Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 208808 пати)

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 95
    • Погледај го Профилот

"Аз си имам държава и тя се нарича България. Република Македония не е моя държава."

ТАКА ЛИ ?
Зошто тогаш тие силни дискусии на овой форум ? 217 на брой !
Зошто си губите време во тропанье по маса за да се разберете за нешто што "не е ваше" ?
Оставете не тогаш нас 5, 10, 20 или колку не има бугари во Македония САМИ да я водиме НАШАТА БОРБА !

Ами защото тука пише БЪЛГАРСКИ Културен Клуб - Скопие!
Затова пиша тук.
Ти какво искаш от мен? Да призная за моя държавата Република Македония без да имам нейното гражданство? И на всичко отгоре тази държава се държи враждебно с мен и системно нарушава моите собствени права! Да, това го правят институциите в страната, ама в крайна сметка - те представляват държавата РМ.

Освен това, мисля, че никой българин, който не е гражданин на тази държава няма право да казва дали тя трябва да постои или не. Това, пак казвам, зависи от нейните граждани.
И не знам защо ми избягваш въпроса:
Дали може да постои държавата Македония?

Трябва да ти кажа, че питането ми е съвсем основателно, щом като постоението на тази държава зависи не от волята на нейните граждани, ами от външни фактори.
« Последно менување: Јуни 24, 2009, 12:43:19 Karaman »
Сочувана

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

Го поддржувам disidente дека ако некој не ја чувствува Македонија и нејзините традици за свои, не треба да се меша во дискусијата и да не тропа по масата, а да си тропне по главата. :-)

А на Karaman, бидејќи не му е јасно каква е Република Македонија и каква е есенцијата на мнозинството од граѓаните што живее тука, и што означува постоењето на Република Македонија за Република Бугарија, нема да му одговарам директно, туку ќе употребам неколку цитати од порано:

От проведения през 1950 год. в Гери, щата Индиана, 29-ти конгрес на Македонските политически организации (МПО), бе заявено:

"Доскоро и софийските комунисти бяха в услуга на Тито, като някои от тях и до днес още не са наясно какви хора живеят в Македония."

На 41-ия конгрес на МПО състоял се през 1962 год. е казано:

"Онова, което мъчи обаче народа край Струма и Места, както и многохилядната македонска емиграция в България, е диктаторския комунистически режим на София, който задушава свободата на мисълта и поставя всички в тежко икономическо положение. На македонската емиграция в България са отнети всички права от граждански и политически характер, които в миналото я оформяха като един важен културно-просветен център, играещ голяма роля в борбата за свободата на Македония."

Същата организация през 1966 год. заяви в Кливлънд, Охайо:

"Сигурно за да се хареса на сърбокомунистите и на гръцките шовинисти, българският министър-председател Тодор Живков бе заявил на американския журналист Шулцбергер през началото на октомври 1965 г.: „Македонският въпрос не съществува повече освен за историците и крайните националисти”, като бе пояснил, че България не се интересувала повече от „югославска” Македония. Предателските изказвания на софийските управници, особено комунистическите са нещо обикновено; но те най-добре знаят че македонския въпрос съществува... Искат те или не искат, софийските комунисти и всички пораженски среди от България ще се интересуват от македонския въпрос, защото той засяга пряко повече от два милиона македонски българи, а с това и цялата българска нация. Но в случая е най-важно становището на самите македонски българи, а не на тези, които ги поробват или продават.

„Размисли“ на Георги Димитров за отношението на БКП към българите в Македония:

„Ние считаме, че национализмът, под каквато и маска той да се прикрива, е враг на комунизма... Затова борбата с национализма се явява първостепенен дълг на комунистите, на всеки комунист... Централният комитет (на БКП) счита, че, общо взето, той правилно е ориентирал партията непосредствено след 9 септември 1944 година на решителна борба на идеологическия фронт... и специално против великобългарския шовинизъм, за техния разгром като най-опасни прояви на капиталистическата идеология.”
« Последно менување: Јуни 24, 2009, 01:19:14 ohrid1941 »
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

"И не знам защо ми избягваш въпроса:
  Дали може да постои държавата Македония?"

Штета што Тодор Александров и Ванче Михайлов не се живи, ептен многу ме интересира што тие би ти одговориле на ова прашанье!
Од мене одговор: Очигледно е оти и ти, а и други од форумот, кои сте од Бугария, не го сакате опстанокот на оваа држава! Затоа, нужно се поставува прашаньето што понатаму со неа? Ако я делите кажете ни ги границите за да можат тие што нема да се во бугарскиот дел, да пребегат навреме на бугарска страна! Ако пак на цело дигате раце од нас, кажете ни навреме за да си го бараме чарето!
И сосема за на край: Престанете нас БУГАРИТЕ од Македония да не поистоветувате со македонистите. АМАН ПРЕСТАНЕТЕ !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Го поддржувам disidente дека ако некој не ја чувствува Македонија и нејзините традици за свои, не треба да се меша во дискусијата и да не тропа по масата, а да си тропне по главата. :-)

А на Karaman, бидејќи не му е јасно каква е Република Македонија и каква е есенцијата на мнозинството од граѓаните што живее тука, и што означува постоењето на Република Македонија за Република Бугарија, нема да му одговарам директно, туку ќе употребам неколку цитати од порано:

От проведения през 1950 год. в Гери, щата Индиана, 29-ти конгрес на Македонските политически организации (МПО), бе заявено:

"Доскоро и софийските комунисти бяха в услуга на Тито, като някои от тях и до днес още не са наясно какви хора живеят в Македония."

На 41-ия конгрес на МПО състоял се през 1962 год. е казано:

"Онова, което мъчи обаче народа край Струма и Места, както и многохилядната македонска емиграция в България, е диктаторския комунистически режим на София, който задушава свободата на мисълта и поставя всички в тежко икономическо положение. На македонската емиграция в България са отнети всички права от граждански и политически характер, които в миналото я оформяха като един важен културно-просветен център, играещ голяма роля в борбата за свободата на Македония."

Същата организация през 1966 год. заяви в Кливлънд, Охайо:

"Сигурно за да се хареса на сърбокомунистите и на гръцките шовинисти, българският министър-председател Тодор Живков бе заявил на американския журналист Шулцбергер през началото на октомври 1965 г.: „Македонският въпрос не съществува повече освен за историците и крайните националисти”, като бе пояснил, че България не се интересувала повече от „югославска” Македония. Предателските изказвания на софийските управници, особено комунистическите са нещо обикновено; но те най-добре знаят че македонския въпрос съществува... Искат те или не искат, софийските комунисти и всички пораженски среди от България ще се интересуват от македонския въпрос, защото той засяга пряко повече от два милиона македонски българи, а с това и цялата българска нация. Но в случая е най-важно становището на самите македонски българи, а не на тези, които ги поробват или продават.

„Размисли“ на Георги Димитров за отношението на БКП към българите в Македония:

„Ние считаме, че национализмът, под каквато и маска той да се прикрива, е враг на комунизма... Затова борбата с национализма се явява първостепенен дълг на комунистите, на всеки комунист... Централният комитет (на БКП) счита, че, общо взето, той правилно е ориентирал партията непосредствено след 9 септември 1944 година на решителна борба на идеологическия фронт... и специално против великобългарския шовинизъм, за техния разгром като най-опасни прояви на капиталистическата идеология.”

А за Тито, Темпо, Лазо и Апостолски не са ли казали нещо от МПО-то ?
Против съм да се вменява чувство на вина на българите от България за положението във Вардарска Македония - едва ли не по-голяма вина, отколкото на въпросните четирима от горната реченица !

Пък и сегашното МПО вече не е онова старото МПО за да има право да ни чете морал ! За съжаление, и МПО-то се титовизира и антиквизира, особено след напускането на ръководството на хора като Младенов, Лебамов и т.н.

България не е имала самостоятелна външна политика през съветската ера, та бай ти Тошо горе-долу е направил каквото е можал за да оправи следвоенните бъкии по т.нар. "македонски въпрос", поне що се отнася до пиринско !
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

А на Karaman, бидејќи не му е јасно каква е Република Македонија и каква е есенцијата на мнозинството од граѓаните што живее тука, и што означува постоењето на Република Македонија за Република Бугарија, нема да му одговарам директно, туку ќе употребам неколку цитати од порано:....

Ohrid, аз много добре знам какъв народ живее в Македония - това е един измъчен и мапипулиран народ, който за жал вярва на мъчителите си. Този народ избира власт, която го тика в бездната, най-съзнателно. С този народ се подиграват, а той още не може да се освести и единствено здравите му първични селски инстинкти му казват, че нещо не е наред и се търси спасение, по единично, разбира се.

Колкото до цитатите, които си ми пратил, и аз да сложа един:

В един период, когато повечето българи жалеха за загубата на Македония, думите на Стамболийски пред югославски журналисти по време на едно посещение в Белград през 1922 г. звучаха като светотатство: “Както взехте, съгласно договора, Македония, вземете и всички македонци, които се намират още в България! Нека ви са халал! Нам те са само пакостили. Заради тях са гинели български синове. Нам са пакостили, колкото  са могли. Вземете ги всичките и направете от тях хора и граждани! Аз съм бил винаги противник на македонците. Борил съм се против тях. Всички политически зверства в България са дело на македонците. Никога не бих воювал с вас заради македонците!”
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

В един период, когато повечето българи жалеха за загубата на Македония, думите на Стамболийски пред югославски журналисти по време на едно посещение в Белград през 1922 г. звучаха като светотатство:
“Както взехте, съгласно договора, Македония, вземете и всички македонци, които се намират още в България! Нека ви са халал! Нам те са само пакостили. Заради тях са гинели български синове. Нам са пакостили, колкото  са могли. Вземете ги всичките и направете от тях хора и граждани! Аз съм бил винаги противник на македонците. Борил съм се против тях. Всички политически зверства в България са дело на македонците. Никога не бих воювал с вас заради македонците!”

Светотатство, но, за съжаление, и тогава, и сега има хора, които упорито работят за потвърждаването на това по принцип дълбоко невярно твърдение ! С непредсказуемата си, провокативна и налудничава политика властите в РМ (БЮРМ) може скоро да превърнат думите и чувствана на Стамболийски в реалност и пророчество, защото търпението на БГ общественост не е безгранично и на всички накрая им идва до гуша да се занимават с простотии !  :o

Цитат
Всички политически зверства в България са дело на македонците.

Като се има предвид количеството на братоубийствата от страна и сред македонската емиграция в БГ, на това твърдение е трудно да се противоречи !  >:(
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Одг: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!
« Одговор #227 пратена : Денес во 01:44:24 »

Штета што Тодор Александров и Ванче Михайлов не се живи, ептен многу ме интересира што тие би ти одговориле на ова прашанье!
Од мене одговор: Очигледно е оти и ти, а и други од форумот, кои сте од Бугария, не го сакате опстанокот на оваа држава! Затоа, нужно се поставува прашаньето што понатаму со неа? Ако я делите кажете ни ги границите за да можат тие што нема да се во бугарскиот дел, да пребегат навреме на бугарска страна! Ако пак на цело дигате раце од нас, кажете ни навреме за да си го бараме чарето!
И сосема за на край: Престанете нас БУГАРИТЕ од Македония да не поистоветувате со македонистите. АМАН ПРЕСТАНЕТЕ !
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Да не искаш да ми кажеш, че това е Македония, за която са се борили Тодор Александров и Иван Михайлов?!
Много щяха да се "радват" те на сърбоманския елит в Македония! :-\

Од мене одговор: Очигледно е оти и ти, а и други од форумот, кои сте од Бугария, не го сакате опстанокот на оваа држава!

И откъде накъде си правиш тези изводи?!
Аз те запитах дали може държавата Македония да постои и нищо не казвам дали искам или не.

Като толкова искаш да чуеш моя анализ, ето го:
В този си вид, съществуването на държавата Македония е изгодно само на сърбите и на сръбството. Много просто - тази държава защитава единствено сръбски и сърбомански интереси. Една от основните функции на държавата е да защитава културата на мнозинството от наслението. Държавата провежда политика на активна сърбизация - и в езиково, и в културно, и във всякакво отношение.

После - в тази държава има значителен брой албанско малцинство. Задаваш ли си въпроса какво е мнението на това това малцинство, дали то иска държавата Македония да съществува или не?

disidente, задай си въпроса дали самите граждани на РМ държат тя да съществува. По мое мнение, държавата Македония е доста нестабилна и се оставя на външни фактори да определят нейното съществуване. А тези външни фактори си гледат собствените интереси. Гърците например, много добре са стъпили икономически в Македония. А отгоре на всичко, македонското правителство с тези забежки в античната история, с това градене на паметници, само подпомага гръцките интереси.
За сърбите вече казах - на тях тази Македония перфектно отговаря на техните интереси. А самата Сърбия оставя впечатление, че не се изтересува изобщо от Македония.
Албания - с това албанско население в Македония, което твърдо остоява албанската си принадлежност, албанските интереси са гарантирани.
САЩ, че и Западна Европа - за тях е добре да има неразрешени спорове и конфликти. Така се чустват значими.

И сега за интересите на България: От една страна българските интереси са за запазване на териториалната цялост и независимост на Македония - първо, евентуално присъединяване на Македония към България или дори и част от нея, би довело до проблеми - проблеми с албанско малцинство, със сръбско малцинство, проблеми от икономически характер, културни различия и т.н. От друга срана обаче, Македония се държи към България съвсем неприятелски. Създава проблеми. Е, щом тази държава е антибългарска, защо трябва ние да работим за нейното запазване? Логичен въпрос, нали?

Ето ти един анализ на ситуацията. Аз не случайно задавам този въпрос - дали Македония може да съществува в бъдеще или не?

Затоа, нужно се поставува прашаньето што понатаму со неа? Ако я делите кажете ни ги границите за да можат тие што нема да се во бугарскиот дел, да пребегат навреме на бугарска страна! Ако пак на цело дигате раце од нас, кажете ни навреме за да си го бараме чарето!

Защо си мислиш, че България може да получи дял от Македония при евентуален неин разпад? По-вероятно е нищо да не получи.

Ами, става така, че вие с действията си вие сами заставате на едно с македонистите. Как да ви разграничим от тях?
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

А за Тито, Темпо, Лазо и Апостолски не са ли казали нещо от МПО-то ?
Против съм да се вменява чувство на вина на българите от България за положението във Вардарска Македония - едва ли не по-голяма вина, отколкото на въпросните четирима от горната реченица !
Да! И аз съм против!

Пък и сегашното МПО вече не е онова старото МПО за да има право да ни чете морал ! За съжаление, и МПО-то се титовизира и антиквизира, особено след напускането на ръководството на хора като Младенов, Лебамов и т.н.
Има нещо вярно в това.

България не е имала самостоятелна външна политика през съветската ера, та бай ти Тошо горе-долу е направил каквото е можал за да оправи следвоенните бъкии по т.нар. "македонски въпрос", поне що се отнася до пиринско !
Да, това е така. Да цитирам един мой роднина: "Добре, че беше бай Тошо да ни оправи да сме българи."
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

"Ами, става така, че вие с действията си вие сами заставате на едно с македонистите. Как да ви разграничим от тях?"

Кои се тие действа?
Уште да ми кажеш оти яс го цитирам СТАМБОЛИЙСКИ, браво ! Штом се сообразуваш со неговите ставови, ясна е картината ! Другите ги цитираат црвените гяволи кои ви го донесоа "македонскиот" проблем во Пиринско и пак ние бугарите од Македония сме криви.
Сонувайте вие и понатака за Стамболийски и црвените бандити !
Ние во мислите ги носиме МАКЕДОНСКИТЕ БУГАРИ Тодор Александров и Ванче Михайлов !!!
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Дисиденте,

Абе кай вас "червените" титовисти са си ептен на власт, маскирани като груевисти от ДПМНЕ и мимикрирали като антички, а ти си се фатил за "червените" в БГ, където отдавна вече няма автентични червени ...

Па я да видим кои са "червените" в БГ - Георги Димитров, Антон Югов, Пирински (старши и младши), Станишев (старши и младши), ... - то май все македонци ще излязат !   ;D

Накъдето и да погледнеш, нЕма спас от вас (както е казал Стамболийски ;D). Надявам се да имаш чувство за хумор и да не се правиш отново на обиден !  ;)
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

"Ами, става така, че вие с действията си вие сами заставате на едно с македонистите. Как да ви разграничим от тях?"

Кои се тие действа?
Уште да ми кажеш оти яс го цитирам СТАМБОЛИЙСКИ, браво ! Штом се сообразуваш со неговите ставови, ясна е картината ! Другите ги цитираат црвените гяволи кои ви го донесоа "македонскиот" проблем во Пиринско и пак ние бугарите од Македония сме криви.
Сонувайте вие и понатака за Стамболийски и црвените бандити !
Ние во мислите ги носиме МАКЕДОНСКИТЕ БУГАРИ Тодор Александров и Ванче Михайлов !!!

Ти срама нямаш ли?
Прочете ли внимателно какво цитирам:

В един период, когато повечето българи жалеха за загубата на Македония, думите на Стамболийски пред югославски журналисти по време на едно посещение в Белград през 1922 г. звучаха като светотатство: “Както взехте, съгласно договора, Македония, вземете и всички македонци, които се намират още в България! Нека ви са халал! Нам те са само пакостили. Заради тях са гинели български синове. Нам са пакостили, колкото  са могли. Вземете ги всичките и направете от тях хора и граждани! Аз съм бил винаги противник на македонците. Борил съм се против тях. Всички политически зверства в България са дело на македонците. Никога не бих воювал с вас заради македонците!”

Просто, исках да кажа на Охрид, че не само комунистите са вършели национални предателства. И други са го правили!

И сега какво искаш да ми кажеш, че единствено и само хората от България носят вина за положението в държавата РМ?! Че вие нямате никаква вина за за това положение?!
Айде малко по-кротко!

Проблемът на Република Македония е, че тя не е македонска държава, не е държава ни на македонските българи, нито пък на тия, които се смятат за единствено и само македонци. Тя е държава на сърбоманския елит. Толкова ли е сложно да го разбереш?
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

В комунистическа Македония не можеше да си политик, без да напишеш книга срещу България

http://www.blitz.bg/news/article/22524
Сочувана

Karaman

• Jr. Member
  • **
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот

Кои се тие действа?
...
Извинявай, забразих това твое питане! ... Ядосах се заради Стамболийски...

Конкретно - нежеланието да промените името на държавата. По-точно, това, че държите на името Република Македония. Същото правят и македонистите. Благодарение на това, Македония не е член на НАТО и се задълбочава във самоизолация. А точно това са сърбоманските интереси. Така Македония отива в задънена улица и все повече се приближава към Сърбия.

Всъщност, понеже искам да поукротим топката, задавам въпрос към всички българи от Македония - защо смятате, че името не бива да се променя?
Разбирам, че нещата са емоцинални, но ми се ще да чуя и разумни доводи.
Сочувана

Hunza

• Global Moderator
  • Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 187
    • Погледај го Профилот

Karaman: „Доста умни неща е казал, ама сякаш не му е ясно, че македонският етнос все още не е формиран.”

Jас не видов во „Размислите” пишано за формирање на етноси, па не знам што конкретно мислиш да не е точно.

Оhrid1941: „Hunza, биди реален и кажи ни од кои други етнички групи се признаени денес македонците, било во Република Македонија било надвор од неа, како посебна етничка група.”

Наjпрво – и наjбитно, Македонците како посебна етничка група се признаени од останатите етнички групи во земjава (од Албанците, Власите, Турците и т.н.).  За надвор од републикава, види коjа било светска енциклопедиjа; исто така, не ми е познато некоjа етничка група во друга земjа преку нивната влада да го негира постоењето на Македонците како посебна етничка група во Република Македониjа, не ни Бугариjа ниту Грциjа (коjа има проблем со името на таа етничката група него со неjзиното постоење).

Исперих: „Хунзата едно изречение на български още не е написал?”

Мислев дека е ова Скопска книжевна норма на бугарскиот jазик исто како се Софиската и Банатската норми, зар не?

„Както по времето на комунистическа Македония никой не можеше да стане политик, ако не напишеше поне една книга срещу България, сега, по времето на Никола Груевски никой не може да направи кариера, ако не каже нещо против Гърция.” (Ѓорѓи Спасов)

Верувам сите овде се свесни дека „антиквизациjата” на Груевски е наменета повеќе против Бугариjа отколку против Грциjа, имено да ги оддалечи уште повеќе Македонците од Бугарите.
« Последно менување: Јуни 24, 2009, 09:43:08 Hunza »
Сочувана