Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще представи фрагмент от еванг  (Прочитано 2395 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще представи фрагмент от евангелски ръкопис от ХІІІ век29 юни 2010 | 12:23 | Агенция "Фокус"

София. Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще представи фрагмент от евангелски ръкопис, датиран от ХІІІ век, съобщиха организаторите. Ръкописът ще бъде изложен в специална витрина, но само за един час от 18.00 до 19.00 часа на 1 юли. Националната библиотека започва да представя всеки месец в един ден за по един час отделни ръкописи, книги, документи, снимки от историята и културата в България. С тази нова идея Националната библиотека се стреми да популяризира своите фондове. Желанието на организаторите е да представят на широката общественост ценностите, които е призвана да съхрани за поколенията. Още с основаването си преди 132 години, Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" преди 132 години, започва събирането на редки и ценни паметници на българската култура.
Изборът на настоящия фрагмент е във връзка с църковния празник на 1 юли – Пренасяне мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир.
При неотдавнашно изследване беше установено, че календарната част на ръкописа, от който е малкият фрагмент, включва дата, на която се чества паметта на светеца. Така скромните на външен вид страници засега се нареждат сред най-ранните известни ни евангелски ръкописи, чийто календар възспоменава най-почитания български светец.
От 18.00 до 18.30 часа д-р Елена Узунова и д-р Елисавета Мусакова, сътрудници в Отдел „Ръкописи и старопечатни книги“, ще запознаят гостите с любопитни факти за ръкописния фрагмент, а в останалото време, през което той ще се вижда в цялост на екран, публиката ще има възможност да получи отговори на свои въпроси, свързани с експоната и ръкописните колекции на Библиотеката.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !