Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Две работни групи в Министерство на културата обсъждат провеждането на реформата  (Прочитано 1958 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Две работни групи в Министерство на културата обсъждат провеждането на реформата в сценичните изкуства

14 юли 2010 | 16:15 | Агенция "Фокус"

София. Реформата в българските сценични изкуства е в ход, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Нейната цел е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури. В продължение на десет месеца Министерството на културата предложи на широко обсъждане необходимостта от реформа в сценичните културни институти.
Създадени бяха две работни групи – една за театралното изкуство и втора за музикалното и танцовото изкуство, в които участваха представители на творческите съюзи, на работодателската организация и експерти в съответните области. Представени бяха подробни анализи за работата на държавните културни институти в областта на театъра, музиката и танца. Министърът на културата Вежди Рашидов даде възможност на максимално широк кръг от творческите гилдии сами да предложат начините за оптимизиране на сценичната мрежа в България.
В проведените серии от дебати участниците се обединиха около необходимостта от категорични промени в структурата на сценичната мрежа в България.
Министърът на културата Вежди Рашидов и екипът му проведоха и специална среща с кметове на общини, на чиято територия има държавни културни институти в областта на театъра, музиката и танца, за да се обсъди възможност за децентрализация в управлението на институтите.
Министерството на културата проучи ценния опит на европейските страни за начина на управление на сценичните културни институти – театри, опери, оркестри и други.
Министерството на културата поръча едно Национално социологическо проучване и 14 регионални социологически проучвания, които изследваха зрителските нагласи в театралната мрежа в страната. Резултатите от тях също бяха обявени публично.
Намаляването на бюджета на Министерството на културата изисква своевременни мерки за преструктуриране на финансовия ресурс, така че да не се закриват институти, а да се оптимизират те в рамките на средствата, с които разполагаме.
Въпреки че Министерството на културата има 112 второстепенни разпоредители във всички изкуства, вниманието на институцията през последните десет месеца бе насочено главно към състоянието и възможностите за оптимизиране на дейността на театрите и музикалните институти. Категоричното убеждение на министър Вежди Рашидов и неговия екип е, че реформата в сценичните изкуства гарантира такива условия за развитие на таланта, че нивото на културния продукт да бъде високо и да няма нито един регион, който да е лишен от достъп до високохудожествен продукт.
Проектът за театралната реформа ще бъде реализиран при пълно спазване на нормативната уредба.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !