Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010  (Прочитано 6637 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« на: Ноември 09, 2010, 07:54:26 »

Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/reports_nov_2010_en.htm

The former Yugoslav Republic of Macedonia
1. Progress report (PDF)
2. Conclusions (PDF)
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #1 на: Ноември 09, 2010, 10:58:10 »

А1, 9 ноември 2010
Фуере: Извештајот објективно ја отсликува Македонија
http://media.a1.com.mk/media/video/10/intervju-iva-fuere-09-11.wmv

А1, 9 ноември 2010
Филе: Потребно е решение на спорот за името
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=129951

А1, 9 ноември 2010
Критики за судството, администрацијата, корупцијата
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=129977

А1, 9 ноември 2010
Груевски: Извештајот содржи голем дел позитивни оценки
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=129991

А1, 9 ноември 2010
Ѓоршовски: Со извештајот не се оценува работата на владата
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=129994
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #2 на: Ноември 09, 2010, 11:01:14 »

ЕК отчита напредък за Западните Балкани и Турция по пътя към ЕС

http://focus-news.net/?id=n1459318

09 ноември 2010 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Балкани

Брюксел. Европейската комисия прие своята годишна стратегия за разширяване на ЕС. В съобщението се подчертава напредъкът към европейска интеграция, постигнат от Западните Балкани и Турция през една трудна година на световна икономическа криза, и се посочват основните предизвикателства пред тях през предстоящите месеци и години. С оглед на постигнатия напредък, Комисията реши да препоръча започването на преговори с Македония. Важна стъпка напред за региона, либерализирането на визовия режим за Западните Балкани ще отбележи значителен напредък през 2010 г.
2009 година бележи 20-та годишнина от падането на Берлинската стена и 5 години от разширяването на ЕС към Централна и Източна Европа. Перспективата за присъединяване към ЕС продължава да бъде мощен стимул за политическа и икономическа реформа, и укрепва мира и стабилността. За ЕС е от стратегически интерес устремът на този процес да се запази въз основа на договорени принципи и условия.
Понастоящем процесът на разширяване на ЕС се осъществява на фона на дълбока и мащабна рецесия, която се отразява както на ЕС, така и на страните, участващи в процеса на разширяване. Двустранните спорове не би трябвало да спъват процеса на присъединяване. Те би трябвало да се разрешават от съответните страни.
Македония постигна важен напредък и изпълни в голяма степен основните приоритети от Партньорство за присъединяване. Комисията счита, че страната изпълнява в достатъчна степен политическите критерии, определени от Европейския съвет в Копенхаген през 1993 г. и установени в рамките на Процеса на стабилизиране и асоцииране, вследствие на което реши да препоръча започването на преговори за присъединяване.
При представянето на пакета за разширяване комисарят по разширяването Оли Рен заяви: „Стратегията за разширяване, която представяме днес, е доказателство за нашия ангажимент за европейско бъдеще на Западните Балкани и Турция. В тези трудни времена на икономическа криза, заявленията за членство от Албания и Черна гора свидетелстват за силата на привличане на Съюза и неговата роля за насърчаване на стабилността, сигурността и благополучието. Кандидатурата на Исландия добавя ново измерение на нашата програма за разширяване.“
Въвеждането на безвизов режим на пътуване за гражданите на бивша югославска република Македония, Черна гора и Сърбия в началото на 2010 г. ще донесе осезаеми ползи за гражданите. До средата на 2010 г. Комисията ще представи предложения за Албания и Босна и Херцеговина, ако тези страни изпълнят определените условия.
По отношение на Турция комисарят Рен добави:
„Турция възобнови усилията си за политическа реформа. Напредъкът на преговорите ѝ за присъединяване зависи от този устрем, и по-специално от консолидирането на основните свободи и правовата държава. Ние приветстваме неотдавнашните консултации по важната кюрдска инициатива, която, надявам се, ще доведе до конкретни действия в полза на правата на всички турци."
„Аз съм окуражен от историческите стъпки, предприети наскоро от Турция и Армения, за нормализиране на техните отношения. Този процес би трябвало да доведе до цялостно нормализиране във възможно най-кратък срок.“
Хърватия постигна добър напредък при изпълнението на критериите, определени в хода на преговорите за присъединяване, и сега преговорите са официално подновени в резултат на политическото споразумение между Словения и Хърватия за разрешаването на граничния въпрос. Хърватия ще трябва да продължи усилията си за реформа, и по-специално в сферата на съдебната система и публичната администрация, борбата с организираната престъпност и правата на малцинствата. Преговорите за присъединяване биха могли да приключат следващата година, ако Хърватия изпълни навреме всички оставащи критерии.
През декември 2008 г. Черна гора подаде заявление за членство в ЕС и в момента Комисията подготвя становище по искане на Съвета. Парламентарните избори протекоха в съответствие с почти всички международни стандарти. Укрепването на административния капацитет и консолидирането на правовата държава продължават да бъдат важни предизвикателства.
Албания подаде заявление за членство в ЕС през април. Комисията е в състояние да подготви своето становище веднага щом бъде приканена от Съвета да направи това. Парламентарните избори протекоха в съответствие с повечето международни стандарти. Укрепването на правовата държава и гарантирането на правилното функциониране на държавните институции продължават да бъдат важни предизвикателства.
Босна и Херцеговина трябва спешно да ускори своите основни реформи. За европейското бъдеще на страната е необходимо ръководството ѝ да има споделена визия за цялостната насока на страната, политическа воля за изпълнение на изискванията за европейска интеграция, както и да изпълнява определените условия за закриването на Службата на върховния представител.
Сърбия доказва ангажимента си за сближаване с ЕС като подобрява резултатите си при прилагането на разпоредбите на Временното споразумение с ЕС и провежда основни реформи. С оглед на постоянното сътрудничество с Международния трибунал за бивша Югославия, Комисията счита, че сега е необходимо Временното споразумение да бъде изпълнено от ЕС. Сърбия трябва да демонстрира по-конструктивно отношение към въпросите, свързани с Косово.
Стабилността в Косово бе запазена, но продължава да бъде крехка. Мисията на ЕС в сферата на правовата държава — „ЕУЛЕКС“— бе разположена на територията на цяло Косово и е напълно оперативна. Страната е изправена пред важни предизвикателства, включително гарантиране на правовата държава, борба с корупцията и организираната престъпност, укрепване на административния капацитет и защита на сръбското и другите малцинства.
В отделен документ Комисията предлага по-голямо сближаване на гражданите на Косово с ЕС, включително чрез диалог за визовия режим с перспективата за евентуално либерализиране на визовия режим, когато бъдат предприети необходимите реформи и когато бъдат изпълнени условията.
Комисията също така предлага разширяване на преференциалния търговски режим („автономни търговски мерки“), с който се ползва понастоящем Косово, и ще предложи насоки за водене на преговори за търговско споразумение веднага щом Косово изпълни съответните изисквания.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #3 на: Ноември 09, 2010, 11:53:11 »

Цитат
Relations with Bulgaria have remained good. Several high-level meetings took place. An agreement on friendship and good-neighbourly relations between the two countries is being discussed, and there is agreement to renew the triennial memorandum on cooperation on EU integration. Ethnicity-based issues are a continued area of concern.

 :o
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #4 на: Ноември 10, 2010, 02:41:10 »

Интересен е филот кој го дава Сител во вечерта откако е објавен извештајот.

Станува збор за југословенскиот филм „Живот је леп“ от 1985 година со приказна која оди вака:

Машиновозачот на тргнатиот воз кон Европа одбива да го вози возот понатаму без некоја посебна причина, а заменикот негов ја напушта работата. Така возот со своите патници останува заглеван во некоја пустелија во близина на селска кафана чиј сопственик се надева дека ке кари от многуте заглавени патници (сличноста со актуелната состојба во РМ е очигледна). Во кафаната се создава еден микро свет од секакви каркатери (внатре има милион реплики и ситуации кои се мошне асоциативни за актуелните македонски состојби), но има и местните политици кои со своите дејства ситуацијата ке ја донесат до трагедија на крајот на филмот (така пишува на Вики, оти филмот уште трае).

Очигледно Сител/ или агентурата сителска си игра мајтап со сите нас...посредно кажувајки ни ја приказата за ЕУ и НАТО интеграцијата на РМ.

А да е случајно избран филмот, сигурно не е...

Не сакам србски филмови от принцип и мислех оти става дума за продолжување на тренадот на србизација преку сител, но...испадна дупчалка првокласна за сите па и за Груевски.

Филмот не ми беше познат от претходно и во прво време си помислих, а бе от дека ги вадат тие србски филмови....но после ми стана јасно дека лежи зајакот.
« Последно менување: Ноември 10, 2010, 02:52:45 Daskal »
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #5 на: Ноември 10, 2010, 09:55:51 »

Page 63:

Цитат
There were no developments in relation to EU citizens’ rights.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #6 на: Ноември 10, 2010, 05:42:28 »

Кирилица, 10 ноември 2010
Фуере се извини за употребата на „државен“ наместо „македонски“

http://kirilica.com.mk/vest.asp?id=59564

Евроамбасадорот Ерван Фуере денеска пред пратениците и дипломатскиот кор во Собранието на Република Македонија се извини за, како што рече, недоразбирањето поради употребата на терминот „државен“ наместо „македонски“ јазик во Извештајот на ЕК

Пратениците од владејачката партија на денешното претставување на овој документ изнесоа забелешки до Фуере и посочија дека ваквото однесување на Брисел е дискриминирачко и навредливо за граѓаните, и оти ја става Грција во подобра преговарачка позиција.

- Што се однесува до прашањето за јазикот што во Извештајот се ословува како државен јазик, јас морам да ви признаам дека ми беше ставено на знаење од страна на претседателот на државата. Ние се извинуваме за какво билонедоразбирање. Сакам да ве уверам дека апсолутно нема промена на политиката на Брисел. Доколку ме прашаат кој е јазикот на земјата, јас ќе кажам македонски јазик. Верувам дека ова недоразбирање е чисто недоразбирање. Ќе побарам од сите вас да имате предвид дека ние ги следиме упатствата на Обединетите нации, кога станува збор за ова прашање. Се ова јас го реферирам на Брисел кој што е целосно информиран за чуствителноста затоа што Брисел е местото каде што овој извештај се пишува, изјави Фуере.

ЕУ, додаде тој, не е инволвирана во менување на идентитетот на луѓето бидејќи тоа е во рамките на нејзините вредности. - Идентитетот не е нешто за што можеш да преговараш, тоа е нешто што е свето на секој еден поединец и нација и тој не смее да биде злоупотребуван за партиски политички интереси, додаде евроамбасадорот.

Претседателот Ѓорѓе Иванов денеска, исто така, побара објаснување од евроамбасадорот Ерван Фуере зошто во Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија не е користен терминот „македонски“.

Европската комисија и Европскиот парламент досега во повеќе документи го користеле терминот „македонски“. Во Резолуција на Европарламентот во 2009 година на барање на Грција беше вметната фразата „јазикот на Поранешната југословенска Република Македонија“. По реакцијата на повеќе нивоа, македонската страна успеа да се избори во финалниот документ да биде содржан терминот „македонски јазик“, повикувајќи се на праксата во ОН каде што јазикот е заведен како „македонски“.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #7 на: Ноември 10, 2010, 07:19:34 »

Цитат
However, coalition relations have been strained by insufficient dialogue on initiatives perceived to have a divisive effect on inter-ethnic relations, such as the introduction of teaching of the state language from the first year and a new urban plan for ‘Skopje 2014’.

Цитат
There were insufficient preparatory consultations among key stakeholders regarding the decision to introduce state language teaching as of the first year for pupils from non-majority communities.

Цитат
This stipulates that schoolchildren of nonmajority communities are to start learning the state official language as of fourth year.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #8 на: Ноември 11, 2010, 04:50:22 »

Евгени Кирилов: Докладът на ЕК за Македония е реалистичен и обективен
11 ноември 2010 | 17:00 | Агенция "Фокус"
http://focus-news.net/index.php?id=f16334
Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #9 на: Ноември 11, 2010, 05:18:53 »

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=67069
Извинувањето на Фуере без јавна поддршка од Брисел  
Ќе промени ли нешто извинувањето на амбасадорот Фуере или македонскиот јазик и во идните документи на Европската Комисија ќе се именува само како „државен“. Впечаток е дека Фуере кој вчера по средбата со претседателот Иванов и пратениците од сите партии доблесно се извини, е оставен на цедило од неговите бриселски шефови. .........
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #10 на: Ноември 12, 2010, 12:46:36 »

Претставување на извештајот за напредокот на Македонија во Инфо-центарот на ЕУ

http://www.bkks.org/node/351Делегацијата на Европската унија организираше претставување на извештајот за напредокот на Македонија за 2010 год. за претставниците на граѓанското општество. Беше претставен и документ за стратегијата на проширување на ЕУ.

Учествуваа повеќе организации, меѓу кои и „Бугарскиот културен клуб“ – Скопје (БККС). Настанот се одржа во Инфо-центарот на ЕУ со почеток во 11ч.

Од страна на делегацијата на ЕУ учествуваа амбасадорот Ерван Фуере, г-н Роберт Лидел, раководител на политичката и информациона секција, и г-ѓа Ирена Иванова.

Амбасадорот Фуере го започна своето изложение со анализа на судскиот систем. Тој оцени дека институциите треба да вложат уште многу работа за спроведување на реформите во оваа област и ја нагласи потребата од ефективна имплементација на законите. Г-н Фуере изрази особена загриженост заради политичкото влијание во судството.

Беше искажана длабока загриженост заради политизацијата на медиумите, што ја доведува во опасност нивната транспарентност и независност. Делегацијата на ЕУ остро ги осуди притисоците и заплашувањето на новинари. Исто така, беше коментирана и политизацијата на јавната администрација.

Амбасадорот Фуере ги осуди нападите на граѓански организации од страна на владини министри. Во тој контекст, учесниците на овој настан ја подигнаа свеста за потребата од потесна соработка и солидарност меѓу граѓанските организации. Беше оценето дека граѓанскиот сектор се’ уште има ограничено влијание во креирањето на политики.

Учесниците дадоа конструктивни забелешки, мислења и предлози по однос на извештајот за 2010 год. БККС ќе се обрати кон делегацијата на ЕУ со свој коментар во писмена форма.

На следната интернет страница може да ги најдете погоре споменатите документи на ЕУ за проширување:

http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/reports_nov_2010_en.htm
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #11 на: Ноември 13, 2010, 08:17:50 »

Македонскиот јазик исчезна од ООН

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=67120
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Enlargement Strategy and Progress Reports 2010
« Одговори #12 на: Ноември 21, 2010, 07:54:52 »

Фуере: Стерилна дебата за извештајот
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=130533

Цитат
- Исто така стравувам дека се создава една атмосфера на страв и ова го споменав на неколку наврати. Луѓето се плашат да зборуваат бидејќи се плашат да не го изгубат работното место, се плашат нивните семејства да не паднат под влијание на политичките партии. Ова воопшто не е здраво за земјата. Многу е нездраво и секако го потценува имиџот на земјата“, изјави евроамбасадорот Фуере во интервју за Радио Слободна Европа.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !