Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 215398 пати)

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

whose members identify etc.” - сами себе идентификуваат, не ги идентификува некоj друг.

Во пописите луѓето се самоизјаснуваат какви се, не ги определува некоj друг.

Мнозинството од луѓето во Република Македониjа не се идентификуваат како Бугари “through a common heritage that is real” туку како Македонци не-Бугари “through a common heritage that is presumed” (поточно во овоj случаj би било “through a common heritage that is falsificated”).

Така што кога Македонските Бугари ќе се идентификуваат како припадници на етничката група (“ethnic group”) на сите Бугари “through a common heritage that is real”, не може истовремено да се идентификуваат етнички и со мнозинството од не-Бугари и анти-Бугари во земjата кои едноставно не се идентификуваат етнички како Бугари.

Преовладувачката етничка определба на луѓето во Република Македониjа како не-Бугари е нивна определба, додека мнението „Македонците се Бугари” кое некогаш било точно денес е политички став коj неможе да jа замени етничката определба.

“In our case it is imposed through a long period of propaganda, terror and denationalization that has nothing to do with the real essence of the Macedonian people.”  That present ‘real essence’, resulting from a long period of propaganda, terror and denationalization, is fiercely un-Bulgarian and anti-Bulgarian; claims to the opposite wouldn’t fool a baby.
« Последно менување: Јуни 20, 2009, 11:31:06 Hunza »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Hunza, ние дискутираме за културни, јазични, религиозни, биолошки карактерни црти и цености, така што смешно е да се оправдуваш со пописот, бидејќи како што всушност е напишано:

Цитат
“Ethnic identity is further marked by the recognition from others of a group's distinctiveness and the recognition of common cultural, linguistic, religious, behavioural or biological traits, real or presumed, as indicators of contrast to other groups.”

што значи дека и други групи треба да земат став по однос на самоидентификацијата на предметните групи, т.е. да земат став - ги признаваат како такви или не ги признаваат.

Да се признае градењето на чувството на македонецот врз основа на фалсификување на бугарската историја, а во исто време да се бара бугарите да се малцинство е најголемиот фалсификат и абсурд и поддршка на авторите на македонизмот во лицето на Новаковиќ-Цвијиќ и Каравангелис. Со тоа де-факто се признаваат резултатите од конструкцијата на Новаковиќ.

Дали со ова треба да се ревидираат и чувствата на мнозинството бугари од Република Бугарија дека сите македонци се бугари? И со кое право да им го ревидираме тоа чувство?

Дали треба мохамеданите кои зборуваат бугарски и не знаат ниту еден турски збор да ги третираме како турци заради тоа што можеби некои од нив така се попишува или се чувствува?
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

Секоj може да има  какви што сака чувства, сепак чувствата на едни луѓе не можат да го заменат самоопределувањето на други луѓе.

Мора да се биде реален.  Македонците во Република Македониjа денес се признаени за посебен етнос од други етнички групи, а политиката на Новаковиќ-Цвијиќ и Каравангелис денес се спроведува од Груевски и Црвенковски (и скоро сите останати политичари) за кои гласаат мнозинството денешни Македонци во Република Македониjа.

Конструкцијата на Новаковиќ денес има своjа држава па не и требе моjто признавање, не ниту признавањето на Македонските Бугари кои патем сами не се признаени па дури не бараат признавање.

„Дали треба мохамеданите кои зборуваат бугарски и не знаат ниту еден турски збор да ги третираме како турци заради тоа што можеби некои од нив така се попишува или се чувствува?”

Нема што да ги „третираме”.  Тие се определуваат различно, во Источните Родопи повеќе како Бугари, ва Западните Родопи многумина како Турци, а во Централните Родопи и како „Муслимани”.  Ако сакаат нивните деца да учат турски jазик во училиште, тешко би можал некоj тоа да го спречи бидеjќи во општини како Jакоруда или Грмен локалната самоуправа нормално е нивна.

Сепак, никоj во Бугариjа не се определува како таков и ваков истовремено.
« Последно менување: Јуни 20, 2009, 04:35:23 Hunza »
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

   Karaman,
За да не си во заблуда треба да знаеш дека Hunza воопшто не е бугарин од Македония, напротив той е бугарин од Бугария и псевдонимот го користи само за да провоцира на форумот! За да се увериш во тоа препрочитай му ги текстовите од овой форум и верувам дека се ке ти се разясни! Нека не те залажува тоа што пишува на тукашната литературна норма, той е еден од тие што погрешно я насочуваат бугарската политика спрема бракята по крв во Македония!
   За жал тоа е бугарската судбина.

Hunza, това вярно ли е? :-\
Вярно ли е, че си българин от България?
Яяяяяя! Значи ти пишеш тук на македонски с цел хората да мислят, че си от Македония. Така ли?
И защо заблуждаваш хората? >:(
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

Секоj може да има  какви што сака чувства, сепак чувствата на едни луѓе не можат да го заместат самоопределувањето на други луѓе.

Мора да се биде реален.  Македонците во Република Македониjа денес се признаени за посебен етнос од други етнички групи, а политиката на Новаковиќ-Цвијиќ и Каравангелис денес се спроведува од Груевски и Црвенковски (и скоро сите останати политичари) за кои гласаат мнозинството денешни Македонци во Република Македониjа.

Конструкцијата на Новаковиќ денес има своjа држава па не и требе моjто признавање, не ниту признавањето на Македонските Бугари кои патем сами не се признаени па дури не бараат признавање.

„Дали треба мохамеданите кои зборуваат бугарски и не знаат ниту еден турски збор да ги третираме како турци заради тоа што можеби некои од нив така се попишува или се чувствува?”

Нема што да ги „третираме”.  Тие се определуваат различно, во Источните Родопи повеќе како Бугари, ва Западните Родопи многумина како Турци, а во Централните Родопи и како „Муслимани”.  Ако сакаат нивните деца да учат турски jазик во училиште, тешко би можал некоj тоа да го спречи бидеjќи во општини како Jакоруда или Грмен локалната самоуправа нормално е нивна.

Сепак, никоj во Бугариjа не се определува како таков и ваков истовремено.

Да, значи наистина си от България.
И за какъв ... дявол пишеш на литературен македонски?

Хунза, нямаш никакво право да изказваш всичките тия неща - за самоопределението, за етносите, за нам кое си, за нам що си. И причината е много проста - ти пречиш на прекалено много хора.

Да започнем с това, че създаваш грешно впечатление на българите от България за положението в РМ, както и за настроенията на хората от РМ към България и българите. Каква би била реакцията на хората в България? - "ВЕТО за БЮРМ"!
От там - никой в РМ няма интерес от изолация на страната. Е, изключвам крайните сърбомански елементи. Но, като цяло хората дори и да са македонисти, нямат интерес от изолация на страната. Значи - с поведението си вредиш и на техните интереси.

Изобщо, ти нямаш право да се държиш по този начин!
А колкото до "турците" от Гърмен и Якоруда ... просто нямам думи! >:(

Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот

За Караман:

(1)  Не ми е познато овоj форум да има некакви определби коj учесник на каков jазик да пишува;

(2)  Мое правило броj еден: Секогаш дискутираj ставови, никогаш учесници во форум;

(3)  На никоj начин немам користено некаква моjа етничка припадност како аргумент овде, така што секакви заклучоци и конструкции во тоj правец се безначаjни.
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

За Караман:

(1)  Не ми е познато овоj форум да има некакви определби коj учесник на каков jазик да пишува;

(2)  Мое правило броj еден: Секогаш дискутираj ставови, никогаш учесници во форум;

(3)  На никоj начин немам користено некаква моjа етничка припадност како аргумент овде, така што секакви заклучоци и конструкции во тоj правец се безначаjни.

Уважаеми, аз те запитах нещо, а то беше дали си българин от България. Не ме отговори на въпроса.
Обясних ти и защо те питам - до момента аз дискутирах с теб, като мислех, че си гражданин на Република Македония. Това беше важно за дискусията, а не за твоята персона.

И сега да кажа няколко думи по точките:
1) Пиши си на какъвто език искаш. Само че, като ти задавам въпрос дали си българин от България, бъди така любезен да ми отговориш!

2) Естестевено, че се дискутират позициите, а не участниците. Аз вече казах - със своята позиция ти пречиш на много хора. Това първо. Второ, твоята позиция е антибългарска. Конкретно - приемаш за вярно това, което е прието в Република Македония и отхвърляш това, което е прието в Република България.
Аз не те коментирам като човек какъв си - дали си нисък, дебел, стар, грозен, плешив, а говоря за твоята позиция. Е, мога да направя заключение за умствения ти багаж по това, което пишеш, но както виждаш въздържам се от коментари.

3) Относно етническата ти принадлежност - ами има едно такова положение, че ако човек е извън даден проблем, не е много редно да се меси на хората, които са обременени с този проблем. Не е етично, меко казано.
С две думи, ако ти си етнически българин, гражданин на Р.България, не е човешко да насъскваш твоите сънародници и съграждани срещу хора, които и без друго са твърде много изтормозени.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   Браво на Karaman !
Уште на почетокот од оваа тема од форумот, го предупредив Hunza дека има искривена перцепция за сегашниот македонски проблем, но той и понатака продолжи по свое!
Тоа што пишува на тукашната книжовна норма, най благо кажано е некоректно од повеке аспекти за кои засега не сакам да губам време и да ги коментирам.
Изявата дека "на никой начин нема користено некаква негова етничка припадност како аргумент овде, така што секакви заклучоци и конструкции во той правец се безначайни" е опасна теза. Значи може да се появи некой србин, сокриен зад бугарски идентитет и да ми соли памет околу македонското прашанье, и тоа од бугарски аспект, а не од српски ??! Каде е тука сериозноста на еден интелектуалец??!
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

Изявата дека "на никой начин нема користено некаква негова етничка припадност како аргумент овде, така што секакви заклучоци и конструкции во той правец се безначайни" е опасна теза. Значи може да се появи некой србин, сокриен зад бугарски идентитет и да ми соли памет околу македонското прашанье, и тоа од бугарски аспект, а не од српски ??! Каде е тука сериозноста на еден интелектуалец??!
Да, така е! Е, сърбинът може да пише на български или на литературен македонски, ама поне да има доблестта да каже "Аз съм сърбин". Е, тогава всички ние ще знаем, че е съвсем нормално той да защитава сръбски тези и ще спорим с него така, както българи спорят със сърбин за да защитят националните си интереси. Ама да ми се прави сърбинът на българин и да защитава собствените си сръбски интереси - е-е-е, това нито е честно, нито е почтено.
Сочувана

Гръкоубиец

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 9
  • Погледај го Профилот

whose members identify etc.” - сами себе идентификуваат, не ги идентификува некоj друг.

Во пописите луѓето се самоизјаснуваат какви се, не ги определува некоj друг.

Мнозинството од луѓето во Република Македониjа не се идентификуваат како Бугари “through a common heritage that is real” туку како Македонци не-Бугари “through a common heritage that is presumed” (поточно во овоj случаj би било “through a common heritage that is falsificated”).

Така што кога Македонските Бугари ќе се идентификуваат како припадници на етничката група (“ethnic group”) на сите Бугари “through a common heritage that is real”, не може истовремено да се идентификуваат етнички и со мнозинството од не-Бугари и анти-Бугари во земjата кои едноставно не се идентификуваат етнички како Бугари.

Преовладувачката етничка определба на луѓето во Република Македониjа како не-Бугари е нивна определба, додека мнението „Македонците се Бугари” кое некогаш било точно денес е политички став коj неможе да jа замени етничката определба.

“In our case it is imposed through a long period of propaganda, terror and denationalization that has nothing to do with the real essence of the Macedonian people.”  That present ‘real essence’, resulting from a long period of propaganda, terror and denationalization, is fiercely un-Bulgarian and anti-Bulgarian; claims to the opposite wouldn’t fool a baby.

Така, явно господинът не иска да си признае, че е българин.  Нека наречем нещата с истинските им имена.  Дядо ми е изгонен от Охрид, защото не  е искал да стане от български-сръбски учител. Заплашен е с убийство и за 2 дена да напусне Македония. Това е съдбата на повечето български патриоти от Македония-смърт или изгонване.

Днес, трябва да се търси начин да се отварят български медии, вестници, телевизии в РМ, трябва да се премахват всички пречки пред общуването..да могат хората да се срещат не чрез политиците си а пряко..Още по-тежко е предателството, че след толкова много лъжи , сръбска и гръцка пропаганда, отново бългри пригласят на чужди интереси. Съветват ни да приемем "реалностите". Дядо ми  ако беше послушал съвета им сега щях да съм "македонец". Това е все едно някой да ти завърже очите с една кърпа и да ти каже "никога не я махай-приеми реалностите-вече си сляп". Кога сърби или гърци биха разсъждавали така примиренчески? Докога? Българи, македонци-нека общуваме и не позволяваме на чуждо-платени еничари да плюят върху паметта на нашите корени. Точно сега е моментът да вървим един към друг.
А относно хунза, неговите тези поразително ми напомнят на тезите на проф Л. Иванов в една книжка за новите отношения между РБ и РМ
« Последно менување: Јуни 21, 2009, 10:18:01 Гръкоубиец »
Сочувана

Nikovski

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 27
  • Погледај го Профилот

Гръкоубиец
Поздравявам те за никнейма ти  ;D
Сочувана
Óglaigh na hÉireann

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Karaman, disidente, тука нема ограничување кон некои специјални членови да пишуваат на еден или друг јазик. Правилото 13. е сосем јасно.

Цитат
13) Официјални јазици на форумот се официјалните јазици во Република Македонија и Република Бугарија, како и англискиот јазик. Препорачливо е употребување на кирилица. Сите пораки напишани на други странски јазици освен англискиот ќе бидат избришани, а членовите ќе бидат опоменати дека ги прекршуваат правилата.

Ниту пак е важна етничката принадлежност или било каква друга принадлежност на учесниците во форумот. Наполно се согласувам дека треба да се коментираат само ставовите, а никогаш учесниците и ова ќе биде поставено како правило во форумот.
« Последно менување: Јуни 21, 2009, 10:34:28 ohrid1941 »
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот

Karaman, disidente, тука нема ограничување кон некои специјални членови да пишуваат на еден или друг јазик. Правилото 13. е сосем јасно.

Цитат
13) Официјални јазици на форумот се официјалните јазици во Република Македонија и Република Бугарија, како и англискиот јазик. Препорачливо е употребување на кирилица. Сите пораки напишани на други странски јазици освен англискиот ќе бидат избришани, а членовите ќе бидат опоменати дека ги прекршуваат правилата.

Ниту пак е важна етничката принадлежност или било каква друга принадлежност на учесниците во форумот. Наполно се согласувам дека треба да се коментираат само ставовите, а никогаш учесниците и ова ќе биде поставено како правило во форумот.

Ohrid, ние също сме съгласни с правото на всеки човек да пише във форума на който иска език от позволените. Разбира се, че се коментират мненията, ама личността на човека също играе роля. В случая етническата принадлежност. Дисидентът беше напълно прав, когато рече, че тук може да дойде сърбин, да пише на български, да се представя за българин и да защитава сръбски тези. Същото може да го направи и албанец. Колко му е етнически албанец да започне да пише на литературен македонски и да защитава албански интереси, като се представя за македонец.
Няма лошо сърбин и албанец да пишат тук, не съм против, ама те би трябвало да имат доблестта да си кажат какви са.

Очевидно Хунзата е българин и то от типа български интелектуалци, за които Гръкоубиецът много добре казва "Още по-тежко е предателството, че след толкова много лъжи , сръбска и гръцка пропаганда, отново българи пригласят на чужди интереси. Съветват ни да приемем "реалностите"."
Разбира се, че ни сърби, ни гърци биха разсъждавали така примиренчески. Ето и един пример: Едно от мненията на Хунзата беше, че само в България можеш да си едновременно и българин, и македонец. В РМ това било оксиморон, тъй като там македонец било етническа принадлежност. И там или си българин, или си македонец. Я ми кажете кога един грък би разсъждавал по този начин? Кога един грък ще се съгласи, че македонец е етническа принадлежност?
И още - в РМ може да си македонец и едновремено с това да си влах, сърбин или пък албанец. Да, ама не и българин! И защо?
Сочувана

Hunza

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот
Анахронизам
« Одговори #193 на: Јуни 21, 2009, 04:11:45 »

Гркоубиец, твоjот дедо живеал во сосема различна стварност од таа што денес постои во Република Македониjа.

Ако твоjот дедо бил угнетуван од Срби, денес Бугарите во Република Македониjа ги угнетуваат Македонци.

Очигледно, тие Македонци не се оние Македонци!

Кога денешните Македонци ќе беа Македонците од времето на тоj дедо, тогаш:

(1)  Немаше во Уставот на Република Македониjа да ги има секакви (Албанци, Власи, Турци, дури Срби и Бошњаци) а да нема Бугари; и

(2)  Немаше таа земjа да прогласи дури официјално Студена Воjна на Бугариjа (писмото со кое владата на Груевски деновиве одби да дозволи обнова на бугарските воени гробишта).
« Последно менување: Јуни 21, 2009, 04:22:53 Hunza »
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот
Одг: Анахронизам
« Одговори #194 на: Јуни 21, 2009, 05:52:33 »

Гркоубиец, твоjот дедо живеал во сосема различна стварност од таа што денес постои во Република Македониjа.

Ако твоjот дедо бил угнетуван од Срби, денес Бугарите во Република Македониjа ги угнетуваат Македонци.

Очигледно, тие Македонци не се оние Македонци!

Кога денешните Македонци ќе беа Македонците од времето на тоj дедо, тогаш:

(1)  Немаше во Уставот на Република Македониjа да ги има секакви (Албанци, Власи, Турци, дури Срби и Бошњаци) а да нема Бугари; и

(2)  Немаше таа земjа да прогласи дури официјално Студена Воjна на Бугариjа (писмото со кое владата на Груевски деновиве одби да дозволи обнова на бугарските воени гробишта).

Ами добре тогава, щом като тия македонци не са ония македонци, това означава, че те не трябва да използват същото име. Нали така? ;)
Тогава за какъв македонски етнос ти ми говориш?

После, щом този новомакедонски етнос угнетява българите, тогава защо не заведеш дело в Страсбург? Това си е геноцид, нали?

И освен това "тия македонци не са ония македонци" някак не върви, защото самите "тия" се смятат за наследници на "ония". Ако "тия" македонци не мислеха, че са потомци на Гоце Делчев, на Яне Сандански, Даме Груев и всички дейци на ВМРО - тогава добре, върви ти тезата, ама работата е там, че го мислят. ;)
Сочувана