Багаинчо .Това да ли съм българин е вън от съмнение .Ама ти точно какъв си бе юнак ниеден.Хунза ли си калаш ли си или някакъв друг хиндокушки юнак.Какво си се опитал да ми докажеш с манасиевата хроника незнам.В нея ни се споменава хиндокуш ни калаши ни хунзи.Чисто и просто е описано завръщането на част от по рано изселилото се от там българско население.
Е чети и мисли.
“Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич¬ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия“
А и това за Кубер ,защо си го постнал отново недоумявам.Ти май нещо избяга от темата.Гледам си я озаглавил ПРОИЗХОД.От началото още ти казах ,че ако става дума за миграции и преселиния на част от българите в древноста съм съгласен до някъде с тебе ,ама да ме прощаваш да твърдиш ,че произхождаме от хиндокуш е най–малкото несериозно да не кажа престъпно.Та не виждам как Кубер и Мавър кореспондират с произхода на българите и то от Авганистан.
Ето ти да четеш и пак ми говори за произход.
Старият римски летописец Луций Ариан разказва за тракийски поход към Средна Азия и твърди, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракиецът им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация. Като потвържедение за това може да се посочи, че в Индия са намерени оръдия на труда от Бронзовата епоха, чийто прототип се среща във Варненският некропол ( V-то хилядолетие преди Христа).
Гледам си постнал Зороастрийски храм та да ти цитирам нещо от спароток.Във връска със зороастризма.
„великият Зартошт ( Заратустра ) не е персиец, а произлиза от средите на медите, затова и името му е тракийско. Зартошт означава Златоух, т.е. мъдър. Частицата ЗАРТ отговаря на тракийската дума зарта, залта –злато, а ОШ(т) отговаря на уши.“
Разказвайки за животът на Тезей Плутарх споменава, че мизите имали обичай да бръснат главата си и да оставят кичур коса. Точно с такива прически са изобразени тракийските бойци, които помагат на хетите във войната им с Рамзес II. Бръснене на главата и оставяне на кичур коса.Мисля си ,че това ти е известно ,че е характерно и за българите .Та в тази връзка да ти постна час от именника.
„Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз, както е и досега“.
Забележи.„оттатък Дунава 515г“.Не в Памир ни в Хиндокуш а оттатък Дунава и то с остригани глави .Нещо много ми приличат на МИЗИТЕ.Остригани глави с чембас(кичур)отгоре.Нали се сещаш ,че именника е чисто български документ писан от българин ,най вероятно по заръка на българския владетел.Документ проследяващ царската династия през вековете.Абе защо ги няма тези твойте памирски предци ааа?Що не си зададеш този въпрос?Защото и да е имало частична миграция от тези райони към балканите то тя явно е била незначителна на фона на местното българско население .А и водачите на мигриращите пък със сигурност нямат нищо общо с династията ДУЛО.В противен случай не би ги пропуснал хрониста.
Римският летописец Луций Флор разказва за траките, че били жестоки към враговете си и пиели от чаши направени от човешки черепи.Вярвам знаеш ,какво е направи Крум с черепюхата на Никифор Генетик.
Мисля също ,че знеш или поне си чувал за българския обичай да принасят в жертва кучета ,но май и хабер си нямаш ,че траките също принасят в жертва кучета на богинята Зеринтия(Зверинтия),богиня на зверовете .Как е само лесно обяснимо името и на български ааа.
Известно е, че в гробът на знатен тракиец са жертвани кон и куче ( или вълк).Данни от старобългарски некрополи показват, че жертване на кон и куче е практикувано и от старите българи ( некрополът при Нови Пазар).
Изкуствената черепна деформация се практикува в земите на Тракия от времето на Неолита. Този особен обичай е практикуван и от старите българи поне до 10-ти век.
Това е във връзка с нестинарите от Волжка България които си постнал по горе.
Според някои учени кукерството, нестинарството, ритуалът Герман ( практикуван при жега и засушаване), русалийските празници, празнуването на Еньовден, жертвоприношението при продължаване живота на възрастен човек, означавано като помана и др. са от тракийски произход... Ако днешните българи не бяха потомци на мизи, гети, пеони и т.н. то просто би било невъзможно у нас да бъдат съхранени толкова много древни тракийски обичаи.
А във връзка с мадарския конник и от къде идва името му ,ще ти постна нещо пак от спароток.
Страбон в книга XII на “География” споменава, че часто от европейските мизи ( наречени по-късно българи) са мигрирали за Мала Азия и са основали там градове.Ида,Мизийски Олимп,Гордий,.....МОДРА.Забележи мигриращите МИЗИ основават град МОДРА(МАДАРА). С значение на синеещ,сияен.И до сега в софийско а предполагам и на други места МОДРО(ПОМОДРЕЛО)означава синеещо ,сияещо.
Да не продължавам ,че ще стане много досадно .
Остани си със здраве багаинчо и си отвори очите.