Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Стига сме спали! Да тропнем по масата и да се разберем с Македония!  (Прочитано 215522 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Хайде, стига се карайте за глупости ! Малко ли работа има за вършене и малко ли грижи има в живота, та си създавате нови проблеми от нищо ?!  :o

Я по-добре вижте какво конкретно може да се направи по даден въпрос !  8)
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Nikovski

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 27
  • Погледај го Профилот

Вие, бугарските учени имате голем проблем штом не я свакяте суштината на македонскиот проблем во денешно време. Слепи ли сте или глупи па не можете да разберете оти тука имаме 100 (сто!) и кусур години АКТИВНА СРПСКА пропаганда, надополнета со адекватна СТРАТЕГИЯ, коя на Бугария (и самиот се согласи!) и недостасува.
Значи проблемот е во вас, а не кай бугарите од Македония, затоа не ги срамнувай Пиринска Македония (без српска пропаганда!) со Р.Македония!
Чекай малко сега и българите в Бесарабия( Украйна и Молдова ),до 1989 никой не ги признаваше и върху тях се вършеше руска,украинска и молдовска пропаганда,това са 1 милион души,но никой от тях не се отрече от своя български корен,а са доста по-далече от вас .Така ,че проблема е предимно при вас ,но естествено не отричам ,че и българската политика е доста грешна .
Сочувана
Óglaigh na hÉireann

Nikovski

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 27
  • Погледај го Профилот

Хайде, стига се карайте за глупости ! Малко ли работа има за вършене и малко ли грижи има в живота, та си създавате нови проблеми от нищо ?!  :o

Я по-добре вижте какво конкретно може да се направи по даден въпрос !  8)

Остави ги хорицата да се разберат . 8)
Сочувана
Óglaigh na hÉireann

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Хайде, стига се карайте за глупости ! Малко ли работа има за вършене и малко ли грижи има в живота, та си създавате нови проблеми от нищо ?!  :o

Я по-добре вижте какво конкретно може да се направи по даден въпрос !  8)

Остави ги хорицата да се разберат . 8)

Какво има да се разбират или да делят ? Разговорът прелива от пусто в празно !
Наистина дипломацията и политиката на БГ не са стока (както не са стока и в много други държави), обаче е пълно безумие те да се смятат виновни за македоноидството и неговите пагубни последици !  :o
« Последно менување: Јуни 18, 2009, 08:27:44 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Наистина дипломацията и политиката на БГ не са стока (както не са стока и в много други държави), обаче е пълно безумие те да се смятат виновни за македоноидството и неговите пагубни последици ! 

     На кой ли паметен би му текнало да тврди таква глупост!!??
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Побугарчване или сърбизиране в Македония ?!

http://bolgari.net/Побугарчване_или_сърбизиране_в_Македония___-l-125.html
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   Ова е многу добар пример за да се анализира состойбата во Р.Македония и следствено на тоа, состойбата на бугарите во Македония.
   Такви зелени тикви (како Живко Лозановски!) имало и порано, а пак сега е сосема нормално да ги има! Се работи за сто и кусур години српска пропаганда. Тргнете ги нив на страна и свртете се кон декларираните бугари. Ако можете да помогнете - помогнете, ако не, тогаш не одмагайте! Да седнеме и заеднички да направиме една издржана СТРАТЕГИЯ, а не некой од София по сопствено убедуванье да ни натура стратегия, притоа негирайки ни го правото на наследство на делото на Тодор Александров и Ванче Михайлов и префрлайки го истото само на "Пиринците"! Работите се сосема сериозни, а споредбата на бугарите од Македония и оние од Молдавия е само како да се каже нешто. Во писмото на Живко Лозановски се споменуват дури и крайни мерки за расчистуванье на односот мегю бугарите и македоноидите во Македония. Со такви проблеми бугарите во Молдавия сигурно не се срекяват, затоа сметам дека споредбата така како што е поставена е безпредметна.
   
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

shop

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5
 • Bugarija vo srceto.
  • Погледај го Профилот
Одг: Исперих е во право
« Одговори #157 на: Јуни 19, 2009, 06:02:56 »

„Но, затоа пак може да се биде ем бугарин, ем македонец.”

Може – во Бугариjа и посебно во Пиринска Македониjа.  Исто така во сите делови на Македониja, во минатото.

Во Република Македониjа денес македонец = небугарин, па стварно не може да се биде ем бугарин, ем небугарин.

Со македонизмот не бев запознаен се до пред 3 години. Како Бугар од Торлачкиот крај мене ми се СРАМ од односот на Бугарија кон македонизмот.

Под итно да се смени политиката на Бугарија кон ФИРОМ! ФИРОМ е непријателска земја, кон која треба соодветно да се постапува. ФИРОМ шири пропаганда на секој можен начин, а односот на Бугарија е ПАТЕТИЧЕН!

Овие животни треба да се сопрат и закопаат еднаш и засекогаш.

Дури сега сватив во која позиција се Бугарите во ФИРОМ: СРАМНА! Секој што се помирил со оваа ситуација не е Бугар.
Свои Роми Бугарија си има, не ни требаат повеќе од ФИРОМ.

Говноленд - името под кое треба да се признае ФИРОМ.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   Shop,
Яс сум БУГАРИН од Р.Македония па ме интересира твойот став за декларираните бугари што живеат овде.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Исперих е во право
« Одговори #159 на: Јуни 19, 2009, 07:27:22 »

Со македонизмот не бев запознаен се до пред 3 години. Како Бугар од Торлачкиот крај мене ми се СРАМ од односот на Бугарија кон македонизмот.

Под итно да се смени политиката на Бугарија кон ФИРОМ! ФИРОМ е непријателска земја, кон која треба соодветно да се постапува. ФИРОМ шири пропаганда на секој можен начин, а односот на Бугарија е ПАТЕТИЧЕН!

Овие животни треба да се сопрат и закопаат еднаш и засекогаш.

Дури сега сватив во која позиција се Бугарите во ФИРОМ: СРАМНА! Секој што се помирил со оваа ситуација не е Бугар.
Свои Роми Бугарија си има, не ни требаат повеќе од ФИРОМ.

Говноленд - името под кое треба да се признае ФИРОМ.

Какъв е тоя "Торлашки край" ? Аз не знам да има такъв край в БГ (освен вероятно в някой сръбски мозък) !

Досега не съм чул истински българин да нарича сам себе си "бугар" – да беше поне "б'лгарин", "бугарин" или нещо от сорта ?! Не ми се връзва тази работа !
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

   Ова е многу добар пример за да се анализира состойбата во Р.Македония и следствено на тоа, состойбата на бугарите во Македония.
   Такви зелени тикви (како Живко Лозановски!) имало и порано, а пак сега е сосема нормално да ги има! Се работи за сто и кусур години српска пропаганда. Тргнете ги нив на страна и свртете се кон декларираните бугари. Ако можете да помогнете - помогнете, ако не, тогаш не одмагайте! Да седнеме и заеднички да направиме една издржана СТРАТЕГИЯ, а не некой од София по сопствено убедуванье да ни натура стратегия, притоа негирайки ни го правото на наследство на делото на Тодор Александров и Ванче Михайлов и префрлайки го истото само на "Пиринците"! Работите се сосема сериозни, а споредбата на бугарите од Македония и оние од Молдавия е само како да се каже нешто. Во писмото на Живко Лозановски се споменуват дури и крайни мерки за расчистуванье на односот мегю бугарите и македоноидите во Македония. Со такви проблеми бугарите во Молдавия сигурно не се срекяват, затоа сметам дека споредбата така како што е поставена е безпредметна.


Не разбирам защо търсиш проблем там, където няма такъв ? Какво има да делиш с пиринците Тодор и Ванчо ? Нали видя какво стана с бюста във Велес ? Не мисля, че пиринците или някой друг са тръгнали да ви го взимат "правото на наследство" !

Относно бесарабските, украинските и банатските българи – те не намират постоянно кусури на българската държава, ами са си българи при всякакви обстоятелства, незамисимо кой прав, кой крив от държавната администрация и как се мени политиката ...
Обаче някои от македонските българи са с единия крак в Свободна България, а с другия крак са потънали дълбоко в юго-капана и няма излизане оттам ...  Жалко, но факт ...
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Антибугари
« Одговори #161 на: Јуни 19, 2009, 07:43:59 »

Не мешаjте баби и жаби.  Тоа што рекол Тодор Александров денес е точно за луѓето во Пиринска Македониjа кои го зачувале делото на бугарската организациjа ВМРО на Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванче Михаjлов.  Во Вардарска Македониjа (за коjашто зборуваме) денес управуваат ВМРО-вците на Никола Груевски кои како наjголеми антибугари го продолжуваат токму коминтерновското дело - во што никако не се одликуваат ни од СДСМ-овците.  Така што ве молам, не ги мешаjте македонците на Александров со тие на Груевски и Црвенковски кои денес преовладуваат каj Вардарот.
  Competent, прочитай ги овие коментари на Hunza !!
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Антибугари
« Одговори #162 на: Јуни 19, 2009, 07:48:35 »

Не мешаjте баби и жаби.  Тоа што рекол Тодор Александров денес е точно за луѓето во Пиринска Македониjа кои го зачувале делото на бугарската организациjа ВМРО на Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванче Михаjлов.  Во Вардарска Македониjа (за коjашто зборуваме) денес управуваат ВМРО-вците на Никола Груевски кои како наjголеми антибугари го продолжуваат токму коминтерновското дело - во што никако не се одликуваат ни од СДСМ-овците.  Така што ве молам, не ги мешаjте македонците на Александров со тие на Груевски и Црвенковски кои денес преовладуваат каj Вардарот.
  Competent, прочитай ги овие коментари на Hunza !!


Хунзата очевидно има предвид властите в РМ, а не македонските българи !
Няма нищо за делене или за разправии тук !  :o
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Очигледно е дека Hunza има предвид повеќе типа на македонци: „македонци на Груевски“, „македонци на Црвенковски“, „македонци-небугари“, „етнички македонци“ итн. Каша попара. :-)
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

   Разбира се, бугарите си се бугари каде и да живеат, ние сме такви, а тие што се одродени сами нека си го носат товарот!
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !