Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Неизвестна творба на Симеон Радев  (Прочитано 1778 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

БГНЕС, 26.05.2010
Неизвестна творба на Симеон Радев

43 години след смъртта на Симеон Радев негови неизвестни творби продължават да изненадват многобройните му почитатели.

Почти сензационно през 2009 година на пазара се появи третият, неизвестен дотогава, том на забележителното му произведение “Строителите на съвременна България”. Сега отново издателство “Свети Климент Охридски” предлага ново, неизвестно произведение на този забележителен творец - публицист, историограф, литературен критик, дипломат. Това са неговите статии, кореспонденции и портрети на политици и държавници от времето на Първата руска революция през 1905-1906 г., както и анализи на руската политика по това време към Балканите и по-специално към България, събрани в книгата “Русия в началото на ХХ век”.
Ако досега “Строителите…” пораждаха възхищение и респект от мащаба на дарованието и информираността на този необикновен творец, ако в литературно-критичните му творби се докосвахме до прецизния познавач на истинските естетически ценности, ако в спомените му за Балканските войни и дипломатическите му мисии откривахме безкористната му отдаденост на трудната кауза на България, сега, в тази книга,“Русия в началото на ХХ век”, виждаме стихията на публицистичния му талант. В света се говори за дръзките репортажи на Хемингуей по време на Втората световна война и неговите неудобни въпроси, задавани на известни политици и държавници.
В тази книга Симеон Радев се извисява над Хемингуей с изключително точното предаване на атмосферата и настроенията сред широките селски и градски среди, с дарбата му да намира общ език с висши държавни служители, включително и с министър-председателя граф Витте и неговите министри, председателя на Государствената дума - Муромцев, както и с водачите на партии с коренно противоположни платформи. Последната част на книгата е посветена на руската политика на Балканите и особено към България. Това е върхът на политическата му прозорливост, дипломатическия му такт и гения му да казва истината в очите на самите стратези на тази политика. “Русия в началото на ХХ век” е книга, която от първата до последната страница заставя читателя да бъде нащрек, защото всеки нов ред, защото всяка нова мисъл са стъпала, по които взелият в ръка този публицистичен уникат, се изкачва към високите простори на авторовата способност да открива и в най-обикновените делнични дни, и в драматично-кървавите събития зрънцето на надеждата, вярата и любовта. Книгата ще бъде представена на 27 май, от 18 часа в Националната художествена галерия от професор Михаил Неделчев. /БГНЕС

София / България
Сочувана