Македония никой не ги възприема като чужденци. Почват да завързват приятелства, вече може да бъдат видени в групи и с хора, които пък не са от РМ и всичко е нормално. Пак на бригада в чужбина по навик. По-редки посещения в РМ и вече не коментират много-много.

Трета година "Аз съм от Ботоля/Охрид/Скопие..." "Аз пък съм от София/Пловдив/Варна" (никой не намира за нужно да коментира повече, освен евентуално "как е времето там")
Започват да се носят подвиквания по коридорите "Ей, Пешо/Иване/Яна, айде да те водим на кафе! Айде а те водим у Битоля бре! Сакаш македонско девойче/момък?" (което в България пак си е леко странно, но си знаем че са по-консервативни и къде по-шеговитите, къде не толкова намеци за брак не са такова изключение).
Вече си е намерил/а работа в София за лятото. Никак не е рядко вече да има сериозна връзка с някой/я от Мизия, Тракия, Добруджа, София... Обикновено се е случило съвсем естествено.

Четвърта година
Работи си и учи нормално, има нормални взаимоотношения с всички наоколо. Започнал/а е сериозна професионална кариера или поне се надава да е такава. Проверява нещата с кредити за жилище в София. Ако не е женен/омъжена, вече има сериозна връзка и го планира. Връщане в РМ не се коментира. "Индентитетот" също.

Това е масов случай за последните 10-15 години. Не знам как ще е след още 50. И какво ще останало в РМ.
Лошото е че не помагат за приобщаване на останалите в РМ, освен да кажат че могат и те да дойдат и няма да имат никакви проблеми тук. Гледат на РМ като на изгубена кауза или панаир/зоопарк/концлагер - всеки се спасява поединично, а на хората там както са гледали на тях през първата година.
Като арабите избягали от Ирак, Палестина, Либия и т.н. :(
« Последно менување: Мај 02, 2011, 03:48:52 Подкрепа »
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Подкрепа, просветлението на студентите от РМ няма нищо общо с "двойните играчи" от интервюто!
"Двойните" са двулични пишман полит-активисти, изявяващи се главно на тяхна територия, но някои са попрескочили и у нас ...

Не знам защо News.bg са сложили "двойните играчи" в заглавието като основен акцент, та се предизвикаха такива двусмислени тълкувания?  :o
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени

За да кликат повече на статията и да се гледат повече рекламки ;)

Подобни полит-акивисти е имало винаги (е, поне от Сталиново време). Забавното е че доста използват "назначението си" за да си останат тук (както и на времето ДС агенти - да избягат на запад).

Повече ме забавлява как някои от по-младите действително си вярват за тия македонци в пиринско дето не били българи и се учудват че ги гледат като психопати.

Самите агенти... не е като да са нещо непознато за нас. Обичайна практика на комунистическите служби за сигурност е внедряването на подобни агенти в организации  движения смятани за враждебни. Да не забравяме че е имало цял отдел на ДС за внедряване в емигрантските общности с цел саботиране на реакционистки движения, църквата и т.н.. Както и създаването на СДС и усилените опити за внедряване (до ден днешен) на агенти в крайнодесни организации (по възможност на ръководни постове с цел компроментирането им като случая с "Отец" Глеменов). Там просто това си продължава като практика. Най малкото могат да опитат да печелят кредит на доверие в определени (иначе недостижими) кръгове и да пробутват покрай другото и странни теории като тези за "индентитетот".

Смущаващото за мен в това интервю е по-скоро убеждението на братята в РМ че държавата е всепроникваща, всичко е във възможностите и отговорностите ѝ, а всички останали са безсилни. Да, в бившите комунистически стани е било така. В РМ и Беларус все още е. Но на малко други места.
Не може да се очаква една държава да обяви че има примерно малцинство (или мнозинство) в друга държава, по начина по който го прави Скопие и да поеме по някакъв начин грижа за него. Не и в цивилизован, правов свят след Втората Световна (Судетия, Австрия и т.н.). РМ се толерира засега като забавен "селски идиот", но РМ не членува в международни съюзи като ЕС чиито правила да спазва. По принцип подобни действия е приемат за доста враждебен акт.
« Последно менување: Мај 02, 2011, 05:59:25 Подкрепа »
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Интересна дискусия за "двойните играчи":

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=maked&Number=1951654821&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1  ???
Сочувана

valli

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 225
    • Погледај го Профилот

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=maked&Number=1951654821&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1  ???
Да Любчо е българофил и не казва, че е българин, защото смята, че така ще привлече много критики и ще изгуби много гласове на изборите. Но в програмата на партията си поставя като задача номер едно-бързото решаване на спора за името с Гърция. Именно този спор поддържа с години антибългарските чувства в Македония. Когато въпросът за името се реши по какъвто и да е начин мисля, че положението на българщината в Македония ще се подобри.
« Последно менување: Мај 02, 2011, 10:26:09 valli »
Сочувана

татар

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 61
    • Погледај го Профилот

Какво общо има името на държавата (спора с Гърция) с българщината?
Сочувана
Човек се учи докато е прост!

Саше Иваноски

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 65
    • Погледај го Профилот

Да Любчо е българофил и не казва, че е българин, защото смята, че така ще привлече много критики и ще изгуби много гласове на изборите. Но в програмата на партията си поставя като задача номер едно-бързото решаване на спора за името с Гърция. Именно този спор поддържа с години антибългарските чувства в Македония. Когато въпросът за името се реши по какъвто и да е начин мисля, че положението на българщината в Македония ще се подобри.

Valli, как е възможно да му вярваш на този манипулант и лъжи-войвода ! Глупо е да очакваш че ще получиш изборите с анти-български гласове, а след това да се бориш за българщината в Македония ! Айде, моля ти се  ;)
Сочувана

valli

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Любчо не е идеален, но кажи ми за кого ще гласуват българите. Ти например за кого би гласувал.
Сочувана

valli

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Какво общо има името на държавата (спора с Гърция) с българщината?
Спора за името има голямо значение за поддържане на антибългарската пропаганда. Това, че България не признава македонски език и идентитет служи за постоянни нападки към нас. Когато този въпрос се реши ще отпадне едно от главните оръжия на македонизма срещу България. Колкото и да е парадоксално и македонизма и гърцизма печелят от постоянното подклаждане на този спор. От това губи единствено българския елемент.
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

ДАЛИ ГО ИМАШ ПРОЧИТАНО ОВА :

Меморандум во врска со спорот за името меѓу Македонија и Грција
14 октомври 2008

http://bkks.org/docs/memorandum_mkd.pdf

http://bkks.org/docs/memorandum_eng.pdf

KOГА ТВОЙОТ МИЛЕНИК КЕ ИЗЛЕЗЕ СО ВАКОВ ДОКУМЕНТ ? ТОЙ Е ОБИЧЕН РАСКАЖУВАЧ НА ПРИКАЗКИ, НИШТО ДРУГО ! УСПЕВА ДА ВИ СЕ ЗАЛЕПИ СО ТРИ СЛАТКИ ДУМИ, БЕЗ ПРИТОА ДА НАПРАВИ БИЛО ШТО КОНКРЕТНО !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Спора за името има голямо значение за поддържане на антибългарската пропаганда. Това, че България не признава македонски език и идентитет служи за постоянни нападки към нас. Когато този въпрос се реши ще отпадне едно от главните оръжия на македонизма срещу България. Колкото и да е парадоксално и македонизма и гърцизма печелят от постоянното подклаждане на този спор. От това губи единствено българския елемент.

Нищо няма да отпадне, ако няма политическа воля за това!
БГ първа призна РМ под конституционното й име, а за благодарност македонистите изкуствено я въвличат в техния идентитетски проблем за да поддържат анти-БГ кампания.

Едно име от типа на "Северна Македония" или "Вардарска Македония" ще охлади малко иредентистките сънища на болните мозъци край Вардара, но само по себе си няма да реши нищо, а БГ общественост, както и по-рано, няма как да възприеме "северномакедонски" или "вардаромакедонски" език и нация!

Антибългаризмът в РМ се подхранва от силни пост-югославски политически и икономически интереси, а не е просто приумица на някой си дрънкач по медии или форуми.

« Последно менување: Мај 03, 2011, 10:13:05 Competent »
Сочувана

valli

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

KOГА ТВОЙОТ МИЛЕНИК КЕ ИЗЛЕЗЕ СО ВАКОВ ДОКУМЕНТ ? ТОЙ Е ОБИЧЕН РАСКАЖУВАЧ НА ПРИКАЗКИ, НИШТО ДРУГО ! УСПЕВА ДА ВИ СЕ ЗАЛЕПИ СО ТРИ СЛАТКИ ДУМИ, БЕЗ ПРИТОА ДА НАПРАВИ БИЛО ШТО КОНКРЕТНО !
Любчо го възприемам като българофил, както той се определя. И на мен не ми харесва това, че не казва, че е българин. Но има ли някоя българска или пробългарска партия, която ще може да спечели депутатски мандати в парламента. Защото ситуацията в Македония може да се промени само с участие във властта. Мисля, че времето на убеждаването, че Македония е българска вече отминава, защото това се знае от всички, независимо, че се отрича от македонистите. Време е за по конкретни опити за влизане в централната и местна власт. А това как ще стане? Доколкото знам БККС не е партия и не може да участва в избори. По никакъв начин не омаловажавам ролята на БККС, но мисля,че българите от Македония трябва да имат много по-големи амбиции.
Сочувана

Саше Иваноски

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 65
    • Погледај го Профилот

Любчо не е идеален, но кажи ми за кого ще гласуват българите. Ти например за кого би гласувал.

Този който го споменваш изопще не е алтернатива за българските гласове от Македония. Ни най-малце. За жал, тъкмо заради такива ние и на тези избори оставаме без шанс да го дадем гласът си за ясно проявена българска партия, но времената се промениха и най-вероятно много скоро ще се осъществи и това !
Сочувана

valli

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Антибългаризмът в РМ се подхранва от силни пост-югославски политически и икономически интереси, а не е просто приумица на някой си дрънкач по медии или форуми.[/size]
Да силни пост-югославски политически и икономически интереси, срещу които нищо не можем да направим и трябва само да лапаме мухи по форумите. Това е един мит с който ние оправдаваме бездействието си.
Сочувана