Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стенопис над вратата от прилепския манастир Св. Архангел Михайл  (Прочитано 5067 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Ги молам учесниците во форумот да помогнат во разјаснување на напишаното во левата страна од стенописот кој се наоѓа над вратата од прилепскиот манастир Св. Архангел Михаил, Варош, Прилеп.Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

http://bgrod.org/downld/index.php?lang=bg&p=font Мисля, че със това може да се разчете написаното.
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Това което виждам е следното:

СЕЙ ОБРАЗ ПРИЛ ...
ИВАНКА И КАТА НЕСТ(ОРОВА?)
.... ВАРОШ ........... 1865

Размазан е такстът и не се вижда хубаво ?!  :(
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Тоа е по скоро Иоанка, втората буква е грчката омега?
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

Струва ми се че виждам

СЕЙ ОБРАЗЪ ПРИЛОЖИА
ЙОАНКА И КАТА НЕСТОРО...
О ВАРОШЪ ЗАК....................186(5?)
Сочувана

Йоан Граматик

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 28
  • Погледај го Профилот

Определено третата буква от третата дума е "М". т.е. думата е "ПРИМОЛИЛ"
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Определено третата буква от третата дума е "М". т.е. думата е "ПРИМОЛИЛ"

На първия ред третата буква от третата дума е "И" !  ;D
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Йоан Граматик

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 28
  • Погледај го Профилот

Да, точно така! Исках да кажа че четвъртата буква е "М".
Сочувана