Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Десети национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2010”  (Прочитано 1827 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Вежди Рашидов ще открие Десетия национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2010”

06 август 2010 | 07:36 | Агенция "Фокус"

Копривщица. Министърът на културата Вежди Рашидов ще открие Десетия национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2010”, който ще се проведе на 6, 7 и 8 август 2010 г. в гр. Копривщица в местността Войводенец. Вежди Рашидов е и председател на организационния комитет на събора, съобщиха от Министерството на културата. Десетият национален събор на народното творчество в Копривщица ще бъде открит от 11.00 часа на Централна естрада.
Представителният Национален събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 г. и се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура и фолклор. Той се провежда на всеки пет години и предстоящото през тази година десето юбилейно издание се очаква с изключителен интерес. Основни съорганизатори на събора са Областна администрация на Софийска област и Община Копривщица. За провеждането на тази изключително мащабна културна проява съдействат редица министерства, областни и общински администрации, както и обществени организации. В периода май - юли 2010 г. бяха проведени 28 регионални събора, от които се излъчиха участниците за националния събор. Очаква се в Копривщица да пристигнат около 15 000 участника от всички области на страната. Те ще се изявяват на 7 сцени и ще бъдат прослушвани от националното жури.
На откриването на събора на 6 август ще присъстват и Красимир Живков – областен управител на Софийска област и кметът на община Копривщица Любомир Цеков. Поканени са и политици, министри, посланици, областни управители, кметове на общини и общественици.
Програмата на събора включва и изява на чужденци, изпълняващи български фолклор, на сцената на пл. „20 април” в центъра на гр. Копривщица. В рамките на регионалните събори бяха осъществени за втори път и номинациите по Националната програма „Живи човешки съкровища – България”. Постъпилите 27 регионални кандидатури бяха разгледани от експертна група и 5 от тях са предложени за утвърждаване от Националния съвет по нематериално културно наследство. Отличаването на участниците ще се състои на заключителния концерт на лауреатите на Десетия национален събор на народното творчество на 8 август от 11.00 часа на Централна естрада в местността Войводенец.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !