Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Министерството на културата излезе със становище във връзка с театъра и операта  (Прочитано 1854 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Министерството на културата излезе със становище във връзка с театъра и операта във Варна

27 август 2010 | 13:10 | Агенция "Фокус"

София. Министерството на културата излезе със становище във връзка с театъра и операта във Варна. Във връзка с коментарите на бившите директори на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Оперно-филхармоничното дружество във Варна по повод намалението на разходите по бюджетите им до края на 2010 година, Министерството на културата изразява следното становище:
И в двата института към 31 юли 2010 г. финансовата дисциплина системно е нарушавана, като са допуснати значителни преразходи от над 400 хил. лв. В Драматичния театър преразходът е със 155 хил. лв., а в Оперно-филхармоничното дружество - с 240 хил. лв. Средствата за персонала (заплати и хонорари) също са превишени с над 250 хил. лв.
Действително на двата театъра, както и на всички културни институти в системата на Министерството на културата без изключение, както впрочем и на всички бюджетни организации в страната, разходите бяха намалени в резултат на актуализирането на бюджета за 2010 г.
Невярно е обаче твърдението, че в бюджета на тези два института няма нищо друго освен средства за заплати. В актуализирания бюджет на театъра за 2010 г. разходите за издръжка и други плащания са в размер на 208 хил. лв., а на музикалния институт са 180 хил. лв. В същото време реализираните например от Оперно-филхармоничното дружество във Варна приходи за 2010 г. са само 142 хил. лв. и представляват едва 11% от общия размер на разходите, които са 1 млн. и 280 хил. лв.
През 2009 година театърът и операта също системно допускаха преразходи на утвърдените им бюджети, като този преразход от над 300 хил. лв. в края на годината бе покрит от министерството. Както през тази, така и през миналата година Министерството на културата покрива допуснатите преразходи и твърдението, че са внесени 102 хил. лв., които не са се върнали в театъра, е невярно и подвеждащо.
Още от началото на тази година министерството многократно обръща внимание, че в условията на тежката финансова ситуация в страната, всички културни институти следва да оптимизират своите разходи, да се преустанови назначаването на незаетите бройки и да се ограничи сключването на граждански договори и изплащането на хонорари. Тези мерки имаха за цел да подпомогнат директорите да осигурят функционирането на институтите в ситуацията на финансова криза. За съжаление в тези два института практически не беше постигнато и минимално намаляване на разходите. Нещо повече - проверките, които бяха извършени там, показаха, че и в театъра и в операта са назначени лица, които с месеци и години не са се появявали на сцената, но са получавали заплати.
Резултатите от финансовото управление на двата културни института, както и неверните твърдения на бившите директори, демонстрират отсъствие на воля и управленско безсилие да се реализират необходимите и вече неотложни промени.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !