Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 207134 пати)

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 240
    • Погледај го Профилот

.........
Конкретно - нежеланието да промените името на държавата. По-точно, това, че държите на името Република Македония.
Разбирам, че нещата са емоцинални, но ми се ще да чуя и разумни доводи.
Емоционалните неща никак не са за пренебрегване, още повече, че друг решава как да се промени името на съседната държава!И какви предложения са  само- горна, долна , средна, половинчата и ред други щуротии?!
Имаш обяснение защо гърците  няма да склонят  на  име  Вардарска Македония- нали?
Според мен гражданите на РМ са в правото си да пазят името на страната или да го заменят, но с подходящо!
Не бива да се подават на изнудването, като няма да е точно сега страната в ЕС, та какво ? Ние като сме там, цъфнахме , та даже и ще вържем!
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 95
    • Погледај го Профилот

.........
Конкретно - нежеланието да промените името на държавата. По-точно, това, че държите на името Република Македония.
Разбирам, че нещата са емоцинални, но ми се ще да чуя и разумни доводи.
Емоционалните неща никак не са за пренебрегване, още повече, че друг решава как да се промени името на съседната държава!И какви предложения са  само- горна, долна , средна, половинчата и ред други щуротии?!
Имаш обяснение защо гърците  няма да склонят  на  име  Вардарска Македония- нали?
Не знам дали гърците ще склонят за Вардарска Македония, ама кой от РМ даде това предложение? Поне да бяха опитали, а не да втвърдяват позициите и да се правят на антични. Между другото, смятам, че това име е най-точното.

Според мен гражданите на РМ са в правото си да пазят името на страната или да го заменят, но с подходящо!
Добре, само дето така нещата водят до самоизолация.

Не бива да се подават на изнудването, като няма да е точно сега страната в ЕС, та какво ? Ние като сме там, цъфнахме , та даже и ще вържем!
Разбира се! На за какво са им НАТО или пък ЕС! А теб като те чета имам усещане, че ще предложиш да излезем и от НАТО, и от ЕС и да спретнем една нова Югославийка. Ама недей да забравяш, че едно време югославяните бяха добре защото американците плащаха за това. Сега няма кой да плаща.
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Разбира се! На за какво са им НАТО или пък ЕС! А теб като те чета имам усещане, че ще предложиш да излезем и от НАТО, и от ЕС и да спретнем една нова Югославийка. Ама недей да забравяш, че едно време югославяните бяха добре защото американците плащаха за това. Сега няма кой да плаща.
Няма да предложа нищо, защото нищо не зависи от мен, но ме е яд , че нещата в България не вървят.
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Karaman: „Доста умни неща е казал, ама сякаш не му е ясно, че македонският етнос все още не е формиран.”

Jас не видов во „Размислите” пишано за формирање на етноси, па не знам што конкретно мислиш да не е точно.

"Една държава която съществува от 1991 – и в която мнозинството т.н. ‘етнически македонци’ се появяват през 20 век (преди това са българи), т.е. които имат най-кратка история като етнос в сравнение със съседите..."

Това как го броиш?
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Няма да предложа нищо, защото нищо не зависи от мен, но ме е яд , че нещата в България не вървят.

Ами, нормално е да не вървят, щом комунисти са на власт. :-\
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Ами, нормално е да не вървят, щом комунисти са на власт. :-\
Както сме я забатачили и Господ май не може да ни помогне
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Karaman,
разликите мегю нас се во ниянси. Яс никаде и никогаш не сум се залагал по секоя цена да опстои името Република Македония! Поентата ми е дека и овой народ овде има право да го користи тоа име, ако не повеке, заради тоа што и револуционерната организация го користела името Македония и леела крв за тоа име! А В.М.Р.О. не е формирано ни од Тито, нити од Груйо, иако последниот го злоупотребува  тоа име.
Лично сум за тоа колку што може побрзо да се влезе во структурите на НАТО и ЕС, па дури и по цена да се корегира името! Тоа е единствен начин да стигнеме до целта: да сме во суштинска близина на Майка България! За нас е тоа ясно како ден!
Тоа што го прави Груйо, тоа си е србиянско сценарио. Србите я контролират власта, медиумите им се наклонети, имат капитал овде и тоа е тоа! Се плашам оти ке ме разбереш погрешно, но мора да се согласиш дека Бугария направи многу малку за последните 19 год. за да се променат работите во нейзина корист, не да ги подржува хунзите ами да изнайде начин да ги подржи бугарите малку поорганизирано да я направат НОВАТА ПРЕРОДБА !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Цитат
Както сме я забатачили и Господ май не може да ни помогне

Според мен, през 90-те години на миналия век беше по-зле от сега ... Преди световната криза, макроикономическите показатели на БГ бяха що годе добри и наистина имаше някакво съживяване ....

БГ функционира в момента основно с европомощи и антиевропейската риторика е вредна !
Спокойствието и безгрижието от съветската ера няма и не могат да се върнат - това е !

Кметът на Благоевград, например, се пише голям специалист по европейски инфраструктурни проекти, но въпреки, че приказва хубаво, в поведението му личи неприкрит кариеризъм ! Но какво ли да му се сърдим, като това е типично за политиците ...

Но пише ли някой все още по темата ?  :-\
« Последно менување: Јуни 24, 2009, 10:35:06 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Hunza

• Global Moderator
  • Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 187
    • Погледај го Профилот

Караман: Кога ќе не постоеше македонски етнос, тогаш неговата историjа од нулти години ќе беше уште покуса од историите на Грци, Бугари, Срби, Албанци и т.н. :-)
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Karaman,
разликите мегю нас се во ниянси. Яс никаде и никогаш не сум се залагал по секоя цена да опстои името Република Македония! Поентата ми е дека и овой народ овде има право да го користи тоа име, ако не повеке, заради тоа што и револуционерната организация го користела името Македония и леела крв за тоа име! А В.М.Р.О. не е формирано ни од Тито, нити од Груйо, иако последниот го злоупотребува  тоа име.
Лично сум за тоа колку што може побрзо да се влезе во структурите на НАТО и ЕС, па дури и по цена да се корегира името! Тоа е единствен начин да стигнеме до целта: да сме во суштинска близина на Майка България! За нас е тоа ясно како ден!
Тоа што го прави Груйо, тоа си е србиянско сценарио. Србите я контролират власта, медиумите им се наклонети, имат капитал овде и тоа е тоа! Се плашам оти ке ме разбереш погрешно, но мора да се согласиш дека Бугария направи многу малку за последните 19 год. за да се променат работите во нейзина корист, не да ги подржува хунзите ами да изнайде начин да ги подржи бугарите малку поорганизирано да я направат НОВАТА ПРЕРОДБА !

Дисиденте,

Точно това е поентата - вместо да се чака Гърция да наметне ново име на РМ, по-добре самата РМ да излезе с изпреварващо предложение за име, което би било приемливо и би отговаряло на историческата традиция ...

Обаче, антиквизацията на Грую може да има обратен ефект - народът така ще се обърка за идентитета си, че хората може да почнат да се интересуват, да четат повече и току виж работите може да си дойдат на мястото ... Кой знае ?

То БГ държава не направи достатъчно и за нас, Дисиденте, през тези 20 години, но ние различаваме БГ от случайните и непохватни политици, които винаги се появяват във време на тежък преход ... От друга страна, от самите македонски българи идват понякога противоречиви сигнали и БГ не може правилно да се ориентира кой прав, кой крив ...
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Karaman,
Извини ме, явно сме се разбрали погрешно! Аз останах с впечатление, че ти и други държите на всяка всяка цена държавата да се казва Република Македония.
И си прав, че народът има право да го ползва името Македония, независимо дали е гръцко или не.
Компетент рече една хубава мисъл:"вместо да се чака Гърция да наметне ново име на РМ, по-добре самата РМ да излезе с изпреварващо предложение за име, което би било приемливо и би отговаряло на историческата традиция ..."
Само че, Компетенте - Коя е историческата традиция на този народ и на тази държава?
Македонските историчари не признават историческата истина.

Колкото до Груйо - неговата политика е от полза и за сърбите, и за гърците. Имам чувство, че с тази антиквизация подготвя почвата за сродяване с гърците.

И за България си прав - можеше да й е по-активна политиката!

Поздрав!
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 118
    • Погледај го Профилот

Karaman,
За да не си во заблуда треба да знаеш дека Hunza воопшто не е бугарин од Македония, напротив той е бугарин од Бугария и псевдонимот го користи само за да провоцира на форумот!
Disidente,
Хунзата мисля не е бугарин от Бугария. Може IPто да му е от България, но как вече казах това нищо не означава.
« Последно менување: Јуни 25, 2009, 08:02:32 Исперих »
Сочувана

betina

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Според мен, през 90-те години на миналия век беше по-зле от сега ... Преди световната криза, макроикономическите показатели на БГ бяха що годе добри и наистина имаше някакво съживяване ....
БГ функционира в момента основно с европомощи и антиевропейската риторика е вредна !
Спокойствието и безгрижието от съветската ера няма и не могат да се върнат - това е !

Кметът на Благоевград, например, се пише голям специалист по европейски инфраструктурни проекти, но въпреки, че приказва хубаво, в поведението му личи неприкрит кариеризъм ! Но какво ли да му се сърдим, като това е типично за политиците ...

И къде беше това съживяване? ??? В коя сфера сме добре?? Икономика, социална, хуманитарна или ..?
Що се отнася до европомощи- ти усетил ли си нещо от тях? Какво се промени в твоя живот например?живееш ли по-спокойно, материално ли си по-добре или пък услугите,които ползваш са по-качествени?
Относно въпроса ти за писането по темата-не смяташ ли, че първо трябва да почистим собствения двор, пък тогава да гледаме съседните?
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Ohrid, ние също сме съгласни с правото на всеки човек да пише във форума на който иска език от позволените. Разбира се, че се коментират мненията, ама личността на човека също играе роля. В случая етническата принадлежност. Дисидентът беше напълно прав, когато рече, че тук може да дойде сърбин, да пише на български, да се представя за българин и да защитава сръбски тези. Същото може да го направи и албанец. Колко му е етнически албанец да започне да пише на литературен македонски и да защитава албански интереси, като се представя за македонец.
Няма лошо сърбин и албанец да пишат тук, не съм против, ама те би трябвало да имат доблестта да си кажат какви са.

Очевидно Хунзата е българин и то от типа български интелектуалци, за които Гръкоубиецът много добре казва "Още по-тежко е предателството, че след толкова много лъжи , сръбска и гръцка пропаганда, отново българи пригласят на чужди интереси. Съветват ни да приемем "реалностите"."
Разбира се, че ни сърби, ни гърци биха разсъждавали така примиренчески. Ето и един пример: Едно от мненията на Хунзата беше, че само в България можеш да си едновременно и българин, и македонец. В РМ това било оксиморон, тъй като там македонец било етническа принадлежност. И там или си българин, или си македонец. Я ми кажете кога един грък би разсъждавал по този начин? Кога един грък ще се съгласи, че македонец е етническа принадлежност?
И още - в РМ може да си македонец и едновремено с това да си влах, сърбин или пък албанец. Да, ама не и българин! И защо?

Защо?  Защото етничките македонци дето македонски българи им викате ще ти изядат главата.  Те затва. 

Карамане, кога ще разбереш че не ти е работа да преписваш задни помисли, етнически принадлежности и прочее на форумджиите, нито да даваш изопачени интерпретации на това дето пишат?  Всичко дето не ти харесва било обсужване на чужди интереси, омовци, рязани турци и глупости.  Па как се служи на българските интереси чрез заблуждаване на българското общество че новомакедонците били българи бре?  Не си ли бил в БЮРМ, не си ли ги виждал какво представляват?  Че какво му е хубавото да си въобразяваме че Груйо и Сие са българи, та да ги лигавим и да им угаждаме па те да ни серат на главата бре?  Кво му е важното дали Хунзата бил българин, новомакедонец или китаец?  Па той ти казва че македонците от време оно не са като днешните новомакедонци дето се викат етнички македонци.  Та тва е ясно като бял ден - и ти го знаеш, кво се правиш на ударен?  Ако не го знаеш, аз да ти го кажа - новомакедонците дето се викат етнички македонци НЕ са българи!  Ей ти го, написано от българин от България, на български български - разбираш ли го сега?  И да се разправя че българите и новомакедонците не сме едни и същи е пълна глупост - кога почнем да маршируваме по сандали покрай паметника на Саше, да се кичим с мартеници за Ксантика и да викаме жолти бугари-татари, окупатори, фашисти и злосторници, тогаз може и да станем едни и същи, ама засега не сме.
Сочувана

Исперих

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

И къде беше това съживяване? ??? В коя сфера сме добре?? Икономика, социална, хуманитарна или ..?
Що се отнася до европомощи- ти усетил ли си нещо от тях? Какво се промени в твоя живот например?живееш ли по-спокойно, материално ли си по-добре или пък услугите,които ползваш са по-качествени?
Относно въпроса ти за писането по темата-не смяташ ли, че първо трябва да почистим собствения двор, пък тогава да гледаме съседните?

Съживяването е чувствително.  В ни една сфера може да не сме добре, но в много сфери сме по-добре отколкото бяхме през 90те - някои много бързо забравят дори близкото минало.  А темата не е за почистването на собствения двор в сферите които имаш предвид - а за политиката на България към РМ. 
Сочувана